Autor Wątek: Xenosaga Episode II  (Przeczytany 21702 razy)

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
Odp: Xenosaga Episode II
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 09, 2008, 04:35:50 pm »
Niestety mało prawdopodobne by 3 część ukazała się jeszcze w Europie. Trzeba by ją sprowadzić ze Stanów. Pewnie trzeba będzie kupić nowego Swapa i ściągnąć "kopię zapasową".  Jeśli chodzi o głosy mnie najbardziej drażniło mnie ich powtarzalność. Np. "mystic power..." MOMO na początku fajnie to brzmi, ale później irytuje.

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 05, 2008, 06:30:50 pm »
więc dotychczasową cała serie Xenosagi mam za sobą. Troche spoilerów potem będzie czytać na własną odpowiedzialność
Patrzac na cześci to XS1 najbardziej była zrównoważona pod względem czasu jaki przeznaczono na główne postaci, każda miała swój czas byśmy ją poznali do odpowiedniego, nie wyprzedzającego wątki scenariuszowe, momentu. Odpowiednie tępo fabuły, i o dziwo bohaterowie jrpg też jedzą ;). Gameplay fajny, w miare szybko można wszystko skapować. I fajne jest to że można biegać którą się chce postacią. Co prawda w xs1 mało było ciekawych smaczków do dalszego bawienia się chyba że dekodery, ale i słabe rzeczy były do zdobycia dzięki nim. Design przyjemny choć mimika twarzy mogła by być wg mnie bardziej dopracowana     

Cześć druga. No głownym wątkiem przewodnim jest historia Jr i to na niej skupia się cały scenarusz. Zaraz po nim troche czasu na początek dostaje chaos, potem w międzyczasie troche Shion głównie dzięki musowi ratowania sióstr Fabroni, troche MOMO choć to duży wpływ, że jej scenariusz wiąże się z Jr no i troche czasu dostaje nowa postać Jin ale wg mnie bylo to za mało żby go polubić jak rzeszta drużyny z którą się spacerowało już cześć wcześniej. Ziggy i Kos-mos'ka
pokrzywdzeni są w tej cześci, ich kwestie da się zmieścić w 3-4 linijkach. ale musze powiedzieć że dzięki temu że cześć 2 jest jedną historią to dzięki temu w sadze mamy przekazane pełne aż 2 scenariusze z 7 postaci ale o tym bardziej przy XS3 powiem. Wracając fabuła fajna zwłaszcza jak się już ktoś wkręcił po pierwszej cześci.
Co do gameplaya, jest wolny, łoj wolny w porównaniu do cześci 3, łamanie 'stref" dopiero skapowałam pod koniec gry, i dopiero za drugim razem grania w pełnie system walki opanowałam i okazało się że walki są ciekawe i trzeba troche pomyśleć XD zwłaszcza jesli chce się wykonać subquesty. Na pewno XS2 wybija się na tle jedynki i trójki pod wzgledem misji pobocznych, kiedy po przejściu głownego wątku fabularnego z 1i3 nie ma już praktycznie co robić to w 2 mamy smaczki takie jak zdobywani strojów kąpielowych, wykonywanie misji pomagając ludziom, dekodery, więcej bossów, nieszczesny debet do spłacenia, dodatkowe 3-4 lokalizacje. Dłużej i więcej zabawy w tym momencie oferuje nam cześć 2.
Design... no cóż jak dla mnie był zbyt realistyczny i pozbawiono postaci bardziej mangowych szczegółów. W tej częsci odezwala się do mnie muzyka o ile w XS1 malo zwróciłam na nią uwage   
oprócz piosenek endingowych to wiele utworow w trakcie openingu czy walk Jina z Markusem były wspaniałe.

ok cześć 3 czyli rozterki i stękania Shion. ok o ile w cześci 1 Shion jakoś mnie nie ruszała ani w strone nienawiści czy lubienia, w 2 irytowała choć bardziej w ang wersji niż w japońskiej ale wiele jej nie bylo to w 3 cześci miałam ochote ją zabić (duży spoiler) nawet cieszyłam się jak mogłam to zrobić choć ta chwila trwała krótko. a niestety przez większość scenariusza cześci 3 mamy jedynie shion, shion...       
pokolei, o ile cd 1 cześci Xs3 dzieje się w odpowiednim tempie, każdy ma troszke czasu dla siebie (choć i tak większość czasu antenowego zajmuje Shion), wydarzenia sprzed 14 lat są ładnie i odpowiednio szybko pokazane, Testamęci zaczynają wchodzić na scene, ładny wątek Feb i Porucznika, to po włożeniu do stacji cd 2 wszystko zaczeło sie walić. O ile wątek jr i momo mimo że załatwiony został do końca w 10 min to nie rzucało sie to na oczy dzięki temu że większośc wątku było pokazane w XS2. ale cóż wątki postaci takich jak Ziggy, chaos i Kos-mos zostały potraktowane  naprawde po macoszemu. zacznijmy od Ziggygo, wątek jego zostaje przedstawiony w paru linijkach rozmowy w trakcie walki z czarnym testamentem i po wszystkim wie się prawie tyle samo o nim co w cześciach poprzednich, mozna coś tam sklecić z rozmowy dodać troszke z bazy danych i włala czas antenowy sięgnął 15 minut góra. Ok o ile Kos-moske w miare dobrze przedstawiono to zostalo więcej pytań niż odpowiedzi bo czy prawdą jest to co mówil o niej Kevin, skoro nie miała być pojemnikiem dla Mari magdaleny tylko T-eloska to czemu to jej się te oczy ciągle zmieniały, czy naprawde zabija Shion i skoro ona miała być pojemnikiem na marie to po co na koniec wpadła ni z groszki ni z pietuszki do tego kółeczka Nephilim albo odwrotnie Maria zamiast Nephilim. sama Marie mamy migającą  przez pare sekund tak samo jak chaosa ale o tym za chwile. 
tak naprawde nic dokładnie nie jest nam powiedziane skad miała te moce jakie były jej relacje w tym trójkaciku maria-chaos-wilhelm. ok to już dołacze retrospekcje na temat chaosa bo one si zasklepiaja z marią. ok o ile wątek Kos-moski co prawda na dowal bo na odwal jest pokazany przez całość XS3 to wątek chaosa... ok przez całość czesci pierwszej mamy świadomośc że jest on ważną, kluczową postacią, w 2 potrzymywane to jest ale wciąż więcej oprócz słów "Yeshua" i krótkiej rozmowie na koniec cześci 2 wilhelm-chaos ktora utwiersza że w 3 cześci dowiemy się czegoś więcej a jego postać ruszy z kopyta... ok przeszłam 1 cd, jedyna ciekawa rozmowa z Nephilim ale nic nowego. dalej gram gram gram już jestem pod koniec gry, jest 4-5 scenshotów 
w towarzystwie Mari, pre słów w uakualnionej databazie, slowa wilhelma na temat animy i że chaos jest bąbazegarową wszchświata i koniec. Relacje Maria-chaos niewyjaśnione, o ile widzimy Kosmoske na końcu dryfującą do lost jeruzalem, to Chaosa slyszymy tylko glos, nie wiem co się stalo, czy jest na lost jeruzalem jak mówił Shion czy niewiadomo co się stalo. ogólnie podsumuje jeszcze jedno, w ciągu 2 cd wybijamy wszystkich "złych" taśmowo  byle by wszystko jak najszybciej zakończyć, nie jest to przyjemne...

ok Design. dla mnie najładniejszy, równowaga między stylem 1i2, detale, dynamika, slicznie. Muzyka też piękna jak w 2, prolog czy muzyka podczas walki z Telos, cudna.
Gamplay, szybki bardzo szybki, fajnie że wróciły ataki specjalne, techy, brak stref jest obojętne czy jest czy nie ma jak dla mnie, jedyne w walkach co się przyczepie to zmniejszony zasób słownictwa postaci, więcej mówili i poprzednich cześciach a nie ciągle jedną kwestie.
Jeśli chodzi o subquesty to w 3 mamy tylko dekodery i stroje kąpielowe które w przciągu 5 godzin można wykonać i nie pozostaje nic do robienia, chyba że chce si najleprze bronie wszystkich postaci ja się ograniczyłam tylko do 3 moich gównych postaci. Gdyby Hawox czyli mini gierka w grze nie zacieła mi się i do tej pory nie chciała dać swimsuitu Ziggiego to po 5 godz nie ma co już tam robić bo bossowie dodatkowi są w porównaniu do tych z XS2 słabi jak niemowlaki.

świetną rzeczą w XS3 jest tatr dzieki ktoremu obejrzeć możemy wszystki sceenki z grze a nawet niektóre możemy obejrzeć w wersji strojów kompielowych jeśli tylko wcześniej je mamy. Zabawna rzecz nie powiem...

Podsumowyjąc XS jest serią świetną ale po 3 która ciagle ma otwarte zakończenie, człowiek czuje niedosyt. Chetnie bym zobaczyła kontynuacje która połatała by dziury cześci 3 

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 05, 2008, 07:11:03 pm »
Żal, że z wielu powodów nie mogę ukończyć tej pięknej serii gier. Część pierwszą znam jedynie z filmu, drugą już ukończyłem i mam podobne odczucia co ty. O trójce jednak mogę jak na razie zapomnieć. Mimo wszystko była to miła odskocznia od coraz bardziej schematycznych gier Square Enix. (Za serię Xenosaga odpowiedzialne jest Namco).  Jesteś wielką miłośniczką tych tytułów, więc może dołączyłabyś do redakcji i prowadziła dział dotyczący Xenosagii. Wprawdzie to strona przeważnie o grach firmy Square Enix, ale myślę że Xenosaga również zasługuje na swój dział tutaj. W końcu to duchowy następca Xenogears.

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 15, 2008, 12:33:53 am »
Jeszcze jedno, 3 dni temu stałam się właścicielką pięknej orginalnej XS2 i chciałam powiedzieć pare słów na temat dodatkowego cd z filmikami z pierwszej cześci. Ludzie jeśli podoba wam się Xenosaga to szczerze radze lepiej obejrzyjcie sobie filmiki z 1 cześci z bluelaguny albo youtuba bo 1/3 filmików wycieli z tego specjalnego dysku.
 Na początku myslałam że moje dvd nie czyta DVD9 bo oglądam sam początek Shion "nurkuje w UMN Kos-moski na samym początku, następnie już jest spowrotem. I wtedy Kare zrobiła O_O i zaczeła przewijać wte i wewte i nie ma, całej akcji z pierwszymi chwilami z Kos-moską wycieli, ok lecimy dalej, nastopne co mi się rzuciło w oczy było poucinanie scen podczas ratowania Momo, Ziggy nie wyłamywał tych drzwi, gdy chciał Momo powidziała mu że musi znajeść klucz bo wszystko jest pod alarmem (i biegaj dalej) potem normalnie otwierało się drzwi i sekwencja w celi dopiero. Następnie wycięte jest Jak Ziggy i Momo mają walczyć z mobilami i Momo używa hilber-efekta.

Ok to były mało ważne sceny ale potem co mnie normalnie zdziwiło to całe sekwencje wsiadki na Else i na jej pokładzie zostały wyrzucone, no a to było ważne, wsiadka, zaatakowanie kapitana Cherekova przez Genosisa na mostku,  pokonanie powyższego Genosisa przez chaosa gołą ręką, przyjemna i zabawna sekwencja posiłku dla załogi ugotowanego przez Shion w ramach opłaty za przewóz na Second militia (4 facetów żaden gotować nie umiał XD), i dziwne słowa wypowiedziane do śpiącej Kos-moski przez chaosa.

Dalej o ile dobrze pamiętam to było więcej sekwecji podczas patrolu JR i przeprawy drużyny przez Catedral Ship (ten wielki genosis).  A zaś po spotkaniu JR i wjeździe do Fundacji też sporo wycieli.
Wpierw sceny w pokoju z Emulatorami, potem wchodzą do pomieszczenia z ludzmi który zamieniali się w genosisy bo zostali prze nich dotknięci, Shion dowiaduje się że prawdopodobnie też tak skończy, JR opowiada troche o Joachimie Mizarachim, Momo odchodzi do parku i tam potem wraz z Shion rozmawia na temat swojego ojca. Potem wycięte są sceny kiedy to JR zaprasza Momo, Shion, Allena i chaosa na prywatną plaże fundacji (ucięta jest także rozmowa z Gainunem który sugerował JR by zaprosił Momo na plaże) na plaży troche rozmawiane jest o tożsamości JR i jego powiązania z Gainunem, JR pokazuje że pilotem może wywołać burze, Shion ma flashbacki z przeszłości i wpada w lekką histerie.

Potem chyba już niczego nie brakuje  ale tek czy siak sceny które wymieniłam były przyjemne, każde wnosiły pewne informacje do fabuły i dziwie się że mimi takiej pojemności i możliwości DVD, nie zawarto wszystkiego. W tym momecie ciesze się że miałam mozliwość zagrania w 1 cześć bo  czasem przy tych przeskokach na początku to nie wiadomo co się dzieje   

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 15, 2008, 04:18:28 pm »
Co do dvdka z czesci drugiej - daj znac jaka masz wersje gry (ten kod mi podaj co z boku opakowania jest), bo kilka rzeczy mi nie pasuje ;) No, chyba ze ja mam jakas inna wersje... masz trojeczke? Co za szczesciara... :P Gdybys chciala sprzedac(o ile to oryginal) to daj znac, kupie za kazda (prawie) cene.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 15, 2008, 05:57:16 pm »
Chodzi ci o kod kreskowy tak. Nie wiem jaki ma Kare, ale mój to 7  11719 19301 2

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 16, 2008, 11:33:06 am »
z boku mam dwa "numery"

SCES 82034 i 9192015

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 16, 2008, 06:06:14 pm »
Co do tego filmu... Może i go rzeczywiście obcięli, ale i to co zostało to tak ponad 5 godzin oglądania i rzeczywiście wystarcza by mieć ogólnie pojęcie o fabule.

Czytałem też gdzieś, że Xenosaga pierwotnie miała składać się z 6ciu epizodów, ale z powodu niewystarczającego zainteresowania zmniejszono tą liczbę do 3ch.

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 16, 2008, 06:53:31 pm »
chodzilo mi o ten SCES****** Thx - porownam z moim jak wroce do domu. Aysnel - dobrze, ze w ogole sa trzy epizody, jak dla mnie w sam raz (tasiemcowaty styl FF w koncu by sie przejadl) Teraz zyczylbym sobie moze tak jeszcze z jedna na psa 3 :P

Kare - daj znac co do tej trzeciej czesci, wiele bym za nia dal ;>

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 16, 2008, 08:57:43 pm »
Trzeba było napisać, ze chodzi ci o ten numer na grzbiecie "pudełka" a nie z boku... Co do tasiemcowego stylu to może i racja, ale 6 części raczej by  nie zaszkodziło. Szkoda, że trzecia część nie wyszła w PALu. Wprawdzie z piratem nie byłoby problemu, ale nie chce mi się znów kupować Swapa i montować tych przeklętych blokadek...

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 17, 2008, 09:37:24 am »

Kare - daj znac co do tej trzeciej czesci, wiele bym za nia dal ;>
Poczaj się na allegro jeden sklep z grami co jakiś czas wystawia ep 3 (widziałam już pare razy jak się przymierzałam do kupna ep2) tylko oczywiście NTSC

Ja twierdze że powinno być te 6 cześci bo po ep3 mam mieszane uczucia, za mało mi wyjaśnili i mam mętlik w głowie. Bardzo bym chciała żeby zrobiono ep4 bo zakończenie otwarte tyle że niestety nie wiem z czym by się walczyło (na upartego U-TC jeszcze się ostało)

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 17, 2008, 05:29:19 pm »
Jezeli Namco sie pokusi o zrobienie czesci czwartej, to raczej juz na ps3 (mi to pasuje) no i pewnie gra zyskalaby wiekszy rozglos, jako ze w kwestii dobrych rpgow na ps3 to susza niczym na pustyni Gobi...

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 17, 2008, 05:58:42 pm »
A co jak jak wyjdzie jako exclusive na X360?

emiel_

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 17, 2008, 06:03:50 pm »
Namco i M$ ??? Jakos mi to nie pasuje :) ale nawet jesli, to jedna konsola w domu wiecej czy mniej roznicy mi nie robi.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 17, 2008, 06:08:47 pm »
Kto wie może się doczekamy jeszcze SO4 na PC...

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 17, 2008, 10:14:58 pm »
Czy na ps3 czy na xeboxa to mi nie robi różnicy (no może tą że pewnie jeśli będzie kh3 to na ps3) uwielbiam Xenosage na tyle że nawet jeśli miałabym latami odkładać z kieszonkowego to kupie tę konsole i zagram w ep4 żeby tylko był jakiś cień szansy z Namco że chce zrobić dalej Xenosage to by mnie dalej trudności nie obchodziły :'(

Dodatkowo szkoda że jedyny remeke co ostatnio powstał to ep1-2 pack na ds a nie lubie tej konsoli bo ma słabą grafike i dodatkowo gra jest tylko po japońsku, co prawda jakaś grypa wzięła się z tłumaczenie na ang ale ile jej to potrwa nie wiadomo

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 18, 2008, 01:50:01 pm »
Najlepsze jest to, że Xenosaga jest uznawane za duchowego spadkobiercę Xenogears gry wydanej już jakiś czas temu na PSX przez Squaresoft. Pamiętam, że kiedyś planowano wydać na PS2 Xenogears 2, ale na planach się skończyło. Być może Namco przejęło porzucony projekt i nieco go przekształciło by nie popaść w konflikt z prawem. Jest zresztą w Xenosadze sporo odniesień do Xenogerars. Chodź by postać Jina Uzuki która bardzo przypomina Cintana Uzukiego z Xenogears.  Można też wspomnieć o "mechach" czy systemie walki a także o całej tej otoczce mistyczno-religijnej...

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 26, 2008, 07:26:27 pm »
co do odniesień do Xenogears to mało wiem w każdym razie Nephilim wygląda jak główna bohaterka XG (zwłaszcza na końcu XS3) Abel wygląda jak głowny bohater, na  old milithi 14 lat przed fabułą xs1 spotykamy tą całą Mai (tylko że z Xenosadze ma 19 lat i to dawnych czasach a z tego co wiem to w xg ma bodajrze 12) o Jinie i tamtym panu nie wspomne, więcej nie wiem w każdym razie te 2 gry nie da się spasować w jakiś ciąg, mamy tylko odnośniki

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 26, 2008, 07:56:38 pm »
Na szczęście zaświtało światełko w tunelu i udało mi się przerobić PS2, więc może jednak zabiorę się za Xenosagę III.

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 26, 2008, 10:29:22 pm »
polecam najpierw jeszcze zdobyć xs1, kliknąć w xs2 i dopiero za 3 się brać, niezapomniane będzie to przeżycie i z 200 godzin z życia XD