Seed of skill wypadają jeszcze z niektórych przeciwników. Ale z szansą 1 na 10 milionów pewnie
To zbyt optymistyczny drop rate...
Jedynym wyjściem na, w miarę szybkie pozyskanie ziaren (Seed of Skill), to cykliczna walka ze smokami, bo tak się je najszybciej zdobędzie...
jest dobry sposób na zbieranie ich. W jedną noc(tak wiem. . .) wbiłem u Hero wszystkie statystyki na 100 i u Angelo oprócz mieczy i tego ostatniego na 50. A mianowicie - kasa do banku i smoki. Nawet jak padniemy to przedmioty zostaną. Bijemy wszystkie aż do Ultimate Dragon. Potem dajemy się ubić, bo ta walka trwa za długo. . .i po takiej półgodzinnej serii(7 smoków?) dostawałem ok. 3 seedow.
To może być dobry patent. Maksymalny lvl nie wystarczy na wbicie wszystkich skilli. I chyba wypróbuję. Bo drop rate jest naprawdę okrutny.
DarkAura16 mam pytanie, czy ty maksymalizując statystyki u Hero i Angelo, skorzystałeś z pozostałych Seed of Skill, zebranych ze skrzynek lub bossów, czy uwzględniłeś tylko te pozostawione po walce ze smokami? Pytam, dlatego, gdyż ciężko mi uwierzyć, że „po takiej półgodzinnej serii(7 smoków?) dostawałeś ok. 3 seedow”. Ile tak w ogóle zebrałeś tych ziarenek podczas tej nocki (podaj tak w przybliżeniu).
Pytałem się również brata (on ma ode mnie dużo większą wiedzę i ogranie w DQVIII), a on skomentował, że ty musiałeś się chyba w czepku urodzić skoro 3 ziarna podczas jednej sesji dostawałeś. Sprawdzał nawet dokładniej jeden ze swoich stanów gry (nie był to save lajtowy, ani też hardkorowy, jeśli brać pod uwagę maksymalizowanie statystyk; chociaż postacie miał w nim dopakowane do 99 poziomu) i wypisał jak się ma sytuacja.
Ogólnie na 272 zabitych smoków otrzymał 62 Seed of Skill (tj. ok 1,6 ziarna na jedną sesję z 7 smokami), czyli drop rate z kradzieżą od jednego smoka wynosił u niego ok. 22,8% (dla porównania dla zapisu lajtowego, ze znikomą ilością kradzieży, wynosi on ok. 17,3%, natomiast hardkorowego 27,5%). Tylko jest jeden szkopuł, u niego walki z „siódemką wspaniałych” nie trwały 30 minut tylko w okolicach godziny i dłużej (czas licząc wraz z dojściem do Lord of the Dragovians). Miał on też walki półgodzinne, ale wtedy zabijał większość smoków w ok. 2-3 turach, tym samym nie dając szansy na używanie kradzieży Yangusem. To ostatecznie doprowadzało do tego, że kolejne rajdy na smoki kończyły się drastycznym spadkiem pozostawianych ziaren (na 3 cykle, tj. 21 smoków dostawał ok. 1-2 Seed of Skill, i to i tak przy optymistycznych wiatrach). Wydłużenie jego walk było właśnie związane z używaniem Yangusowej zdolności Stainless Steal Sickle (szansa na kradzież itemu, w przypadku smoków tylko Seed of Skill, dzięki niebiosom nie jakiegoś Zioła), oraz zabijaniem smoków w większości przypadków przy pomocy tylko tej zdolności, ewentualnie wspomaganie ciosami Hero, ale tutaj bez maksymalnego wykorzystywania tension.
Dodatkowo podaję poniżej, jak rozłożyło się pozyskiwanie Seed of Skill (gdy dosyć często wykorzystywano zdolność Stainless Steal Sickle) od poszczególnych smoków.
Vermillion Dragon, na 39 zabitych 4 ziarna [drop rate z kradzieżą ok. 10,3%];
Emerald Dragon, na 39 zabitych 2 ziarna [drop rate z kradzieżą ok. 5,1%];
Silver Dragon, na 39 zabitych 8 ziaren [drop rate z kradzieżą ok. 20,5%];
Golden Dragon, na 39 zabitych 17 ziaren [drop rate z kradzieżą ok. 43,6%; chyba jego ulubieniec];
Darksteel Dragon, na 39 zabitych 6 ziaren [drop rate z kradzieżą ok. 15,4%];
Divine Dragon, na 39 zabitych 10 ziaren [drop rate z kradzieżą ok. 25,6%];
Ultimate Dragon na 38 zabitych 15 ziaren [drop rate z kradzieżą ok. 39,5%].
Jak widzimy DarkAura16 powyższy przykład jest daleki od Twojej optymistycznej wizji 3 ziaren na jeden rajd w czasie ok. 30 minut. Brat mówił, że zdarzyło mu się dostać 3 ziarna na jeden cykl, ale to było bardzo rzadkie zdarzenie, częściej odchodził z niczym po zakończeniu takiej rundy. Podkreślę jeszcze raz, że wskaźnik ziaren na jednego smoka wynosi 22,8%, przy uwzględnieniu dropingu wraz z kradzieżą Yangusa (a Yangus czasami potrafił nic nie wykraść i zjechać całe życie smokowi; sam współczynnik kradzieży jest równie niski jak drop rate), nie zaś tylko pozyskiwanych ziaren po wygranej walce, przy braku kradzieży.
Niżej podam jeszcze przypadkowy drop rate (już bez oraz z uwzględnieniem kradzieży, wspólnie dla powszechnego i rzadkiego dropingu) dla kilku wybranych wrogów, jaki brat miał w tej grze .
Slime, na >999 zabitych 25 rzeczy (18x Medicinal Herb, 7x Amor Seco Essence) [drop rate bez kradzieży ok. 2,5%, bazując przy tym na 999 wrogach];
Metal Slime, na 346 zabitych 3 rzeczy (2x Seed of Defence, 1x Seed of Agility) [drop rate bez kradzieży ok. 0,9%];
King Slime, na 340 zabitych 2 rzeczy (1x Slime Earrings, 1x Slime Crown) [drop rate bez kradzieży ok. 0,3%];
Liquid Metal Slime, na 90 zabitych 0 rzeczy (0x Seed of Agility, 0x Elevating Shoes [drop rate bez kradzieży 0%];
Metal King Slime, na 158 zabitych 2 rzeczy (2x Slime Crown, 0x Orichalcum) [drop rate bez kradzieży ok. 1,3%];
Mimic King, na 33 zabitych 4 rzeczy (3x Iron Nail, 1x Seed of Wisdom) [drop rate z częstą kradzieżą ok. 12,1%];
Democrobot, na 39 zabitych 2 rzeczy (1x Seed of Magic, 1x Gold Nugget) [drop rate z częstą kradzieżą ok. 7%];
Invisible Swordsman, na 345 zabitych 5 rzeczy (4x Dark Robe, 1x Rusty Old Sword) [drop rate z częstą kradzieżą ok. 5,5%];
Hellspawn, na 56 zabitych 1 rzecz (1x Nook Grass, 0x Cloak of Evasion) [drop rate z bardzo, bardzo rzadką kradzieżą ok. 1,8%];
Great Troll, na 162 zabitych 16 rzeczy (14x Medicinal Herb, 2x Seed of Skill) [drop rate z częstą kradzieżą ok. 9,9%];
Hell's Gatekeeper, na 290 zabitych 6 rzeczy (4x Platinum Mail, 2x Ruinous Shield) [drop rate z bardzo częstą kradzieżą ok. 2,1%];
Pandora's Box, na 243 zabitych 17 rzeczy (13x Recovery Ring, 4x Orichalcum) [drop rate z bardzo, bardzo częstą kradzieżą ok. 7%; z wykorzystaniem Skull Helm];
Solaris, na 237 zabitych 10 rzeczy (8x Moonwort Bulb, 2x Seed of Skill) [drop rate z okazjonalną kradzieżą ok. 4,2%; BTW mój ulubiony przeciwnik w całej grze].
KALWa888, jak widzimy drop rate z kradzieżą przy walkach ze smokami, nie jest aż tak okrutny, jakby się mogło początkowo wydawać. Dużo gorzej on wygląda, gdy nie wykorzystuje się zdolności Yangusa (Stainless Steal Sickle). Z drugiej strony używanie Stainless Steal Sickle przeciąga trochę walkę, ale ja z bratem uważamy, że warto z niej korzystać, gdyż ten sposób jest najefektywniejszy. Jakby co napisz jak Ci poszło.
P.S. Sorry za dwa kolejne posty, ale ten jest na zupełnie inny temat niż poprzedni.