Przeczytałem walkę Tantalusa z W_W. Miłe... choć, nie wiedzieć czemu w tekście tego pierwszego rzucaja się w oczy pewne byczki, wynikające z języka, jakiego używa Autor. Oto one:
1.
pomimo tego, że dzień był koszmarnie zimny, a wiatr niósł drażniące krople wody, całe wszystko to skryte było w ciszy.
I co ma jedno do drugiego? Wszystko było skryte w ciszy, nawet wiatr? Wybacz, coś jest nie teges.
2.
Rozległ się błysk, sprawiający wrażenie dochodzić ze wszystkich stron jednocześnie
Kolejna nieścisłość. Dźwięk może dochodzić ze wszystkich stron, ale błysk zawsze ma jedno, ewentualnie dwa źródła. Jeśli chcesz powiedzieć, że było "x" owych źródeł, to zaznacz to w tekście.
3.
płucienny
!!! Sprwadziłem w słowniku ortograficznym: Byk, że aż strach.
4.
chwytająć ją oburącz po lewej stronie
lewej stronie czego? Katany? O.o Niejasne... Wyobraziłem to sobie i przez chwilę nie mogłem pozbyć się szerokiego usmiechu z gęby.
5.
ruszyła na przeciwnika spokojnym krokiem
Słówko "ruszyła" ma w sobie dynamizm... Pasuje do "zryw", "bieg", "pęd"...
6.
Miecz zaświstał w powietrzu
Co on? Świstak? Ewentualnie "zaświstał", choć i to niezbyt mi tu pasuje.
7.
Katana upadła 3 metry
Brrr... wątpię, by mieli miary w oczach. Taka dokładność walce jest niepotrzebna. Poza tym, liczby piszemy słownie.
8.
odchodząc pare metrów do tyłu
Tu zdecydowanie lepiej. (btw. masz powtórzenie przy tyłu", jak i później, przy "krwi") .
9.
usłonił się
Co zrobił?
10.
zaciskająć
XD
11.
czołe spływał pote
XD x2
12.
Tarcie na broniach wzrosło
To brzmi, jakby to tarcie siedziało na "broniach" i sobie wzrastało. Mogłeś to lepiej ująć.
13.
jakby zupełnie nie nieruszyła je walka.
Literówka.
14.
Obrucił
ARGH! Autokorekta Mode On, proszę.
Aby było równo, teraz coś dla W_W:
1.
powietrze złowrogi wrzaskami
Ot, brak literki.
2.
Końcówka tylko musnęła jego czoło,
Końcóka czego? Crono? Doprecyzować.
3.
Wyrzucił ramiona w bok[...]
a później pobiegł je pozbierać.
4. Brak kropki na samym końcu tekstu.
Cóż, sam widzisz Tant, że przy takiej ilości byczków, przeszkadzających w czytaniu tej naprawdę dobrej walki, ne mogę oddać na Ciebie głosu. Mimo tego, że Twa walka była ciekawsza, oddaję głos na W_W. Może to zmotywuje Cię nieco do większego przykładania się do pracy gramatyczno-ortograficzno-stylistycznej nad tekstami. Howgh, napisałem.