PSP mam od ponad tygodnia. Cóż by powiedzieć...jeśli chodzi o sprawy techniczne to jest o wiele lepiej pomyślany od DS'a. Przy nim mam wrażenie, że Nintendo wlepiło ogólną konfigurację i Picto-Chat trochę na odwal 'aby coś tam było'. PSP Slim jest też o wiele wygodniejszy (notabene gruby był strasznie niewygodny i miał tragiczne głośniki) i d-pad nie powoduje ciągłego bólu w lewym kciuku jak w przypadku DS'a. Jedno z czym ma PSP problemy to wysokie dźwięki. Trochę wydaje się jakby nie wydalały na najwyższej głośności. Ustawienie przycisków do sterowania też trochę kuleje. Niektóre gry wymagają używania i d-pada i analoga, przez co muszę trzymać konsolkę w tzw. 'claw', gdzie kciuk mam na analogu, palec wskazujący na d-padzie, a serdeczny na L. Graficznie PSP jest bardzo imponujący, niektóre gry wyglądają jak z PS2, a czasem nawet lepiej. Gry są bardzo dobre, choć sprawdziłem tylko 5 - Monster Hunter Freedom Unite, Dissidia, Half-Minute Hero, Ace Combat X i Crisis Core.
Czy PSP jest lepszy od DS'a ? Nie
Czy DS jest lepszy od PSP ? Też nie
Nie da się ich porównać, bo żyją one jakby w dwóch innych rzeczywistościach. PSP pozwala na tworzenie bardziej rozbudowanych gier jak właśnie MHFU bądź gier akcji, ale nie oferujących zbyt wielu innowacji, kiedy DS polega na oryginalności gier, które jednak są miejscami bardzo ograniczone.