Kiedyś dawałem przepis na swój popisowy delikates gdzieś w Total Offtopic'u, ale oczywiście, tam nie idzie nic znaleźć. Lepiej więc, żeby to uwiecznić, bo w kategorii dań na szybko z prostych składników, ludzkość nie wymyśliła niczego lepszego od tego dania. A jest nim przesławny...
TANTOWY NALEŚNIORSkładnikiNa dobrą sprawę posłużyć może prawie wszystko co znajdzie się w kuchni i poza nią, co się nie rusza lub rusza się na tyle wolno, aby to złapać i wrzucić na patelnię. No ale pewnie składniki są niezbędnę, a niektóre są preferowane. Oto to, czego użyłem dzisiaj:
LOOK HERE- 3 jajka
- mąka
- ostry sos Heinz'a (taki se, ale lepszych nie było)
- kiełbasa krakowska (akurat resztka została)
- dwa plastry szynki
- spora ilość sera
- 3 ząbki czosnku
- sól i przyprawy, takie jak bazylia i oregano.
Można też użyć grzybów jakichś, papryki, cebuli, szczypiorku i takich tam... ogólnie wszystko co człowiek dodaje do pizzy... pewnie sam użyłbym oliwek, ale akurat nie miałem żadnych pod ręką. No trudno...
Sposób przygotowania:Rozbijamy jajka do jakiegoś naczynia o słusznej wielkości, dodajemy ok. 2 łyżek mąki, szczyptę soli i miksujemy do utrzymania jednolitej substancji. Szynkę kroimy na cienkie plastry, kiełbasę na kostkę, ser trzemy i zasadniczo rozdrabniamy wszelkie inne produkty, które chcemy użyć w farszu. Przygotowane ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię(dobrze się smaży na maśle, chociaż ja używam oleju zazwyczaj) i robimy z tego naleśnika. Po zestaleniu się ciasta przewracamy placka i czekamy aż wyrośnie puszysty i duży. Jak wyrośnie, odstawiamy na chwilę patelnie z gazu i pokrywamy go produktami zasadniczymi. Najpierw idzie sos, potem mięso, czosnek, cebula, grzyby i takie tam, na sam wierzch dajemy dużą ilość sera. Ustawiamy mały ogień, przykrywamy patelnię i czekamy aż ser się rozpuści. Posypujemy go przyprawami i voila!
Danie przyrządza się szybko, jest sycące, łatwe, tanie i produkty do jego zrobienia są zazwyczaj pod ręką. Danie doskonałe.
Smacznego