Autor Wątek: Lavos - Ogólna dyskusja  (Przeczytany 11273 razy)

Offline Spinkings

• Berserker
    • http://
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 05, 2006, 12:53:47 pm »
A ja polecam napakować Sergowi Equip powerskim stuffem... do Elementów wrzucic kilka masakracznych... no i ofc isc na battle w popjedynke :) cisnąc go dopoki sie nie wyłoży... a to trwa w takiej opcji niewiele dłuzej niz w trojke... a jaka satysfakacja :P ofc problem z uzciem CC moze byc... ale wazne ze power w łapie Serge`a będzie :)  
Hejter aka Dziecko Neostrady... > faja odwaznym przez internet :]

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 13, 2006, 02:38:15 pm »
Faktycznie końcowa walka z Lavosem nie należy do najtrudniejszych i najefektowniejszych (wszystkie jego czary widzieliśmy już w starciach ze wcześniejszymi bossami z gry), jednakże gdy przyjrzeć się jego losom w CT i CC można stwierdzić że był to jeden z najpotężniejszych przeciwników w historii gier.
Potrafił przemierzać przestrzeń kosmiczną, wszak przybył na ziemię 65mln. lat temu z nieznanej planety, przebił się przez atmosferę a na dodatek przetrwał tak potężne zderzenie. Posiadał zdolność egzystencji w wyjątkowo ekstremalnych warunkach, takich jak próżnia kosmiczna czy gorące jądro ziemi. Był w stanie unicestwić życie na całej planecie,a udowodnił to doprowadzając do zagłady dinozaurów,czy też niszcząc cywilizację Zeal. Umiał się także rozmnażać, a co najciekawsze wykazywał olbrzymią inteligencje.Po jego fuzji z Schalą (już jako Time Devourer) posiadł umiejętność dowolnego przekształcania, czy też pożerania wszelkiego kontinuum czasoprzestrzennego, oznacza to że jego czyny były w stanie wpływać na los całego wszechświata.  
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2006, 03:12:28 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 14, 2006, 11:14:24 am »
Wcześniej napisałeś innego posta i stwerdziłeś że ma fachowy wygląd Lavos i w sumie musze stwierdzić że rzeczywiście zajebiscie wyglada... Ale w końcu ma w sobie Shale więc musi cudnie wyglądać ;]
Fajny ma design bestyja i nie wiem czemu ale jak patrze na niego to wyobrażam sobie Frozen Faleme... jakoś tak zawsze myślałem że takie kształty mieć będzie Frozen Flame.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2006, 11:17:31 am wysłana przez Gipsi »

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 14, 2006, 12:25:41 pm »
No właśnie, czy nazwa ,,Lavos" nie ma coś wspólnego z wyrazem płomień? Gdzieś
coś słyszałem na ten temat, ale nie pamiętam gdzie. O ile pamiętam to Frozen Flame jest fragmentem Lavosa który ten stracił w wyniku kolizji z ziemią. Lavos zakopał się głęboko pod powierzchnią planety a Frozen Flame pozostał na ziemi (nie jestem pewien czy wszytko to o czym pisze zgadza się w 100% z fabułą gry ale dawno nie przechodziłem jej całej) W każdym razie prymitywne ssaki które zetknęty się z FF przekształciły się w ludzi. A skoro FF jest połączony z Lavosem, to my ludzie jesteśmy z nim spokrewnieni (można by rzec że jesteśmy jego dziećmi) Gdyby przyjrzeć się temu stwierdzeniu trzeba powiedzieć że ma ono sens. Dlaczego? Patrząc na nas ludzi stwierdzam że jesteśmy do niego bardzo podobni. Tak jak on z punktu widzenia naszej planety jesteśmy pasożytniczą formą życia ,która degraduje i niszczy ją. Nie potrafimy zachować instynktownie równagi i koegzystencji z innymi stworzeniami ale stopniowo je wypieramy ze środowiska. Robiąc to zważamy tylko na dalsze rozwijanie naszego gatunku, a nie dobro innych istot. Czy więc każdego z nas można nazwać małym Lavosem?

« Ostatnia zmiana: Października 05, 2006, 12:37:17 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Anouk

• MASTER OF SQUAREZONE PUPPETS
  • SemiRedaktor
    • http://refielle.ovh.org
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 17, 2006, 11:29:20 pm »
Patrząc na nas ludzi stwierdzam że jesteśmy do niego bardzo podobni. Tak jak on z punktu widzenia naszej planety jesteśmy pasożytniczą formą życia ,która degraduje i niszczy ją. Nie potrafimy zachować instynktownie równagi i koegzystencji z innymi stworzeniami ale stopniowo je wypieramy ze środowiska.
IMO to to bardziej tyczyłoby się ludzi w realnym świecie ale jeśli byśmy rozmawiali o ludziach z CC to oni na pewno nie byli tacy straszni. =]  

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 18, 2006, 10:35:49 am »
Fabuła CT i CC toczy się w wielu wymiarach i okresach historycznych i odnosi się również do naszych czasów (rok 1999 i apokalipsa, pamiętne outro z CC). Sądze że panowie ze Square tworząc historie Lavosa  myśleli o tym o czym napisałem w poprzednim poście (oczywiście zawsze mogę się mylić).
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2006, 12:15:38 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Anouk

• MASTER OF SQUAREZONE PUPPETS
  • SemiRedaktor
    • http://refielle.ovh.org
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 18, 2006, 01:13:52 pm »
odnosi się również do naszych czasów (rok 1999 i apokalipsa (...) )
A to się tyczy CC czy CT?

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 18, 2006, 10:09:11 pm »
Obu...

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 19, 2006, 09:51:50 am »
W roku 1999 Lavos pojawił się na powierzchni ziemi i zniszczył naszą cywilizację aby zapanować nad światem. Japończycy opierali się tutaj na przepowiedni Nostradamusa który w tym właśnie roku przepowiedział koniec świata. Okres ten w CT został nazwany Day of Lavos i został ukazany w jednym z zakończeń tej gry.O ile jednak wiem to Chrono wraz z ekipą przewidzieli pożarcie ziemi przez potwora i pokrzyżowali jego plany. Pojawienie się Lavosa i zagładę świata jest ukazana także w CC w lokacji Dead Sea. Właściwie wszystko co dotyczy CT dotyczy także CC. Jak wiadomo historia Chronosów to opowieść o podróżach w czasie i przestrzeni które wzajemnie się przeplatają. To co działo się w jednej z części może mieć swoje odzwierciedlenie w drugiej. Niewykluczone jest także że świat zmieniony przez Lavosa może nadal istnieć w jakimś innym alternatywnym wymiarze który toczy się równolegle do wydarzeń z obu gier.
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2006, 09:52:56 am wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 19, 2006, 10:38:20 am »
O ile jednak wiem to Chrono wraz z ekipą przewidzieli pożarcie ziemi przez potwora i pokrzyżowali jego plany.
Nie tyle przewidzieli, co poprostu przenosząc się w przyszłośc widzieli zniszczoną przez Lavosa cywilizacje.
A ten tak BTW juz pare razy mowiles ze nie grales w CT i ze z checia bys zagral... to czemu poprostu nie zagrasz? Widac ze masz wielka wiedze o CSadze to az dziwne ze dotad nie grales w CT.
Sciagnij sobie emulator i sru, znalezienie roma z CT to zaden problem raczej.
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2006, 10:38:42 am wysłana przez Gipsi »

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 19, 2006, 11:47:29 am »
Niestety komp z którego korzystam nie należy do mnie lecz do mojego wujasa u którego pracuję. Korzystam z niego tylko w wolnych chwilach więc zrzucenie gry na dysk i cioranie w nią odpada. Da się może nagrać grę na płytkę i odtworzyć bez problemu na konsoli lub innym komputerze?(niestety nie jestem zbyt obeznany w tych sprawach)

Offline Chrabia

• Berserker
    • Polskie Centrum Chrono Sagi
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 19, 2006, 02:09:06 pm »
Możesz nagrać na płyte i grać na innym kompie (tylko nie zapomnij nagrać też emulatora). Ze ściągnięciem obydwu tych rzeczy nie powinieneś mieć problemu.

Co do Lavosa: jego imię rzeczywiście jest związane z ogniem. Jakbyś grał w ct to byś wiedział. Mówiła o tym Ayla kiedy Lavos spadał na Tyrano Lair (po pokonaniu Black Tyrano) "La" znaczy ogień, "vos" znaczy duży (albo na odwrót ^^'').
Co do tego, że ludzie to "małe Lavosy"- jest to tylko po małej części prawda. Lavos (za pomocą Frozen Flame) przemienił ich nie tak znacznie. W końcu Ayla i reszta też byli ludźmi. Dzięki niemu tylko lekko ewoluowali, cywilizacje ludzie już sami sobie stworzyli.

www.chronosaga.pl - Polskie Centrum Chrono Sagi
www.chronosaga.pl/forum - forum

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 19, 2006, 02:40:33 pm »
Da się może nagrać grę na płytkę i odtworzyć bez problemu na konsoli lub innym komputerze?

Da się da... możesz albo ściągnąć ROM ze SNES'a i odpalić na emulatorze, albo ściągnąć CT z wersji Final Fantasy Chronicles i odpalić na PSX'ie lub jego emulatorze (co ci polecam, ze względu na wstawki filmowe).

Chciałbym też przypomnieć, że w Chrono Cross ani razu nie spotykamy samego Lavos'a. Widzimy tam jedynie Lavos Spawn'a (takich conajmniej kilka zabijało się w Chronotriggerze...), który wchłonął Shalla'e i dzięki jej mocy, mógł istnieć poza czasem.

Granie w Chrono Cross, bez przejścia Chrono Trigger'a i Radical Dreamers to straszne psucie sobie zabawy (no RD można sobie darować, ale CT to konieczność). Ja sam siebie przypilnowałem i chociaż miałem dużą ochotę zagrać w CC wcześniej, zrobiłem to dopiero po skończeniu dwóch wcześniejszych tytułów. Dzięki temu można w pełni docenić piękno tej gry.

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 19, 2006, 03:27:30 pm »
Dzięki za info :)

CC był pierwszym RPG w jaki kiedykolwiek zagrałem, i zrobiłem to zanim jeszcze dowiedziałem się o istnieniu CT na szaraka. Jeśli chodzi zaś o Radical Dreamers to można w ogóle gdzieś ściągnąć przetłumaczoną wersje?

Co się natomiast tyczy Lavosa i jego podobieństwa do ludzi, to chodziło mi bardziej o podobieństwo psychologiczne niż pokrewieństwo genetyczne.
Tak na marginesie to sądze że Lavos i Frozen Flame przedstawiają pewną symbolikę.Oboje przybyli z niebios przynosząc ludziom płomień który rozświetlił mroczne czasy prehistoryczne i wprowadził ich w nową erę (niczym z mitu o Prometeuszu który wykradł bogom ogień i dał go człowiekowi). Jednakże ów ogień który cały czas towarzyszy nam w naszej w historii życia na ziemi może także doprowadzić do naszej zagłady, tak jak zrobił to Lavos w roku 1999. Być może Square chciało nam w ten sposób coś przekazać...
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2006, 06:18:49 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 19, 2006, 03:43:33 pm »
Jeśli chodzi zaś o Radical Dreamers to można w ogóle gdzieś ściągnąć przetłumaczoną wersje?

Here you go

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 24, 2006, 11:45:31 am »
Postanowiłem dziś trochę przynudzić moimi spostrzeżeniami odnośnie poprzednich postów.
Chciałbym też przypomnieć, że w Chrono Cross ani razu nie spotykamy samego Lavos'a. Widzimy tam jedynie Lavos Spawn'a (takich conajmniej kilka zabijało się w Chronotriggerze...), który wchłonął Shalla'e i dzięki jej mocy, mógł istnieć poza czasem.
Lavos Spawn i Schala nie byli jedynymi ,,składnikami" z jakich powstał Time Devourer.
Jak wiadomo wraz z Schalą Lavos wchłonął także Mammon Machine która służyła do pobierania  z niego energii którą gromadził w jądrze ziemi. Była jednak jeszcze jedna istota która połączyła się z Lavosem. Był nią Dragon God, specjalna forma życia stworzona przez Reptaity w ich wymiarze czasowym aby kontrolować siły natury(elementy).I właśnie co do fuzji Lavosa z Dragon God, sytuacja jest dość niejasna. Balthasar powiedział że miała ona miejsce w zamierzchłej przeszłości gdzie Lavos skonsumował czy raczej zintegrował się z Dragon God, ale nie podał w którym dokładnie roku miało to miejsce. O ile pamiętam to przecież Fate używając mocy Frozen Flame podzieliła Dragon God na 6 słabszych form aby za ich pomocą łatwiej sprawować kontrolę nad żywiołami w E1 Nido.Poźniej ów formy życia czyli Boskie smoki, po śmierci Fate znów się połączyły aby stworzyć swoją pierwotną formę. Balthasar powiedział także że ów Dragon God z którym walczyliśmy na Terra Tower był jedynie formą czasową jaką prawdziwy ,,Boski Smok" przyjął aby zaistnieć w naszym wymiarze. Jak wiadomo zrobił to aby usunąć wszystkich ludzi z ziemi którzy według niego czynili jej tylko krzywdę. W jaki sposób jednak DG wyrwał się spod władzy Lavosa nie jest do końca wyjaśnione. Pamiętamy przecież że on także pojawił się jako Time Devuorer. Może więc stworzył swoją kopie która korzystając z mocy połączonego z nim Lavosa również posiadała moc przekształcania i konsumpcji czaso-przestrzeni. Może ktoś ma jakieś opinie na ten temat?(chętnie bym się z nimi zapoznał ;) ).
Co do reszty moich spostrzeżeń o których wspominałem to napisze je póżniej(niestety praca mnie wzywa :/ ).
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2006, 04:57:10 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Hugo

• Soldier
    • http://
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 29, 2006, 09:09:33 am »
Moim zdaniem Lavos był łatwym przeciwnikiem bo byliśmy nauczeni walczyć z nim np.taki Lavos przy Dario to lipa ale jeżeli ktoś nie pokonał trudnego przeciwnika to z łatwiejszym będzie mu trudniej (mój młodszy brat 6 lat zabierał sie do niego przegrał i ryczał potem cały dzień jak kazałemmu przejść gre od początku oczywiście z moją pomocą pokonał Lavosa za 2 razem)Więc wiadomo że jak 6latek pokonał Lavosa  w CC to nie znaczy że ta gra jest dla dzieci :lol: Najtrudniejszym bossem dla mnie był Dario

Offline qiax

• General
  • God
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 10, 2006, 12:59:07 am »
RadicalDreamer

Muszę przyznać, że teoria o tym, że ludzie to dzieci Lavosa jest naprawdę bardzo dobra, zarówno pod względem realności, jak i logicznego uzasadnienia. Z jednym drobnym wyjątkiem, który ją wyklucza jak z bicza strzelił. Lavos przybył na ziemię <zagraj w Chrono Trigger> PO pojawieniu się ludzi. Jesteśmy nawet tego świadkiem... Ale teoria niczego sobie.

Tak na marginesie to sądze że Lavos i Frozen Flame przedstawiają pewną symbolikę.Oboje przybyli z niebios przynosząc ludziom płomień który rozświetlił mroczne czasy prehistoryczne i wprowadził ich w nową erę (niczym z mitu o Prometeuszu który wykradł bogom ogień i dał go człowiekowi)

To gra to jeden wielki symbol. Uważny gracz może np doszukać się symbolu sensu życia w tekście na początku gry <w tej księdze>, jak i w słowach kończących rozgrywkę, którymi obdarowuje nas Shala.

Jak wiadomo wraz z Schalą Lavos wchłonął także Mammon Machine która służyła do pobierania z niego energii którą gromadził w jądrze ziemi.

Jak chyba niewiadomo... Nie jest pokazane jakoś dosadnie to wydarzenie. Ba, nawet wchłonięcie Shali również nie jest! Bo co widzimy? Wir. I koniec. To dziwne w sumie, że Shala została wchłonione wtedy przez Lavosa. Bo nie została... Skoro każda postaci trafiła przez wir gdzie indziej, to Shala również za pomocą tego wiru przeniosła się tam, gdzie był Lavos Spavn, który on własnie się z nią zjednoczył. A to miało na celu wprowadzenie w życie Backup Plan, na wypadek porażki.

Była jednak jeszcze jedna istota która połączyła się z Lavosem. Był nią Dragon God, specjalna forma życia stworzona przez Reptaity w ich wymiarze czasowym aby kontrolować siły natury(elementy).

Nie e. Jakim cudem Dragon God mógł się złączyć z Lavosem? Raczej z Lavos Spavn, ale również nie e. Deagon God owszem, są tworem planety, nie Lavosa. Oryginalnie to Repriles je "stworzyły" choć to raczej stwierdzenie dosyć ryzykowne. Zauważ, że Frozen Flame został wykorzystywany przez ludzi, którzy stworzyli Fate, a ktora uwięziła Dragon Gody. Po ich uwolnieniu <heh> się złączyły ale i one zostały zabite. Jakim cudem byt martwy mógł się złączyć z Lavos Spavnem, który złączył się tylko z Shalą? Dlaczego? Bo Shala usłyszała płacz Serge i stworzyła Kid w momencie, gdy FATE dostała zwarcia systemu <pierwsze wejście w kontakt Serge - orędownika płomienia - z Frozen Flame:, dzięki czemu Dragon Gody zyskały na jedną chwilę wolność i stworzyły Harle na podobieństwo Kid. I tak powstał siódmy smok. Złączenie Lavosa i Dragon Gody jest niewykonalne. Inny argument - Lavos Spavn mógł wchłonąć wszystkie 6 smoków, a tego nie zrobił. Czekając, aż się złączą z powrotem, gdy będą silniejsze, jest głupotą, a on głupcem nie był, co to to nie.

Chrabia

W końcu Ayla i reszta też byli ludźmi. Dzięki niemu tylko lekko ewoluowali, cywilizacje ludzie już sami sobie stworzyli.[

Ewoluowali? Ahem... Nie przesadzajmy. Owszem, zyskali możliwość używania magi itd, ale tylko nieliczni. Nie ryzykowałbym stwierrdzenia, że to właśnie dzieki niemu z dwóch powodó:
1. Gdyby tak było, nie było by podziału na tych nią obdarzonych jak i nieobdarzonych, czego jesteśmy świadomi 12.000 chyba.
2. Gdyby tak było, to skoro nas nią obdarzył, to byłby w stanie nam ją zabrać. I tak też się stało, ale ja sądzę raczej, że ludzie po prostu o magi zapomnieli, przerzucajac się na technologię <trochę mało logiczne i naciągane>, poniewaz w innym przypadku, skoro dał, to mógl zabrać Crono i towarzyszą, gdy ci zaczeli jej używać przeciwko mu.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2006, 12:59:27 am wysłana przez qiax »

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 10, 2006, 09:40:28 am »
Witaj qiax, wreszcie się spotykamy...
Jak chyba niewiadomo... Nie jest pokazane jakoś dosadnie to wydarzenie. Ba, nawet wchłonięcie Shali również nie jest! Bo co widzimy? Wir. I koniec. To dziwne w sumie, że Shala została wchłonione wtedy przez Lavosa.

Jak chyba wiadomo. Mówi o tym któryś z bohaterów CT na Opassa Beach, tylko nie pamiętam który.
Nie e. Jakim cudem Dragon God mógł się złączyć z Lavosem? Raczej z Lavos Spavn, ale również nie e. Deagon God owszem, są tworem planety, nie Lavosa.

Przykro mi ale się mylisz. O tym że Lavos wchłonął Dragon God mówi Balthasar na Terra Tower. Cytuję jego słowa: The real Dragon God was consumed long ago in the distant past, integrated by the entity know as Lavos on the other side of the dimensional darkness. Po za tym pisze o tym na stronach poświęconych Chronosadze m.in stronie Chrono Compendium. Oczywiście w jaki sposób to wszystko się stało nie jest do końca wyjaśnione. Po za tym Reptaity nie stworzyły wpierw 6 boskich smoków tylko 1 który został póżniej podzielony przez Fate na słabsze formy.

Offline qiax

• General
  • God
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 10, 2006, 12:57:19 pm »
Witaj qiax, wreszcie się spotykamy...

<czerwienieje> Zrobiłem się sławny, czy co...

ak chyba wiadomo. Mówi o tym któryś z bohaterów CT na Opassa Beach, tylko nie pamiętam który.

Mówi o wchłonięciu Mammon Machine przez Lavosa, czy Lavos Spavna? Mammon Machine była raczej dosyć duże, zawierało w sobie jakąmś tam dawkę mocy. Gdyby rzeczywiście ją wchłonął, to by w wyglądzie Lavos Spavna nastąpiły by zmiany - w wyglądzie może. Jeśli to Lavos ją wchłonął <co jest lepsze wytłumaczenie heh>, to po co miałby wchłonąć coś, co zostało zniszczone za pomocą sztyletu?

Przykro mi ale się mylisz. O tym że Lavos wchłonął Dragon God mówi Balthasar na Terra Tower. Cytuję jego słowa: The real Dragon God was consumed long ago in the distant past, integrated by the entity know as Lavos on the other side of the dimensional darkness. Po za tym pisze o tym na stronach poświęconych Chronosadze m.in stronie Chrono Compendium. Oczywiście w jaki sposób to wszystko się stało nie jest do końca wyjaśnione. Po za tym Reptaity nie stworzyły wpierw 6 boskich smoków tylko 1 który został póżniej podzielony przez Fate na słabsze formy.

Mnie tam nie jest przykro, bo głupotę rzeczywiście palnąłem. Ale jak sam Balthasar mówi:
he real Dragon God was consumed long ago in the distant past, integrated by the entity know as Lavos on the othe
. Czemu nie powiedział, że przez Lavos Spavna? Gdyby to był Lavos oryginalny, to jego pokonaliśmy, a tym samym zabiliśmy również Dragon God. Czyli FATE nie miałby czego i kogo rozdzielać. I tutaj mała skromna rzecz - jeśli Dragon God złączył się z Lavosem <na razie mowa o oryginalnym>, to jakim cudem FATE go od niego oddzieliła i podzieliła na te 6 części? Sprawa druga - jeśli się złączył z Lavos Spavnem, a była to istota potężna <Dragon God>, to czemu w jego wyglądzie nie było zmiany widocznej gołym okiem? Albo jeśli go wchłonął, to czemu zostali rozdzieleni? I przez kogo?