Ostatnio znalazłem czas na przeczytanie jednego tomiku osadzonego w świecie znanym z Gunnm. Tytuł tego to Ashen Victor i opowiada o pewnej historii zawodnika motorballa. Króciutki tomik bo składa się z zaledwie 4 chapterów ale akcja całkiem ciekawie się toczy. Każdy komu spodobał się Gunnm powinien również sprawdzić i ten tomik a zwłaszcza jeśli podobały mu się tomy z motorballem.
Ale pomimo tego że wszystko osadzone jest wokół motorballu to nie ujrzymy wielu wyścigów i zapierajacych dech w piersiach scen walk na torze, jest tego niezbyt dużo. Jak juz mówiłem tomik jest krótki, ma 4 rozdziały więc warto poświęcić mu chwilę bo jak na tak krótki tomik to wiele się w nim dzieje i naprawdę dużo. Oczywiście story and art by Yukito Kishiro więc zarówno historia jest ciekawa jak i kreska jest boska. Pierwsze wydanie w Japonii było w 1997 roku, więc mozna się domyślać jaka kreska czeka nas w Last Order, pomimo iż wyglada to na niektórych stronach trochę inaczej rysowane niż Last Order albo 9 tom Gunnm.
No i jeszcze ważną kwestia jest, że niektóre sceny bardzo dobrze ukazują brutalność miasta złomu więc, osobom o bardzo słabych nerwach można to odradzić, ponieważ te brutalne sceny pokazują się naszym oczom dość niespodziewanie i do tego robią wrażenie. A klimat jak to w mieście złomu jest ciężki i nie tylko dzięki kilku krwawym scenom.
Btw. Gipsi mam pytanie w jakim dokładnie momencie przerwałeś czytanie 9 tomu, bo można nie cytać ostatnich rozdziałów i zacząć lekturę Last Ordera, ponieważ jego akcja zaczyna się własnie w jednym momencie pomiedzy rozdziałami 9 tomu. A i też myslę, że Last Order jest bardzo dobrym uzupełnieniem końca tego tomu i przez to zakończenie wydaje się o wiele wiele lepsze, ale co prawda jeszcze Last Order jest w trakcie wydawania i jeszcze nie wiadomo kiedy autor zaplanuje koniec serii.