Utena-zaczynało się raczej nudnawo i gdyby nie bardzo pozytywne opinie znajomych, to nie wiem czy zaszłabym tak daleko jak jestem. Anime rozkręca się dopiero około jakiegoś 5-7 epsa,ale nieobejrzenie tych "nierozkręconych" spowoduje braki niezbędnych informacji, więc lepiej je przeboleć...zresztą nie są aż takie straszne.
Zacznę może od wad anime. Najbardziej rzucającą się w oczy jest powtarzanie tych samych elementów co odcinek. Np. jak Utena wyzwana na pojedynek idzie walczyć na arene w ukrytym zamku, to za każdym razem wchodzi tak samo [chyba raz to tylko ominęli i raz troche zmienili], włazi po dłuchich schodach, tak samo jest wzmacniana itp...a wszystko dzieje się przez ładne 5 minut :F W każdym razie na ogół to przewijam, bo najwyraźniej mangace nie chciało się wiele razy malować wejścia i ciągle puszcza to samo. Jedyne czym można obronić ten fragment to świetna muzyka.
Wkurzają mnie tak zwane "shadow girls". W każdy, odcinku pojawiają się cienie dwóch dziewczyn na ścianie i gadają o tym co się dzeje,albo o jaiś absurdach robiąc jednocześnie "cieniowe przedstanienie"np. przylot ufo itp. Nie jest to może takie najgorsze,ale większość przedstaweień oglądam z zarzenowaniem.
Trzecią i chyba ostatnią wadę jaką mogę sobie teraz przypomnieć są chudziutkie postacie. Nie zawsze na szczęcie wyglądają jak anorektycy i anorektyczki, ale w większości ujęć niestety tak. Poza tym praktycznie wszystkie dziewczyny nają taką samą figurę. Wśród facetów są może ze 2-3 wyjątki [z najbardziej rzucającym się w oczy Mikim, który ma posturę bardziej dziewczyny:F i małym przydupasem Nanami].
Tak po środku umieściłabym zalew bishojo i bishonenów, bo sama nie wiem czy umieścić to jako zaletę czy wadę. Praktycznie każdy chłopiec jest tam piękny i każda dziewczynka przystojna. Tyczy się to tak młodzieży jak i dzieci...tylko jedna pani dyrektorjest brzydką starą rurą z buzią czarownicy, ale przynajmniej zawsze nosi ze sobą palcat, więc i tak jest fajna.
Do zalet zaliczyłabym dziwne kolor włosów bohaterów. Łatwo ich rozróżnić i po kolorze łba od razu widać kto to jest. I tak główna bohaterka-Utena ma włosy różowe, główny bishonen-Touga czerwone, Sajoji zielone , Anthy fioletowe,Nanami żółte, Juri pomarańczowe itp. Poza włosami mają jeszcze fajne stroje troche przypominające mundury. Co prawda noszą je tylko ci "bardziej główni",a reszta nosi zwykłe mundurki tamtej szkoły, ale dzięki temu znowusz wiadomo, na które postaci zwracać większą uwagę.
Jedną z największych zalet uteny jest świetny soundtrack. Jeden z najlepszych jakie wyszły mimo,że mam go w kiepsiej jakości. Do każdej walki jest inna szybka i lekko zalatująca jakąś operą muzyka. Najwięcej dotyczy końca świata itp.
Dalej plusem jest sama główna bohaterka, bo to na prawdę jedna z niewielu dziewczyn, która jest twarda. Trudno ją wogle zaliczyć do dziewczyn, bo mimo,że ma bardzo dziewczęcą urodę, to zachowuje się praktycznie jak chłopak, nosi męsi mundurek i ma razej wybuchowy temperament. Poza tym podoba mi się Anthy tak z wyglądu. Fajnieby było mieć taką dziewczynę :shifty: