Autor Wątek: Jedzonko  (Przeczytany 46107 razy)

Offline MarvelliX

  • Master of Random Knowledge
  • Admin
  • **********
  • Wiadomości: 2684
  • dood!
    • Skype
    • Zobacz profil
    • http://squarezone.pl
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #220 dnia: Lutego 09, 2011, 01:39:05 pm »
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2011, 01:43:25 pm wysłana przez MarvelliX »

Offline X-Bahamut

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • \m/(-_-)\m/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #221 dnia: Lutego 09, 2011, 03:05:33 pm »
Właśnie spróbowałem koncentratu z kanapką i powiem że smakuje trochę jak kethup z mcdonalda heh dobrze się to je z makrelom wędzoną hisoka właśnie o ta piri piri czy jakoś tak mi chodziło  <_<

Offline Sitheral

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 202
  • S = k log W
    • Zobacz profil
    • Zwyczaje rozrodcze afrykańskich świń
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #222 dnia: Lutego 09, 2011, 06:05:23 pm »
Trochę obeznania z tajemniczymi sprzętami kuchennymi też się przyda.
Wszystko co chcieliście wiedzieć o mikrofali:
http://www.youtube.com/show/isitagoodideatomicrowavethis?s=9

Offline X-Bahamut

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • \m/(-_-)\m/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #223 dnia: Lutego 10, 2011, 07:18:39 am »
Słyszałem, że podobno gdy ułożymy cztery telefony w plus tak aby w środku było miejsce i wrzucimy tam kukurydzę dzwoniąc 4ema telefonami gdzieś to z kukurydzy zrobi się pop corn ciekaw jestem czy to możliwe hehehehehe :)

Offline MarvelliX

  • Master of Random Knowledge
  • Admin
  • **********
  • Wiadomości: 2684
  • dood!
    • Skype
    • Zobacz profil
    • http://squarezone.pl
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #224 dnia: Lutego 10, 2011, 01:05:00 pm »
nie, nawet jak uzyjesz 100 telefonow to promoeniowanie bedzie zbyt male zeby cokolwiek przysmarzyc. juz lepiej piec na silniku jadacego samochodu, albo piec na kamieniu w upale
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2011, 01:06:02 pm wysłana przez MarvelliX »

Offline X-Bahamut

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • \m/(-_-)\m/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #225 dnia: Lutego 10, 2011, 02:28:44 pm »
ja smażyłem jajka sadzone na metalowym parapecie jak było 37 stopni hehehehe. A jak wylałem zmrożoną wodę na parapet to narobiłem takiego dymu, że głowa mała  :F

Offline Nova/smogu

  • Zerg Lurker
  • SuperMod
  • *********
  • Wiadomości: 2237
  • MOAR!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #226 dnia: Kwietnia 06, 2011, 01:18:20 am »
ostatnio muszę przyznać, że w moim menu zagościła przynajmniej raz w tygodniu pozycja obowiązkowa - kupuję czteropak, i cały zestaw tzw. przypinania, do tego mąka, drożdże i robie sobie sam pizzę. żadnych mrożonek ani nic. potem mam wieczory o nazwie pizza, browar i film/mmo XD. i wychodzi taniej niż... zaraz, u siebie to nawet nie miałbym gdzie zamówić by mi dowieźli XD a mrożonki z biedronki mnie przerażają o_O
Kame Hame Ha

Offline DarkAura16

  • Knight
  • ****
  • Wiadomości: 353
  • Nikt specjalny.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #227 dnia: Kwietnia 06, 2011, 11:21:17 am »
Mrożonki to tylko z Tesco.

Offline Tantalus

  • Master Engineer
  • Redaktor+
  • ************
  • Wiadomości: 4470
  • Idol nastolatek
    • Skype
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #228 dnia: Kwietnia 06, 2011, 03:42:02 pm »
Jeżeli chodzi o mrożonki i inne fast foody, to jest to dla mnie hmm... guilty pleasure (nie znalazłem satysfakcjonującego tłumaczenia). Ostatnio trochę mniej jem takich gówien, ale jakiś czas temu sporo tego wcinałem. Przede wszystkim mrożone pizze, głównie te od Dr. Oetkera, czyli Rigga i Ristorante. Rigga to oczywiście buła, ale w klasie tanich mrożonych pizz jest ok (moja ulubiona to serowa). Ristorante jest zajebiste - oczywiście daleko temu do prawdziwej pizzy, ale jest niezłe.

Z innych tego typu szajsów to miałem przez chwilę fazę na zapiekanki mrożone (też Oetkera), doprawione dodatkowo sosem czosnkowym. Do dzisiaj lubię też te takie bagietki ziołowe/czosnkowe czeskiej produkcji, które się ostatnio na rynku pojawiły. Strzelam, że z tej klasy produktów są też relatywnie mało niezdrowe.

No i do dzisiaj jestem fanem gotowych dań Frosty. Wpierw miałem fazę na Paellę, ale przeżarła mi się i dziś preferuję Mexican Chicken.

Cytuj
ostatnio muszę przyznać, że w moim menu zagościła przynajmniej raz w tygodniu pozycja obowiązkowa - kupuję czteropak, i cały zestaw tzw. przypinania, do tego mąka, drożdże i robie sobie sam pizzę. żadnych mrożonek ani nic. potem mam wieczory o nazwie pizza, browar i film/mmo XD. i wychodzi taniej niż... zaraz, u siebie to nawet nie miałbym gdzie zamówić by mi dowieźli XD a mrożonki z biedronki mnie przerażają o_O

Pizzy zrobienia to bym się na razie nie podejmował, ale dobrą opcją na ciasto są te takie gotowe spody, które w formie mrożonej można kupić w lepszych hipermarketach. Co prawda wychodzą z tego zazwyczaj takie pizze drożdżówkowe, no ale z dobrym farszem to dalej może być zajebiste. Ja mam do takich pizz szczególny sentyment sięgający dzieciństwa - pizza na gotowym spodzie, z szynką, pieczarkami i ketchupem Włocławek wyraźnie kojarzy mi się do dzisiaj z... Powrotem Żywych Trupów heh. Oglądałem to w głębokim dzieciństwie (z 6 lat miałem pewnie) z moją siostrą i jej ówczesnym chłopakiem, i z całego filmu zapamiętałem wyłącznie smak tej pizzy, którą zrobiła na seans. Ahh, wspomnienia...

Jeżeli chodzi o moje osobiste kulinarne wyczyny, to wrzucałem to dawno temu moje przepisy na Tantowy Naleśnior i Jajecznicę po tantowemu. Naleśnior jest z tych opcji częściej przeze mnie wykonywany. Dziś przyzwoicie mi jeszcze wychodzą krewetki smażone, choć to żaden ambitny przepis (masełko, czosnek, nic wyjątkowo odkrywczego, może za wyjątkiem ostrej papryki). Do moich innych wartych wspomnienia osiągnięć należy wykonane przeze mnie pół roku temu ciasto:



Kruchy spód, śmietankowy krem Oetkera, mrożone truskawki i truskawkowa galaretka Gellwe na wierzchu. Nie ukrywam, że pod nadzorem mojej mamusi to robiłem, no ale wyszło. Udało mi się też upiec jagodowe muffinki Oetkera z dżemem jagodowym, no ale to gotowiec, małpa by to upiekła.

Offline X-Bahamut

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • \m/(-_-)\m/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #229 dnia: Kwietnia 06, 2011, 04:03:54 pm »
Za dobrze ten sernik to ci nie wyszedł  ;D te truskawki to chyba genetycznie modyfikowane są bo w życiu nie widziałem takich wielkich a i lepiej nie używaj bitej śmietany pomiędzy galaretką a ciastem najlepiej samemu ją ubić wtedy jest bardziej że tak się wyrażę skrzepnięta i ciasto się nie rozlatuje xD. Nie żebym krytykował ale no nie jest źle w końcu nie wygląd się liczy tylko smak. xD

Offline Tantalus

  • Master Engineer
  • Redaktor+
  • ************
  • Wiadomości: 4470
  • Idol nastolatek
    • Skype
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #230 dnia: Kwietnia 06, 2011, 05:46:33 pm »
To nie sernik, baranie, tylko kruche ciasto. Truskawki faktycznie były spore, no ale takie zamroziliśmy, mniejsze się na surowo zjadało. To nie bita śmietana, tylko właśnie taki gęsty krem śmietanowy, nie była rzadka i się na niej wszystko trzymało. Ciasto się nie rozlatywało bardziej, niż można się było po nim spodziewać, okruszki są ze zjedzonych wcześniej kawałków.

Offline X-Bahamut

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • \m/(-_-)\m/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #231 dnia: Kwietnia 06, 2011, 05:49:36 pm »
Hmm wygląda jak sernik na zimno. heh myślałem, że to całe ciasto i po tych okruszkach myślałem że się rozlatuje no ale skoro tak no to nie mam nic do zarzucenia. xD 

Offline DarkAura16

  • Knight
  • ****
  • Wiadomości: 353
  • Nikt specjalny.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #232 dnia: Kwietnia 06, 2011, 06:05:47 pm »
Kruchy spód, śmietankowy krem Oetkera, mrożone truskawki i truskawkowa galaretka Gellwe na wierzchu

Nie dość że na zdjęciu nie wygląda jak sernik, to jeszcze na dodatek twarogu nie ma! Jak Tyś to z sernikiem pomylił Pusiek O.O

Offline X-Bahamut

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • \m/(-_-)\m/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #233 dnia: Kwietnia 06, 2011, 06:09:02 pm »
o tak widzisz podobieństwo aura

Offline Nova/smogu

  • Zerg Lurker
  • SuperMod
  • *********
  • Wiadomości: 2237
  • MOAR!
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #234 dnia: Kwietnia 06, 2011, 06:15:13 pm »
na moje szczęscie na ciastach się nie znam więc nie będe sie mieszał, ale sernik z galaretką? pierwsze słyszę, zawsze myslałem, ze to się biszkopt robi z galaretką, ale whatever nie znam się, z ciast i tak lubię jeno murzynka, pleśniaka i metrowca. ale 6 lat studiowania nauczyło mnie w sumie gotować :P gdy jeszcze mieszkałem z moją eks to jej zawsze wstyd było przy gościach jak ją z kuchni wyganiałem gdy robiłem coś do żarcia... antykulinarne bydle z niej było :f z drugiej strony lubię gotować i w sumie to nei wiem czy w przyszłości bym chciał by mi baba obiady gotowała. tak to sam wiem jakiej trucizny do gara dosypuję XD
Kame Hame Ha

Offline DarkAura16

  • Knight
  • ****
  • Wiadomości: 353
  • Nikt specjalny.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #235 dnia: Kwietnia 06, 2011, 06:18:42 pm »
Nie po to podałem cytat, byś go tak poprostu olał. GDZIE TAM BYŁ PODANY TWARÓG??!!
A co do zdjęcia-i tylko zdjęcia-zwracam honor.

Offline X-Bahamut

  • Berserker
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • \m/(-_-)\m/
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #236 dnia: Kwietnia 06, 2011, 06:23:20 pm »
No musiałem coś przeoczyć i przewidziało mi się trochę no ale ten wygląd normalnie prawie identyczny xD  :F

Offline MarvelliX

  • Master of Random Knowledge
  • Admin
  • **********
  • Wiadomości: 2684
  • dood!
    • Skype
    • Zobacz profil
    • http://squarezone.pl
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #237 dnia: Kwietnia 06, 2011, 07:13:50 pm »
Cytuj
ale sernik z galaretką? pierwsze słyszę, zawsze myslałem, ze to się biszkopt robi z galaretką,
biszkopty są na dole, i ja tez myślałem że to sernik ;x

Offline DarkAura16

  • Knight
  • ****
  • Wiadomości: 353
  • Nikt specjalny.
    • Zobacz profil
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #238 dnia: Kwietnia 06, 2011, 08:11:37 pm »
Cytuj
ale sernik z galaretką? pierwsze słyszę, zawsze myslałem, ze to się biszkopt robi z galaretką,
biszkopty są na dole, i ja tez myślałem że to sernik ;x
Marv, i Ty przeciwko mnie?

Offline MarvelliX

  • Master of Random Knowledge
  • Admin
  • **********
  • Wiadomości: 2684
  • dood!
    • Skype
    • Zobacz profil
    • http://squarezone.pl
Odp: Jedzonko
« Odpowiedź #239 dnia: Kwietnia 06, 2011, 08:52:05 pm »
niby jak? skąd wiesz że w tym proszku nie ma twarogu oprócz śmietany (w sumie jeden wał jedno pochodzi od drugiego ;d)?