Autor Wątek: Forumow erpeg?  (Przeczytany 15671 razy)

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Forumow erpeg?
« dnia: Lipca 27, 2004, 01:20:04 am »
Nagle wpadł mi do głowy ciekawy (w moim odczuciu) pomysł. Pewnie duża część z was grała w RPG książkowe typu Warhammer, czy Wiedźmin, czy w inny system. Zabawa mogła by polegać na wyznaczeniu jednej persony, która zostanie "Mistrzem Gry", i która w odpowiednim czasie pisała opisy sytuacji i inne rzeczy za które jest odpowiedzialny i zebranie kilkuosobowej grupy graczy, którzy odpowiadaliby co robią w tej sytuacji. Wszystko mogłoby spokojnie odbywać się za pomocą postów lub, w pewnych sytuacjach, za pomocą PW. Podkreślam, że to na razie tylko pomysł i że, puki co, jestem ciekaw waszej opinii, na ten temat.

MarvelliX

• Gość
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2004, 01:38:02 am »
Hmmmm mogło by to wejść w nasze plany (moje i ARDa) ale czeba by najpierw co nieco omówić i przyjżeć sssię temu z blissska <_<  

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2004, 02:06:53 am »
ja jestem za, sam kiedyś pomyslalem o czyms takim ale stwierdzilem ze pewnie niewypali :P mimo to jestem za
Marvell-> co wy za mroczne plany macie co by z tym kolidowały? :>

Offline GamePlay

• General
    • http://gunzbibo.neostrada.pl
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 27, 2004, 02:10:06 am »
Jak dla mnie to jest bardzo dobry pomysł. Tylko najlepiej, żeby to nie było na forum tylko w zamkniętym gronie i żeby cała fabuła była dostępna tylko dla graczy. Później jak gra* się skończy to każdy opowiada swoją historię

*długość gry nie musi być nieskończona (na przykład tydzień)
I got my head checked by a jumbo jet. It wasn't easy but nothing is, no... [Whoo hoo!] Well I feel heavy metal [Whoo hoo!] And I'm pins and I'm needles [Whoo hoo!] Well I lie and I'm easy, all of the time and I'm never sure why I need you... Pleased to meet ya!

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 27, 2004, 02:12:01 am »
oo GP dobry pomysł - tylko gdzie by coś takiego? na gg?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 27, 2004, 02:16:30 am »
Ja to widzę tak:

Wpierw musimy się zebrać, żeby obgadać szczegóły jak postacie, czy świat, w którym gramy (dobrym miejscem jest Czat na Squarezone... w końcu się na coś przyda, bo świeci pustkami). Jak już będzie ustalone kto, gdzie, jak i kiedy, Mistrzy Gry napisze posta rozpoczynającego przygodę, następnie szereg graczy, będzie odpowiadał a) gdy robi coś publicznie - na Forum lub B) gdy będzie robił coś tajnego - przez PW do Mastera.  Potem już jakoś się dopracuje resztę.

BTW: Mam pytanko do najbliższego moda. Czy jest jakaś teoretyczna możliwość udostępnienia takiego RPGowego topica tylko dla pewnej grupy ludzi (żeby ilość graczy pozostała w rozsądnych granicach i żeby ci co nie grają, nie pisali)?

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 27, 2004, 02:17:52 am »
eeee  nie lepiej na czacie naszym zagrać :P i tak tłoku nie ma ;) a jak cóś to i przerwe na piwo mozna zrobić :D w każdym razie pomysł siem mnie podoba :P
]

MarvelliX

• Gość
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 27, 2004, 02:22:03 am »
No jessst w końcu dział redakcyjny który widzą tylko modzi i redzi  :grin: ale co do innych użytkowników to chyba nie ma takiej możliwości <_< (bawiłem sssię troche panelem admina i nie natknołem sssię na coś takiego :P)

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 27, 2004, 03:11:51 am »
a nie prosciej zrobic jakis poddzial na haslo? non problemo. aha co to tego erpega - przyznam sie (nie bijcie)(ktory to juz raz) ze nigdy nie uczestniczylem w takiej sesji i nie bardzo sie orientuje o so chozi.... wiec ja za bardzo nie bede w to gral chyba ze mi ktos wytlumaczy :D
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline qiax

• General
  • God
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 27, 2004, 03:26:45 am »
MG: Widzicice bla bla bla bla
Gracz1: To idę tam i mówię bla bla bla
MG: Natpotykacie potwora bla bla bla
Gracz2: Skaczę na niego i bla bla bla
MG: Zginołeś bla bla bla
Gracz2: KUR...BLA BLA BLA!

To tak mniej więcej wygląda...
Swoja drogą, ciekawe, jak rozwiązecie problem kości do gry...

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 27, 2004, 03:40:03 am »
hehehe.... a grałeś w Radical Dreamers. Chodzi o to, że Mistrz Gry (osoba, która tworzy cały świat, jest panem i władcą w tym rpg) opisuje jakąś sytuację, a ty potem coś postanawiasz... ciężko się o tym pisze.... może tak:

MG: Widzisz posępne cienie przesuające się w zdłuż linii lasu. Dookaoła tylko ciemność, której nie przenika nawet świecące na niebie gwiazdy, czy księżyc. Słyszysz, że istoty są coraz bliżej.... co robisz
GRACZ1: Jak to co robię?!! Biegnę przed siebię oby dalej
GRACZ2: Ja stoję i czekam. Chowam się za najbliższym drzewem i ładuję kuszę
GRACZ3: Zaczynam skandować zaklęcie ognistej kuli i kieruję nią w najbliższą istotę
MG: GRACZ1... uciekłeś kilka naście metrów, kiedy usłyszałeś głośny trzaska łamanych gałęzi i szelest krzaków dobywający się z ciemności po twojej lewej stronie. W chwilę po tem pojawia się monstualna góra okryta ciemnym nawet w otaczających się ciemnościach futrem. Stajesz twarą w twarz z niedźwiedziem... GRACZ3... Twoja kula ognia zniknęła w oddali, pozostawiając jedynie zapach siarki w powietrzu i fioletowe plamu powidoku w oczach.... GRACZ2 i 3 podczas swych działań usłyszeliści.....

dobra... lepiej przestanę.... mniej-więcejtak to wygląda...może teraz masz jakieś blade pojęcie jak to wygląda

Edit:
jak to pisałem, to nie wiedziałem, że qiax to skomentował.... teraz maz pełny obraz... co do kości to będzie trzeba zaufać mistrzowi.

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 27, 2004, 03:54:13 am »
oki kapuje :D a radical spoko jest ale nie przeszlem do konca mam nadzieje ze sie kiedys za niego zabiero znowu :D aha odrazu mowie ze w tym swiecie gry musza wystepowac wampiry bo jak nie to nie gram :P
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline qiax

• General
  • God
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 27, 2004, 04:20:44 am »
No, występować mogą, ale jakby co, to ja zabijam wampiry płci męskiej, bo kobieta zawsze się przyda <tak, wiem, seksistowski jestem>. A Radical Dreamers fajna gra, ale ciężko cokolwiek o niej pisać.

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 27, 2004, 06:52:36 am »
to by nawet bardzo pasowalo do naszego planu...kiedys myslalem tez o czyms takim, ale wydawalo mi sie ze bedzie to trudne do zrealizowania...jednak widze ze dla chcacego nic trudnego...i bardzo dobrze... :wink:

od razu z gory uprzedze ze nic nie bedziemy zmieniac, przywlaszczac, kontrolowac...po prostu moze uda sie mi i Marvowi jakos polaczyc nasz maly pomysl z tym pomyslem... :>

Offline FaLa

• Knight
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 27, 2004, 10:04:37 am »
mozna by bylo sprobowac ... ARD i Marv co wy kombinujecie ?  :D  
Posting and You
... Każdy człowiek chce znać przyszłość...
Aż zobaczy jak okrutne przeznaczenie szykuje mu los! Niektórzy wariują ze strachu...
Inni umierają gdy pozostaną pozbawieni nadziei na ocalenie !
Uważaj, bo cena nieograniczonej wiedzy jest wysoka...

Offline GamePlay

• General
    • http://gunzbibo.neostrada.pl
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 27, 2004, 10:17:52 am »
A może ściągnąć Yu-Gi-Oh i grać duele?
I got my head checked by a jumbo jet. It wasn't easy but nothing is, no... [Whoo hoo!] Well I feel heavy metal [Whoo hoo!] And I'm pins and I'm needles [Whoo hoo!] Well I lie and I'm easy, all of the time and I'm never sure why I need you... Pleased to meet ya!

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 27, 2004, 10:36:02 am »
Yu-Gi-Oh ? FUJ...

Co do pomysłu to wchodzę w to.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 27, 2004, 12:17:15 pm »
Ja odpadam nie jarają mnie takie gry... a nawet jakbym chciał spróbować to nie mam dostępu do kompa od tak kiedy mi się chce :shu:  po drugie i tak macie już dużo osób...
Aha a co do zamkniętego tematu to ja niewiem po co... przecież nikt ze stałych forumowiczów którzy się nie zgłosili do gry nie będzie wam rzeszkadzał, a jeśli zrobi to ktoś nowy to zignorujecie posta a jak będa modki to go skasują... niewiem poco się czaić z jakimiś hasłami czy niewidzialnymi topicami :ph34r:  

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline qiax

• General
  • God
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 27, 2004, 12:26:06 pm »
No wiesz, atak z zaskoczenie - nie ma to jak jakaś mała roz<g>rywka tylko dla forumowiczów. W końcu jakieś "specjały" się należą naszym wytrwałym i dzielnym forumowiczą w pisaniu wielkich i pouczających postów <kurczę, to mi dopiero dwuznacznie zabrzmiało... hmmm... nieważne>.

MarvelliX

• Gość
Forumow erpeg?
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 27, 2004, 01:13:35 pm »
Zabrzmiało jak aluzja :P

Na przebiegem działania losów herosa mogą czatować bogowie (czyt. modzi :P) i wrazie jakichś zdażeń nie zgodnych z przeznaczeniem bohatera interweniować :)