Talisman: Magia i Miecz, Reaktywacja.
Co powiecie na próbę reaktywacji naszego planszowego PBFa? Pomysł trochę budował się we mnie, aż w końcu postanowiłem sprawdzić, czy jest szansa na kopnięcie tego truchła do życia.
Moja koncepcja wygląda następująco: większość rozgrywki będzie wyglądała podobnie jak wcześniejsza wersja, czyli GM (prawdopodobnie ja heh) będzie rzucał kostką, ciągnął karty i opisywać wszystko na forum, a gracze będą decydować gdzie iść, z kim walczyć i co kupić w sklepie. Oczywiście będą małe zmiany: zamiast wersji z 2 gen wprowadzę nowszą wersję 4 gen, gra jest technicznie taka sama, z wyjątkiem wprowadzenia żetonów losu, pozwalające rzucić kością jeszcze raz, opisy będą znacznie krótsze w stylu "znalazłeś miecz, który postanowiłeś wziąć ze sobą" itp., zasady będą bardziej bliższe oryginałowi, z jedną talią kart przygód, zamiast kilku talii żeby niektóre zdolności i zaklęcia nie dawały komuś nagłej przewagi. Pierwotnie myślę o użyciu bazowej gry z ekspansją Żniwiarza (wyprzedzę pytanie, tak, mam wszystkie ekspansję (dostępne w Polsce) i tak jestem szalony).
Oczywiście nie wszystko mam do 100% obmyślone, wciąż myślę nad prowadzeniem gry po staremu, gdzie ruch rozpiszę wszystkim naraz, wstrzymując postacie które mogą mieć wspólne miejsce docelowe, choć może to mieć problemy z kilkoma kartami, jak np. zaklęcie teleportacji.
Dalsze plany obmyślę jak tylko pojawi się jakaś chęć od użytkowników. Fajnie żeby było przynajmniej 4 chętnych, po czym pomyślimy co dalej, czy jest sens żebym zaczął skanować karty.