Na forum wiele razy ktoś wspominał,że Silent Hill to,Silent Hill tamto...
Trzeba więc było zrobić ten topic.
Co sądzicie o tej przygodówce(tak,Konami okrzyknęła SH jako PRZYGODÓWKĘ!!!)?
Grałem tylko w pierwszą część.Przeszłem ją tylko 2 razy(nie ze strachu,bo lubię się bać tylko z powodu pt.\"R.I.P.konsola) za pierwszym razem uzyskując zakończenie Good+ a za drugim razem UFO.
Co ja sądzę o tej grze?
No coż,po jej przejściu przestały mnie straszyć jakiekolwiek Residenty.TO JEST NAJSTRASZNIEJSZA GRA POD SŁOŃCEM.Jest świetna,ma fantastyczny klimat(ciekawe co się działo w głowach twórców gry kiedy ją tworzyli
?),świetną fabułę,niestety szajskie dialogi(brzmią one jakby głosy podkładali tam ludzie w osobnych,dźwiękoszczelnych kabinach).
Grafika na początku też nie urzeka,ale można o tym potem łatwo zapomnieć.
Gra jest jak najbardziej od 18 lat(ja mam 15 lat
i mam gdzieś przedziały wiekowe w grach
).
Co jest najważniejsze?Jak juz pisałem-KLIMAT.Nagły\"atak\" ciemności,przejście w \"lepszy :twisted: :twisted: :twisted: \"(donośny,diabelski śmiech)świat,zmasakrowane resztki psów,rozwieszone,rozkladające się zwłoki,to jest to...
Chyba poraz pierwszy komukolwiek udalo się odtworzyć w grze uczucie paranoi.Obrazki na ścianach\"zwykłej\"szkoły z napisami typu \"Kim Jestem?\",zmieniony szpital może się niektórym skojarzyć ze strachem przed szpitalami.Miłe są też odgłosy.Np.płaczące dziecko,które nie istnieje w szkolnej toalecie(po tym pobiegłem do save\'a i wyłączyłem konsolę...).
Przeciwnicy też są nie lada Teletubisiami(chociaż nie wiem,czy są gorsze bestie od nich...).Są tu np.obdarte ze skóry hybrydy człowieka z ptakiem(coś jak harpia) lub małe dzieci z dziurskami zamiast twarzy i długimi nożami.
Bronie...są tutaj...PSYCHOPATYCZNE!!!Wyobrażacie sobie człowieka zdrowego psychicznie wymachującego zardzewiałą gazrurką,wielkim młotem strażacki lub piłą mechaniczną czy młotem pneumatycznym??Oczywiście jest także pistolet,obrzyn,rusznica i pistolet laserowy(jako broń specjalna)
I ostatnia rzecz-zagadki-mistrzostwo.Nad tymi zagadkami trzeba się nieźle nagłówkować np.zagadka z pianinem w szkole.
A więc tak,w tą grę powinien zagrać każdy,kto lubi się ostro bać.
UWAGA :!: niektóre momenty mogą spowodować niewielki zawał
Na necie była polska strona o SH,ale jest narazie niedostępna
I taka mała ciekawostka o mnie-na egzaminie z dodatkowego angola na części wypracowaniowej w moje opowiadanie wplątałem fabułę z SH i dzięki temu zyskałem maksymalną ilość punktów z tego zadania.I kto tu mówi,że z gier nie ma żadnego pożytku??
Piszcie o własnych odczuciach na temat tej gry.