Autor Wątek: Problemy z naszymi komputerami  (Przeczytany 82938 razy)

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Odp: Problemy z naszymi komputerami
« Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 25, 2005, 05:51:03 pm »
okej mój komp musi mieć dałna poprostu i się zawiesz bo Firefoxm in ie pomógł niestety :/

a teraz ufff będzie ciężko... pytam się po raz kolejny i ostatni i później już lece wreszcie z nagrywaniem gry... nie smiejcie się ze mnie please bo nagrywam pierwszy raz :/
ściągnęła mi się gra ze stronki  i jest podzielona w rarze na kilka plików, "wyextraktowałem" je i powstał jeden plik, jaki nie mam pojęcia bo nie pisze jego końcówki więc mniemam że to jest ten słynny obraz płyty... czy teraz moge to normalnie nagrać na nro i będzie mi działała ta gra na psone (bo to ofkoz gra na konsole... )? Czy jednak może musze zaistalować Clona czy inny program i zrobić co innego... pytam bo aktualnie mam na chacie jedną płyte i niechce jej spieprzyć bo jeszcze bymse dziś pograł... no i sory że pytam po raz kolejny o to samo ale chce się upewnić...

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 25, 2005, 06:25:03 pm »
w nero masz pod "plik" -> "nagraj obraz płyty" czy jakos tak :P

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 25, 2005, 07:05:12 pm »
okej, mam dałna i tego wcześniej nie widziałem... mniejsza oto..
dałem żeby nagrać obraz, ale nie widzi mi w tym folderze żadnego pliku.. w sumie plik nie miał żadnej końcówki .iso ; .cue czy .nrg, więc moge ręcznie poprostu sam dopisać końcówke .cue żeby zczaił że to obraz płyty (no co jeśli robie z siebie dałna to sory :/) czy może poprostu wybrać żeby nagrywał każdy typ pliku?
czy może poprostu plik jest spierd*lony skoro nie ma końcówki iso etc.?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2005, 07:05:41 pm wysłana przez Gipsi »

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
« Odpowiedź #163 dnia: Kwietnia 25, 2005, 07:11:24 pm »
ostatnie dwie odpowiedzi są chyba dobre...albo nagrasz jako "cokolwiek" albo plik jest zjebany...albo był do niego readme z wskazowka naco zmienic nazwe ale sie nieskapnąłes :P

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 25, 2005, 07:29:58 pm »
Plik ściągałem z tej strony:
http://www.emuparadise.org/roms/psx/Ehrgeiz/disc1-down.php
tam pisze że ostatni plik ściągany powinien mieć 30mb jednak jak ściągam to za każdym razem pisało że ściąga się plik o wadze 7mb więc w końcu zassałem 7mb, w każdym razie plik normalnie się odpakowywuje i nie pisze żadnego błędu więc to chyba miało być jednak 7mb ta ostatnia częśc/// jak się wypakuje to pisze tytuł gry, a jak daje na właściwości to na "typ pliku:" pisze "plik" :/

eee ebać to spróbuje nagrać jako plik ogólny a jak ie pójdzie to spróbuje inaczej jutro jak kupie płyte (więc podawajcie nadal pomysły jak to nagrać tak co bym utro wiedział co i jak  robić jak mi nie pojdzie ;) )

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #165 dnia: Maja 28, 2005, 04:14:05 pm »
Dobra... nie znam sie na kompie, więc chciałbym się dowiedziec co mojemu dolega, od kogoś, kto umie coś więcej niż tylko włączyc Painta... problem jest dziwny..

Objawy:
- Komp się chronicznie resetuje bez ostrzeżenia
- Po resecie rząda ScanDisk'u, bo inaczej wyskakuje coś co się nazywa "Błąd ochrony systemu Windows" i każe mi się gnój zresetować
- Dyski twarde są rozgrzane do nienaturalnie wysokiej temperatury, pomimo otwartej obudowy i zapieprzajacego obok wiatraczka od procka
- Defragmentator nie chcę się zabrać za dwie partycje i twierdzi, że należy je zeskanować, bo są na nich błędy. Po wykonaniu tej czynności defragmentacja dalej nie chce się udać, a dysk zmienia mi się w coś takiego:
(taki jest efekt dopiero po ponownym skanie, bo wcześniej tylko jakiś pięć plików było, których sienie dało ruszyć... oczywiście ja tych plików tak nie nazywałem)

Sprzęt:
- Windows 98SE
- AMD Duron 1,2G
- Dyski 20 GB i 80GB (podzielony na trzy partycje po jakieś 27 GB)
- 160 RAM

Hmm.. co mogę zrobić, żeby komp przestał się stawiać?

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #166 dnia: Maja 28, 2005, 04:31:55 pm »
no wiesz jakby ci to powiedziec res...chociarz mozesz sprubowac pujsc do kogos zeby ci zrobil scandiscka
ostatnia mozliwosc masz virusa
czyli jedyna rada RES polecam ja resa z wgraniem wszystkich programików 2h robie :] dodatkowo jeszcze do xp SP2 dogrywam
i odrazu rada na przyszlosc zeby sie przed takim czyms sie zabiezpieczyc radzie uzyc jakiegos dobrego firewalla ala Zone alarm (ja mam d tego jeszcze kerio , mialbym jeszcze pc clinn gdyby nie miał wara z zone alarmem)
no to tyle cze  (licze ze moja prozba zostanie pozytywnie rozpatrzona ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2005, 04:34:47 pm wysłana przez Glenn »

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Maja 28, 2005, 05:58:04 pm »
- Komp się chronicznie resetuje bez ostrzeżenia
98 czegoś sie spodziewał :F
- Po resecie rząda ScanDisk'u, bo inaczej wyskakuje coś co się nazywa "Błąd ochrony systemu Windows" i każe mi się gnój zresetować
98 czegoś sie spodziewał :F
- Dyski twarde są rozgrzane do nienaturalnie wysokiej temperatury, pomimo otwartej obudowy i zapieprzajacego obok wiatraczka od procka
tu może być virus
- Defragmentator nie chcę się zabrać za dwie partycje i twierdzi, że należy je zeskanować, bo są na nich błędy. Po wykonaniu tej czynności defragmentacja dalej nie chce się udać
możesz miec uszkodzone sektory dysku

Moja rada:
-zacznij od dobrego antivirusa, uzyj ScanDisca i defregmentacji
-sformatuj wadliwą partycje (jakby ci sie niekciało robic powyzszych :F)
-jak nic z tych rzeczy nie pomoże to zostanie ci serwis, ale format powinien wszystko naprawic :P

Możesz też wgrac na partycje obok XP i z tad probowac naprawić

------------------------
dodatkowo jeszcze do xp SP2 dogrywam
i odrazu rada na przyszlosc zeby sie przed takim czyms sie zabiezpieczyc radzie uzyc jakiegos dobrego firewalla ala Zone alarm (ja mam d tego jeszcze kerio , mialbym jeszcze pc clinn gdyby nie miał wara z zone alarmem)
Nie mam SP (żadnej wersji) nie mam firewalli (ale mam Panda Titanium :P tyle że z wyłaczonym fw), nie mam też żadnych updateów wgranych (bo mi system psuły) i nie mam żadnych wirusów :F
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2005, 06:00:25 pm wysłana przez MarvelliX »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #168 dnia: Maja 28, 2005, 06:58:59 pm »
Dzięki Marv... włąśnie defragmentuje dysk, potem wszystko z niego zabieram, sprzątam ten burdel i formatuje dysk... a wcześniej zdechnę niż dam na moim komputerze zainstalować Windowsa XP... nigdy... 98 jest ładniejszy, zajmuje mniej miejsca i nie ma tych wszystkich utrudniających życie udziwnień... 98SE zostaje.. a co do twoich rad:

98 czegoś sie spodziewał

Odkąd mam kompa mam 98 i nigdy mi takich rzeczy nie robił... zdażało mu się czasem zawiesić, to prawda, ale nie resetował się samoistnie...

tu może być virus

Faktycznie, miałem takie podejrzenia, ale AntiVir, zaktualizowany wczoraj nie wykrywa żadnych wirusów na moim dysku (swoją drogą to dziwne, bo zawsze jakieś trojany były i nie miałem z nimi problemów, a teraz uciekły...)

możesz miec uszkodzone sektory dysku

OŻ! To chyba niedobrze....

-zacznij od dobrego antivirusa, uzyj ScanDisca i defregmentacji

Właśnie się staram zdefragmentować ten śliczny dysk F, którego screen macie u góry... narazie jest 62%, a włączyłem go koło 13, więc się gnój nie śpieszy... Mam tylko wielką nadzieję, że nie uszkodziło mi to plików na tym dysku, bo ja tam mam 6 gier na PS2 i nie byłbym szczęśliwy z ich utraty

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 17, 2005, 12:42:11 pm »
Jeśli ktoś myśli że You Send It jest wporzo wynalazkiem:

http://www.megaupload.com/

Mega Upload jest poprostu codowne...

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 17, 2005, 03:57:07 pm »
no niezłe może mniejsza pojemność ale pliki przez 30dni lezą :F

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 17, 2005, 08:30:53 pm »
to jest plus ale dochodzi do tego jeszce fakt że jest chyba nieograniczona ilość ściągania... bo na YSI można było chyba 20 razy plik zassać i link wygasał... a tutaj widziałem że jeden plik miał 109 zassań... do tego jak uploadujesz plik to masz pokazany szacowany czas kiedy plik się zżuci, i pokazany jest transfer... pliki u mnie lecą po 35 kb/s a w YSI nie raz było tak że się zacinało przy dużym pliku i YSI pokazywało że plik się zżuca podczas gdy tak naprawde wszystko się zacieło... kiedyśjak zgrywałem plik 200mb to mi zgrywał całą noc i pół dnia i nic się nie zgrało...

Offline Spinkings

• Berserker
    • http://
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 23, 2005, 11:23:43 am »
kumpel chce mi sie wbic na PC... szkoli go jakis informatyk... chce mi wrzucic na PC jakies programy...ale niec od niego na szczecie nie biore... wie ktos moze jak zrobic tak... zeby mu zrypac kompa... :F ... albo chociaz wzbronic mu dostepu ?? ma juz moje IP... i generatory hasel :/ help...  
Hejter aka Dziecko Neostrady... > faja odwaznym przez internet :]

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 23, 2005, 11:27:42 am »
wystarczy ze niebedziesz tykał żadnych plikow od niego i sie regularnie skanował antywirusami plus stał za firewallem ;] a tak poza tematem troche - faktycznie zajebisty "kumpel" @::::F idzcie sie lepiej chłopcy do lasu na patyki bić bo zabawa w hakerów fpyte niejest...

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 23, 2005, 11:44:56 am »
Hmm.... o tak... jak ktoś się bawi w hakera i próbuje ci shakować kompa, to jest mało fajne. Tacy ludzie to podli zwyrodnialcy i powinni ich zamknąć gdzieś... ehh...

Jak ma twje IP, to może sprawdź coś co się nazywa Steganos Internet Anomyn. Według opisu, programik ten zmienia ci numer IP kilkanaście razy na sekundę, co uniemożliwia atak na twojego kompa w ten sposób... reszte powinien załatwić firewall....

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 23, 2005, 11:53:52 am »
Nie przejmuj się Spinkings, dopóki nie zainstaluje na Twoim komputerze jakiegokoliwek trojana, to nie bedzie w stanie włamać się do Ciebie bezpośrednio. Poznanie IP też na wiele mu się nie przyda, jak i generatory haseł. IP potrzebne jest mu do tego by połączyć się do Ciebie po uprzednim zainstalowaniu trojana, a generatory do późniejszego grzebania w systemie albo bezpośredniego włamania <przychodzi do Ciebie, idzesz zaparzyć herbatkę, a on w tym czasie wpisuje generowane hasła>. Doskonałym lekarstwem jest zainstalowanie firewall'a <np. w pakiecie Norton Internet Security>, ale przy tym odradzam urzywania Windows Firewall <w systemie Win XP z SP2>, bo osobiście udało mi się go bez problemów obejść i stwierdziłem, że to wielkie microshitowe gawno :grin: . Możesz także zainstalować jakiegoś nowszego antywirusa <dajmy na to Norton Antivirus> i mieć go włączonego - wtedy każdy plik będzie na bierząco skanowany, więc będziesz wiedział co Ci znajomy przesyła. Oczywiście antywir musi mieć możliwość uaktualniania bazy danych, bo takto na niewiele może się zdać. Możesz także poszukać w sieci różnego rodzaju narzędzi do ukrywania informacji <adresu IP, typu przeglądarki itp.>, to z pewnością <nawet jeżeli nie utrudni pozyskiwane informacji> zbija znajomewo z tropu, jak po ponownym sprawdzeniu zmieni Ci się adres IP. Także zależy jakiego masz ISP <Internet Service Provider> - np. Neostrada ma dynamiczne IP, przez co, po każdym kolejnym zalogowaniu przydzielany jest Ci inny IP <podobnie jak modem>.

Ale jak to mówią: "najlepszą obroną jest atak" <hehe, i ja się z tym w pełni zgadzam :grin: >, więc można trochę uprzykszyć temu osobnikowi życie. Sposobów jest mnóstwo, od bardzo inwazyjnych <np wyobraź sobie, że jesteś u niego, a on na chwilę wychodzi. W tym momencie resetujesz komputer i wchodzisz do BIOS'u, tam z pewnością jest opcja do nałożenia hasła na komputer - po każdorazowym włączeniu komputra będzie wyskakiwał komunikat o podanie hasła, złe lub jego brak wyłączy komputer. Tak możesz sprawdzić czy znajomy na prawdę zna się na rzeczy, bo sposób na obejście tego hasłą jest dziecinnie prosty - wystarczy otworzyć komputer i wyjąć na chwilę baterię systemową, spowoduje to powrócenie BOIS'u do ustawień fabrycznych>. Możesz także pobawić się jego kosztem samemu instalując u niego trojana lub popisać jakieś ciekawe wirusy <dajmy na to batch'a, który doda wpis do autoexec.bat [Win95/98/Me] o formatowaniu dysku. Po ponownym uruchomieniu komputra znajomemu sformatuje się dysk>. Ale nie będę aż tak niepoprawnym chłopcem i nie zamieszczę tu żadnych skryptów <no chyba, że dodam iż "owa informacja ma charakter tylko i wyłącznie edukacyjny i autor post'a nie ponosi odpowiedzialności za jej wykorzystanie :F >.

Tacy ludzie to podli zwyrodnialcy i powinni ich zamknąć gdzieś... ehh...
Tant, jak możesz ;) .

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 23, 2005, 12:00:10 pm »
Niah niah niah.... czekałem tylko, aż ty albo Hisoka to zobaczycie... dzięki za radę de'Belial.. hm..... najlepszą obroną atak? Hmm.... let's ask Uncle Google for some tips&tricks kiahahahaha...

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 23, 2005, 12:09:43 pm »
Mwhahaha ;) ...Powinieneś wiedzieć, że mam na Ciebie pewnego sprawdzonego haka <może nie dosłownie hack'a :F >. A także powinieneś pamiętać, że u "wójka Googla" jest wiele niebezpiecznych stronek zawierających takie rzeczy jak "hack, virus" itp. ;) . Sam nawet natrafiłem na ciekawy skrypt, który po wejściu na stronkę automatycznie instalował jakiś "pakiecik" wirusów...Ehhh, do dziś się głowię gdzie znaleźć taki "kamień filozoficzny" :grin: .

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 23, 2005, 12:13:14 pm »
<szyderczy grin> Ara... ale kto mówił o atakowaniu ciebie? Ale lepiej się nie odzywam, bo się to pewnie źle skończy dla mnie <gulp>, jak co niektóre osoby znajdą ten topic i te posty....

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 23, 2005, 12:18:50 pm »
Spokojna głowa, przecież nie jestem aż tak podstępny <tzn. jestem, ale to zdanie ładnie się komponuje :grin: >. W każdym razie Spinkings, jeżeli ma nowszego firewall'a i antivir'a to nie ma się czym przejmować. Ale nigdy nie zaszkodzi być czujnym <szyderczy uśmiech na twarzy :F >.