Квас (ukr. Kwas...nie...nie LSD) - U nas znany jako Kwas Chlebowy - przy tym cudeńku pochodzenia Ukraińskiego to możecie te swoje Koka-Kole i Pepsi wylać do zlewu. Napój jest bardzo orzeźwiający, czasem ma lekko anyżowy posmak (zależy jaki kupimy), co najlepsze, jest naturalnie gazowany. Można dostać w Polsce w Lider Price, ale tam on jest za bardzo rozcienczony z wodą. Lepsze to jednak niż nic.
Wikipedia sez - Kwas chlebowy, określany potocznie także jako kwas to napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu.
Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną współcześnie fermentację zeszrotowanego żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa lub też chleba albo mieszaniny tych materiałów z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą. Napój ten używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie.
Gęstość kwasu wynosi 1,006-1,016 g/cm3, zawartość alkoholu 0,7-2,2% objętościowych, substancji wyciągowych 1-5,2%, kwasu mlecznego 0,18-0,48%; zawiera ponadto bardzo wiele drożdży, mało bakterii.
już sama nazwa mnie odstrasz-zasado-spijacz