Autor Wątek: Czarna lista gier  (Przeczytany 24759 razy)

Offline Mortus

• Wanderer
    • http://
Czarna lista gier
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 16, 2004, 12:47:32 am »
RPG na PC [,,,] Diablo 2 LoD
Tak żeby mojego czepailstwa stało się za dość. Ludzi Kochani Diablo to NIE RPG!!! RPG = gra fabularna, jak gra nie ma fabuły (jak wspomniał ARD Diablo nie ma jej praktycznie wcale..... ta którą ma jest zasłoną dla rzeźni) to nie RPG.
wiekszosc RPG\'ow na PC to jatka,masakra,rzenia, mordobicie itd...kiepska fabule, a jesli jush jest to i tak nalezy wymordowac mase bydla
No nie uogólniajmy co? Jest wiele dobrych (i bardzo dobrych PC RPG), wg. mnie nawet więcej niż chał.
jedyna pozadna gra RPG w jaka gralem na blaszaku to PLANESCAPE TORMENT
TRUE - gra świetna. Powiedz jeszcze że Fallout też jest pożądnym RPG to dam ci ciasteczko :P
Tales of Phantasy
chyba Tales of Phantasia :P

A gry których ja nie lubię to: wszelkiej maści gry sportowe (FIFY, NHL\'e, NBA etc.), samochodowe (z nielicznymi wyjątkami) i symulatory. Nie wypisze konkretnych przykładów i powodów, bo wszystkie powody są identyczne - nie trawię tych gier i tyle.                            
Mortus łoz hir
"Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - by unknown artist

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Czarna lista gier
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 16, 2004, 01:49:07 am »
No nie uogólniajmy co? Jest wiele dobrych (i bardzo dobrych PC RPG), wg. mnie nawet więcej niż chał

opinie te budowalem tylko na grach ktore znam (nie wspomnialem Icewind Dale, Dungeon Siege i jeszcze paru)...widac wiec ze nie przepadam za tym gatunkiem gier na PC...rzuc mi paroma tytulami godnymi zainteresowania Mortus  :D

TRUE - gra świetna. Powiedz jeszcze że Fallout też jest pożądnym RPG to dam ci ciasteczko

Fallout też jest pożądnym RPG  :D ...dawaj ciacho  :D

chyba Tales of Phantasia  

oj czepiasz sie tych moich literowek :D ...ale to dobrze...przynajmniej bede sprawdzal co pisze                            

Offline Mortus

• Wanderer
    • http://
Czarna lista gier
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 16, 2004, 07:20:28 am »
nie wspomnialem [...] Dungeon Siege
Nie szkodzi, bo DS to Diablo w 3D, więc nie RPG tylko Hack\'n\'Slash :D
rzuc mi paroma tytulami godnymi zainteresowania Mortus
To na początek saga Baldurów (defaultowo, ma fabułę :P, można sie w nią wczyć, im dalej tym lepiej), Arcanum - bardzo ciekawe połączenie technoligii i magii, Temple of Elemental Evil (nie grałem ale ponoć mimo kilku bug\'ów fajna gra), i dla fanów jedi :D Jedi Knights: Knights of the Old Republic :-)
Fallout też jest pożądnym RPG  ...dawaj ciacho  
/Mortus wręcza ARD\'owi kuki :D/
oj czapiasz się moich literówek
A jak ;-)
A skoro ci się ToP spodobała to proponuję ToD2 :-)                            
Mortus łoz hir
"Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - by unknown artist

Offline Ard

• Wanderer
Czarna lista gier
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 16, 2004, 10:31:49 am »
Mortus, ja jestem troche staroswiecki i wydaje mi sie ze dla mnie Diablo zawsze pozostanie RPG...ja stosuje sie do starego ulozenia gier; przygodowki, strategie itd...wiem ze dla niektorych gier moze byc krzywdzace porownywanie jakis lip do szeregu gier RPG, ale trudno...

na początek saga Baldurów

oczywiscie mam w domu i calkiem o niej zapomnialem...przyznam sie szczerze ze nie przypadla mi do gustu...musialbym dluzej pograc...moze kiedys

Arcanum - bardzo ciekawe połączenie technoligii i magii

mialem w domu,troche gralem, ale tez cos mi nie podeszlo (mialem tdedy odraze do tego typu gier :D )...ale moj kumpel gral i bardzo sobie zachwalal ta gre...........o ciacho :!: ...dzieki Mortus :D ...mniam....mniam....co do Tales of Phantasia :D  to wlasnie zdobylem Vorpal\'a...wiec jeszcze troche mi zostalo...jak mozesz to walnij mi na privie jak najprosciej zdobyc ToD2...z gory thx :)                            

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Czarna lista gier
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 16, 2004, 11:39:40 am »

A co do tej czarnej listy to jeszcze dodam wszystkie serie gry z chydraulikami ... juz chyba wszystkie mozliwe gry z nimi byly a wiekszosc z niech nic ciekawego nie wnosi. Zrobia lepsza grafe z nimi albo dodadza jakis szczegol i o to powstaje kolejna gra Mario Bross 32  :D

Nie moge sie z toba zgodzic FaLa Mario to jedna z gier ktora najbardziej zrewolucjonowala rynek kgier wideo!!! Kolejne czesci tego wąsa nie sa takie same (na GameBoy\'a tak ale nie na duze konsole). Mario 64 ktore ukazalo sie na Nintedo 64 podczas premiery tej konsoli zrewolucjonizowalo rynek- byl to pierwszy calkowity platformer 3D ludzie poprostu sikali z radosci gdy to widzieli zreszta potem nie powstala jush zadna pelnoprawna kontynuacja (dopiero na GCN i nie byla rewolucyjna ale miala bardzo ciekawy patent z \"sikawka\" co tesh bylo pewna nowoscia). Owszem Marian gral w wielu grach ale to niebyly kontnucje tego hitu. Byl bohaterem gry Maio Kart ktore takze bylo oryginalnym tytulem(teraz wyszla kontynuacja i na GCN i znoffu mamy ogromne zmiany i ewolucje gatunku), byl MarioGolf i Tennis ktore takze byly sqego rodzaju nowosciami poprostu ciekawe party games. Jedyne gry ktore nie wnosza nic nowego z marianem w roli glownej to Mario Party(pierwsza czesc byla niezwykle oryginalna i byla to hyba pierwsza taka p[art game-wspaniala zabawa kto nie probowal z 4 kumplami niech zaluje- ale kolejne czesci to jesh niestety powielanie schematow)
Reasumujac mozna powiedziec ze sie nie lubi gier z wasatym kolesiem w Pedalskim ubraniu z looznymi szelkami. Ale nie mozna powiedziec ze nic nie wnosza do gatunku gdysz jest to najbardziej znana postac rynku gier, i bez niej ten rynek wygladal by calkiem inaczej!
P.S.Ma sie ukazac Mario 128 ktory ma byc kolejna rewolucja!!!(nie wiadomo kiedy ale ma byc Nintendo nie podaje szczegolow bo mowi iz bedzie to tak oryginalne przedsiewziecie ze wszyscy beda xerowac)
P.S.2 Fala nie dziwe ci sie ze nie podoba ci sie Mario ta cukierkowosc moze odpychac ale gierka jest naprawde wporzo a MarioPart zadzi na calej linni jesli kiedys bys mial okazje pograc z jakims kumplem ktory przypadkowo by mial N64 z kartemMP to goraco polecam w czworke zabawa jest naprawde swietna!                            

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Czarna lista gier
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 16, 2004, 02:32:43 pm »
Nie zgodzę się z kilkoma stwierdzeniami.........
 Dark Master pisze że gry na PieCa są do niczego.... nowe jak najbardzej. Prawdziwa potęga PieCa kryje się w starych grach.... które YUzuriha objechała za grafikę. Konsola ma większe możliwości do generowania grafy, to prawda, ale mimo wszystko czuje sentyment do Starcrafta, Wrót Baldura 1&2 oraz nieśmiertelnego Fallouta. To tyle. A teraz objeżdżamy gry.
 1 Najbardzeiej narażona na krytykę - Lara Croft! po Tombowanej Dwójce, jedyne co kodeży poprawiali w rozgrywce to ujędrnianie biustu i pośladków, olewając klimat i power pierwszej i drgiej części. Te same schematy, podobne questy, tylko lokacje nowe...
 2 kolejne części Fify, i gier z rodziny EAsports kaszana, jedyne co zmieniają to składy drużyn. Na co to komu
 Po za tym... jak mnie jakaś gra wkurza i denerwuje to po prostu w nią nie gram, bo po co tracić nerwy i zdrowie.                            
Kame Hame Ha

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Czarna lista gier
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 16, 2004, 11:09:53 pm »
Niechcę narazic sie fanom (sorry YUzuriha), ale moim znienawidzonym tytułem jest \"Legend of Dragoon\"
1 Powody:
- nieprofesjonalne wykonanie
- fabuła nudna, że zasypiało sie z paluchem, przyklejonym do pada
- tryb walki, która miał być fajny, ale nie był
- dragoon\'y, które miały być fajne, a nie były
2 Sorry Solidus, jeżeli pod hasłem \"finale i chrona\" rozumiełeś wszystkei jRPG. Mimo wszytsko LoD nie jest Square (na szczęście)                            

MarvelliX

• Gość
Czarna lista gier
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 16, 2004, 11:53:51 pm »
RPG = gra fabularna

Tu bym polemizował. RPG znaczy Role Playing Game (jeśli się nie mylę) i nie koniecznie musi mieć skomplikowaną fabułę (w przypadku Diablo ta jest banalnie prosta), za eRPeGi uznawane są wszystkie gry w których zdobywa się doświadczenie, przedmioty i ewentualnie wypełnia się misje 8)

:idea:
Wedle życzenia precyzuję gry których nie lubię:
-Fifa każda część - śpię przy tej grze
-Project IGI - za całokształt
-(znowu ogólnik...) wogóle to nie lubię jeszcze gier typu FPP i TPP - jakoś mnie nie ruszają                            

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
    • http://www.dbgpbem.prv.pl
Czarna lista gier
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 17, 2004, 12:16:04 pm »
Pierwsze RPG powstało w drugiej połowie lat sześćdziesiątych. Wtedy to E. Gary Gygax i Dave Arneson stworzyli pierwszy system RPG - \"Dungeons & Dragons\" (do dziś jest to jeden z najpopularniejszych systemów... znaczy jego \'dalsze części\' - na Advanced Dungeons & Dragons 2nd edition opierał się na przykład Baldur\'s Gate :D)

cRPGi mają znacznie więcej (w większości przypadków) wspólnego z oryginalnymi RPGami niż jRPG. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że rzeczą najbardziej wiążącą jRPG z RPGami jest nazwa... podstawą RPG jest bowiem odgrywanie roli swojej postaci - a w większości jRPG nie doświadczymy nawet kontroli dialogów, co dla *bycia* (to jest wymaganie wręcz definicyjne) postacią jest normalną aborcją  :|                            
Aeris: I want to meet you.
Cloud: But I\'m right here.
Aeris: I know, I know what I really mean is, I want to meet...you.

Offline Slim3Shady

• Soldier
Czarna lista gier
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 17, 2004, 12:54:32 pm »
Diablo to nie RPG!! To jest gierka z rodzaju Hack&Slash!!! Czyli bieganie bezmuzgą stertą mięcha i zarżnięcie jak najwięcej potworów :D                            

Offline Ard

• Wanderer
Czarna lista gier
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 17, 2004, 01:14:47 pm »
tylko ze teraz za RPG uwaza sie wszystko gdzie \"rozwija sie\" swoja postac...nawet w RTS\'ach ma sie juz swojego bohatera, ktoremu wybieramy zdolnosci, awansuje on na wyzsze poziomy itd...gry czerpia tylko pmysly z pierwszych RPG\'ow...musze sie przyznac ze z checia zagralbym w takiego RPG\'a :D                            

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Czarna lista gier
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 17, 2004, 01:28:26 pm »
Volrath -zgadzam sie z toba calkowicie! JRpg maja badzo malo wspoolnego z RPG! Ale czy jest w tym cos zlego? Nie niejst pewnie dlatego wlasnie nazywaja sie JRpg bo to inne gry, ja osobiscie nie lubie zbytnio RPG nie japonskich ale wiem ze to one zapoczatkowaly rynek i bez nich mogloby nie byc JRpg! Wtedy moje zycie byloby ubozsze o wiele mile spedzonych chwil przed konsola!! :D                            

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
Czarna lista gier
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 17, 2004, 02:07:52 pm »
Tak? To wymieńcie pięć gier RPG :D                            

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Czarna lista gier
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 17, 2004, 02:38:49 pm »
Sory,że się wtrącam,ale co to ma wspólnego z tematem?                            
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Ard

• Wanderer
Czarna lista gier
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 17, 2004, 02:44:02 pm »
to jest przeniesienie tematu ONLINE - tam chopaki troche odbiegli od tematu i przeniesli sie tutaj :D

czy te 5 gier ma byc z Polski czy chodzi o 5 najlepiej sprzedajacych sie gier w Europie/na swiecie :?: ...jesli chodzi o Polske, to raczej nie mam takiej gry...chyba ze wezmiemy pod uwage te sprzedane na gieldach :D ...w naszym kraju piractwo tak sie rozroslo, ze orgyinalne gry ciezko sie sprzedaja, choc na pewno jest lepiej niz w przypadku gier na konsole

ja zaryzykuje  :D :
- Diablo...tak wiem, to nie jest RPG, ale wszysy to tam zaliczaja (nie mowmy jush o tym  :D )
- Neverwinter Nights
- Baldurs Gate
- ???
- ???

liczby sprzedazy wam nie podam...i tak moge sie mylic, bo pomimo ze sa to jedne z najpopularniejszych gier (w Polsce) pirackich kopii jest i tak wiecej                            

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Czarna lista gier
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 17, 2004, 02:53:52 pm »
Chcesz5?
Fallout1&2
Vampire The Masquarade
Baldur Saga
Planscape Torment
Neverwinter Nights z dodatkami i wszyskimi modami
Mam wymieniać dalej?
Icewind Dale Saga
Gorasul
Evil Islands....
nie chce mi się
POLSKIE
-Another War
- GROM
 nie znam więcej
 A z jednym się niezgodzę.
osobiscie nie lubie zbytnio RPG nie japonskich ale wiem ze to one zapoczatkowaly rynek i bez nich mogloby nie byc JRpg!

Nie masz racji. jRPG były już dość popularne, gdy cRPG stawiały pierwsze kroczki na PieCach. A co do tych gier z elementami RPG
 Original War - nowatorski RTS, gzdie masz ograniczoną liczbę postaci i wszystkie awansują w czterech kategoriach: Mechanik, Inżynier, Żołnierz, Naukowiec
 Dynasty Warriors - tzw. chodzone mordobicie z elementami RPG - prowadzona przez ciebie postać może awansować na wyższe poziomy
 wypisałem tylko te co znałem                            
Kame Hame Ha

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
Czarna lista gier
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 17, 2004, 03:03:44 pm »
Z podanych przez was gier jedną można zaliczyć do RPG i jest to Vampir (w wersji książkowej - tak samo nazywa się cRPG, dublując nazwę oryginału), reszta to cRPGi :D                            

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
Czarna lista gier
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 17, 2004, 03:26:42 pm »
Chodziło o zwykłe książkowe? proszę bardzo:
 Advanced Dungeons &Dragons
 (Forgoten Realms, Planscape w tym się zawierają)
 Vampire The Masquarade
 Neuroshima (polski postnuklearny RPG)
 Warhammer
 Wiedźmin RPG                            
Kame Hame Ha

Offline Volrath

• Daredevil
  • **
Czarna lista gier
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 17, 2004, 03:31:19 pm »
I teraz rozumiecie, dlaczego nie można używać tych terminów zamiennie i jaka jest między nimi przepaść? I jeśli jeszcze raz zobaczę nazwanie cRPGa/jRPGa RPGiem, jednocześnie (hipokryzja) wyrzucając innemu tytułowi nie należenie do RPG (sic!), to mówiący zginie na miejscu  :wink:  (choć moje pytanie było skierowane do Gipsiego :D). Dobra, wracamy do tematu przewodniego  8)                            

Offline Slim3Shady

• Soldier
Czarna lista gier
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 18, 2004, 09:21:33 am »
5 gierek??? Tylko?
1-Vampire the masquerade
2-Final fantasy 6
3-Final fantasy 7
4-Final fantasy 9
5-Chrono Cross

To są eRPeGi a nie jakieś dIABLO :twisted:  :!: