Autor Wątek: Soul Blade / Edge, Soul Calibur 1, 2, 3 i 4  (Przeczytany 50042 razy)

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Soul Blade / Edge, Soul Calibur 1, 2, 3 i 4
« dnia: Maja 09, 2004, 10:20:40 pm »
Brakowało mi tutaj tego tematu troszkę.
Co sądzicie o tej serii ?
Osobiście uważam ją za najlepszą serię bijatyk na świecie a najbardziej podoba mi się Soul Calibur 2(ale was zaskoczyłem co?) Czemu?? Bo ma wspaniałą grafikę(szkoda tylko, że intro już tak nie wgniata w fotel), dźwięk oraz wspaniałe odgłosy postaci(Nighty mowiąci po japońsku...coś wspaniałego...). Co do postaci to najlepszy jest oczywiście Nightmare. Niema to jak Badass z wielką łapą i jeszcze większym mieczem i ten jego bezlitosny styl walki...
Czemu nie Tekken ? Bo nienawidzę Tekkena!!! Toż w tej grze ZAWSZE chodzi o to ,że Heniek zrobił Mistrzostwa w Sztukach Walki i pojawia się po pokonaniu Heńka ktoś potężniejszy...
Moja przygoda zaczęła się tak:
Pojechałem na wakacje do Sławy i w hotelu, w którym byłem znajdowały się 2 automaty. 1 z Soul Edge'em a drugi z Aero Fighters 2(też świetna gierka). SE urzekł mnie odrazu. Jako pierwszą postać wybrałem Siegfrieda ale nie szło mi nim za dobrze(no co?? poraz pierwszy w to grałem). Grałem bez opamiętania i czasem dostawałem zniżkę na żetony. Grę ukończyłem jako Rock i byłem podobno pierwszą osobą, która ukończyła tą grę. W drugiej klasie po Komunii św. miałem wybór- PC czy konsola. Pewnego razu kupiłem sobie Secret Service(R.I.P.) i zobaczyłem, że jest tam coś o Soul Bladzie. Widząc, że wyszła na PSX'a odrazu wybrałem konsolę. Może nie była to moja pierwsza gra(raczej trzecia), używana(ale prawie jak nówka) ale i tak była świetna. To intro, te różne tryby gry...to było coś wspaniałego. Grałem non stop...aż pewnego razu....gra mi się znudziła. Lata płynęły ukazał się Soul Calibur a po paru latach dostałem PS'a2. Potem widząc zapowiedź SC2 przyżekłem sobie, że będę miał tą grę. No i mam ją :D

Dobra, trochę się rozpisałem. Teraz wy napiszcie coś o tej serii :D
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2008, 10:10:29 pm wysłana przez Musiol »
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Dark M

• General
    • http://
Soul Blade / Edge Soul Calibur 1, 2 i 3
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2004, 11:51:56 pm »
Soul Calibur 1 i 2 to poprostu bezkonkurencyjne bijatyki, lubie Tekkena ale jest zbyt prostacki, SC jest dużo bardziej... hmm strategiczne, ma lepsze postacie, bronie, i jeszcze kilka atutów. Dla SC kupiłem DCka i nigdy nieżałowałem.
A co do posytaci ...
Mitsurugi - ... samuraj, katana, szlafrok. Proste postać którą trudno dobże opanować, owszem da się nią grać bez treningu, ale jak się go rozpracuje, walka to poprostu taniec, piruety, i juggle bardzo szybko kończą walkę
Raphael - piorunująca szybkość, opuźnienia prawie niewidoczne, i ładne pułapki można nim zakładać ;)
Nightmare - Bardzo dopakowany, sporo gwarantów, ale postać zdecydowanie dla początkujących, najsilniejsze ataki są łatwe do wyprowadzenia.
Ivy - Szahy w poruwnaniu do większości postaci, zajebista broń ... bardzo atrakcyjna pani,

Mój rekord na survivalu(normal) 68... jak ktoś zdziałał wiecej to ... zresztom to hyba niemoliwe.  

Disgaea ... jedna z najpiękniejszych gier, kocham ją.

UWAGA!! Nie znam i nie kożystam z żadnych zasad dotyczących ortografi i składni języka polskiego

Offline M@VeRick

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2004, 06:25:55 pm »
Fakt Soul Calibur 2 ma zdecydowanie więcej do zaoferowania niż przestażały Tekken (nie żebym nielubił tekkena, ale SC ma w sobie coś takaiego co kiedyś miał T3), co do strategii to w T też jest dość rozbudowana jednak to też nieto. Pewnie za to zdanie dostane zjeba ale to co: W Tekkenie jest zdecydowanie więcej kombinacji (ale niewiem czy ilość znaczy jakość np: po cholere robić dwa podobne ciosy które wykonuje się prawie tak samo i działają tak samo?). W SC jest ich mniej (niedużo mnie ale jednak mniej) ale są konkretne. Co do postaci to Night lub Astaroth + dobry gracz są niedowywalenia (no może jeszcze Ivy). Pamiętam na jednym turnieju w SC2, w ćwierćfinałach, obrotem nighta (T/D+A [chargowany]), koleś przeleciał 3/4 ringu i wyleciał za:]. Niezłe wrażenie (szczególnie dla mnie bo koleś miał prawie całą energie a ja może z 1/4:]). Ogólnie SC2 jest znacznie lepszy niż T4, jednak T4 jest bardzoej rozpowszechniony.

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2004, 08:39:29 pm »
Ja się nie będę rozpisywał. Moim zdaniem tra seria zawsze była bezkonkurencyjna..... W Soul Calibur 2 rąbie na okrągło...... zarąbiście mi się wszystko w tej grze podoba.... bo generalnie fajnie sie trzaska gaścia z miecza a nmie z pięści.... Grafika jest cudna, muzyka też, a i głosy postaci są fajne...  
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Dark M

• General
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2004, 09:58:04 pm »
SC ma mnej ciosów od Tekkena.... ..? chyba że nieliczyłeś kombinacji, wtedy to może
A co do najlepszych postaci to oczywiście jest nim maxymalnie pżepakowany Carvantes, oglądałem kiesyś jakiś filmik z finałowej walki na jakimś turnieju w japonji, jakiś hłopiec(?)wygrał obie rundy na perfecta, z Nightem... Koszmarek poprostu niemugł się podnieść.... Hociaż jak dlamnie pżesadzili z opuźnieniami u Necrida... i Talim... jak ktoś umie nimi jakieś ładne Kombo.. to wystarczy jedna luka w obronie i już niewstaniesz...

A tak wogule to najlepszy jest MItsurugi + Damascus Sword :P  

UWAGA!! Nie znam i nie kożystam z żadnych zasad dotyczących ortografi i składni języka polskiego

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2004, 11:43:42 pm »
A tak wogule to najlepszy jest MItsurugi + Damascus Sword :P
Że co ?? Przecież Damascusem się nie da blokować...Ja wole Masamune... ;)
Aha...jeszcze mogłem napisać o najbardziej nielubianej przeze mnie postaci. Jest nią Xianghua. Nie lubię jej za jej styl walki(jest strasznie badziewny), wygląd jej Soul Edge'a, głos, wygląd...ogólnie za wszystko.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline M@VeRick

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 12, 2004, 01:08:48 am »
hehe ten temat zaczyna mi się podobac:]. Fakt może to że napisałem że SC ma mniej ciosów to dlatego że dłużej grałem w T niż w SC, ale nadal tak uważam. Poprostu niemam teraz gdzie w SC ostro połupać i troche jest kapa (chodź dziś była partyjka na PSXie w T3 i SB:]).

Offline Dark M

• General
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 12, 2004, 02:45:25 am »
Spokjnie ja pamiętam co ma więcej ciosów.. w SC2 gram tak 2-6h dziennie ale też godzinka w t4 lub ttt się zdaża.

Offline elfik_mog

• Daredevil
  • **
  • ばか ばか ばか !!!
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 12, 2004, 12:40:22 pm »
SC II to moja ulubiona nawalanka. Niestety nie moge w nią grać dużo bo mieszkam w internacie ;( . Gram tylko w weekendy ( i to nie zawsze ).Nie zgadzam się z tobą Soldius, że Xianghua jest badziewna. To obok Talim, Raphaela i Yungsunga moja ulubiona postać. Poza tym ma fajny pędzel :) .

MATURA TO BEZEDURA^^'

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 12, 2004, 02:10:58 pm »
Wiesz...to kwestia gustu. Dziewczyny zazwyczaj będą grały dziewczynami lub\i bishonenami, a faceci bezlitosnymi i na maxa dopakowanymi gostkami(no... i jeszcze Ivy), tak jak ja gram Nightmarem.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Dark M

• General
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 12, 2004, 03:28:09 pm »
Każdy men gra Nightmarem.. a dlaczego .. bo jest prosty do opanowania, silny, zajebisty, ma zajebisty miecz. Ja grałem nim na początku ale szybko się można pżekonać że Nighta mozna łatwo pokonać, ja tam lubie Xianghłe fajne można ją wywyjasy kręcić, trohe coś jak "Ksijajołu" z tekkana.

Solidus, oprucz Ivy, Taki też jest lubiana niewolno zapomnieć o największych.."atutach" tej pani B) .

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 12, 2004, 04:25:47 pm »
No właśnie, ja nie lubię "tańczących" postaci. Wolę odrazu wgnieść przeciwnika w glebę pozbawiając go połowy HP.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline elfik_mog

• Daredevil
  • **
  • ばか ばか ばか !!!
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 12, 2004, 08:05:30 pm »
Znam ten ból.... Gdy gram z bratem na Team Beatle, to moge pokonać mu wszystkich, a on na końcu ma "Najciaka", albo Cervantesa i wszystkich mi wykosi jedną kombinacją klawiszy (zawsze stosuje to samo <_< ). Lubi jeszcze Astcharota, ale bierze sie Talim i go koszę :lol: .

Nightmar wcale źle nie wygląda. Też pod Bishonena bym go dała( oczywiście w pierwszej formie).
A tak apropo, że lubię tylko ładne postacie. Lubie jeszcze Voldaska, tylko nie umiem nim za dobrze nim grać.

Gdy np. z bratem chcemy się pośmiać, to ja biorę Sophitie on Volda ( bądz na odwrót ), życia na maksa, plansze otoczoną siatką, "śmieszną" broń i odczyniamy nimi różne dziwne triki..... można się uśmiać....

MATURA TO BEZEDURA^^'

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 13, 2004, 01:52:55 pm »
Co wy Tekken przestarzały???Chyba nie wiecie co mówicie(tak apropo to już szykuje się tekken5 w którym Heńka już nie będzie)Co do SC2 to Xianghua jest bardzo fajną postacią i jedną z najlepszych nie wiem co do niej macie...no i moimi ulubionymi postaciami którymi gram to :Talim,Xianghua,Taki,Ivy,Kilik,Yunsung,SoungMina,Sophita,Casandra...trochę ich jest.
Co do mniej ulubionych to są zwykle:
Astaroth,Necrid,Cerwantes,Voldo,Nigthmare(chć sama czasem nim gram).Nie lubię ich tylko dla tego bo najczęściej goście biorą ich z tego względu iż są silni i można nimi używać jednego lamerskiego ciosu nawet tak czasem robią Kilikem co jest bardzo irytujące. <_<  

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 13, 2004, 04:14:35 pm »
Bijatyk ja nie lubię. Ale seria Soul Edge, Calibur 1, 2 (szkoda, że 1 jest tylko na Dreamcast) są po prostu mistrzowskie. Tekken pzy nich to pikuś.

Hail too Nightmare.
I'm in Space!

Offline M@VeRick

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 13, 2004, 06:51:07 pm »
Zauważyliście czemu wszyscy lubią Nighta? Koleś ma poprostu miażdzący wygląd (nie pedalski jak Maxi, nie koronkowy jak Raphael i nie powalony jak Voldo). W tym kolesiu widać że naprawde Chce Cie zapi#&$lić (szczególnie w swojej zbroi). kosa wielkości jego samego (168cm:P, chodz powinni dać mu troche większą postać, tak z 180 co najmniej:]). Astaroth jest troche bardziej mroczny ale to nie to samo. W Nighcie jest jakaś taka ciemna siła i to mi się w nim podoba. Kilik, Mina, Casandra, Mitsurugi mają po 1/10 tego image co Nightcik.

Offline Dark M

• General
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 13, 2004, 07:09:35 pm »
Hciałbyś.. Image Mitsurugiego jest jednym z najlepszyh w SC, olewający samuraj z jakimś patyczkiem w zębah, w szlafroku, i najlepsza broń na świecie w łapah.. szkoda że odstrasza lamerów, jedo "łatwe" ciosy wyglądają niedołężnie, jakby miał za krutkie łapki :ph34r:. A co do Image`u to mocarny jest, Ivy.. a mało kto ją często gra.. proste jest piekielna do prowadzenia.

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 16, 2004, 03:23:32 am »
Nie bede dusz sapał... bardziej podoba mi sie Tekken :!:  Dobra nie bijcie pierw wyjasnie dlaczego! Otosh ja mam tylko psx i gralem tylko w SoulEdga ktory jest zajebista gierka ale Tekken3 jest lepszy ma wiecej ciosow lepsza grafe i dlamnie lepsze postacie... jenak gdy wejdziemy na jush na konsole nowej generacji to jedna wiem ze SC2 jest o wiele lepszy niz T4 gralem w T4 w wypozyczalni i niezbyt mi przypadlo do gustu... a jak patrze na SC2 to slina z paszczy ceknie...
Co do ulubionych postaci to: Mitsurugi,Hwang i Sophitia to moja trojka ulubiencow aha no i jeszcze Taki(tak hyba sie nazywal ta kobieta-ninja) cala czworke stawiam na rowni (oczywiscie caly czas mowie o SoulBlade i bede mowil) bardzo podobal mi sie EdgeMaster mode czyli czytanie tej ksiazki i wypelnianie zadan -zajebista sprawa dla pojedynczego gracza... przynajmniej pogralem sobie dluzej bo kumple niechcieli grac ze mna bo za ciency byli :angry:  musialem sam pogrywac...
Aha no i intro... jedno z najlepszyh jakie sie ukazaly za czasow psx...swietna muzyka i dynamika... fak tylko czemu pokazali w europejskiej wersji Sopithie w jakiejs koszulecce w wodzie a nie "na waleta" ;(
Fajne byly tesh 2 warianty zakonczen mocno mnie bolal palec gdy jak najszybciej naciskalem jakis tam przycisk zeby opadla mgla podczas pluskania sie w wodzi Sophiti
Aha i dobrze ze Night ma taki wzrost jaki ma bo jak by mial 180 cm to by byl do dupy i wygladl by jak ciec pokroju Astrotha... i jeszcze jedno Night tesh ma wyglad Bishonena...

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline GamePlay

• General
    • http://gunzbibo.neostrada.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 16, 2004, 12:31:49 pm »
Mój ulubieńcy to Siegfried i Rock (jakoś tak się pisze ;) ), próbowałemł Mitsurugi i Li-longiem ale raczej nie wychodziło. Niedługo będę miał Soul Blade i może ktoś nowy dojdzie :) Tekken mi się przejadł, ale od czasu do czasu lubie powrócić do starej gry, jednak po stokroć wolę gry 2D.
I got my head checked by a jumbo jet. It wasn't easy but nothing is, no... [Whoo hoo!] Well I feel heavy metal [Whoo hoo!] And I'm pins and I'm needles [Whoo hoo!] Well I lie and I'm easy, all of the time and I'm never sure why I need you... Pleased to meet ya!

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 17, 2004, 02:49:08 pm »
Hmmm, widzę że siorka napisała o mnie parę bzdurnych rzeczy HYM. Sprostowania zamętu który ona sieje co do mojego stylu -
Najciakiem znam wszystkie podstawowe ciosy z gry.  postać jest zajebista, ma powera, prędkość i siłę - niemal idealny fajter, a jednocześnie jedna z najtańszych piostaci w grze - no cóż dla wielu liczy się nie styl, ale skuteczność stosują cału czas do znudzenia te same ciosy i triki. Inni moi ulubieńcy -
Mitsurugi - postać niemal idealna, dużo dobrych ciosów na mid i low. Fajne nieblokowańce, które jednak z dobrym graczem ciężko wsadzić między ciosy.
Astaroth - król RingOutów. Asta jest najsilniejszą i jednocześnie najwolniejszą postacią. Ma kupę mocarnych dwuciosówek i potężnych cisów rozbijających blok. Hades Cannon rzondzi, mimo iż w japońskiej wersji Asta krzyczy mezo mezo. W ogóle w japońskiej wersji Asta jest muzykalnym stworkiem tfu, golemem. Karinka, mezomezo, Tawarisz, po za tym tańczy kankana (tyłtył,K)I sadysta w pełnym wydaniu (rzut na stojącego tyłem łamanie kręgosłupa, albo dół, B=K na leżącego... szczyt sadyzmu...)
Yunsung - Hong, ma zajebisty styl - walka chińskim mieczem w połączeniu z taekwondo... kupa uników, zmyłek... i mimo wszystko całkiem spory zasięg - Yung to moja potstawowa broń przeciwko Najciakowi.
Raphael - wygląd rasowego szermierza i taki sam styl-postać świetna na każdym polu.
SeungMina - od niej zacząłem szlifowanie postaci w SC, wcześniej grałem na pałę. I to widać, bo to SeungMiną najlepiej wymiatam w SC2
Cervantes - jeden z lepszych, ale jak dla mnie nie najlepszy - jakoś mi nie pasi. Wygląd i power zajebisty, ale.... nie wiem, jakoś mi on nie pasi na najlepszego fajtera serii.
Ivy - zajebiście trudna w prowadzeniu, ale jaka radość po wygranej walce.
Oki, to moje top ejt używane w starciach z siorką na VS Team Battle
Po za tym gran jeszcze Kilikiem, Taki, Spawnem i Talim. Ogolnie nie mam postaći , której nie lubię, ale niespecjalnie mi przypadł Maxi, Xhiangua i Sophitia... tak jakoś

Znam ten ból.... Gdy gram z bratem na Team Beatle, to moge pokonać mu wszystkich, a on na końcu ma "Najciaka", albo Cervantesa i wszystkich mi wykosi jedną kombinacją klawiszy (zawsze stosuje to samo  ).
taaaaaaa, jedną kombinacją - wkużasz się bo ciągle przegrywasz. I nie przechwalaj się ostatnio najpierw wykosiłem ci wszystkich osmiu najpierw Mitsurugim, a potem Seung Miną - jak nie umiesz grać, to nie moja wina :D
Kame Hame Ha