Posługujesz się zbyt wiele stereotypami. Nie sądzę , żeby większość była analfabetami . Po prostu to jest zupełnie inna kultura , innaczej oni reagują na wszystko i nie wiesz nawet co dla nich mogą znaczyć słowa które wypowiedział papież. Nie wszystko jest czarno-białe.
Chciałbym aby to były tylko stereotypy, jednak jeśli słyszałeś reakcję islamskich autorytetów, które nawet nie zrozumiały co papież powiedział to nie możesz twierdzić inaczej. Ci ludzie są tak zapatrzeni w swoją religię, a nawet nie wiedza co ona głosi!
Islam ma się dobrze, jeśli to on atakuje inne religię, natomiast jeśli ktoś w Belgii (czy gdzie) narysował karykaturę Mahometą (tak w ogóle, to skąd wiedzieli, że to karykatura Mahometa, skoro nigdy wczesniej nie zrobiono jego wizerunku??) to od razu była awantura międzynarodowa. Mają się za wielkich panów całego świata, im wolno obrażać innych, Islamu nie wolno ruszyć.
U nich po prostu przemoc w obronie wiary wydaje się bardziej normalna.
Tak, naturalne też było w obrzędach Azteków i innych plemion środkowoamerykańskich codzienne składanie w ofierze bogu ducha winnego człowieka, który jeszcze wesoły szedł na śmierć. Koran zakłada walkę w obronie wiary, ale w tym przypadku to już jawna buta i arogancja wobec innych religii. Nie wolno krytykować, nie wolno nawet polemizować z zasadami innej religii, bo jest to grzech. Gdy ktoś naśmiewa się z Kościoła czy papieża, to jest w porządku, natomiast jak zakwestionuje sposób interpretacji Koranu, jest nietolerancyjny i jest chamem.
Czy tą właśnie mocną wiarę nazywasz zacofaniem jak u średniowiecznych społeczeństw ?
Już kolejny raz odnoszę wrażenie , że twoje wypowiedzi są zbyt subiektywne.
I nie próbujesz nawet spojrzeć na różne sprawy z innych punktów widzenia.
Każda wypowiedź jest subiektywna i tylko kłamca będzie mówił, że jest obiektywny. Społeczeństwo arabskie jest zacofane, czego świadectwo masz na przykład teraz i nie twierdzę, że każdy Arab to idiota, jednak warunki tam panujące są bardzo słabe i nie chciałbym się tam urodzić. Niech sobie wierzą w co chcą, mają do tego prawo. Ale niech z butami nie wchodzą do mojego domu i nie mówią mi co i jak mam robić. Takiego prawa nie mają. I nigdy go mieć nie będą. Nie wiem jak inaczej twoim zdaniem można spoglądać na tą sprawę.
Około tysiąca muzułmańskich duchownych i uczonych na spotkaniu w Lahaur w Pakistanie oświadczyło w czwartek, że papież "powinien zostać usunięty ze stanowiska" za "obraźliwe uwagi" wobec islamu.Jeśli tak wygląda warstwa intelektualna muslimów, to sam widzisz, że moje osądy nie są oparte na stereotypach. Na świecie jest już ich tak wielu, że czują na tyle pewnie, że mają czelność dyktować światu co on ma robić.
Pamiętasz zamieszki w Paryżu? To kolejny przykład którzy przychodzi mi na myśl.
Fanatyczny Islam to moim zdaniem jedno z największych zagrożeń dla zachodniej cywilizacji.
Już kolejny raz odnoszę wrażenie , że twoje wypowiedzi są zbyt subiektywne.
I nie próbujesz nawet spojrzeć na różne sprawy z innych punktów widzenia.
Taki już jest mój światopogląd. Wszystko jest subiektywne i dla każdego istnieje inna prawda. Taka jest moja. Dla mnie Churchill to zakłamana świnia i zdrajca, która wykorzystała Polaków i sprzedała ich potem Stalinowi. Dla Brytyjczyków to honorowy mąż stanu, z tytułem szlacheckim. Dla mnie Tusk to kłamca niegodny mojego głosu i zaufania, dla maniaków PO to nie on skłamał, tylko
nie wiedział.