Autor Wątek: Vagrant Story  (Przeczytany 33124 razy)

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
    • http://vagrant-story.webpark.pl/
Vagrant Story
« Odpowiedź #140 dnia: Września 13, 2005, 02:17:49 pm »
No jako, że już jestem po ezgaminach to mam dla wszsytkich dobre wieści, będę miał więcej wolnego czasu więc póki co na tapete wracają aktualne projekty. Na pierwszy ogień idzie VS, w którym mamy miesięcy zastój...

...proponuje mianowicię udział fanów gry, w tłumaczeniu gry, jako, że od początku robiłem wszystko sam, i tłumazcenie, i pisanie kodu, teraz chciałbym sie skupić na pisaniu kodu, oczywiście nie chce, żeby ktoś mi przetłumaczył całą gre, a ja mam mu ten kod przepisać na gre...

mam sugestie, aby chętni gracze, fani VS i pozostali zainteresowani, przedstawili na forum swoje dialogi i propozycje tekstów wypwiadanych przez bohaterów...

Jako, że jestem, aktualnie w Snowfly Forest i po wyjściu z podziemi obserwuje rozmowe Nessy z Samanthą oraz Guildensternem, prosze chętnych o własne wizje tej rozmowy...
Niestety nie mam tu do zamieszczenia werji swojej, bo ten pomysł wpadł mi na bieżąco i nie jestem przygotowany....

po co to robie, a po to, żeby odświeżyć temat, a także dowiedzieć sie jak inni odbiraja VS, jego klimat, sredniowieczność, rzeczy które może ja przeoczyłem :)

===> edit <===

Oto najbardziej kłopotliwe fragmenty rozmowy Samanthy i Nessy:

THE DEAD WALKI IN GREATER NUMBERS AS THE DAY WANES...THEY'LL WALK BENEATH THE STARS WHEN EVENTIDE COMES...YET WHAT HE DOES DEFIES NATURE'S ORDER!
Pewnie dla niektórych są oczywiste i banalne, np ciotki Tanta, ale jak ktoś mi może pomóc to tutaj niech pisze. Następna scena to rozmowa Asha z Rosencrantzem w lesie, itd. Kedy przetłumacze całą scenę przedtawię moje problemy z dalszym tłumaczeniem.
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2005, 06:33:26 pm wysłana przez Ashley Riot »

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
Vagrant Story
« Odpowiedź #141 dnia: Września 20, 2005, 03:58:17 pm »
VS spodobał mi się odrazu jak go zobaczyłem, pamiętam jak nie potrafiłem rozwiązać zagadki ze skrzynkami w Temple of Kiltia. Za to tę grę uwielbiam, za zagadki, system walki, kuźnie, i fabułę. Dlatego zdecydowałem się pomóc Ashowi.

PS. Wie ktoś gdzie jest Ash??

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
Vagrant Story
« Odpowiedź #142 dnia: Września 22, 2005, 06:53:25 am »
Czyli nikt nie wie jak przetłumaczyc podane fragmenty rozmoów :/

THE DEAD WALKI IN GREATER NUMBERS AS THE DAY WANES...THEY'LL WALK BENEATH THE STARS WHEN EVENTIDE COMES...YET WHAT HE DOES DEFIES NATURE'S ORDER!

BORROWING ANOTHER'S EYES AND EARS - CLAIRVOYANCE, IF YOU WILL. ALL PEOPLE ARE TUNED TO A CERTAIN "RHYTHM"; SOME CAN FIND A LIKE RHYTHM AND JUMP ON BOARD.TRUE SEERS CAN JOIN ONE REGARDLESS OF THEIR RHYTHM. BUT NOT YOU. NOT YET...
THUS PARLIAMENT RAISED A PALING ROUND THE CITIES OF MAN AND SET THE DARK OUT TO PASTURE.

Offline Goha

• General
  • uuu... John Woo...
Vagrant Story
« Odpowiedź #143 dnia: Września 22, 2005, 09:54:12 am »
*dobudza się doipero*

BORROWING ANOTHER'S EYES AND EARS - CLAIRVOYANCE, IF YOU WILL. ALL PEOPLE ARE TUNED TO A CERTAIN "RHYTHM"; SOME CAN FIND A LIKE RHYTHM AND JUMP ON BOARD.
Pożyczanie czyichś oczu i uszu - jasnowidzenie, jeśli wolisz. Wszyscy ludzie (tuned to a ceratin rhythm - tu potraktuj to jako nadawanie w jakimś rodzaju fali mózgowej) nadają w pewnym rytmie, niektórzy potrafią znaleźć podobny i nań przeskoczyć.

TRUE SEERS CAN JOIN ONE REGARDLESS OF THEIR RHYTHM. BUT NOT YOU. NOT YET...
Prawdziwi widzący mogą połączać się bez względu na ich rytm. Ale nie ty, jeszcze nie...

THE DEAD WALK IN GREATER NUMBERS AS THE DAY WANES...
Wraz z upływem dni coraz więcej martwych (chodzi gdzieśtam)
(albo chodzi o śmierć dotykającą coraz większą ilość ludzi)

THEY'LL WALK BENEATH THE STARS WHEN EVENTIDE COMES...
Będą chodzić pod gwiazdami kiedy zmrok nadejdzie.

YET WHAT HE DOES DEFIES NATURE'S ORDER!
To co on wyprawia, przeczy/przeciwstawia się prawom natury!

THUS PARLIAMENT RAISED A PALING ROUND THE CITIES OF MAN AND SET THE DARK OUT TO PASTURE.
Zatem parlament wzniósł blokadę/palisadę dookoła miasti ludzi i posłał mrok na popas (?) (jakoby miał się nimi zywić, tak to widze)
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2005, 02:08:23 pm wysłana przez MarvelliX »

MarvelliX

• Gość
Vagrant Story
« Odpowiedź #144 dnia: Września 22, 2005, 02:11:34 pm »
THE DEAD WALK IN GREATER NUMBERS AS THE DAY WANES...
(to akurat jest trudne, poczeba opisu sytuacji w jakiej jest mówione)

YET WHAT HE DOES DEFIES NATURE'S ORDER!
To co on wyprawia, zaprzecza prawom natury!
To co on robi, niszczy naturalny pożadek!

Zatem parlament wzniósł blokadę/palisadę/mur dookoła ludzkich miast i wysłał mrok/ciemność na żerowisko (może tak lepiej :P)
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2005, 02:17:48 pm wysłana przez MarvelliX »

Offline Goha

• General
  • uuu... John Woo...
Vagrant Story
« Odpowiedź #145 dnia: Września 22, 2005, 10:16:39 pm »
Tłumaczenie: PASTURE
N    F  PASZA;  N  PASTWISKO;  M  POPAS;  M  PAŚNIK;  M  PASTEWNIK
V    PAŚĆ;  PAŚĆ BYDŁO;  WYPAŚĆ;  WYPASAĆ;  SPAŚĆ;  PAŚĆ SIĘ

IMO w zdaniu Marva "żer" by ładniej pasowało.
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2005, 10:19:45 pm wysłana przez Goha »

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
Vagrant Story
« Odpowiedź #146 dnia: Września 22, 2005, 10:48:23 pm »
no tym razem lepiej sie spisaliście :P, nawet mam tę sekwencję chyba już przetłumaczoną, ale i tak odzwew jest wyjątkowy, ciesze się, że czasami temat o VS jest tak popularny jak rożne offtopy, ponieważ mam problemy nie tylko z dialogami, ale także z komputerem i najbardziej z internetem (znaczy jego brakiem), więc cierpliwie poczekacje na mój pełnowartościowy powrót po wakacjach :)

PS. Poza tym Goha czy możemy zamieścić twoj fanfik o VS i Eksterminację na SZ, prosimy  :rolleyes:  

MarvelliX

• Gość
Vagrant Story
« Odpowiedź #147 dnia: Września 23, 2005, 01:46:03 am »
Tłumaczenie: PASTURE
N F PASZA; N PASTWISKO; M POPAS; M PAŚNIK; M PASTEWNIK
V PAŚĆ; PAŚĆ BYDŁO; WYPAŚĆ; WYPASAĆ; SPAŚĆ; PAŚĆ SIĘ
ta wiem co to znaczyło ale 'wysyłac mrok na pastwisko' jakoś debilnie brzmi XD

no tym razem lepiej sie spisaliście
kurcze to było więcej do tłumaczenia? damn żadko tu zaglądam bo nie grałem, niekce se plagiatować <_<

cierpliwie poczekacje na mój pełnowartościowy powrót po wakacjach
nie wiem jak twoje ale moje wakacje sie za 10dni konczą :P

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
Vagrant Story
« Odpowiedź #148 dnia: Września 26, 2005, 04:22:50 pm »
Moje można powiedzieć, że się zaczeły 22. września, więc także mam jakieś 10 dni, ale mi to wytarczy, jeśli będę mógł zajmować sietylko encyklopedią tłumaczeniem i kolejnymi projektami, które rozpoczynami nie kończąc poprzednich ,  

Wcześniejsze fragmenty, które przetłumaczyliście są już zawarte w grze. Oto nowe fragmenty sceny z lesie:

KNIGHT OF SHADOW...FROM ANCIENT SLUMBER, THE BLOODY...GLYPH...CARVED IN FLESH, TAKE MY BODY, LEAD ME AS YOUR OWN...

... czy tłumaczenie następujące jest zno(ne, bo wymyślenie jakichś klimatycznych słów może być naprawdę kłopotliwe. Do tego dochodzi jeszcze konieczność wklejenia tego do dymka :) więc nie przesadzajcie z wizjami...

RYCERZU CIENIA, NADCHODZI PRZEBUDZENIE. KRWAWE ŁOWY MOŻNA WRESZCIE ROZPOCZĄĆ. WEŹ MOJE CIAŁO I PROWADŹ JAK SWOJE.
ale jeszcze zdanie przed tym, Grissom coś bełkocze jak...

SPEAKING ILL OF THE DEAD. ARE WE SYDNEY?
jescze coś z dalszej rozmowy Syda z Aśkiem:

THE VKP MAY HAVE WIELDED THE BRAND THAT BURNED YUR SOUL.
no i jeszcze co znaczy "wellspring", tak mniej wiecej...
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2005, 09:35:18 pm wysłana przez White_wizard »

Offline Goha

• General
  • uuu... John Woo...
Vagrant Story
« Odpowiedź #149 dnia: Września 26, 2005, 08:39:27 pm »
KNIGHT OF SHADOW...FROM ANCIENT SLUMBER, THE BLOODY...GLYPH...CARVED IN FLESH, TAKE MY BODY, LEAD ME AS YOUR OWN...

dla mnie to leci tak: Cienia rycerzu, ze snu wiecznego, znaku krwi wyryty w ciele, weź me ciało, prowadź jak swe własne.
(To nie musi być spójne, to jest zaklęcie)

SPEAKING ILL OF THE DEAD. ARE WE SYDNEY?
Czy to nie brzmi jak "o wilku mowa, nieprawdaż Sydney?"

THE VKP MAY HAVE WIELDED THE BRAND THAT BURNED YUR SOUL

VKP mogło władać symbolem/piętnem, które wypaliło twą duszę.
albo po prostu
VKP mogło napiętnować twą duszę.

Może też chodzić o "pochodnię wypalającą znak na duszy" wtedy zdanie ma charakter mistyczny. VKP zrobiło coś, co wewnętrznie zniszczyło Ashleya, pod takim kątem powinno się to rozumieć.

Wellspring.. musisz to przemianować prosto na źródlo, innego wyjścia nie ma. Specjalne znaczenia nadałoby posanie go zawsze z dużej litery albo w cudzysłowiu.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2005, 08:42:51 pm wysłana przez Goha »

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
Vagrant Story
« Odpowiedź #150 dnia: Października 03, 2005, 03:32:12 pm »
Ash i jak tam tłumaczenie ?? pytam bo chciałbym wiedzieć jak tam mój dialog :P

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
Vagrant Story
« Odpowiedź #151 dnia: Października 08, 2005, 08:46:15 pm »
czytałem, ale z braku czasu jeszcze do tego momentu nie doszedłem, postaram się odpowiedzieć jak najszybciej

Offline I)RAGON

• Soldier
    • http://
Vagrant Story
« Odpowiedź #152 dnia: Grudnia 25, 2005, 11:20:01 pm »
Vagrant Story jest moją ulubioną grą na PSX. Podoba mi sie w niej klimat, muzyka, fabuła, Mój ulubiony system walki, bardzo wciąga, dobry interfejs co mi sie pooba, potwory w moim stylu, sredniowiecze (moja ulubiona epoka) . Uwielbiam tą gre i jest dla mnie najlepsza. Uwielbiam myśleć o tym co by było jak by wyszła 2 część. W gre tą gram już od ponad 2 lat i jest Świetna i sie nie nudzi.  
Jeśli coś jest źle staraj sie aby gorzej nie było niż jest

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
Vagrant Story
« Odpowiedź #153 dnia: Maja 21, 2006, 01:32:03 pm »
ponownie odkurzam temat, bo mam ważna rzecz do zakomunikowania :), pewnie wiele osób wie, ze pracuje nad nową wersją strony o VS, oczywiscie miałem to zrobić, ale lepiej poźno niż wcale, na wakacje skoncze tlumacznie, a strone uruchomie niedługo, potem sie wszystko dopracuje, poki co pomysł jest taki...

Jeśli interesuje się VS, podoba Ci sie ten klimat gra i wogóle mozesz na ten temat cos napisac, to wlasnie jest taka okazja, Nowa wersja strony oprocz starych artykułów, bedzie posiadac kilka istotnych rzeczy... podstawowe to możliwość oceny i komentowanie artykułow, a takze komentowanie newsow i innych... rzeczy te beda dostepne dla zarejestrowanych uzytkownikow... oczywiscie nie musicie sie w to bawić, ale jesli ktos ma ochote napisac luzny artykuł na tamat vs, asha, lea monde i co tam jeszcze mu w glowie siedzi... jakies wspomnienia, porownania, wywody filozficzne i rozne takie to prosze, czekam na kontretne artykuły, ktore przy starcie strony zasilą sekcję graczy, czy jakies Fan tworczosc, nazwy jeszcze nie wymyslilem....

GOODLUCK AND GODSPEED

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Vagrant Story
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 14, 2006, 01:01:11 pm »
własnie odpaliłem sobie Varganta pirwszy raz w życiu... hm.... cu wy w tym widzicie ?! toż pokemony były lepsze :) a tak na poważnie to dopiero odkrywam swiat VS, ale póki co troszkę on poczeka, bo FF IX jednak bardziej mnie wciągnęło :) ale jak na tyle co grałem, nawet fajnie mi się gra, tylko ciężko jest mi się przestawić na ten tryb walki i ciężko przyzwyczaić się, że x na padzie nie odpowiada za potwierdzanie tylko anulowanie :F
a że w ustawieniach i konfiguracji się nie bawiłem jeszcze, to nie wiem, czy to można zmienić. póki co Ashem fajnie mi się gra, a Sydney jako przeciwnik jest hm... interesujący i intrygujący. pozyjemy zobaczymy, ale coś mi się widzi, że jak teraz nie zdąże przed wylotem do canady przejść VS, to będe miał co do roboty we wrześniu :P
Kame Hame Ha

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Vagrant Story
« Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 14, 2006, 01:45:09 pm »
Ja Vagranta odpaliłem 2 lata temu i przestałem grać na jakimś kamiennym Golemie (drugi chyba boss) kiedy to zadawałem mu dewastujące obrażenia w wyskokości 0-4 HP. Grafika może i ładna, ale mnie nie olśniła. Muzyki wogóle nie wykryłem. Gameplay i system ciekawy, ale gra jest za nudna. Jeśli ktoś mi napisze agrumenty, dla których powinienem był dać szansę tej grze to może się przełamię.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Tamaya

• Wanderer
    • http://www.tamaya.escarp.net
Vagrant Story
« Odpowiedź #156 dnia: Czerwca 15, 2006, 09:31:52 am »
Mnie osobiście wciągnął  posępny, mroczny i  tajemniczy nastrój oraz ten inny od tego do czego przywykłam w serii Final Fantasy system walki a co do muzyki to właściwie też była nieźle dobrana, chociaż od mojego ostatniego grania w to minęło trochę czasu.  

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
Vagrant Story
« Odpowiedź #157 dnia: Lipca 06, 2006, 12:30:49 pm »
Po dłuższym czasie powróciłem do VS, i gram o zera na emu (łatwiej mi sprawdzać efekty tłumaczenia :)... tak prace nad tłumaczeniem zostały wznowione... i może niegługo ujrzycie kolejną wersje patcha spolszczajacego...

Poza tym VS na początku jest trudny z kilku wzgledów... dlatego jesli ktoś nie da Ci kilku wskazówek Dark Butz to bedziesz dalej zadawał "dewastujące obrażenia" temu Golemowi... Gdy grałem pierwszy raz wogóle nie używałem czarów bo nie wiedziałem jak sie ich używa... i nie mogłem zabić bossa po Golemie, czyli smoka, bo skonczyły mi sie wszelkie potiony :), a rada dla ciebie to poczytaj sobie o Battle Abilities i wybierz według Ciebie najlepsze na daną chwile... a kiedy bedziesz juz umiał i Battle Abilities oraz czary to możesz tylko stać, a każdy niech ciora w ciebie do bólu, bo i tak mu oddasz z Reflect Damage... a swoje straty uleczysz przez Heal...

Poza tym VS jest trudniejszy, bo nie wystarczy tytlko wciskać X jak w większości części znanej serii FF :P

Offline Ashley Riot

• Riskbreaker
  • Admin
Vagrant Story
« Odpowiedź #158 dnia: Lipca 21, 2006, 12:41:30 am »
zakończyłem tłumaczenie VS, w sumie nie ma jeszcze przetłumaczonych dialogów z intra, czyli VKP HQ, Entrance to the Lea Monde oraz Duke Bardord 2nd Residence, ale to kwestia czasu... zastanawiające jest dla mnie jedno, czy dać ludziom patcha teraz (oczywiście jak już przetłumacze te brakujące sceny), czy wstrzymać się do EP5 i tam zrobic premierę...

skoro ludzie tyle mogli poczekać to mogą jeszcze jeden miesiąc, przez ten czas dopieszczę tłumaczenie i poprawie błedy, które napewno są mimo, że na bierząco wszystko korygowałem... jako beta testerów proponuje... Gohe i Tamaye (kobiety mają pierwszeństwo)...

Offline Goha

• General
  • uuu... John Woo...
Vagrant Story
« Odpowiedź #159 dnia: Lipca 21, 2006, 10:08:09 am »
Masz może jakiś skrypt z własnego tłumaczonka? Jeśli tak, to ja poproszę kopię od razu. Chyba że tylko w grze masz, to będziemy przechodzić :F