Autor Wątek: Problemy z naszymi komputerami  (Przeczytany 82953 razy)

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Odp: Problemy z naszymi komputerami
« Odpowiedź #200 dnia: Sierpnia 03, 2005, 09:37:55 pm »
Jest jakiś programik do sprawdzenia jak nazywa sięmoja karta graficzna? Bo właśnie mam nowego windowsa 98SE i muszę wszystkie sterowniki pobrać, a że nie wiem jak się wabi moja karta dźwiękowa, to nie zabardzo mam jak... jest jakiś sposób, żeby to sprawdzić? Jakiś program? Albo gdzieś na kompie to można znaleźć, a ja nie znalazłem tylko?

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #201 dnia: Sierpnia 03, 2005, 09:44:03 pm »
Tant spróbuj programu o nazwie Everest, można go pobrać stąd
Everest Download

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: Sierpnia 03, 2005, 10:20:53 pm »
Hmmm...ale nie potrzebujesz specjalnego programu do tego. Jak włączasz komputra, to przed zainicjonowaniem BIOS'u <czyli przed okienkim, gdzie napisane jest jaki procesor, RAM i listy podłączonych dysków itp>, następuje zainicjowanie grafiki...I w lewym górnym rogu pojawia się na chwilę informacja o karcie <np cos w stylu: "nvidia geforce4 mx 440 64MB">. Albo także możesz otworzyć jednostkę centralną i przeczytać z karty jej nazwę <w większości kart jest na nich pełna nazwa>.

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpnia 04, 2005, 06:24:43 pm »
No dobra.... kolejny problem. Dzięki temu Everest'owi, dowiedziałem się, że moja karta dźwiękowa to SiS 7012. Great!! Ale co dalej... no więc z miejsca zacząłem zasysać drajwery do tego tałatajstwa, zapisałem je na dysku i elegancko rozpakowałem. Daje Setup.exe, żeby mi się zainstalowały no i co.. wyskakuje tabeleczka z pytaniem, gdzie ma to wgrać i takie tam nieważne rzeczy (defaultowo zapisuje się w Program Files) no i patrzę jak granatowy pasek rośnie w trakcie instalacji sterowników. No i tutaj zaczyna się problem... kiedy instalacja jest chyba skończona (nie wiem do końca, ale raczej tak), pojawia się standardowe okienko Windowsa, który odnalazł nowy hardware i życzyłby sobie go zainstalować. Daje OK i wyskakuje mi okienko, w którym mam dać ścieżkę do sterowników... no więc daje ścieżke do utworzonego wcześniej folderu w Program Files'ach i co tam znajduję? NIC... kupa... jedyne co tam jest to Uninstall.exe, a coś mi mówi, że to nie są sterowniki.... czy ktoś wie, gdzie się to gówno wysypało? Bo nie wiem, czy mam od SiSa kijowe stery, czy zapisało się w jakiejś tajemniczej lokacji, którą powinienem znać...

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: Sierpnia 04, 2005, 07:54:32 pm »
mam rozwiązanie na wszystkie twoje problemy z windowsem 98: wgraj se XP tam wszystkie sterowniki sa odrazu wgrane XD

czy ktoś wie, gdzie się to gówno wysypało?
a próbowałeś szukać ukrytych folderów?

Ewentualnie spróbuj instalować z Menagera Urządzeń... chyba wiesz jak :F

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpnia 04, 2005, 08:44:09 pm »
mam rozwiązanie na wszystkie twoje problemy z windowsem 98: wgraj se XP tam wszystkie sterowniki sa odrazu wgrane XD

heheh polecam ^^

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #206 dnia: Sierpnia 04, 2005, 09:01:56 pm »
Nie nie nie... zmiana Windowsa na kaszaniastego ikspeka nie wchodzi w rachubę. Nie lubię się z tą windą i pod względem systemów operacyjnych jestem oldschool'owcem i najlepiej się czuję pracując na Win98SE....

Próbowałem zainstalować tą kartę chyba ze 30 razy dzisiaj.... chodzi o to, że Winda nie widzi sterów lub ich nie wypakowuje ekstraktor. Wygląda to tak, jakby instalacja sterowników wymagała zainstalowania sprzętu, a zainstalowanie sprzętu wymaga zainstalowania sterowników... więc kiedy biorę Cancel przy instalacji nowego hardware'u, instalacja sterów się kończy, a ślad po nich znika... miejse, które zadeklarowałem wcześniej o sterach nie słyszało, a znaleźć tam można jedynie "Uninstall.exe" (jak na ironie nie działający, bo nie umie znaleźć plików do deinstalacji, jako że nic nie zainstalowałem). Wie ktoś co ja mam z tym zrobić? (patrzy na de'Beliala)

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpnia 04, 2005, 09:06:38 pm »
jedyna rada jaka mi do głowy przychodzi wyciagnij grafe wlacz kompa i wluz grafe powinno ci ja wykryc i dajesz wtedy wyszukaj w Sieci i powinno ci znalesc ale nie wiem czy 98 ma taka opcje i czy wogule sie tak da  

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpnia 04, 2005, 09:28:28 pm »
Mam zintegrowaną kartę dźwiękową, to po pierwsze, a po drugie brakuje mi wiedzy na temat hardware'u, żeby taką akcję przeprowadzić... w tych sprawach jestem zielony

PS. Poza tym on widzi kartę dźwiękową... za każdym włączeniem kompa pokazuje mi się okienko, że windows wykrył nowy sprzęt i chciałby do niego zainstalować stery.... no i problem polega na tym, że on lub ja nie możemy ich odnaleźć
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2005, 09:29:50 pm wysłana przez Tantalus »

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: Sierpnia 04, 2005, 11:14:33 pm »
Mhm...No jak zainstalujesz te sterowniki, dajmy na to do: C:\Program Files\<sterowniki>, to jak wyskakuje Ci informacja, że znaleziono nowy sprzęt, wybierasz "Z lokalizacji" i wybierasz tą lokalizację gdzie się zainstalowały. No jest to mankament, gdyż cały ten 'setup' najprawdopodobniej tylko odpakowuje sterowniki do lokalizacji, ale nie zmienia nic w ustawieniach systemowych - nie jest automatyczny. Dalej zaczyna się moja ulubiona część - znaleziono steronik i "włóż CD z windą"...Ehhh...Win98 do wszystkiego niemal krzyczy o płytkę..."Skończył się papier toaletowy, włóż dysk oznaczony Windows 98".

EDIT:
A, jestem ślepy :F . Przecież pisałeś, że tak robiłeś...No to pozostają 2 możliwości -sterowniki znajdują się w jakimś podkatalogu tego, do którego się zainstalowały, albo też programik źle zinterpretował sprzęt i to nie te sterowniki. W pierwszym wypadku przejżyj wszsytkie podfoldery <ale głównie takie w stylu 'win95/98/me' lub 'win9x'> w poszukiwaniu plików .inf <możesz poszukać także metodą prób i błędów podajac kolejne lokalizacje>. W drugim przypadku spróbuj ściągnąć sterowniki z innej strony <polecałbym producenta -> http://www.sis.com/download/ >. Jeżeli nie pójdzie to poszukaj dokumentacji płyty w internecie <generalnie jej danych>, w ten sposób na pewno dojdziesz do tego jaka to dokładnie karta.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2005, 11:36:50 pm wysłana przez de'Belial »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpnia 05, 2005, 12:29:01 am »
Może zilustrowanie jakoś mojego problemu zdoła pomóc...

1. Rysunek 1. Oto mój pulpit, a na nim folder ze sterownikami. Wybieram Setup.exe.

2. Rysunek 2. Włacza się InstallShield i narazie wszystko jest cacy.

3. Rysnek 3. Wybieranie folderu docelowego... ustawiłem default'owo (inaczej też próbowałem). Póki co norma.

4. Rysunek 4. Stery się elegancko "wypakowują" (dałem w cudzysłowie, bo nie wiem co one naprawde robią).

5. Rysunek 5. Pojawia się ciemny bohater naszej opowieści, czyli instalator nowego Hardware'u...

6. ... no i każe nam wybrać miejsce, z którego ma pobrać "wypakowane" sterowniki. Rysunek 6.

7. Sterów jednak nie ma, co wskazuje nam nieaktywny button "OK", przy wybieraniu folderu, z którego ma pobrać sterowniki. Nie ma go w folderze, do którego się "wypakowało", jak również w samych Program Files'ach.

8. Bezradny daje na "Microsoft Windows Update", lecz i on niewiele zdziałał. Rysunek 7.

9. No i zakończenie jest oczywiste i okrutne. Rysunek 8

I wszyscy żyli długo i szczęśliwie, chociaż nie mieli dźwięku.....

Jakieś sugestie?

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Sierpnia 05, 2005, 02:00:17 am »
Nie nie nie... zmiana Windowsa na kaszaniastego ikspeka nie wchodzi w rachubę. Nie lubię się z tą windą i pod względem systemów operacyjnych jestem oldschool'owcem i najlepiej się czuję pracując na Win98SE....
ahem nie ma to jak świerzy powiew błedów :F

z 5ego obrazka wybierz "Display a list of all..." a poźniej "from disc" i spróbuj znaleść na cd ze sterownimkami plik który będzie miał dane o twojej karcie

BTW
ja tez zawsze miałem problemy z wgrywaniem dzwięku i nigdy nie wiedziałem jak sie moja krata dzwiękowa nazywa...w sumie nadl nie wiem :F ale zawsze siakos mi sie udawało wgrywać. W XP też musze wgrywać bo instalka nie obsługuje mojej obecnej, ale udaje mi sie bez żadnych problemów... tja XP rulez XD

Offline ucloud

• Soldier
    • http://www.worldofsquare.piwko.pl
« Odpowiedź #212 dnia: Sierpnia 05, 2005, 09:07:05 am »
A próbowałeś czgoś takiego:jak juz wlaczysz to SETUP.exe  i instalacja idzie do przodu to wyskakuje Ci okienko ze znalazl nowy sprzet i chce lokalizacji to jako plik z ktorego ma czytac(chodzi zebys podal to jako lokalizacje)podaj to wlasnie SETUP.EXE.A tak wogole top jesli masz zintegrowana karte z plyta glowna to wez sciagnij stery do plyty glownej i tam powinny byc tez zawarte stery do karty dzwiekowej.Albo podaj mi nazwe plyty glownej(dokladna)a ja moze znajde coś w swoich zasobach i Ci prześle.
I live for one thing.
I live only to kill you.

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
« Odpowiedź #213 dnia: Sierpnia 05, 2005, 11:12:30 am »
eee tant a dlaczego ja widze na screenach SiS Audio Driver ?

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #214 dnia: Sierpnia 05, 2005, 11:29:26 am »
Hmmm...Najpierw radziłbym Ci sprawdzić katalog "Win98se" z tej lokalizacji. Możliwe, że sterowniki mogą się znajdować w tych katalogach.

Jeżeli nie, to idziem dalej. Jeżeli nie ma ich w tym katalogu, to sprawdź właśnie tutaj, a dokładniej przejżyj podkatalogi folderu "SiS7012".

Generalnie szukaj tych sterowników z pod "nowego hardware'u": RMB+My Computer->Properties->Device menager->wybierasz właściwości karty muzycznej <unknown device> i "zainstaluj sterownik". Dalej masz już normalną procedurę instalacji sterowników i po prostu po kolei wybierasz w/w katalogi i sprawdzasz czy Ci się 'OK' nie wyświetli.

podaj to wlasnie SETUP.EXE
Ta metoda nie poskutkuje, bo przy instalacji hardware'u < "New Hardware Wizard"> nie są interpretowane pliki .exe <właściwie tylko .inf> i najprawdopodobniej w ogóle go nie będzie do wyboru.

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #215 dnia: Sierpnia 05, 2005, 03:25:40 pm »
z 5ego obrazka wybierz "Display a list of all..." a poźniej "from disc" i spróbuj znaleść na cd ze sterownimkami plik który będzie miał dane o twojej karcie

Wczoraj zrobiłem coś w tym stylu. Stery odnalazłem ręcznie, bo były w folderze ze sterownikami, w podfolderze Win98se. Jako, że robiłem to ręcznie, to się ze mną windows nie kłócił wich sprawie i grzecznie wszystkie łyknął, po czym kazał wsadzić mu płytkę Windowsa... wtedy zaczęła się prawdziwa zabawa. Co chwilę wyskakiwała tabelka, że nie można było odnaleźć danego pliku na płycie. Wtedy ja chowałem na moment instalator do paska i za pomocą Menu Start -> Find -> Files or Folders, udało mi się odnaleźć plik poszukiwany przez instalator, a następnie przekopiować ścieżkę do pliku, tak żeby je znalazł.... dwa pliki musiałem pominąć, bo ich nie znalazłem, ale ogólnie rzecz ujmując karta dźwiękowa się zainstalowała.... mam napisane SiS Audio Device w menadżerze urządzeń i wszystko działa... ale działa tylko w teorii, bo głośniki milczą jak milczały.... czyli coś nie tak z tą instalacją...

eee tant a dlaczego ja widze na screenach SiS Audio Driver ?

SiS dlatego, że tak się nazywa firma od mojej karty dźwiękowej, Audio bo to karta dźwiekowa, a Driver bo to sterownik... coś nie tak?

A tak wogole top jesli masz zintegrowana karte z plyta glowna to wez sciagnij stery do plyty glownej i tam powinny byc tez zawarte stery do karty dzwiekowej.Albo podaj mi nazwe plyty glownej(dokladna)a ja moze znajde coś w swoich zasobach i Ci prześle.

Chyba tak zrobię.... płyta wabi się ECS K7SOM i pytam sięo stery wójka google'a, który póki co podaje wymijające odpowiedzi...

Hmmm...Najpierw radziłbym Ci sprawdzić katalog "Win98se" z tej lokalizacji. Możliwe, że sterowniki mogą się znajdować w tych katalogach.

Tam są stery faktycznie... ale on nie ich nie chce łyknąć. Pojawia się OK, ale jak dam potem Next, to pojawia się TO.

Jeżeli nie, to idziem dalej. Jeżeli nie ma ich w tym katalogu, to sprawdź właśnie tutaj, a dokładniej przejżyj podkatalogi folderu "SiS7012".

Tam jest jeden podfolder, a konkretnie Uninstall....

Generalnie szukaj tych sterowników z pod "nowego hardware'u": RMB+My Computer->Properties->Device menager->wybierasz właściwości karty muzycznej <unknown device> i "zainstaluj sterownik". Dalej masz już normalną procedurę instalacji sterowników i po prostu po kolei wybierasz w/w katalogi i sprawdzasz czy Ci się 'OK' nie wyświetli.

Za pomocą Find -> Files or Folders namierzyłem stery do tej karty... a przynajmniej pliki o nazwach SIS70120.INF i SIS70121.INF. Dla mnie wyglądają bardzo sterownikowo... no ale przy wyborze Next pokazuje się TO. Udało mi się je wstawić ręcznie, ale bez specjalnego efektu... sprzęt sięfaktycznie zainstalował, ale dalej nie działa, z czego wnoszę, że z tymi sterami jest jakiś problem.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2005, 03:26:38 pm wysłana przez Tantalus »

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
« Odpowiedź #216 dnia: Sierpnia 05, 2005, 03:55:39 pm »
to ja juz nei kapujem co ty wlasciwie instalujesz dzwienkowa grafe czy modem ;/

A gdzie ja niby napisałem coś o modemie albo o dźwiękowej? Modem zainstalowałem prawie bez oporów, a karte graficzną zupełnie bez oporów, bo z pewnego powodu muszę co kilka miechów reinstalować do niej stery i mam w tym pewne doświadczenie. Ja nie mam dźwięku i w tym tkwi problem... - Albert Einstein
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2005, 04:00:57 pm wysłana przez Tantalus »

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #217 dnia: Sierpnia 08, 2005, 04:40:57 pm »
Mam dość spory problem. Jak włączam jakikolwiek film (oprócz avi), obraz filmu jest cały rozjaśniony i jedynymi kolorami są odcienie bieli, żółci i czerwieni. Jest tak tylko w filmach (w filmikach z gier też).

EDIT
Ok, problem z głowy...poprostu nVidii wydało się złe sterowniki. Zainstalowałem starsze i działa wszystko.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2005, 05:17:28 pm wysłana przez Dark Butz »
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
« Odpowiedź #218 dnia: Sierpnia 08, 2005, 06:09:12 pm »
bo tak to jest ze sterami n Vidi ze 1 działaja na wszystkim 2 na połowie a 3 a o 3 to wogule szkoda gadac ;]

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: Sierpnia 09, 2005, 02:54:54 pm »
dobra kto zna jakiś program w którym mozna odtworzyć film przeznaczony dla RealPlayera ( *.rmvb) ale taki żeby miał opcje napisów (bo sam RP nie ma ;/), ewentualnie jakis kodek który umozliwi odtwarzanie tych plików na innym playerze...