Moje porównianie dalej wydaje mi się trafniejsze
No twoje jest cholernie ogólne i pasuje pod wszystko. To rozwine moje
M16 to karabin typowo szturmowy- do innych celów się nie nadaje. Natomiast m14 moze pełnić funkcję kb.maszynowego (m15) kb.snajperskiego (m21), funkcję reprezentatywną (broń kompanii reprezentatywnych itp). M16 nie ma takich funkcji.
Konsola jest tylko stworzona do jednego celu. Komputer jest maszyną wielozadaniową- ale jeśli chodzi o gry, zdecydowanie lepszą od konsol. Konsole kupujesz raz- i po pewnym czasie pada, a komp jest ponadczasowy (mozna przyjąć takie okreslenie, z przymruzeniem oka, patrząc na to, ze trzeba ładowac weń coraz to nowsze pieniądze).
Ale jest jedna taka prawda- ze gdyby na konsole i na pecety były takie same gry- to jednak pecety wygrałyby. Mają do zaoferowania lepsza grafę (nie kłócmy się, bo to jest oczywiste)-zresztą, całą otoczkę audiowizualną- którą jako swoiste kombajny muszą tworzyć. Zresztą, konsole to tez w sumie komputery.
A spór o wyzszosci konsoli nad pc (czy tez konsoli takiej nad taką konsolą) przesądzają gry- dla mnie np. wygrywa ps2 bo są na niego rózne gry interesujące mnie tematycznie (mgs, way of the samurai, onimusha itp). I to jest prawda, to jest fakt.
Jezu, znowu odpłynąłem. Z tym porównaniem jeszcze. Gdyby USA zostawiły mozliwość zołnierzom wyboru między m14 a m16, na pewno ci znający się na rzeczy wybraliby m14 (zresztą, wystarczy posłuchać jenostek typu Zielone Berety, czy SEAL, które wykorzystują m4 tylko w CQB). No i jak mówiłem, gdyby gry były na PC takie same jak na konsole, to po cholere komu konsola?