Autor Wątek: Xenosaga Episode II  (Przeczytany 21723 razy)

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
Odp: Xenosaga Episode II
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 29, 2008, 07:04:14 pm »
Może bardziej niż kolejna część przydałby się prequel Xenosagii?

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 29, 2008, 09:46:36 pm »
prequel hmmm... jeśli chodzi ci o zdarzenia z Lost Jeruzalem, jeszcze za czasów Chrystusa to było by to bardzo ciekawe, bo większość histori opisana była w perfekt guide, choć nie cała ale łatwo zrozumieć czemu wszystko potoczyło się jak potoczyło, jaką role odegrał Chaos, czemu Maria Magdalena chciała tego samego co Wilhelm i kto zapieczętował Lost Jeruzalem i z jakiego powodu. (nie bede podawać bo moge komuś spoilera zrobić jak ktoś chce to przytocze treść)

Ogólnie mogli by zrobić remake by w tym samym tytule histori Ziggyego z telefonu komurkowego i jeszcze w ep2 coś wpominano o mrocznej przeszłości Jin'a a tego nie uraczyliśmy.

Jeśli nie chce im się robic gry to mogli by zrobić pożądne anime, nie pogniewałabym się na anime o ładnej kresce wg scenarusza jakim miały się toczyć te 6 epizodów, bez skrótów , choćby miała to być ova i jeden odc miał wychodzić co miesiąc albo co dwa     

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 29, 2008, 10:43:10 pm »
Ciekawe kim tak naprawdę był Nephilim. Być może nawet samym Chrystusem bądź jego wcieleniem. Samo słowo Nephilim w starohebrajskim oznacza "tego co zstąpił z nieba" chociaż terminologia chrześcijańska wypaczyła jego prawdziwe znaczenie tłumacząc je jako "Olbrzym". Czyżby, więc "Song of Nephilim" było po prostu jedną z dzisiejszych modlitw bądź pieśni, które bezmyślnie klepiemy w kościołach?

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 30, 2008, 02:06:02 pm »
można czytać tego w grze nie ma jest w "missing year" i  perfect guide:

Nephilim była córką człowieka zwanego Grimoire który badał Lemegeton (co to jest i skąd się to wzieło to można by długo pisać, ale skoro pisze tylko o Nephilim to tu nie będe się rozbijać na to, jedynie powiem że później Lemegeton to Y-data w dużej cześci)
Żyła w czasie kiedy odkryto Zohar, ludzie na czele z jej ojcem zaczeli prowadzić badania nad Zoharem i zapiskami starożytnych nazwane przez niego Lemegeton. Pierwszym człowiekiem wykorzystanym do testów nad Zoharem była właśnie Nephilim (jak jej ojciec mógł na to pozwolić to ja nie wiem)
i znikła, dodatkowo dzięki Lemegetonowi weszła w kontakt z U-DO. Od tamtej pory "żyła" w "imaginary number domain" tam gdzie prawdopodobnie U-do. Dziewczyna nie była jednak całkowicie zwykła i U-do to zauwarzyło, i obserwowało ją. Była jedyną która po kontakcie z nim nie zwariowała, nie chciała jego mocy czy inne rzeczy jakie ludzie wyprawiali bo kontakcie z u-do (np. Yuriev, Albedo, Voyager)
Po tym jak znikneła zobaczyła także wizje przyszłości dzięki mocy U-DO, po zobaczeniu jej wchodziła w kontakt z ludzmi którzy jej zdaniem mogli zmienić przyszłość i zniszczenie wszechświata. Ponieważ U-do zaciekawiło się Nephilim zaczeło obserwować ją także z "real domain" (normalna rzeczywistość w której toczy się historia) jako Abel.

Podczas akcji "missing year" Grimoire, którego świadomość po całej farsie z Lemegetonem i Zoharem wędrowała w UMN całyczas próbowała przywrocić Nephilim spowrotem do życia. Nie znama idealnie japońskiego ale cała akcja ma miejsce właśnie w rzeczywistości UMN przez niego wykreowanej. Chciał on przywrócić świadomość Nephilim do jednego z wcześniejszych realianów, podobnie jak Momo początkowo miała być Sakurą. Ogólnie stosunek Nephilim do ojca jest tam bardzo dziwny. Praktycznie w ogóle nie wykazuje, że łaczyła ich jaka kolwiek więź, sama zaś bardziej pomaga Shion i Jin'owi przeciwko swojemu ojcu. Samego zaś nawet nie nazywa ojcem lecz jedynie po imieniu. Jego akcje przywrocenia jej do normalności bardziej ją zaś smucą i niepopiera ich z powodu efektów ubocznych całego zajścia (wielka aktywność genosisów, wciągniecie świadomości Shion do UMN, przejścia realian'ki która miała być jej nowym ciałem).

Tyle chyba co było o niej samej w dodatkowych źródłach bo o ile narazie wiem to napewno nie ma jej w Xenosaga Freaks i pierwszych 2 cd Dramy (3 jeszcze nie wiem bo niesłuchałam)   
Co do samego Song of Nephilim to to samo co Lemegeton ale widocznie tak zostało nazwane później ogólnie można zrobić łańcuszek
Y-data (w tym Song of Nephilim)-->Lemegeton---> Zapiski starożytnych--> Słowa Mesjasza --> Wiedza na temat używania mocy U-do przekazana przez Chaosa w celu zapewnienia ludzkości mocy do dokonywania dobrych rzeczy (sami wiemy jak się pomylił w "dobrym wykorzystaniu" i jak ludzie tego użyli) 
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2008, 02:12:20 pm wysłana przez Kare »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 31, 2008, 10:04:41 pm »
Co do "Vessel of Anima" to nasuwa mi się skojarzenie skojarzenie z wierzeniami egipskimi a mianowicie barką  Boga Słońca Ra/Ozyrysa, który wykorzystywał ją do podróży w zaświaty, ale nie bardzo jarzę jakie ona ma znaczenie w grze i czy porównanie do barki Ozyrysa ma sens...

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 31, 2008, 11:53:31 pm »
Czym są Vassels of anima jest ładnie wyjaśnione w ep3 ^^ Wtedy zobaczysz i nie spoileruje :x ^^

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
    • http://www.squarezone.pl
« Odpowiedź #66 dnia: Września 02, 2008, 10:42:38 pm »
Nie ma co liczyć na kolejne kolejne epizody Xenosagi. Jak większość ambitniejszych tytułów Xenosaga nie sprzedawała się tak dobrze jak było w planach. Nikt nie zaryzykuje wyłożenia ogromnych pieniędzy na developing niepewnego tytułu. Tym bardziej w czasach nowych konsol, kiedy produkcja gier pochłania dużo większe środki niż wcześniej.  Najbardziej żałuję dwóch rzeczy. Tego, że Xenosaga I&II na Nintendo DS nie doczekała się zrozumiałej wersji językowej i tego że moje kochane Shenmue zatrzymało się na dwóch częściach. To ostatnie to tak trochę z innej beczki ;).

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #67 dnia: Września 02, 2008, 11:00:40 pm »
Z drugiej strony może to i lepiej, że poprzestano na trzech częściach. Przynajmniej trylogia ta nie zamieniła się w bezmózgą "telenowelę" jak seria Final Fantasy.

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #68 dnia: Września 04, 2008, 09:06:48 pm »
Ja bym chciała zagrać w taką odsłone jako powinna być wg pierwotnego scenariusza czyli te 6 cześci, nie 7 nie mniej tylko tak jak powinno być  :rolleyes:, choćby to miało być na NDS (byle po angielsku napisy) to bym się nie pogniewała
Niestety tak jak wspomnieliście XSI&II tylko po japońsku i tu się granie mija z celem a cześć z XS2 jest całkowicie ulepszona i dużo bardziej dopracowana niż wersja ps2.

Trzeba czekać na fanowskie tłumaczenie tego remaku a że projekt młody, są dopiero w fazie początkowej to pewnie jeszcze z 2 lata będzie się czekać 

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #69 dnia: Września 04, 2008, 09:48:16 pm »
Zawsze można spróbować zagrać w coś pokrewnego choćby gry z serii Zone of Enders. Polecałbym zwłaszcza te co wyszły na Saturna i Dreamcasta,albo ten o podtytule "The Fist of Mars", który ukazał się też na GBA.

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #70 dnia: Września 04, 2008, 10:07:08 pm »
Zone of Enders
Saturna i Dreamcasta
Lol, wut ?
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #71 dnia: Września 04, 2008, 10:15:01 pm »
No co? W recenzjach na temat ZoE: First o Mars pisano, iż pierwsze gry z tej serii ukazały się właśnie na te platformy...

(Tak wiem, iż to ma mało wspólnego z tematem, ale wypadało dorzucić własne 3 grosze.)

EDIT
Po 10 minutach...

Dalej nie odpowiada. Ciekawe czym, bądź jaką stroną mnie pogrąży :).
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2008, 10:23:11 pm wysłana przez aysnel »

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: Października 26, 2008, 07:32:40 pm »
No dobrze... ale czy Zone of the Enders nie jest przypadkiem grą zręcznościową? Wprawdzie grałem tylko na ps2 w obie części, ale to raczej mało miało wspólnego z rpg. No i na koniec pocieszające wieści. Tłumaczenie Xenosaga I&II idzie podobno bardzo sprawnie i szybko, więc może nie będzie trzeba czekać 2 lata, tylko 1,5 na przykład... ech

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #73 dnia: Października 26, 2008, 07:38:38 pm »
Wersja ZOE na GBA to tactical-jRPG z bardzo ciekawą fabułą. Wersje na PS2 to jak sam wiesz "symulatory mechów" co w pewnym sensie wiąże się z Xenosagą.

Ostatnio dopadłem grę Namco X Capcom gdzie występują bohaterowie z Xenosagii (MOMO, Shion i KOS-MOS).

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #74 dnia: Października 26, 2008, 09:07:08 pm »
No co? W recenzjach na temat ZoE: First o Mars pisano, iż pierwsze gry z tej serii ukazały się właśnie na te platformy...

(Tak wiem, iż to ma mało wspólnego z tematem, ale wypadało dorzucić własne 3 grosze.)

EDIT
Po 10 minutach...

Dalej nie odpowiada. Ciekawe czym, bądź jaką stroną mnie pogrąży :).

Nie zauważyłem tego.
Tak czy inaczej to nie wiem co paliłeś, ani gdzie to czytałeś (radzę zmienić lekturę w tym wypadku), ale ZoE nie pojawił się ani na Dreamcascie ani na Saturnie. Wystarczy na gamefaqs albo gamespot spojrzeć.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #75 dnia: Października 27, 2008, 06:51:48 pm »
Celowo sprawdziłem w liście wszystkich oficjalnie wydanych gier na Saturna i Dreamcasta. Nie ma ani śladu ZoE. Seria ZoE zadebiutowała na PS2 w 2001 roku. To była jedna z pierwszych gier w ogóle na PS2. Druga część ukazała się niedługo później. Od początku ten Saturn i Dreamcast wydawały mi się podejrzane, bo ZoE to przecież projekt Hideo Kojimy a ja jako jego fan powinienem wiedzieć o wszystkich jego grach...

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #76 dnia: Października 27, 2008, 07:08:45 pm »
Może coś źle zrozumiałem...

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 03, 2012, 08:56:22 pm »
Ja wczoraj skończyłem oglądać film dołączony do Xenosagi II i jestem pod wielkim jego wrażenie. Wspaniały klimat i świetnie wszystko wyreżyserowane. Całość obejrzałem prawie w jeden dzień. 50 minutowy chapter 1 obejrzałem jednego dnia, a pozostałe dwa w nastepny. Świetnie się oglądało, nie nudziłem się i bardzo mi się to wszystko spodobało. Chwilę po obejrzeniu zacząłem grać w XSII i początek był utrzymany w podobnych klimatach jak jedynka, ale potem zrobiło się mniej ponuro niż w poprzedniku. Trochę szkoda, ale coś mi się wydaje że jeszcze uświadczę w dwójce ponurego klimatu i tak samo ciekawej fabuły. Bardzo spodobały mi się side questy. Nie ma ich tak wiele ale szukanie wszystkich i wypełnianie ich samemu znacznie wydłuża czas gry. Póki co nie sięgnąlem do żadnego opisu i chyba tego nie zrobię, bo jakoś lepiej mi się gra. Doszedłem na razie do momentu, gdy MOMO ma być poddana jakimś badaniom. Własnie udaję się tam chaosem. Podoba mi się też system walki jest trochę inny niż w pozostałych jRPGach, w które grałem. Grafika się poprawiła oczywiście w stosunku do części pierwszej ale ze względu na swój wiek już raczej nie zachwyca. Ale i tak stoi na przyzwoitym poziomie. W tej grze bardziej liczy się przekaz i fabuła. Szkoda, że nie grałem w więcej podobnych gier.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 03, 2012, 11:27:42 pm »
Mrocznego klimatu zdążysz mieć jeszcze dość. Poza tym jeśli jesteś wierzący to może lepiej nie kończ tej gry, bo niektóre sprawy pachną bluźnierstwem wobec Boga.  Wszystkich questów pobocznych jest coś około około 30 nie licząc szukania ukrytych drzwi i kluczy do nich pasujących. Samo wypełnienie wszystkich jest questem samym w sobie. Niektóre zadania są proste inne bardziej pokomplikowane w tym kilku ukrytych bossów. Pamiętaj że zmiana prowadzonej postaci ma wpływ na dialogi, a niektóre zadania przeznaczone są tylko dla odpowiednich bohaterów.  Doszedłeś do badań MOMO no to dopiero teraz czeka cię jazda bez trzymanki... Gra tak ma, że ważne wydarzenia przeplatane są chwilą oddechu. Nie jest też specjalnie skomplikowana i długa. Tak około 25h.

Offline MarvelliX

• Master of Random Knowledge
  • Admin
  • dood!
    • http://squarezone.pl
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 04, 2012, 01:08:05 pm »
osobiscie uwazam 2 za najslabsza z wszystkich 3 czesci ale to łącznik miedzy 1 a 3. 3 jest w ogóle najlepsza ;x