Autor Wątek: Konsole przenośne  (Przeczytany 24753 razy)

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Konsole przenośne
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 12, 2006, 02:10:01 pm »
Time to report.
Dzisiaj dostałem mojego Nintendo Dual Screen Lite. Cóż...po pierwszej godzinie 45 minut mogę powiedzieć tylko, że jestem BARDZO zadowolony z tej konsolki. W pudełku z NDSem był oczywiście NDS, ładowarka, zapasowy stylus (dość mały jest) i User Manual. Bateria była odrazu naładowana, więc nie musiałem czekać 4-ech godzin zanim by się naładowała. Konsolka jest dość mała i zgrabna, bardzo wygodnie się ją trzyma. Kąt nachylenia ekranu można w bardzo łatwy sposób dostosować do swoich potrzeb. Górny ekran to zwykły LCD, a dolny to LCD dotykowe. Jest to bardzo dobre rozwiązanie. Na zwykłym ekranie widzimy co się dzieje w grze, a w dotykowym wybieramy różne opcje. Przy pierwszym włączeniu ustawiamy system, czyli wybieramy język i ustwiamy swój profil, wszystko jest zapisywane do BIOSu. Przyciski są podobne do tych ze SNES'a. Mamy D-pad, A, B, Y, X, L i R na "górnym boku" oraz Start i Select. Ekrany są bardzo wyraźne, kolory bardzo ładne, a czterostopniowy poziom podświetlenia pozwala dostosować obraz do pory dnia. W opcjach możemy zedytować swój profil, skalibrować Touch Screen itp. Na "górnym boku" NDSa mamy slot na carty z grami na NDS. Na "dolnym boku" mamy zasłonione zaślepką wejście na gry GBA. Gdy na GB Mono czy GB Color nie pasują. Mikrofon znajduje się między dwoma ekranikami. Co jest jeszcze miłe, po czasie, gdy NDS jest włączony, a my nic nie robimy to ekrany się wyłączają jak w komputerze i oszczędzają nam baterię.

Razem z NDSem zamówiłem sobie grę Nintendogs - Dalmatian & Friends. Wielkość carta mnie lekko przestraszyła, bo jest strasznie mały - 3x3,5cm i ok.3-4mm grubości. Dla tych, co nie wiedzą co to jest za gra (choć nie wiem czy jest ktoś taki na forum...) - jest to coś w rodzaju tamagotchi z psami. Grę startujemy mając 1000$ Za te pieniądze kupujemy sobie szczeniaka (m.in Dalmatyńczyk, czy Owczarek Niemiecki). Potem czeka nas krótki tutorial, nazwanie swojego psa (najpierw poprzez mikrofon, potem pisemnie). Ciężko mi powiedzieć, czy jest jak prawdziwy, bo psa nigdy nie miałem, ale czasem grając zapominam, że jest on tylko zlepkiem zer i jedynek. Jak w każdym tamagotchi musimy karmić naszego zwierzaka. Tutaj jednak musimy patrzeć czy chce mu się akurat jeść, czy pić. Jak jest brudny to musimy go umyć i wyszczotkować. Oczywiście nie jest tu nic za darmo. Wszystko musimy mu kupować - wodę, jedzenie czy szampon do mycia. Ekrany zmieniają się. Kiedy piesek robi co chce to znajduje się w górnym ekranie, a na dolnym mamy różne opcje. Kiedy go zawołamy i przybiegnie do nas ekrany zamieniają się i na Touch Screenie możemy go np. pogłaskać. Jak wcześniej pisałem nazywamy go głosowo. Głosem także uczymy go sztuczek (po angielsku) czy poprostu przywołujemy go do siebie. Heh...właśnie przybiegł do mnie z piłką, żebym mu ją rzucił...Czad...Tak, są jeszcze zabawki. Zaczynamy z piłką tenisową. Resztę zabawek jak frisbee kupujemy w sklepie. Mamy także obręcz do robienia baniek mydlanych. Jak je robimy ? Dmuchając w mikrofon (chuchnięciem nie zrobisz...musisz dmuchnąć...geez...ponoć już są gry, gdzie ludzie reagują na to czy ci śmierdzi z gęby czy nie) ! Za co zdobywamy pieniądze ? Za udział w konkursach i za sprzedawanie niepotrzebnych rzeczy. Sztuczki uczymy za pomocą ekranu dotykowego (3 dziennie można nauczyć). Nauka wygląda jak w przypadku uczenia prawdziwego psa. Np. głaskając go, a potem pociągając za pyszczek nasz szczeniak usiądzie. Jak nam się to uda musimy nauczyć go aby robił to po wydaniu komendy głosowej. Mozemy go oczywiście wyprowadzać na spacer. Musimy oczywiście wybrać odpowiednią drogę, taką, na jaką mu wystarczy Staminy. Podczas tej przechadzki pies zachowuje się jak prawdziwy - sika, sra, zatrzymuje się i drapie się, i szczeka na inne psy. Po przechadzce zazwyczaj jest zmęczony i trzeba mu dac pić lub jeść. Psa powinno się wyprowadzać przynajmniej raz dziennie, ale nie można go wyprowadzać co chwilę (poprostu jest zbyt zmęczony). Narazie to wszystko co odkryłem na temat tej gry. Jestem z niej bardzo zadowolony i jest wg. mnie obowiązkową pozycją każdego posiadacza wspaniałej konsolki przenośnej jaką jest Nintendo Dual Screen.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania dotyczące konsolki czy gry to chętnie na nie odpowiem.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
Konsole przenośne
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 12, 2006, 11:47:28 pm »
Kłeszczyn
masz duże łapy ? jeśli tak, to jak leży Ci NDSLite w dłoni ?

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Konsole przenośne
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 13, 2006, 02:35:27 pm »
Ile płaciłeś za lite dokładnie i gdzie kupowałeś?
Jak wyglada grafika? Ładna jest? Bo na screenach grafika wygląda w sumie lipnie, ale jak widze reklamy NDS'a w TV (Na RTL2 podczas bloku anime podczas jednej przerwy reklamują NDSa 4 razy...) to grafika wygląda przezajebiscie -rozdzielczosc elegancka w chu*
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2006, 02:35:53 pm wysłana przez Gipsi »

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Solidus

• SuperMod
Konsole przenośne
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 13, 2006, 05:31:21 pm »
Kłeszczyn
masz duże łapy ? jeśli tak, to jak leży Ci NDSLite w dłoni ?
Wymiary NDS Lite - 13x7 cm, grubość 2cm. Leży bardzo wygodnie.
Ile płaciłeś za lite dokładnie i gdzie kupowałeś?
599zł za samego NDSa w Ultimie + 179zł za Nintendogs + 17zł za przesyłkę (kurier).
Jak wyglada grafika? Ładna jest?
O tak ! Grafika jest bardzo ładna, 3D jest BARDZO płynne, ostrość ekranu jest idealna, a kolory bardzo żywe. Na screenshoty nawet nie patrz, bo owszem, są paskudne. Gra w akcji wygląda znacznie inaczej. Zresztą niedługo sam się przekonasz, nie ? ;)

Jeśli staniecie przed wyborem PSP czy NDS...bierzcie NDS. PSP to nic więcej jak GameBoy w wersji Sony, a NDS oferuje znacznie więcej niż nudne naciskanie guzików.
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2006, 05:32:00 pm wysłana przez Dark Butz »
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
Konsole przenośne
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 14, 2006, 01:31:34 pm »
Wymiary NDS Lite - 13x7 cm, grubość 2cm. Leży bardzo wygodnie.
to bardzo fajnie, bo to dla mnie jeden z ważniejszych czynników, bo mam wielkie łapy ;/

599zł za samego NDSa w Ultimie + 179zł za Nintendogs + 17zł za przesyłkę (kurier).
ciut dużo ;] mam nadzieje, że choć troszke potanieje w przeciągu 2/3 miesięcy, bo tyle minie zanim nazbieram kase na NDS, względnie na gwiazdke :P no chyba, że z zagranicy sprowadze i tu pytanie Sol, w menu jest opcja wyboru języka ?

Jeśli staniecie przed wyborem PSP czy NDS...bierzcie NDS. PSP to nic więcej jak GameBoy w wersji Sony, a NDS oferuje znacznie więcej niż nudne naciskanie guzików.
na PSP po pierwsze nie ma fajnych gier jak narazie, z zapowiedzi tylko FF VII: CC, mało RPGów

Offline Solidus

• SuperMod
Konsole przenośne
« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 14, 2006, 02:17:34 pm »
ciut dużo ;] mam nadzieje, że choć troszke potanieje w przeciągu 2/3 miesięcy, bo tyle minie zanim nazbieram kase na NDS, względnie na gwiazdke :P no chyba, że z zagranicy sprowadze i tu pytanie Sol, w menu jest opcja wyboru języka ?
Nie chcę nic mówić, ale normalnie NDS kosztuje 649zł, 699zł w Media Markt. Jest wybór języka. Nie, nie ma polskiego.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
Konsole przenośne
« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 14, 2006, 02:36:52 pm »
Wiem, że kupiłeś w promocji -50 zł, dobrze, że nie ma polskiego, bo sam mam angielski w telefonie i gdzie tylko sie da.
I jeszcze jedno, szybkość działania, jak w tym aspekcie wygląda NDS ? I jak długo trzymaja baterie ?
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2006, 02:37:10 pm wysłana przez Musiolik »

Offline Solidus

• SuperMod
Konsole przenośne
« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 14, 2006, 03:03:11 pm »
I jeszcze jedno, szybkość działania, jak w tym aspekcie wygląda NDS ? I jak długo trzymaja baterie ?
Czas reakcji Touch Screena jest bardzo dobry, lepiej chyba niż na monitorach Touch Screenowych na komputerach. Gry ładują się tak jak na GB Mono, czyli natychmiast. Bateria przy najniższym stopniu podświetlenia wytrzymuje ok. 19h. Przy moim (3-cim)...nie wiem dokładnie, bo jest często podłączony do ładowarki.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
Konsole przenośne
« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 14, 2006, 03:21:47 pm »
A jaka jest różnica w stopniach podświetlenia, duza, czy tylko nieznaczna? Grałeś też "pod słonce" już ? Jak tak, to jak wypada wyswietlacz pod tym wzgledem ? <sorki, że tak pytam, ale przymierzam sie do kupna i wole wiedzieć więcej od użytkownika, niż "fachowców internetowych".
A i zmieńcie nazwę tematu bo Hand Healdy? głupio wyglądają ;f

Offline Solidus

• SuperMod
Konsole przenośne
« Odpowiedź #69 dnia: Lipca 14, 2006, 03:27:08 pm »
Jest spora różnica między poziomami podświetlenia, ale pozwalają się dostosować do oświetlenia pomieszczenia. Pod światło nie grałem, bo mam zawsze zasłonięte żaluzje, ale LCD z tego co wiem bardzo dobrze wychodzi przy tym.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
Konsole przenośne
« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 14, 2006, 03:29:02 pm »
ołki, fenks za odpowiedzi na zadane pytania, jak kupie wkoncu tego NDSa to skrobne coś :P

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Konsole przenośne
« Odpowiedź #71 dnia: Lipca 14, 2006, 04:40:17 pm »
moze i ja go kupe... sprawdzalem ostatnio ceny i chyba kosztuje tutaj mniej wiecej tyle co ps2 - 120 dolcow canadolskich. no tyle ze trzeba na nasze warunki miec jeszze konwerter (or whatever) napiecia z 110 na 230. a to gowienko jest ciezkie do zdobycia (na szczescie jedno mam, jeno bez bolca :/  no chyba ze nasza ladowarka by pasowala do NDS.... nie wiesz czasem czegos na ten temat DB...??

edit

okay, sprawdzilem - NDS kosztuje tu 148.50 dolara plus gra za 23.50
po przeliczeniu daje to okolo 430 zeta za calosc
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2006, 04:53:40 pm wysłana przez _dark_cloud_ »
Kame Hame Ha

Offline Solidus

• SuperMod
Konsole przenośne
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 14, 2006, 05:01:05 pm »
Noo, z zasilaniem może być ciężko, bo np. na mojej ładowarce pisze 230, a inna nie będzie pasować, bo ta jest zroiona specjalnie pod NDSa.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Konsole przenośne
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 14, 2006, 05:06:08 pm »
zyli nic mniej, nic wieej tylko musze poszukac w sklepie konwertera i tyle... okay, dzieki :) teraz wiem przynajmniej czego w sklepach szukac :)
Kame Hame Ha

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
    • http://www.squarezone.pl
Konsole przenośne
« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 21, 2006, 12:20:48 am »
Nie polecam wersji lite dual screena. Duża wersja jest bardziej wygodniejsza w obsłudze szczególnie kiedy ma się duże dłonie. Poza tym głośniki w pierwszej wersji konsoli są duuuużo lepszej jakości. Dźwięk jest nieporównywalnie głębszy i czystszy. Oprócz tego oraz tego, że lite ma stopniowanie jasności oświetlenia (którego w życiu nie używałem, bo standardowe oświetlenie jest idealne) to nie ma żadnej różnicy. Bateria w obu wersjach trzyma tak samo długo. Tak mi się wydaję bo nie poczułem większej różnicy. Jeśli chodzi o mniejszą róźnicę to minimalnie na korzyść wersji classic ;). No i oczywiście na koniec napiszę to co już kiedyś pisałem. NDS zjada PSP na śniadanie grywalnością i przyjemnością z zabawy. Jedynie na razie odczuwam jakiś dziwny brak gier. Po prostu jest ich mało w porównaniu do liczby jaką oferuje PSP. Albo mam tylko takie wrażenie. To tylko w Europie i w Stanach, bo w Japonii są już chyba setki gier na tą konsolkę. Oczywiście wszystkie całkowicie niezrozumiałe :(. Z gier na NDS polecam Metroid Prime Hunter (niesamowita oprawa!), Mario Kart DS (wspaniały multiplayer), Trauma Center (oryginalny pomysł - operacje chirurgiczne wykonywane stylusem!), Another Code (bardzo ciekawa przygodówka), Phoenix Wright (przygodówka sądowa. bardzo oryginalne) i New Super Mario Bros (klasyczna platformówka z nowymi pomysłami i nową oprawą). Z Rpg to Tao's adventure (w pełni 3d, ciekawa fabuła, czary rzucane stylusem) i Lost Magic (oprawa nie robi takiego wrażenia jak tao..., ale gra ma swój klimat i warto zagrać).

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Konsole przenośne
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 18, 2006, 03:15:48 am »

czas wreszcie oderwac sie od NDSa i conieco napisac - no wiec - jak moj nabytek wyglada - widac na zdjeciu wyzej. w sklepie były 4 wersje kolorów - żółta, zielona, niebieska i pomaranczowa - wziałem niebieską. co moge napisac o podstawowej wersji NDSa = bardzo milo sie go trzyma w łapkach - mam podobnie jak Musiol duze dłonie miałem okazje potrzymac wersje lite i podstawowy NDS jest dla mnie wygodniejszy.
Instrukcaj - z racji, ze made in Canada no to w dwóch jezykach - Angielskim i francuskim. . na wstepie wymieniona lista akcesoriów kóre z NDSem nie działaja - troche tego jest. troche jest czytania, głównie o technicznych i takim tam pierdółkach, wiec po krótce:
- bateria - przez około 500 ładowań bedzie działała sprawnie, potem z 70% wydajnoscią- czyli teoretycznie przez 500 ładowan mozna grac 10 godzin non stop, potem juz tylko 7 godzin. ładowarka od NDSa pasuje jeszcze do GBAdvance SP, do innych modeli juz nie pasuje. MOzna grac na NDSie w trakcie  ładowania sie baterii - ładowanie zajmie troche dłużej, ale who cares :F
- o biosie i konfiguracji napisał juz DB - nie mam nic do dodania

Gry - kupiłem sobie dwie - Mario 64 DS i GG Dust strikes. na razie zagrywam sie w Mariana, który jest swietnie wykonaną konwersją tego tytułu z N64 na NDSa. z racji, że w Mariana 64 nie grałem, to napisze ciut o NDSowej wersji - sterowanie jest bardzo miłe i przyjemne - obedzie sie bez uzycia tacz pada - uzywam go tylko do kontroli kamerki. oprócz trybu Adventure jest jeszcze tryb VS - grałem z kuzynem na dwóch NDSach - gra sie naprawde miło - Każdy gracz dostaje Yoshiego i wygra ten, kto przed upływem czasu zbierze wiecej gwiazdek. jedyna wada to tylko 4 mapki w trybie multi. no i najlepsza czesc gry - mini gierki - czego tu nie ma - i jednoreki bandyta i parowanie kart i wogóle... jak ja sie nie umiem zachwycac na pismie - mini gierki w Mario 64 NDS to sama radosc, gierek jest dobrze ponad 20 i wykorzystuja one taczpad do granic mozliwosci. daja do tego naprawde sporo radosci. chocby dla nich warto nabyc ta gre.  W GG za duzo nie grałem. mamy tryb arcade, story, arena, 7 minigierek i vs. i jeszcze cos, nie chce mi sie NDSa właczac by sprawdzac :F w story udział biora 4 osoby naraz - taki Battle Royal - kazdy przeciw kazdemu. gra sie miło, musze tą grę teraz jeszze rozpracowac, poki co zachwycam sie marianem.

Koszta - za NDSa dałem 149$ kanadyjskich, 2 gry za 39$ kazda i do tego zabezpieczenia na taczscreena i game screena w postaci dwoch folijek za 6$ do tego potrzeba mi jeszze konwertera napiecia, którego juz mam w polsce, jakbym musiał kupic pewnie bym dał około 49$. ale bez niego za NDS i dwie gry dałem 233$ plus 14% podatek czyli 32 dolce. w sumie 265 dolców. na polskie daje to około 660 zeta. nie uważam, zebym jakos strasznie dużo zapłacił, tym bardziej, ze mam dwie dość drogie jak na nasze warunki gry.

to chyba tyle. jak jakies pytania - walcie :F

(wersja Lite NDS kosztuje tyle samo co podstawowy NDS jakby co)

*ceny podane sa w dolarach kanadyjskich
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2006, 03:19:30 am wysłana przez _dark_cloud_ »
Kame Hame Ha

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Konsole przenośne
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 18, 2006, 05:17:14 pm »

to chyba tyle. jak jakies pytania - walcie :F
Do NDSa masz podpieta smycz? Tak sie wydaje na focie... moglbyc przytrzymac ndsa za smycz i zrobic zdjecie albo zawiesic go na tej smyczy o cos tak aby mozna bylo zobaczyc jaki duzy on jest ^^'

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Konsole przenośne
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 18, 2006, 06:07:06 pm »

nie wiem, gdzie bym musiał go zawiesic, czy cuc, aby mozna było odczuc jego wielkosc :F wiec daje poki co porownanie z zwyklym opakowaniem od cd (czy jak to tam zwał - pudełko, box, łotewa) mysle ze to choc troche cos dało. i uprzedzam, to nie jest porysowany ekran, tylko juz ostro zjechane folie ochronne... musze sobie chyba drugi komplet kupic :F
Kame Hame Ha

Offline Solidus

• SuperMod
Konsole przenośne
« Odpowiedź #78 dnia: Października 02, 2006, 11:03:03 pm »
M'kay. Ponieważ Sol postanowił srać na Wii póki co, zamówiłem sobie Super Card Lite microSD+Super Key i 512MB'ową kartę pamięci microSD (na 1GB nie było już mnie stać). Dzisiaj jeszcze kupiłem nagrywarkę kart flashowych.
Moje pytanie - czy ktoś z zorientowanych wie o co chodzi z tymi firmware'ami ?
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
Konsole przenośne
« Odpowiedź #79 dnia: Października 17, 2006, 03:45:08 pm »
Z tego co wiem, to firmware wnowszych wersjach poprawia działanie gier i takie tam. www.skizo.org , tam poczytaj a dowiesz sie wszystkiego.

::edit::

No ok, jestem 3 userem konsolki NDS na forum (po Solu i Smogu), konsolkę kupiłem w zestawie z Mario Kart za 550 zł :P Jest to stary NDS, ten większy, kolor srebrny. Reckę konsoli razem z grą walnę potem zapewno ^^ Aktualnie moja siorka gra :P Matka stwierdzila ze to do niej zbyt skomplikowane, a ojciec zagrał raz.

Zdjecia:

Sama konsola, wyłączona.

Załączony Mario Kart, ekran startowy.

Pudełka mojego "zestawu"

« Ostatnia zmiana: Października 17, 2006, 04:50:07 pm wysłana przez Musiolik »