No i kolejny problem zawitał w domu kalwasa
Otóż ostatnio zakupiłem sobie Peace Walker. Gra przyszła do mnie wczoraj, ucieszony wkładam UMD do pożyczonego od kumpla PSP i bach, gra nie działa. Po uruchomieniu gry widać jedynie logo PSP, chwilę czarny ekran a potem wywala do homebrew i pokazuje się komunikat o treści "Game could not be started (80020148)". Konsola oczywiście jest przerobiona. Karta pamięci jest oryginalna (przynajmniej wygląda) o pojemności 8GB. oprogramowanie to chyba 5.50 GEN-D3, model konsoli to 3004 (nie jestem tego do końca pewny, nie ma chyba o tym informacji na obudowie konsoli - przynajmniej ja nie widzę, no i opakowania też nie mam, ale kolega chyba wie jaką ma konsolę więc myślę ze to 3004). Na drugiej przerobionej konsoli innego kolegi jest to samo. Ten sam MemoryStick (dosłownie ten sam - jedna konsola nie posiada karty pamięci), model jest już inny bo 2004 a oprogramowanie to 5.50 GEN-D (Full). Dzieje się to samo co na drugiej konsoli. Na karcie są gry takie jak Tekken Dark Resurrection, Tekken 6, Bomberman, The Simpsons, WWF, Fifa Street, Tokobot i Patapons i wszystkie działają bez zarzutu. Oprócz tego oryginalne God of War Chains of Olympus i GTA Liberty City Stories również działają bez zarzutu tak samo na obu konsolach. Peace Walker zanosiłem do kolejnego kolegi, który ma pierwszego PSP nieprzerobionego i jemu gra działała bez problemów. Niestety póki co sam korzysta z konsoli wię pozostaje mi czekać.
Jednak zwracam siez prośba o pomoc bom po pierwsze niecierpliwy a po drugie jeden z kolegów (ten do którego należy 3004) chciałby by i jemu ta gra działała, chętnie ode mnie pożyczy. Zdecydowany jest pozbyć się przeróbki ale jak na złość PSP nie chce połączyć się z moim kompem. Polączenie nie działa na żadnym z czterech portów USB jakie posiadam w komputerze. Nie wiem w czym problem. Komunikat zawiera treść "Jedno z urządzeń USB ma awarię", system operacyjny to XP. Tak więc póki tego problemu nie uda się rozwiązać wszelkie metody naprawiania za pomocą softu czy w ogóle metod wymagajacych połączenia z kompem - odpadają.
Więc, czy możliwe jest zrobienie tego bez łączenia się lub może ktoś wie dlaczego PSP nie chce się połączyć. Dodam jeszce że już szperałem w necie w poszukiwaniu solucji tego problemu ale dosłownie nic się nie zmienia a większość problemów i tak dotyczy użytkowników pirackich gier odpalających gry z karty. Dodatkowo są dość nieczytelnie przedstawione jak np ta, która też pasuje niby do mojego przypadku
http://www.pspmod.com/forums/psp-software-guides/15942-fixed-game-could-not-started-psp-error-80010002-80020148-a.htmlgość przedstawił jak należy ustawić każdą opcję ale niestety nie opisał poszczególnych opcji a widać u mnie kolejność jest inna bo nie mam chyba tej wersji softu, o której on mówi i później nie wiem co ma być jak:
The Recovery Menu for 3.80 M33-5 should look like this
Configuration->
.....................1. Disabled
.....................2. Enabled
.....................3. 1.50 (for Phat but needs 1.5 kernel addon) 3.80 (for Slim)
.....................4. Disabled
.....................5. Normal (Needs UMD game to play Isos) if not try Sony Np9660
.....................6. Disabled
.....................7. Enabled
.....................8. Disabled
.....................9. Enabled
.....................10. Memory Stick
.....................11. Enabled
.....................12. Disabled
Advanced->
.................Advanced configuration->
.................................................. .Disabled
.................................................. .Disabled
Niby wszystkim to pomogło i jak na razie to chyba najlepszy poradnik jaki znalazłem ale wciąż bez zmian. W temacie PSP jestem świeżak, ale robiłem już wszystko w tym recovery menu. Może ktoś z Was miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać.? Najbardziej drażni mie niemozność połączenia się z kompem.
Jak rzekłby Ocelot w MGS3: "Hold it right there, traitor!"
Będę wdzięczny za pomoc i sorki że się tak rozpisałem.