ja tam w Finale na PS2 nie gralem...i raczej za predko nie zagram, chyba ze w totka wygram
"siodemka" byla moim pierwszym RPG'iem w jakiego gralem...wywarla na mnie oblrzymie wrazenie, glownie pod wzgledem fabuly...od tamtego czasu ukonczylem juz troche RPG'ow i jedynie Planescape Torment moge porownac z "7" (zaczynam grac w Fallout'a, wiec moze on jeszcze tutaj dojdzie;)...moje zdanie, z racji tego ze nie gralem w Finala wyzszego niz 9, moze byc nieobiektywne...co ja pisze, jest nieobiektywne...postaram sie jednak obronic troche "7"
Zell, wydaje mi sie nie nie mozna porownywac starszych Finali z nowszymi...z kazdym nadejsciem nowego sprzetu, otwiera sie nowy "rozdzial" w historii gier...porownywanie 1, 7 i 10 to jak porownywanie samolotow wojskowych w czasach 1 WŚ, 2 WŚ i obecnych...jedyne co je laczy to to ze lataja i maja skrzydla...FF 7 w swoim okresie byl gra przelomowa, przeniosl on standardy gier RPG na calkiem inny pulap...i nie chodzi mi tu tylko o grafike, choc byl to chyba zdecydowanie najwiekszy skok...Square 7 postawilo bardzo wysoko poprzeczke i dla mnie tylko CC dorownal 7 (tutaj zdania sa rozne i nie bede sie z nikim spieral)...czytajac wasze wypowiedzi jestem sklonny stwierdzic ze byc moze FF 10, otwierajacy serie FF na nowa platforme Sony, jest rowniez gra przelomowa, poniewaz programisci dostali poteznego kopa w 4 litery...pojawily sie nowe mozliwosci i byc moze udalo sie im stworzyc gre ktora dorownala (badz przerosla) 7...
zdanie nalezy do kazdego z was...kazdy z was zapewnie skonczyl 7 i wiecie jakie mieliscie wtedy odczucia...jesli po przejsciu 10 odczujecie to samo lub wiecej, zaiste, bedzie to wtedy wielka gra...jesli stwierdzicie po jej przejsciu "WOW, ale swietna gra" i odlozycie ja na polke, wtedy nie porownujcie jej do 7...ja jeszcze nie spotkalem gry, ktora pod tym wzgledem pobilaby 7 (z serii FF nie, z innych baaardzo blisko jest LoK)...teraz powiedzcie szczerze, czy FF 10 podzialala na was tak jak pierwsze zetkniecie z 7 (tylko nie wyskakujcie mi z grafika, bo nie o to mi chodzi;)
bylo na poziomie Morchol ??