Autor Wątek: Kraina bogów  (Przeczytany 90692 razy)

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Odp: Kraina bogów
« Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 03, 2007, 12:52:28 pm »
Wah ciężko było.Jeśli chodzi o Igna i Musiola,to jakoś ani jedna ani druga walka mi się nie podobała,może to nie to na co liczyłam...Serg i Butz tu się popisaliście i ciężko było mi wybrać,choć bardziej podobało mi się to jak Serg opisał charakter Kuji(takiego go sobie właśnie wyobrażałam).Jeśli jednak chodzi o Tanta i Maga to tu też miałam nieziemski problem,naprawdę się popisaliście...a ja już się boję,teraz czeka mnie walka z Teeno,a potem z Ignim.

Offline Vivi The Black Mage

• Berserker
  • Vivi93
    • http://vivi-the-black-mage.blog.onet.pl/
« Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 03, 2007, 03:52:23 pm »
Mi sie bardziej podobalo opowiadanie Tanta,świetnie opisał cały przebieg walki,natomiast W_W za mało opisał walkę,ale końcówka było lepsza od końcówki Tanta.

Join The Naruto Online Multiplayer Game Naruto - Arena.com

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 03, 2007, 04:34:22 pm »
Ja stwaiam na Tantalusa. przyłożył się do opisów i jest po prostu git.

Vivi, mam nadzieję, że jesteś gotów, bo ja jestem (prawie).
I'm in Space!

• Berserker
  • Vivi93
« Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 03, 2007, 04:54:46 pm »
No,ja jeszcze muszę to napisać,ale już mam mały plan,chociaż i tak pewnie dostane,ale liczy się zabawa.

Offline Ignatius Fireblade

• Berserker
  • Ten, który bywa
« Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 03, 2007, 06:59:26 pm »
Przeczytałem walkę Tantalusa z W_W. Miłe... choć, nie wiedzieć czemu w tekście tego pierwszego rzucaja się w oczy pewne byczki, wynikające z języka, jakiego używa Autor. Oto one:

1.
pomimo tego, że dzień był koszmarnie zimny, a wiatr niósł drażniące krople wody, całe wszystko to skryte było w ciszy.
I co ma jedno do drugiego? Wszystko było skryte w ciszy, nawet wiatr? Wybacz, coś jest nie teges.
2.
Rozległ się błysk, sprawiający wrażenie dochodzić ze wszystkich stron jednocześnie
Kolejna nieścisłość. Dźwięk może dochodzić ze wszystkich stron, ale błysk zawsze ma jedno, ewentualnie dwa źródła. Jeśli chcesz powiedzieć, że było "x" owych źródeł, to zaznacz to w tekście.
3.
płucienny
!!! Sprwadziłem w słowniku ortograficznym: Byk, że aż strach.
4.
chwytająć ją oburącz po lewej stronie
lewej stronie czego? Katany? O.o Niejasne... Wyobraziłem to sobie i przez chwilę nie mogłem pozbyć się szerokiego usmiechu z gęby.
5.
ruszyła na przeciwnika spokojnym krokiem
Słówko "ruszyła" ma w sobie dynamizm... Pasuje do "zryw", "bieg", "pęd"...
6.
Miecz zaświstał w powietrzu
Co on? Świstak? Ewentualnie "zaświstał", choć i to niezbyt mi tu pasuje.
7.
Katana upadła 3 metry
Brrr... wątpię, by mieli miary w oczach. Taka dokładność walce jest niepotrzebna. Poza tym, liczby piszemy słownie.
8.
odchodząc pare metrów do tyłu
Tu zdecydowanie lepiej. (btw. masz powtórzenie przy tyłu", jak i później, przy "krwi") .
9.
usłonił się
Co zrobił?
10.
zaciskająć
XD
11.
czołe spływał pote
XD x2
12.
Tarcie na broniach wzrosło
To brzmi, jakby to tarcie siedziało na "broniach" i sobie wzrastało. Mogłeś to lepiej ująć.
13.
jakby zupełnie nie nieruszyła je walka.
Literówka.
14.
Obrucił
ARGH! Autokorekta Mode On, proszę.

Aby było równo, teraz coś dla W_W:
1.
powietrze złowrogi wrzaskami
Ot, brak literki.
2.
Końcówka tylko musnęła jego czoło,
Końcóka czego? Crono? Doprecyzować.
3.
Wyrzucił ramiona w bok[...]
a później pobiegł je pozbierać.
4. Brak kropki na samym końcu tekstu.

Cóż, sam widzisz Tant, że przy takiej ilości byczków, przeszkadzających w czytaniu tej naprawdę dobrej walki, ne mogę oddać na Ciebie głosu. Mimo tego, że Twa walka była ciekawsza, oddaję głos na W_W. Może to zmotywuje Cię nieco do większego przykładania się do pracy gramatyczno-ortograficzno-stylistycznej nad tekstami. Howgh, napisałem.
Gdy rozum śpi, budzą się upiory.
Goya

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 03, 2007, 08:15:13 pm »
Nie mam autokorekty damn it... że też ci się chciało przyczepiać do tylu rzeczy... zepsułeś mi Flawless victory Ignatius... dostanie ci się za to w drugiej kolejce, jak będziemy walczyć hehehe... no ale ok, drobne błędy, to też błędy, a jakieś kryterium oceniania prac być musi... swoją drogą, muszę przeczytać walkę nr. VIII bo leży, a ja jeszcze nie zagłosowałem.

• Berserker
  • Ten, który bywa
« Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 03, 2007, 08:19:05 pm »
Wyzwanie przyjęte, Tant :) BTW. Nie bierz tego do siebie. Jak widzę dobry tekst ze sporym zagęsczeniem drobnych błędów, to prawie zawsze (jak mam dobry dzień, a tekst jest NAPRAWDĘ dobry) przerabiam go kawałek po kawałku.

Ale z tymi ortografami to przegiąłeś :P Czekam niecierpliwie na naszą walkę :]

@EDIT
Dobra, podjąłem decyzję :] Od tej pory będę rozkładał na czynniki pierwsze każdy tekst. Nie ze złosliwości, tylko z troski zarówno o waszą twórczość, drodzy Autorzy, jak i o satysfakcję cztelnika, gd ten zorientuje się jak dobrze jest czytać poprawne teksty. Mam do was zarazem prośbę. Gdybyście mogli rewanżować mi się tym samym, byłbym szczęśliwy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2007, 08:26:02 pm wysłana przez Ignatius Fireblade »
Goya

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 03, 2007, 08:57:08 pm »
@EDIT
Dobra, podjąłem decyzję :] Od tej pory będę rozkładał na czynniki pierwsze każdy tekst. Nie ze złosliwości, tylko z troski zarówno o waszą twórczość, drodzy Autorzy, jak i o satysfakcję cztelnika, gd ten zorientuje się jak dobrze jest czytać poprawne teksty. Mam do was zarazem prośbę. Gdybyście mogli rewanżować mi się tym samym, byłbym szczęśliwy.

To u mnie będziesz miał orgię wytykiwania byków, bo sam jestem kołkiem jeśli chodzi o gramatykę (mimo iż mam Worda z autokorekcją). Zresztą gramatyka to tylko tło, bo zawsze w grę głównie wchodzi to o czym się pisze, nie jak.
I'm in Space!

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 03, 2007, 09:04:05 pm »
No Ignatius nie głupio robi, będzie jakaś motywacja do poprawiania błędów, a z tego całego turnieju wyniesiemy przynajmniej trochę wiedzy z zakresu gramatyki, ortografii i interpunkcji. Teraz będę teksty po kawałku do Firefox'a wrzucał, bo przynajmniej on ma autokorektę polską hehehe... ale niech wszyscy nie idą w jego ślady, bo się nam konkurs poprawnej polszczyzny z tego zrobi heh..
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2007, 09:04:47 pm wysłana przez Tantalus »

• Berserker
  • Vivi93
« Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 03, 2007, 09:10:15 pm »
No Ignatius nie głupio robi, będzie jakaś motywacja do poprawiania błędów, a z tego całego turnieju wyniesiemy przynajmniej trochę wiedzy z zakresu gramatyki, ortografii i interpunkcji. Teraz będę teksty po kawałku do Firefox'a wrzucał, bo przynajmniej on ma autokorektę polską hehehe... ale niech wszyscy nie idą w jego ślady, bo się nam konkurs poprawnej polszczyzny z tego zrobi heh..
Dobry pomysł,ale jak ktoś będzie chciał poprawić moje opowiadanko to nie wiem czy mu się będzie chcialo,bo formalnie prawie wszystko by musiał napisać.

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
« Odpowiedź #150 dnia: Stycznia 03, 2007, 09:13:23 pm »
Skoro tak ;]
Wajt:
Celes uśmiechnęła się nerwowo i rzuciła na przeciwnika. Crono bez wysiłku zablokował atak, jednak zlekceważył wroga.
Mogłeś tu opisać jak wyglądał ten atak.
Tant:
Obrucił się wokół własnej osi i rzucił miecz w stronę jeziora ze wszystkich sił, jakie mu zostały. Wpadł do wody z głośnym pluskiem, a Crono padł na plecy, wykończony
Mogłeś napisać "oręż wpadł do wody" bo właściwie nie wiadomo co tam wpadło ;]
Reszte zapodał już Ignatius, zresztą nie jestem takim specem by coś jeszcze wyłapać ;]

Przeczytałem na razie walki Tanta i Wizarda. Walka W.w jest spoko, ma fajny początek i zakończenie ale jest po prostu zbyt krótka w zestawieniu z Tantową. Walka Tanta też nie jest zła aczkolwiek jegp pierwsza było IMO zdecydowanie lepsza. W ogóle Tant używa ciekawych wyrazów w swoich walkach a czasami mam wrażenie że opisuje je wręcz poetyckim językiem ;] Niepodobały mi się tylko liczne powtórzenia w niektórych zdaniach, proponuje zwracać na to uwagę na przyszłość ;]
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2007, 09:22:43 pm wysłana przez RadicalDreamer »

• Berserker
  • Vivi93
« Odpowiedź #151 dnia: Stycznia 03, 2007, 09:21:56 pm »
Ja tu znalazłem maly błędzik,ale,który zmienia znaczenie zdania.
oglądającą występ aktorów trupy Tantalus.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2007, 09:31:21 pm wysłana przez Vivi The Black Mage »

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
« Odpowiedź #152 dnia: Stycznia 03, 2007, 09:36:12 pm »
to nie jest blad. W Final Fantasy IX byla trupa ktora sie tak nazywala. Glowny bohater do niej nalezal. Wiec co tu jest zle?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #153 dnia: Stycznia 03, 2007, 09:42:15 pm »
no, gdyby np. było "trupy Tantalusa", to by mogło nagle nabrać dwuznaczności heh....

• Berserker
  • Ten, który bywa
« Odpowiedź #154 dnia: Stycznia 04, 2007, 07:21:09 am »
Nie ma to jak rusdzyć lawinę XD Ale dobrze... W końcu chodzi o dokonalenie się, prawda? Nie wolno dreptać w miejscu :) Miło, że taki odzew jest, prawdę mówiąc, to nie spodziewałem się... Nieco póżniej postaram się przerobić walkę VIII. Miłego dnia :]
Goya

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #155 dnia: Stycznia 04, 2007, 04:00:59 pm »
Przeczytałem walkę Tantalusa z W_W. Miłe... choć, nie wiedzieć czemu w tekście tego pierwszego rzucaja się w oczy pewne byczki, wynikające z języka, jakiego używa Autor. Oto one:

1.
pomimo tego, że dzień był koszmarnie zimny, a wiatr niósł drażniące krople wody, całe wszystko to skryte było w ciszy.
I co ma jedno do drugiego? Wszystko było skryte w ciszy, nawet wiatr? Wybacz, coś jest nie teges.
2.
Rozległ się błysk, sprawiający wrażenie dochodzić ze wszystkich stron jednocześnie
Kolejna nieścisłość. Dźwięk może dochodzić ze wszystkich stron, ale błysk zawsze ma jedno, ewentualnie dwa źródła. Jeśli chcesz powiedzieć, że było "x" owych źródeł, to zaznacz to w tekście.
3.
płucienny
!!! Sprwadziłem w słowniku ortograficznym: Byk, że aż strach.
4.
chwytająć ją oburącz po lewej stronie
lewej stronie czego? Katany? O.o Niejasne... Wyobraziłem to sobie i przez chwilę nie mogłem pozbyć się szerokiego usmiechu z gęby.
5.
ruszyła na przeciwnika spokojnym krokiem
Słówko "ruszyła" ma w sobie dynamizm... Pasuje do "zryw", "bieg", "pęd"...
6.
Miecz zaświstał w powietrzu
Co on? Świstak? Ewentualnie "zaświstał", choć i to niezbyt mi tu pasuje.
7.
Katana upadła 3 metry
Brrr... wątpię, by mieli miary w oczach. Taka dokładność walce jest niepotrzebna. Poza tym, liczby piszemy słownie.
8.
odchodząc pare metrów do tyłu
Tu zdecydowanie lepiej. (btw. masz powtórzenie przy tyłu", jak i później, przy "krwi") .
9.
usłonił się
Co zrobił?
10.
zaciskająć
XD
11.
czołe spływał pote
XD x2
12.
Tarcie na broniach wzrosło
To brzmi, jakby to tarcie siedziało na "broniach" i sobie wzrastało. Mogłeś to lepiej ująć.
13.
jakby zupełnie nie nieruszyła je walka.
Literówka.
14.
Obrucił
ARGH! Autokorekta Mode On, proszę.

Aby było równo, teraz coś dla W_W:
1.
powietrze złowrogi wrzaskami
Ot, brak literki.
2.
Końcówka tylko musnęła jego czoło,
Końcóka czego? Crono? Doprecyzować.
3.
4. Brak kropki na samym końcu tekstu.

Cóż, sam widzisz Tant, że przy takiej ilości byczków, przeszkadzających w czytaniu tej naprawdę dobrej walki, ne mogę oddać na Ciebie głosu. Mimo tego, że Twa walka była ciekawsza, oddaję głos na W_W. Może to zmotywuje Cię nieco do większego przykładania się do pracy gramatyczno-ortograficzno-stylistycznej nad tekstami. Howgh, napisałem.
hihihi xD niedługo bedziesz pisał jak ja , Come to teh Dark Side !
btw narazie najlepsze opowiadania to 1 igniego i 1 teeniaka reszta taka bezpłciowa

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #156 dnia: Stycznia 04, 2007, 04:18:32 pm »
GLeen - raczej jak pan małe KU. Narazie za wcześnie troche, aby najlepsze opowiadanie wybierać heh.... jest ich 16cie, a wszystkich ma być 128.... więc jesteśmy zaledwie w 1/8 zabawy.

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
« Odpowiedź #157 dnia: Stycznia 04, 2007, 05:17:26 pm »
Cytat: Igni
3.
Po tym komętarzu padłam na glebę XD.W sumie niezły pomysł z tym "wytykaniem błędów",może czegoś się naucze dzięki temu ;P.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2007, 05:18:01 pm wysłana przez Yuzuriha »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #158 dnia: Stycznia 05, 2007, 04:50:10 am »
Przeczytałem walkę nr. VIII... z nóg mnie nie zbiła, ale opisy były ciekawe. Widać, że DarkButz słabo zna FFIX - Kuja nie użyłby przemocy fizycznej (poza chyba jednym przypadkiem, jak kopnął Garlanda), ani tymbardziej broni. Magia i tylko magia, wszelkiej maści warriorami się brzydził. Walka będzie bardzo wyrównana...

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 07, 2007, 09:36:11 am »
Rękawica rzucona. Czekam na odpowiedź vivi.
I'm in Space!