Autor Wątek: Tales of the Abyss  (Przeczytany 26548 razy)

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
Odp: Tales of the Abyss
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 12, 2009, 09:08:00 pm »
Oprócz Luke'a prowadziłem przeważnie do walki Tear, Anise i Jade'a, no ale pozostałymi postaciami też się starałem grać. Przy wyborze postaci, przeważnie kieruje się sentymentami niż przydatnością. Gra zresztą nie należy do trudnych, jedyne kłopoty miewałem tylko z Legrettą. Suka jest niesamowicie szybka. Nawet z finałowym bossem nie miałem tyle problemów co z nią.

Część dodatkowych zadań jest dostępna właśnie dopiero podczas drugiego przechodzenia gry (m.in to zadanie ze strojem kota), więc jednak opłaca się grać ponownie. Aha jak będziesz grał ponownie na samym początku zmień Lukowi strój na inny (jeśli będziesz miał). Guy to zauważy i jego kwestia dialogowa troszkę się zmieni.

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
  • You're mine! Aaaaaahh! Now you, die!
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 12, 2009, 10:03:59 pm »
Szczerze mówiąc ja zawsze kieruję się tym czy dana postać przypadnie mi do gustu a nie tym czy jest przydatna na polu walki - w końcu to jest jrpg a nie jakieś online bedziewie gdzie trzeba wykorzystać 100% możliwości każdej postaci by mieć naprawdę mocną drużynę. Ja z legrettą nie miałem kłopotów - nie licząc jej mystic arte które robiło ładną sieczkę jeśli odpowiednio się ustawiła.  Ze wszystkich walk to miałem z inną kłopot - walka na arenia przeciwko Tales Team (Mint etc.) musiałem użyć all-divide bo inaczej nienadążałem z leczeniem. Moja drużyna wyglądała tak - Luke/Tear/Guy i Natalia na zmianę z Jade (Anise nietrawiłem )
Co do stroju mam dostęp do innego ( ale nie wiem czy sie nie będe musiał wczytać starego sejwa i dobić grade bo chciałem wykupic skile z tego względu ,że Luke ma je tragiczne i cieżko dobre combo złożyć na początku).

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 13, 2009, 01:51:41 pm »
Ja podczas walki z Team Tales miałem problem innego kalibru. Czasem było tam takie zamieszanie, że po prostu gra mi się wieszała. Zwłaszcza jak wszystkie wrogie postacie postanawiały nagle odpalić swoje arty, płyta zaczęła zgrzytać i po ptokach. Poza tym przypadkiem większych problemów z nimi nie ma, (przynajmniej na poziomie normal).

Ja tych strojów dla Tear miałem kilka m.in pokojówki który jej się tak bardzo podobał. Jednak najlepszy strój to był Devil Thief (czy jakoś tak...) dla Anise. Naprawdę odzwierciedlał jej cechy charakteru.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2009, 01:57:07 pm wysłana przez aysnel »

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 13, 2009, 04:21:30 pm »
Strój diabła dla Anise (ten z przedstawienia )też miałem ale oprócz tego tylko jeden strój dla Luke'a - ten który mozna otrzymać po zdobyciu 4 artów... To niestety tylko tyle... Teraz spróbuje zebrać więcej... Ja niemiałem kłopotów technicznych raczej ale glichów jest dosyć sporo - choćby map glich który pozwala zebrać bardzo szybko mocny eq czy zamienić Luka na Ascha... Stroju pokojówki nie wiem czemu nie dostałem bo z tego co się orientuję trzeba było pogadać z jedną pokojówka - mimo iż warunek spełniłem to dostałem figę -.-

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 13, 2009, 07:25:03 pm »
Ze strojem pokojówki było tak, że ten strój spodobał się Tear i Natalie kazała ją w niego ubrać. Wynikła z tego całkiem ciekawa scenka gdy Tear została uznana za jedną ze służących...

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:23:12 pm »
Mhm bedę musiał to jeszcze raz sprawdzic(pamiętam ,że Tear sie strój spodobał ale chyba nie miałem jeszcze Natalii w drużynie). Hmm część strojów o ile się nie myle dostępne jest dopiero podczas 2nd playtrough ... Swoją drogą udało ci się dostać na Nam Cobanda Island ( w TOV wysepka była dostępna krótko przed finałem a w TotA do końca wpuścić mnie nie chciało)?...

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:36:52 pm »
Tak udało mi się. Można ta sie dostać po usprawnieniu Albiore. Trzeba się przebić przez pewien wir.

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:43:30 pm »
Ech domyślam się ,że usprawnienie albiore to q poboczny(do kilku miejsc nie mogłem się dostać , a szczególnie irytujące była możliwość lądowania tylko na "zielonym" gruncie)... Hmm ale to żadna strata bo i tak musiałbym się tam wybrać po dragon buster costume (czy jakoś tak).

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:45:21 pm »
Żeby się dostać do niektórych usprawnień, trzeba wcześniej też "upgradować" samego Mieu.

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:54:16 pm »
Hmm Mieu wings i mieu fire 2 o ile się nie myle... Ognia nie upgradeowałem przy pierwszym podejściu... Ech naprawdę sporo pominąłem :(

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 13, 2009, 10:57:23 pm »
Hmm, podobno jak się podczas drugiego podejścia pokona Nebilim na najwyższym poziomie trudności będziemy mieli trochę zmodyfikowane zakończenie.

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 13, 2009, 11:09:37 pm »
Ja dalej uważam ,że to ze zmodyfikowanymi zakończeniami/innymi itd to raczej fake bo :
A- mineło tyle czasu ,że szło by je w sieci znaleźć
B- namco oficialnie i tak nie chce potwierdzic kto wrocil ( więc chyba nawet gdyby drugie zakończenie istniało dużo więcej by nie wyjaśniało)
ale spróbuje to zweryfikować ( oczywiście z neblim tez podczas pierwqszego przechodzenia nie walczyłem ale często tak robię ,że pierwszy raz gram mało dokładnie). Z drugiej strony podobno neblim jest mocna - koleś chwalił się ,że na normalnym poziomie rozwalil neblim na 75 lvl (a moj max to był luke z 71... a to oznacza jedno : bede musiał usiąść i nafarmić sobie grade by mieć przynajmniej tyle  na 2xXP /stroje /skile ( jak wspomniałem Luke ma tragiczne początkowo)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2009, 11:11:34 pm wysłana przez antalor »

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 13, 2009, 11:18:29 pm »
Nebilim na pewno jest silna, ale na poziomie normal nie potrzeba jakiś specjalnych wysiłków by ją pokonać. LVL60 już gwarantuje zwycięstwo.

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 13, 2009, 11:27:01 pm »
Trochę to zależy od tego jak kto gra (wiadomo ,że kamikadze mógłby mieć kłopot). Btw właśnie przypomniała mi się jedna trudna walka której nie dałem rady zrobić - pierwsza "sprzeczka" z Ashem. Powód był prosty - byłem chciwy i sprzedawałem żelki leczące... A niestety dostęp do sklepów był zablokowany( Ash bił po 300 więc zwyczajnie musiałbym zdjąć mu z 10000 hp bez najmniejszego błędu...)

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 14, 2009, 01:32:30 pm »
Chodziło o tą walkę po przybyciu do Yulia City?

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 14, 2009, 02:09:05 pm »
Tak... Nie trzeba wygrać ,ale jest trudna...

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 14, 2009, 06:00:09 pm »
W moim przypadku rozłożył Luke'a w pierwszych ciosach i od razu przeszła mi chęć na powtórkę walki.

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 14, 2009, 09:22:10 pm »
Ja próbowałem parę razy - i nigdy nie udało mi się zdjąc mu hp poniżej 3tys - wtedy doszedłem do wniosku ,że bez lemon gel nie wygram (apple regenerowało tyle ze Ash najczesciej zdjal mi wiecej podczas używania przedmiotu) - zresztą dobijał mnie czas potrzebny na dojście do walki i uruchomienie jej od nowa...

Taste my scythe!

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 14, 2009, 09:36:54 pm »
Nie chciało mi się kopać z koniem. Jako, że wygrana nie była konieczna, więc sobie ją darowałem. Ciekawe skąd Anise wytrzasnęła imię dla kolejnej repliki Ion'a takie jak Florian. A zresztą ta kolejna kopia pod względem intelektualnym  to było zwykłe "warzywo".

Offline antalor

• Passage Commander
  • Redaktor
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 14, 2009, 09:42:05 pm »
Hmm Florian... Może dlatego ,że był niewinny , czysty i głupi? Ale potem go troche wytresowali i nawet w sztuce zagrał... ^_^

Taste my scythe!