Resident Evil: Umbrella Chronicles - Zadziwiająco dobry...
Na poczatku gdy gra byla zapowiedziana spodziewalem sie ch*jni niczym te czesci strzelankowego-RE z PSone i PStwo... pozniej w miare zapowiedzi i ogladania filmikow zmienilem zdanie i nie zawiodłem sie.
Gra jest bardzo fajna, dla fanow serii prawdziwy must have. Wspomnienia poprzednich gier z serii wyjasnienie pewnych kwestii ukazanie toku wydarzen oczami innego bohatera ktory tez byl w tym samym czasie w posiadłosci/miescie etc.
Grafika jest bardzo ładna na GameTrailers ogladajac recenzje recenzent mowil ze grafika es gorsza niz w RE4... no coz pewnie za dlugo juz grali na next genach i chyba jakos tak im sie gorzej porownywalo... Albo ja jakos dziwnie pamietam RE4 ale na pewno grafika nie jest gorsza. Jest bardzo ladna i wydaje mi sie ze lepsza.
Dzwiek jak zwykle bardzo dobry, fajna muzyka budujaca klimat, dzwieki broni okey no i cudowne dzwieki zombiakow :D Tesknilem za nimi :]
Gra nie jest jakas dlugo choc jak na tego typu gre to mozna powiedziec ze jest bardzo dluga (rail shooters zawsze byly krotkie). Mozna ja przejsc chyba w kilka godzin ale zywotnosc tej gry sprawia ze po przesciu bedziecie wracac jeszcze wiele razy aby zdobywac ukryte przedmioty... jest mnostwo przedmotow do zebrania ktore kazdy fan RE bedzie chcial zebrac a nie bedzie to latwe. Pozatym w niektorych levelach wybieramy w pewnym momencie 2 drogi i pozniej warto powtorzyc level zeby zobaczyc co by bylo gdybysmy wybrali inna droge.
Ogolnie sa 4 scenariusze (RE0, RE1, RE3 i nowy nie pokazywany jeszcze nigdy scenariusz ktory zwiazany jest z upadkiem Umbrella). W kazdym z nich mamy do przejscia 3 plansze plus jak zdobedziemy odpowiednie oceny za przejscie kazdej z nich odkrywamy 2 kolejne w ktorych gramy w danym momencie Weskerem albo czasem bardzo zadko tylko kims innym.
W kazdej z plansz mamy ukryte od 3 do 6 filesow w ktorych opisane sa rozne ciekawostki zwiazane z RE... kazdy kto gral wie ze wszedzie leza rozne ciekawe notki. Tutaj s one ukryte i podczas gry trzeba rozwalac lampy, polki, szafy, obrazy, monitory, komputery etc aby je odkryc i czasami trzeba sie nameczyc aby wszystkie zdobyc... dlatego dla prawdziwego fana ta gra bedzie baaaardzo dlugo i przez wiele dni bedzie do niej wracal powtarzajac te same misje aby zdobyc ranking S... za odpowiednio wysokie oceny misji dostajemy dodatkowo przedmioty ktore wykozystywane byly w oryginalnych grach -zapalniczka, diament ktore sie wsadza do statuetek etc. -taka popierdulka dla fanow.
Gierka jest super... dla kogos kto nie jest fanem RE ocene bym dal 8/10 ale jak ktos jest fanem i gral we wszystkie czesci od zasow psone az po dzis to giera jak najbardziej na 9/10 dla niego.