Autor Wątek: Xenosaga Episode II  (Przeczytany 21718 razy)

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
Odp: Xenosaga Episode II
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 26, 2008, 11:02:28 pm »
Xenosaga:Episode II przeszedłem. Xenosaga część I oglądałem film i myślę że w miarę orientuje się w fabule, ale być może za nią też się wezmę. Trzeba będzie z któregoś torrentu ściągnąć część III (6GB ściągania będzie trochę trwało, no ale trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość).

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 30, 2008, 07:51:17 pm »
Mam pytanie odnośnie Xenosagi III. Czy pod koniec pierwszej płyty (przed jej wymianą) jest możliwe zrobienie save'a. Mam konsolę przerobioną Swapem, więc ma to znaczenie.

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 07, 2008, 02:54:13 pm »
spokojnie po rozdziale kończącym będzie tak zwane "zapisać rozdział?" zapisujesz i potem swapem odrazu 2 dvd łapiesz i wczytujesz

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 07, 2008, 03:49:25 pm »
Uff... Jak na razie ściągłem z netu Xenosagę I. Niestety jest to chyba obcięta wersja... No, ale przynajmniej da się jakoś grać.

Offline Nekroskop

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 07, 2008, 09:36:57 pm »
Jak będziesz ściągał EP III, to polecam  Xenosaga_Episode_III_UNDUB_USA_PS2DVD-BLACKCATS - jest to wersja japońska, nieocenzurowana z angielskimi napisami. Ściągnąłem w 3 dni i działa bez zarzutu po wypaleniu.

PS Nie to żebym popierał piractwo, bo to oczywiście złe i nie powinieneś tego robić .
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2008, 09:41:13 pm wysłana przez Nekroskop »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 07, 2008, 10:12:34 pm »
Jak mam oryginalną wersję tak porysowaną, że nawet klonem nie da rady zrobić jej kopii zapasowej, no to trzeba ściągnąć z netu.  :) Pokazałbym z jakiej strony ściągam, ale znowu dojdzie do nic nie noszącej dyskusji na temat linków do co niektórych site'ów. Zresztą mam podobny problem z kilkoma innymi płytami. Teraz już wiem dlaczego kumpel tak łatwo pozbył się swojej kolekcji. :)

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 07, 2008, 10:26:49 pm »
Też polecam unduby całkiem inna gra, moge powiedzieć z ręką na sercu, co nie zmienia faktu że mam orginał na półce a gram jedynie na undubie, ciężko go ściągnąc ale warto wg mnie

Co do XS1 to nie jest to wersja obcięta tylko ta na necie jest zmieniona z dvd9 na dvd5 jedyny minus to okropna jakość większości filmików na orginale jest lepsza jakość   
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2008, 10:29:20 pm wysłana przez Kare »

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 07, 2008, 11:27:16 pm »
BLACKCATS
Powodzenia ze ściąganiem z ich tracker'a (lol, registration only). Banda elitystycznych fi*tów, którym trzeba zrobić cholera wie co, żeby dostać zaproszenie na stronę. Poza tym Blackcats jest znane z donoszenia na swoich userów.

Jeszcze jedno...Unduby, eh ? Zabawnie było jak mi w Tales of the Abyss pomieszało głosy wszystkich osób i co chwile postacie zmieniały swoje głosy. Głównie dlatego odechciało mi się w to grać.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2008, 11:28:46 pm wysłana przez DarkButz »
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 07, 2008, 11:30:33 pm »
Poradziłem sobie w inny sposób... Nie muszę korzystać ze stron torrentowych. Zresztą nigdy nie ściągam tam gdzie trzeba się logować. Najlepiej korzystać z różnego rodzaju blogów. Co do filmików z XS1 to mogą być one jeszcze bardziej okropne? :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2008, 11:40:03 pm wysłana przez aysnel »

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 08, 2008, 11:10:21 am »
BLACKCATS
Powodzenia ze ściąganiem z ich tracker'a (lol, registration only). Banda elitystycznych fi*tów, którym trzeba zrobić cholera wie co, żeby dostać zaproszenie na stronę. Poza tym Blackcats jest znane z donoszenia na swoich userów.

Jeszcze jedno...Unduby, eh ? Zabawnie było jak mi w Tales of the Abyss pomieszało głosy wszystkich osób i co chwile postacie zmieniały swoje głosy. Głównie dlatego odechciało mi się w to grać.

Co do ToA to nie wiem bo jeszcze nie grałam w ich unduba, ale XS2 i XS3 są świetnie zrobione, nie znalazłam ani jednego błedu (oprócz tego że XS3 zawiesza się kiedy chce się wejść do "teatru" i obejrzeć filmiki z pierwszego rozdziału po przejściu gry) A co do ściągania ich trackerów fakt, faktem, zalogować się praktycznie nie da, pamiętam xs3 miałam po pół roku około a XS2 po miesiącu bo świeży był tracker, ale wolałam się męczyć bo po graniu w orginalną wersje ang tak głosy popsuli że dostawałam nerwicy na co niektóre postaci, dopiero po zagraniu w unduba stwierdziłam że to była całkiem inna gra, z radością mogłam przeżywać te historie.

Poradziłem sobie w inny sposób... Nie muszę korzystać ze stron torrentowych. Zresztą nigdy nie ściągam tam gdzie trzeba się logować. Najlepiej korzystać z różnego rodzaju blogów. Co do filmików z XS1 to mogą być one jeszcze bardziej okropne? :)

Filmiki z XS1 mają się tak na wersji gry DVD9 jest świetna kopia, płynna czysta bez pixeli na krawędziach, na dvd dodanym do XS2 jest czysta ale są krawędzie o dziwo mimo że jest filmików mniej i to na takim samym nośniku, potem najgorzej jest na wersji netowej DVD5 bo całe sceny są bardzo zpikselizowane, to jak zamienianie avi do rm 

Offline Nekroskop

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 08, 2008, 12:41:18 pm »
Jeśli chodzi o UNDUBby, to jak do tej pory zarówno Persona 3 FES oraz Xenosaga działały mi bez zarzutu, i nie dopatrzyłem się żadnych błędów.

Natomiast wersje by BLACKCATS można znaleźć na całkowicie niepłatnych serwisach torrentowych (nie dam głowy, ale moja pochodzi bodaj z mininovy). Nie wnikam w ich działalność, ani w elitarystyczność ich fiutów, ale Xenosagę mogę śmiało polecić, bo jest rewelacyjna i wcale nie trzeba się nigdzie rejestrować aby ją zdobyć. Poza tym - jak już mówiłem wyżej - pobrałem EPIII w 3 dni, a to ponad 6 GB.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2008, 12:44:41 pm wysłana przez Nekroskop »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 08, 2008, 03:41:24 pm »
Xenosagę I ściągnąłem w przeciągu jednego dnia. Co do Tales of the Abyss, głosy mam normalne, ale za to w amerykańskiej wersji podczas tzw. skitów postacie są niemowami. Jak akurat korzystam z "FuriaPS2". Przepatrzyłem jak na razie część trochę tej Xenosagi  jak na razie niedopatrzyłem się większej różnicy pomiędzy filmami w grze a tymi co mam na płycie DVD. Akurat właśnie kończę pobieranie Xenosagii III.

Dla osób postronnych, żeby było jasne: nie promuje tu piractwa, mam oryginalne płyty tych gier tyle tylko, że tak porysowane iż niemożliwe jest zrobienie kopii zapasowej, więc w takim wypadku mam prawo ściągnąć sobie odpowiednią z netu. (Mam chyba rację, prawda?)

Offline Nekroskop

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 08, 2008, 04:59:48 pm »
Takiego prawa na pewno nie masz. Samo umieszczanie kopii chronionych materiałów w Sieci jest nielegalne, więc korzystasz z nielegalnego źródła, a to, że faktycznie nikogo nie okradasz nie ma tutaj znaczenia. Chociaż nad tym też się można zastanawiać, bo jak kupisz sobie X przedmiot i go zużyjesz/zepsujesz, to nie daje Ci to prawa aby ukraść sobie następny.

Rozmowy o piractwie są śliskie i - jak sam zauważyłeś - bezcelowe, bo prowadzą conajwyżej do kłótni. Zresztą, każdy i tak czyni wedle własnego uznania, dlatego nie ma sensu się nad tym rozwodzić - tłumaczyć problemami z dostępem, polskimi cenami, albo po prostu gromić świętym oburzeniem. Jedno jest pewne, na pewno nie należy tego promować...

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 08, 2008, 05:15:46 pm »
Cóż, zużyte oryginały trzymane razem z kopiami zapasowymi to zawsze własne RWD. Niby polskie prawo pozwala na robienie jednej kopii zapasowej danej gry Oczywiście trzeba przy tym posiadać i kopię i oryginalną grę...

No, ale abstrahując od tego zastanawiam się dlaczego Xenosaga II wyszła na dwóch płytach DVD a przecież jest o wiele krótsza od jedynki. Chwyt marketingowy czy jak. Przecież bez problemu zmieściłaby się na 1-dnej płycie DVD. FFXII pokazał przecież, że grę dość szczegółowej grafice i z wieloma scenkami przerywnikowymi da się zmieścić na jednej DVD5. (Nawet nie całej bo FFXII zajmuje tylko nieco ponad 3GB).

Offline Nekroskop

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 08, 2008, 05:29:34 pm »
Robienie sobie kopii zapasowych na własny użytek jest jak najbardziej poprawne moralnie i prawnie, ale udostępnianie ich innym osobom odpłatnie/nieodpłatnie już nie za bardzo, podobnie jak korzystanie z takowych dobrodziejstw.

Co do 2 DVD - również się nad tym zastanawiałem, podobnie w przypadku Xenosagi III, w którą gra się jakoś zadziwiająco szybko.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 08, 2008, 05:45:35 pm »
Gdyby nie misje poboczne w Xenosadze II to można by ją skończyć w czasie poniżej 20h. Ogólnie główny wątek sam w sobie nie stanowi wielkiego wyzwania. Dobrze iż fabuła ciekawa a z mechaniki powyrzucano gry masę irytujących rzeczy będących czasem zmorą RPGów jak np. ciągłe bieganie za nowym ekwipunkiem by się wzmocnić. Tu wystarczy rozwijać odpowiednie skille co można robić na bieżąco. Zawsze też po zakończeniu gry można władować ostatniego sejwa, który odblokowywuje nowe lokacje i przeciwników. To + misje poboczne wydłużają nieco czas rozgrywki.

Jeśli chodzi o moralność , no cóż zasady swoją a życie swoją drogą.

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 11, 2008, 07:57:42 pm »
Przed zagraniem w XS3 polecam również zapoznać się z Xenosaga: Pied Piper, jest to historia Ziggyego, wydana na komórki ale na necie można znaleść ładne tłumaczenie każdej kwesti z gry, nie dość że jest to świetne przedstawienie i załatanie dziury w scenariuszu to po przeczytaniu tego nie ma człowiek znaku zapytania nad głową podczas grania w końcówke XS3

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 11, 2008, 08:04:01 pm »
Jak skończę Tales of the Abyss, planuje zagrać w Xenosagę I bo jak sądzę filmik dołączony do części II wszystkiego nie wyjaśniał.

Offline Giant Enemy Crab

• Daredevil
  • **
    • http://www.squarezone.pl
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 26, 2008, 09:11:21 pm »
Film wyjaśniał wszystko. Wycięli tylko mniej znaczące sceny które nie wnosiły dużo do fabuły, ale budowały klimat. Np zabawne sceny i dialogi. Co nie znaczy że nie warto zagrać w episode 1. To najdłuższy i najbardziej złożony epizod serii. Nie wszyscy wiedzą, ale Xenosaga mia ła mieć całe sześć części. Po klapie finansowej pierwszego epizodu zdecydowano się zamknąć serie w trzech częściach. Dlatego epizod drugi i trzeci są wyraźnie płytsze od pierwszego.

Offline Kare

• Soldier
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 29, 2008, 01:05:32 pm »
ja tam słyszałam że dopiero po 2 epizodzie postanowili się streścić w 3 cześciach, zaś Namco po 3 powiedziało że te 3 części zamykają historie Shion, więc może to nie koniec ale Shion by nie była główną bohaterką, tylko ktoś inny z drużyny?
Niewiadomo, ogólnie to od początku histori mówi sie o powrocie do Lost Jeruzalem, a tam dopiero się próbują wybrać pod koniec 3 cześci. Mineły 2 lata od ostatniej części więc może coś Namco powie na tegorocznym TGS, jeśli nie no coż... to coraz bardziej prawdopodobne że to koniec, zostanie tylko przeczytać
Xenosaga perfect guide i się nim zadowolić :/