Time to report.
Dzisiaj dostałem mojego Nintendo Dual Screen Lite. Cóż...po pierwszej godzinie 45 minut mogę powiedzieć tylko, że jestem BARDZO zadowolony z tej konsolki. W pudełku z NDSem był oczywiście NDS, ładowarka, zapasowy stylus (dość mały jest) i User Manual. Bateria była odrazu naładowana, więc nie musiałem czekać 4-ech godzin zanim by się naładowała. Konsolka jest dość mała i zgrabna, bardzo wygodnie się ją trzyma. Kąt nachylenia ekranu można w bardzo łatwy sposób dostosować do swoich potrzeb. Górny ekran to zwykły LCD, a dolny to LCD dotykowe. Jest to bardzo dobre rozwiązanie. Na zwykłym ekranie widzimy co się dzieje w grze, a w dotykowym wybieramy różne opcje. Przy pierwszym włączeniu ustawiamy system, czyli wybieramy język i ustwiamy swój profil, wszystko jest zapisywane do BIOSu. Przyciski są podobne do tych ze SNES'a. Mamy D-pad, A, B, Y, X, L i R na "górnym boku" oraz Start i Select. Ekrany są bardzo wyraźne, kolory bardzo ładne, a czterostopniowy poziom podświetlenia pozwala dostosować obraz do pory dnia. W opcjach możemy zedytować swój profil, skalibrować Touch Screen itp. Na "górnym boku" NDSa mamy slot na carty z grami na NDS. Na "dolnym boku" mamy zasłonione zaślepką wejście na gry GBA. Gdy na GB Mono czy GB Color nie pasują. Mikrofon znajduje się między dwoma ekranikami. Co jest jeszcze miłe, po czasie, gdy NDS jest włączony, a my nic nie robimy to ekrany się wyłączają jak w komputerze i oszczędzają nam baterię.
Razem z NDSem zamówiłem sobie grę Nintendogs - Dalmatian & Friends. Wielkość carta mnie lekko przestraszyła, bo jest strasznie mały - 3x3,5cm i ok.3-4mm grubości. Dla tych, co nie wiedzą co to jest za gra (choć nie wiem czy jest ktoś taki na forum...) - jest to coś w rodzaju tamagotchi z psami. Grę startujemy mając 1000$ Za te pieniądze kupujemy sobie szczeniaka (m.in Dalmatyńczyk, czy Owczarek Niemiecki). Potem czeka nas krótki tutorial, nazwanie swojego psa (najpierw poprzez mikrofon, potem pisemnie). Ciężko mi powiedzieć, czy jest jak prawdziwy, bo psa nigdy nie miałem, ale czasem grając zapominam, że jest on tylko zlepkiem zer i jedynek. Jak w każdym tamagotchi musimy karmić naszego zwierzaka. Tutaj jednak musimy patrzeć czy chce mu się akurat jeść, czy pić. Jak jest brudny to musimy go umyć i wyszczotkować. Oczywiście nie jest tu nic za darmo. Wszystko musimy mu kupować - wodę, jedzenie czy szampon do mycia. Ekrany zmieniają się. Kiedy piesek robi co chce to znajduje się w górnym ekranie, a na dolnym mamy różne opcje. Kiedy go zawołamy i przybiegnie do nas ekrany zamieniają się i na Touch Screenie możemy go np. pogłaskać. Jak wcześniej pisałem nazywamy go głosowo. Głosem także uczymy go sztuczek (po angielsku) czy poprostu przywołujemy go do siebie. Heh...właśnie przybiegł do mnie z piłką, żebym mu ją rzucił...Czad...Tak, są jeszcze zabawki. Zaczynamy z piłką tenisową. Resztę zabawek jak frisbee kupujemy w sklepie. Mamy także obręcz do robienia baniek mydlanych. Jak je robimy ? Dmuchając w mikrofon (chuchnięciem nie zrobisz...musisz dmuchnąć...geez...ponoć już są gry, gdzie ludzie reagują na to czy ci śmierdzi z gęby czy nie) ! Za co zdobywamy pieniądze ? Za udział w konkursach i za sprzedawanie niepotrzebnych rzeczy. Sztuczki uczymy za pomocą ekranu dotykowego (3 dziennie można nauczyć). Nauka wygląda jak w przypadku uczenia prawdziwego psa. Np. głaskając go, a potem pociągając za pyszczek nasz szczeniak usiądzie. Jak nam się to uda musimy nauczyć go aby robił to po wydaniu komendy głosowej. Mozemy go oczywiście wyprowadzać na spacer. Musimy oczywiście wybrać odpowiednią drogę, taką, na jaką mu wystarczy Staminy. Podczas tej przechadzki pies zachowuje się jak prawdziwy - sika, sra, zatrzymuje się i drapie się, i szczeka na inne psy. Po przechadzce zazwyczaj jest zmęczony i trzeba mu dac pić lub jeść. Psa powinno się wyprowadzać przynajmniej raz dziennie, ale nie można go wyprowadzać co chwilę (poprostu jest zbyt zmęczony). Narazie to wszystko co odkryłem na temat tej gry. Jestem z niej bardzo zadowolony i jest wg. mnie obowiązkową pozycją każdego posiadacza wspaniałej konsolki przenośnej jaką jest Nintendo Dual Screen.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania dotyczące konsolki czy gry to chętnie na nie odpowiem.