można czytać tego w grze nie ma jest w "missing year" i perfect guide:
Nephilim była córką człowieka zwanego Grimoire który badał Lemegeton (co to jest i skąd się to wzieło to można by długo pisać, ale skoro pisze tylko o Nephilim to tu nie będe się rozbijać na to, jedynie powiem że później Lemegeton to Y-data w dużej cześci)
Żyła w czasie kiedy odkryto Zohar, ludzie na czele z jej ojcem zaczeli prowadzić badania nad Zoharem i zapiskami starożytnych nazwane przez niego Lemegeton. Pierwszym człowiekiem wykorzystanym do testów nad Zoharem była właśnie Nephilim (jak jej ojciec mógł na to pozwolić to ja nie wiem)
i znikła, dodatkowo dzięki Lemegetonowi weszła w kontakt z U-DO. Od tamtej pory "żyła" w "imaginary number domain" tam gdzie prawdopodobnie U-do. Dziewczyna nie była jednak całkowicie zwykła i U-do to zauwarzyło, i obserwowało ją. Była jedyną która po kontakcie z nim nie zwariowała, nie chciała jego mocy czy inne rzeczy jakie ludzie wyprawiali bo kontakcie z u-do (np. Yuriev, Albedo, Voyager)
Po tym jak znikneła zobaczyła także wizje przyszłości dzięki mocy U-DO, po zobaczeniu jej wchodziła w kontakt z ludzmi którzy jej zdaniem mogli zmienić przyszłość i zniszczenie wszechświata. Ponieważ U-do zaciekawiło się Nephilim zaczeło obserwować ją także z "real domain" (normalna rzeczywistość w której toczy się historia) jako Abel.
Podczas akcji "missing year" Grimoire, którego świadomość po całej farsie z Lemegetonem i Zoharem wędrowała w UMN całyczas próbowała przywrocić Nephilim spowrotem do życia. Nie znama idealnie japońskiego ale cała akcja ma miejsce właśnie w rzeczywistości UMN przez niego wykreowanej. Chciał on przywrócić świadomość Nephilim do jednego z wcześniejszych realianów, podobnie jak Momo początkowo miała być Sakurą. Ogólnie stosunek Nephilim do ojca jest tam bardzo dziwny. Praktycznie w ogóle nie wykazuje, że łaczyła ich jaka kolwiek więź, sama zaś bardziej pomaga Shion i Jin'owi przeciwko swojemu ojcu. Samego zaś nawet nie nazywa ojcem lecz jedynie po imieniu. Jego akcje przywrocenia jej do normalności bardziej ją zaś smucą i niepopiera ich z powodu efektów ubocznych całego zajścia (wielka aktywność genosisów, wciągniecie świadomości Shion do UMN, przejścia realian'ki która miała być jej nowym ciałem).
Tyle chyba co było o niej samej w dodatkowych źródłach bo o ile narazie wiem to napewno nie ma jej w Xenosaga Freaks i pierwszych 2 cd Dramy (3 jeszcze nie wiem bo niesłuchałam)
Co do samego Song of Nephilim to to samo co Lemegeton ale widocznie tak zostało nazwane później ogólnie można zrobić łańcuszek
Y-data (w tym Song of Nephilim)-->Lemegeton---> Zapiski starożytnych--> Słowa Mesjasza --> Wiedza na temat używania mocy U-do przekazana przez Chaosa w celu zapewnienia ludzkości mocy do dokonywania dobrych rzeczy (sami wiemy jak się pomylił w "dobrym wykorzystaniu" i jak ludzie tego użyli)