Autor Wątek: Seria Star Ocean  (Przeczytany 55982 razy)

Offline Mazurit

• Daredevil
  • **
  • Kupo!
Odp: Seria Star Ocean
« Odpowiedź #440 dnia: Lutego 28, 2012, 09:57:40 am »
Ogólnie Groszku, piąteczka! Dla mnie pierwszy SO, to także najlepsza część. Chyba się zaprzyjaźnię z remake na PSX.

A taki powstał czy chodzi o ten z PSP?
Oki Doki Man

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #441 dnia: Lutego 28, 2012, 01:40:23 pm »
Ogólnie Groszku, piąteczka! Dla mnie pierwszy SO, to także najlepsza część. Chyba się zaprzyjaźnię z remake na PSX.

A taki powstał czy chodzi o ten z PSP?

Sprawdziłem. Mój błąd, remake jest na PSP.
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2012, 01:44:59 pm wysłana przez DarkAura16 »

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #442 dnia: Lutego 28, 2012, 03:36:31 pm »
Joshua oprócz niezłego character designu niczym szczególnym mnie nie zachwycił, miał słabsze leczące czary od Millie jeśli dobrze pamiętam, a czary ofensywne i tak wymiękają przy późniejszych multi-hitowych specjalach. Ogólnie też wolę Cyussa, ale Ashlay to niezła postać, szczególnie, że uczy Roddicka pewnego Skilla w jednej z PA.

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #443 dnia: Lutego 28, 2012, 03:56:52 pm »
Ashlay to niezła postać, szczególnie, że uczy Roddicka pewnego Skilla w jednej z PA.

o ! Dokładnie o to mi chodziło kilka postów wcześniej.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
« Odpowiedź #444 dnia: Lutego 28, 2012, 09:06:34 pm »
Widzieliście przedstawienie pedalskiego Kopciuszka (nie żartuje) jako PA w Star Ocean: First Departure?

Offline Noctis

• Soldier
« Odpowiedź #445 dnia: Lutego 29, 2012, 12:10:03 am »
Witam, mam pytanie o Star Ocean: The Last Hope.

Jak gra wypada na tle poprzednich części ?
Czy warto kupić ten tytuł ?
Jaka jest fabuła ? Co wam się w niej podobało, a co nie ?
W grze jest jakiś humor ?
Zadania poboczne nie nudzą się szybko ?
Rozwój postaci - jak wygląda ?
Postacie - sympatyczne, czy niezbyt ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #446 dnia: Marca 01, 2012, 03:01:40 pm »
Hehe, to jedna z najlepszych PA w SO:FD moim zdaniem, Aysnel. Takich PA jest naprawdę sporo w remake'u, można się pośmiać. Choroba T'Nique to kolejna świetna PA :P

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #447 dnia: Marca 01, 2012, 04:14:27 pm »
Inna z lepszych to ta z Welch i jej eliksirem miłości. W FD Ronyx  wychodzi najczęściej na kryptopedała podczas PA, nie przypominam sobie czy tak było w SO na SNESa. Zresztą w czasie gry było sporo śmiesznych scenek przy których mało co się śliną nie udławiłem. Dlatego moim zdaniem SO1 (Pericci) lepsze od SO2...

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #448 dnia: Marca 04, 2012, 03:55:14 pm »
Właśnie zacząłem przechodzić SO Till the End of Time. Jestem w tym lesie zaraz na początku gry. To mój pierwszy SO w jakiego gram. Walka i udźwiękowienie menu od razu skojarzyło mi się z Valkyrie Profile 2 Silmeria. Choć walka trochę się różni, jest o wiele bardziej dynamiczna i wygląda prawie jak action to przypomina VP ze względu na oryginalne podejście do systemu walki. Co do pierwszego wrażenia to gra wydaje się być bardzo rozbudowana (Battle Trophies, które zamierzam zdobyć) za co duży plus. Podoba mi się pomysł ze słownikiem, lubię czytać podobne rzeczy. Ale grafika trochę kuleje, szczególnie jeśli chodzi o tekstury drugoplanowych postaci. W zasadzie mi to nie przeszkadza, grafika nie jest najważniejsza, ale czasem to dziwnie wygląda jak pierwszo i drugoplanowa postać stoją obok siebie :). Za to muzyka to iście boska sprawa. Przeszedłem zaledwie fragment gry, ale już słyszę że będzie naprawdę dobrze. Obym się nie mylił.

Nic to, trzeba zabrać się za tego jRPG i go zakończyć, bo inne czekają w kolejce, heh.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 04:10:17 pm wysłana przez kALWa888 »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #449 dnia: Marca 04, 2012, 07:18:44 pm »
A mnie się walka kojarzy raczej z Talesami tyle, że tam nie umiera się z braku MP.

Podoba mi się pomysł ze słownikiem, lubię czytać podobne rzeczy.

Jakbyś ujrzał ten w Xenosadze 3 byłbyś w siódmym niebie. Lektura na całe godziny.

PS: Czyżby po latach posuchy udało mi się wyhodować kilku fanów SO?
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 07:22:22 pm wysłana przez aysnel »

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #450 dnia: Marca 04, 2012, 07:37:59 pm »
No Aysnel, możesz być z siebie dumny, bo jestem jednym z nich. Oprócz mnie są jeszcze Groch i Kalwa. Chyba, że kogoś pominąłem.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #451 dnia: Marca 04, 2012, 09:15:04 pm »
Było paru a wyłamywali się jeden po drugim. PS, mam dwa kąciki odnośnie SO2 i SO3 do rozdania na stronie, jest ktoś chętny?

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #452 dnia: Marca 04, 2012, 10:37:53 pm »
Z tego SO3 co teraz gram staram sobie tłumaczyć te wszystkie teksty ze słownika na język polski. To raczej mało przydatne ale na poczatek tyle mogę zrobić, choć raczej będzie tego dużo. I tylko jako ciekawostka, jednak dla niektórych (jak ja) takie ciekawostki są mile widziane. Tylko kogoś do korekty by trzeba było, hehe.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 10:38:49 pm wysłana przez kALWa888 »

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #453 dnia: Marca 04, 2012, 11:50:22 pm »
PS, mam dwa kąciki odnośnie SO2 i SO3 do rozdania na stronie, jest ktoś chętny?

Wziąłbym SO2, lecz nawet recenzji napisać nie potrafię. Za dużo błędów stylistycznych i rozpisywania się nie na temat. Ale ciągle się uczę.

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #454 dnia: Marca 05, 2012, 12:13:57 am »
PS, mam dwa kąciki odnośnie SO2 i SO3 do rozdania na stronie, jest ktoś chętny?

Wziąłbym SO2, lecz nawet recenzji napisać nie potrafię. Za dużo błędów stylistycznych i rozpisywania się nie na temat. Ale ciągle się uczę.

To ucz się cierpliwie, nowy red zawsze się przyda.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #455 dnia: Marca 05, 2012, 03:07:06 pm »
Kilku już chciało pisać reckę na temat SO: SE, ale jakoś nikt jej skończył. Chociaż nie, z tego co pamiętam jeden napisał, ale nie nadawała się do publikacji.

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #456 dnia: Marca 05, 2012, 07:03:44 pm »
Kilku już chciało pisać reckę na temat SO: SE, ale jakoś nikt jej skończył. Chociaż nie, z tego co pamiętam jeden napisał, ale nie nadawała się do publikacji.

Hm, dziwne czyżby za mało chętnych i jednocześnie posiadających odpowiednie umiejętności?

Wracając do SO3, strasznie dobija mnie brat śmiejący się z dubbingu :). No fakt, trzeba przyznać, że nie najlepiej jest zorganizowany. Szczególnie źle dopasowany jest głos Cliffa. Poza tym aktorom brakuje zaangażowania emocjonalnego. Dialogi zwykle brzmią sztywno i słychać że "czytają z kartki". Mi to osobiście za bardzo nie przeszkadza ale jak tylko brat siedzący obok coś słyszy z tej gry to  zaczyna się śmiać xD.

Co do grafiki przypomina mi erę PSXa. Szczególnie jeśli chodzi o wygląd postaci, tym bardziej to odczuwam gdy widzę te drugoplanowe postacie. Dla obserwatora zewnętrznego który nie zagłębiał się w grę i jej system (tak jak mój brat) gra wygląda śmiesznie. Ale nic to, gra jest całkiem udana, choć jak się domyślam nie jest to najlepszy SO. Gra nadrabia rozbudowaniem i fabułą. No i genialną muzyką. Teraz jestem na etapie ogarniania tego całego tworzenia itemów i wygląda to dość ciekawie.

Z jednej strony fabuła przywodzi mi na myśl Chrono Trigger gdzie wędrowaliśmy w czasie. Tylko tutaj różnica polega na tym, że są różnie rozwinięte planety. Ciekawe rozwiązanie. Ale na myśl przywodzi wędrówkę w czasie. Raz jesteśmy w wysoko rozwiniętym technologicznie miejscu by zaraz wylądować na planecie która swym rozwojem porównywalna jest do XVII wiecznej ziemi (jak napisane jest w jednym z tekstów).

No i zaciekawiła mnie jedna teoria o wędrówce w czasie. Nie pierwszy raz się z nią spotykam, ale tutaj jest ciekawie przedstawiona, aczkolwiek mozna tylko o tym poczytać. Time Paradox, bo o tym mowa. Całkiem ciekawa sprawa. W tekście zadali ciekawe pytania. O tym co było było gdybyśmy udali się w przeszłość i trochę rzeczy zmodyfikowali. Poza tym jeszcze jedna teoria o spotkaniu się z drugim sobą.
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2012, 07:06:39 pm wysłana przez kALWa888 »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #457 dnia: Marca 05, 2012, 07:17:11 pm »
Wracając do SO3, strasznie dobija mnie brat śmiejący się z dubbingu :). No fakt, trzeba przyznać, że nie najlepiej jest zorganizowany. Szczególnie źle dopasowany jest głos Cliffa. Poza tym aktorom brakuje zaangażowania emocjonalnego. Dialogi zwykle brzmią sztywno i słychać że "czytają z kartki". Mi to osobiście za bardzo nie przeszkadza ale jak tylko brat siedzący obok coś słyszy z tej gry to  zaczyna się śmiać xD.

Jak usłyszy głos Farleen to się pewnie we własnej ślinie utopi. :) Poza tym mnie ta osobiści dubbing nie drażnił.

« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2012, 07:23:54 pm wysłana przez aysnel »

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #458 dnia: Marca 05, 2012, 07:22:42 pm »

Jak usłyszy głos Farleen to się pewnie we własnej ślinie utopi. :) Poza tym mnie ta osobiści dubbing nie drażnił.

Farleen? To ta niebiesko-włosa z Elicoor II? No tak z niej nie mógł :). Ma taki dziecinny głos. Mnie osobiście też nie drażni ten dubbing, ale jak dotąd to chyba najgorszy jaki miałem okazję poznać.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #459 dnia: Marca 05, 2012, 07:23:59 pm »
Co do grafiki przypomina mi erę PSXa. Szczególnie jeśli chodzi o wygląd postaci, tym bardziej to odczuwam gdy widzę te drugoplanowe postacie. Dla obserwatora zewnętrznego który nie zagłębiał się w grę i jej system (tak jak mój brat) gra wygląda śmiesznie. Ale nic to, gra jest całkiem udana, choć jak się domyślam nie jest to najlepszy SO. Gra nadrabia rozbudowaniem i fabułą. No i genialną muzyką. Teraz jestem na etapie ogarniania tego całego tworzenia itemów i wygląda to dość ciekawie.

Grafika nie jest zła tylko specyficzna, przynajmniej ja bym ją tak określił. Na PS2 widziałem sporo o wiele gorszych gier pod tym względem. Co do podróży w czasie to są obecne SO1. Jeśli chodzi o fabułę to najlepsze dopiero na drugiej płycie a końcówka mocno kopie w zad.

No i zaciekawiła mnie jedna teoria o wędrówce w czasie. Nie pierwszy raz się z nią spotykam, ale tutaj jest ciekawie przedstawiona, aczkolwiek mozna tylko o tym poczytać. Time Paradox, bo o tym mowa. Całkiem ciekawa sprawa. W tekście zadali ciekawe pytania. O tym co było było gdybyśmy udali się w przeszłość i trochę rzeczy zmodyfikowali. Poza tym jeszcze jedna teoria o spotkaniu się z drugim sobą.

Z tego co pamiętam w pierwszym przypadku  nic by się nie stało tylko utworzyła by się kolejna alternatywna rzeczywistość, w drugim przypadku doszłoby do anihilacji wszechświata czy jakoś tak. Ale jakby to powiedział Pusiek to tylko fizyka teoretyczna.

PS: Zaglądasz czasem do mojego artykułu na temat private actions?
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2012, 07:31:32 pm wysłana przez aysnel »