Autor Wątek: Lavos - Ogólna dyskusja  (Przeczytany 11270 razy)

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 10, 2006, 02:07:35 pm »
Zrobiłem się sławny, czy co...
Po prostu cieszę się że mogę pogadać z osobą która dorównuje mi świrem na punkcie Chrono Crossa
Mówi o wchłonięciu Mammon Machine przez Lavosa, czy Lavos Spavna?
Sądze że jest to uogólnienie, przecież Lavos Spawn to też Lavos. W CC ani razu nie pada nazwa Lavos Spawn a jednak wszyscy dobrze wiemy że nasz końcowy przeciwnik to Lavos Spawn.
I tutaj mała skromna rzecz - jeśli Dragon God złączył się z Lavosem <na razie mowa o oryginalnym>, to jakim cudem FATE go od niego oddzieliła i podzieliła na
Po pierwsze Dragon God z pewnością złączył się z Lavos Spawnem, tak samo jak Schala i Mammon Machine i właśnie dlatego powstał Time Devourer z którym walczymy na końcu CC. Co do rozdzielenia DG przez Fate to tak jak pisałem wcześniej nie wiem jak to się stało że jednocześnie został on pożarty przez Lavosa Spawna i rozdzielony przez Fate. Być może był to DG z innego wymiaru niż ten którego załatwiła Fate...strasznie to wszystko poplątane.

Jeśli chodzi o wyglądy DG i Lavosa po ich wspólnej fuzji to słyszałem pewną teorię.
Dawny DG mógł wyglądać zupełnie inaczej niż ten z którm walczymy na Terra Tower. Ten stary mógł bardziej przypominać zwykłego smoka i był mniej podobny do Lavosa z którym się póżniej połączył (no bo właściwie minimalne podobieństwa dało się zauważyć). Po za tym to że się połączyli przecież wcale nie musiało mieć wpływu na ich wygląd i mogli oni wyglądać dalej tak samo.
Najbardziej ciekawi mnie jedna sprawa, dlaczego DG z którym walczymy na Terra Tower nosi nazwę Time Devourer. Być może udało mu się wyrwać spod jażma Lavosa i korzystając z jego mocy także potrafił pożerać czas...

P.S. Jutro postaram się napisać do tematu rozważań na temat fabuły Chronosagi.
Dzisiaj ze względu na brak wolnego czasu nie zdołam tego zrobić
 :/
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2006, 02:08:42 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline qiax

• General
  • God
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 10, 2006, 02:32:42 pm »
Po pierwsze Dragon God z pewnością złączył się z Lavos Spawnem, tak samo jak Schala i Mammon Machine i właśnie dlatego powstał Time Devourer z którym walczymy na końcu CC.

Nie sądzę... Sprawa zniszczenia Mammon Machine jest raczej dosyć interesującym aspektem - bo po co niby komu zepsuta zabawka, która zostala stworzona przez ludzi, a która miałą za zadanie "magazynować/okiełznać" siły Lavosa, by Zeal była nieśmiertelna. Lavos nie musiał wchłaniać tej maszynki. Nie była mu ona do niczego potrzebna.

Co do rozdzielenia DG przez Fate to tak jak pisałem wcześniej nie wiem jak to się stało że jednocześnie został on pożarty przez Lavosa Spawna i rozdzielony przez Fate.

Jedyna rozsądna teoria w miarę, to 2X Dragon God. Jeden został wchłonięty <choć to trochę na wyrost tłumaczenie> przez Lavos Spavna, a drugi zostal rozdzielony przez FATE. Kiedy? No więc tu się zaczynają problemy, skoro bowiem Balthasar mówił, że dawno temu, nie podając konkretnej daty, to można by przypuszczać, że nastąpiło to - po - stworzeniu Kid przez Shalę. W końcu to własnie w tym momencie nastąpił podzial na 2 równoległe światy <może nie w tym, a w momencie, gdy Kid zmieniła linię czasu ratując Serge przed utonięciem... ta... wtedy właśnie>, więc w tym momencie 2x Dragon God. Pierwszy został później wchłonięty poza czasem przez Lavosa, a drugi rozdzielony przez FATE. Teoria dosyć dobra, zwłaszcza, gdy weźmie się pod uwagę, że FATE nie pochodzi przecież z oryginalnej linii czasowej, w której toczy się akcja Chrono Crossa, a daleko z przyszłości. Ale również i dochodzimy do pewnej sprzczności - jeśli bowiem Dragon God I został wchłonięty przez Lavosa, gdy znajdował się poza czasem, to nie możliwe jest, by zaistniał Dragon God II, gdyż ta istota jak i Lavos Spavn byli poza czasem. Inaczej mielibyśmy na karku również Lavos Spavn II.

Jeśli chodzi o wyglądy DG i Lavosa po ich wspólnej fuzji to słyszałem pewną teorię.
Dawny DG mógł wyglądać zupełnie inaczej niż ten z którm walczymy na Terra Tower. Ten stary mógł bardziej przypominać zwykłego smoka i był mniej podobny do Lavosa z którym się póżniej połączył (no bo właściwie minimalne podobieństwa dało się zauważyć). Po za tym to że się połączyli przecież wcale nie musiało mieć wpływu na ich wygląd i mogli oni wyglądać dalej tak samo.

Nie sądzę, by ta teoria była prawdziwa z jednego prostego powodu - Dragon God był potężny na tyle, by móc się przeciwstawić innej potęznej sile. Co innego Shala... Nie była "wojownikiem". I nie ciekawi cię, że ją Lavos Spavn umieścił w "kokonie" podczas gdy Dragon Goda wchłonął, nie zostawiajac po nim ani śladu? Shala opierała mu się do momentu, w którym stworzyła Kid. Po tym wydarzeniu nie miałą już żadnej siły, finito. Czemu więc jej również w pełni nie skonsumowal?

Najbardziej ciekawi mnie jedna sprawa, dlaczego DG z którym walczymy na Terra Tower nosi nazwę Time Devourer. Być może udało mu się wyrwać spod jażma Lavosa i korzystając z jego mocy także potrafił pożerać czas...

Jeśli by mu się nawet udało <co jest kompletną bzdurą, skoro się niby połączyli w jedną istotę, to jego świadomosć i jaźń przestała by istnieć i ubiegajac - gdybyś zasugerował, że mógł obronić swą jaźń to bym się nie zgodził, bo Shali się to udało, przez co Lavos Spavn musiał ją umieścić w "kokonie", a z tego co się orientuję, tak się nie stało z Dragon God>, to nie mógłby korzystać z jego mocy, gdyż inaczej to Lavos Spavn korzys tałby i z jego. A oni byli wrogo do siebie nastawionymi istotami. Bądź co bądź Dragon God miał za zadanie chronić planetę, a Lavos ją przetrawić i wyruszyć na podbój innej. Po za tym, jeśli pamiętamy filmik, Dragon God złączył się z 6 smoków, a przecież Harle oni stworzyli na podobienstwo Kid, tym samym obniżajac swój pozią mocy. Dlatego nasza drużyna była w stanie go pokonać.

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 18, 2006, 12:12:58 pm »
Co do rozdzielenia DG przez Fate to tak jak pisałem wcześniej nie wiem jak to się stało że jednocześnie został on pożarty przez Lavosa Spawna i rozdzielony przez Fate.
Chyba już wiem w jaki sposób mogło się to stać. Przyjrzyjmy się najpierw dialogowi Balthasara jaki wygłasza na Terra Tower po walce z Dragon God.
 ,,That thing, the Dragon God is only quasi existence. A temporary form that the real Dragon God uses in order to appear in this dimension". Dalej mówi on o tym o czym już pisałem czyli że został on pożarty przez Lavosa w dalekiej przeszłości i przez to wszedł z nim w integrację.
Oznacza to że DG z którym walczymy na Terra Tower jest tylko formą czasową (kopią) jaki prawdziwy DG użył by pojawić się w wymiarze w którym toczy się akcja CC (o czym też już pisałem). Ten prawdziwy cały czas znajdował się we wnętrzu Lavosa, w Darkness Beyond Time razem z Schalą. Tak samo więc jak Schala stworzyła swój klon czyli Kid, tak samo DG mógł stworzyć swoją kopię i wysłać ją do wymiaru CC. Jako że Balthasar powiedział że DG został wchłonięty przez Lavosa dawno temu, mogło się to stać przed Time Crash i pojawieniem się Chronoplis i FATE w czasach prehistorycznych, gdzie odbyła się wojna pomiędzy reaptitami i ludźmi. Zakończyła się ona pokonaniem reaptitów i DG przez FATE i ludzi.  I właśnie to kopia prawdziwego DG którą on stworzył po tym jak został skonsumowany przez Lavosa została póżniej podzielona przez FATE za pomocą Frozen Flame na 6 Dragon Gods które żyją w E1 Nido (a ten prawdziwy cały czas znajdował się z Lavosem i Schalą w Darkness Beyond Time).

P.S. Pierwotnie dział ten miał za służyć odpowiedzi na pytanie czy Lavos to trudny przeciwnik, a stało się tak że jest tu rozkładana na czynniki pierwsze, cała fabuła Chronosagi, mam nadzieję że nikt nie będzie przez to zarzucał offtopów, he he...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2006, 12:17:13 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Chrabia

• Berserker
    • Polskie Centrum Chrono Sagi
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 22, 2006, 08:10:12 am »
RD- zauważ, że zmieniono nazwe tematu na "Lavos - Ogólna dyskusja" ;).

No cóż, mimo, że słabo znam się na cc, to zauważyłem dziure w twojej teorii (choć musze przyznać, że rzeczywiście jest ciekawa). "w czasach prehistorycznych, gdzie odbyła się wojna pomiędzy reaptitami i ludźmi. Zakończyła się ona pokonaniem reaptitów i DG przez FATE i ludzi."- przecież w prehistorii nie było ani DG ani FATE. Zostały one dopiero dużo później stworzone
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2006, 08:13:37 am wysłana przez Chrabia »

www.chronosaga.pl - Polskie Centrum Chrono Sagi
www.chronosaga.pl/forum - forum

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 22, 2006, 09:16:55 am »
No cóż, mimo, że słabo znam się na cc, to zauważyłem dziure w twojej teorii (choć musze przyznać, że rzeczywiście jest ciekawa). "w czasach prehistorycznych, gdzie odbyła się wojna pomiędzy reaptitami i ludźmi. Zakończyła się ona pokonaniem reaptitów i DG przez FATE i ludzi."- przecież w prehistorii nie było ani DG ani FATE. Zostały one dopiero dużo później stworzone
Zauważ że Chronopolis , FATE i ludzie, w wyniku nieudanego eksperymentu jakim była próba kontroli czasu przenieśli się z roku 2400 A.D. do czasów prehistorycznych, a wydarzenie to zostało nazwane Time Crash. A co do obecności tam DG i reptaitów, to należy się przyjżeć dialogowi Kid który wygłasza po zniszczeniu FATE. Mówi ona że po pierwsze, przeniesienie Chronopolis i FATE w czasy prehistoryczne było spowodowane przebudzeniem się Lavosa który przywołał Frozen Flame z dalekiej przyszłości (bo pamiętaj że FF było wtedy w posiadaniu FATE). Po drugie mówi ona że nasza planeta (ziemia) po tym wydarzeniu (czyli Time Crash) wezwała z innego wymiaru Dinopolis, reptaity i DG jako obronę przeciwko FATE i ludzkości. Wymiar ten pochodził z alternatywnej lini czasowej gdzie Lavos w ogóle nie pojawił się na ziemi i to reptaity, a nie ludzie stały się dominującą formą życia na świecie. Stworzyli oni własną cywilizacje która w przeciwieństwie do ludzkiej, opierała się na bliższej koegzystencji z ziemią i innymi stworzeniami i  jest to dokładnie podkreślone w samej grze.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2006, 09:20:47 am wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Chrabia

• Berserker
    • Polskie Centrum Chrono Sagi
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 23, 2006, 10:39:43 am »
Wiem czym jest Reptite timeline, więc nie musisz mi tłumaczyć ;).

A co do przeniesienia- wydawało mi się, że było ono o 10 tys. lat wstecz, a nie do prehistorii.

www.chronosaga.pl - Polskie Centrum Chrono Sagi
www.chronosaga.pl/forum - forum

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 23, 2006, 11:18:17 am »
A co do przeniesienia- wydawało mi się, że było ono o 10 tys. lat wstecz, a nie do prehistorii
Hmm.. oto część jednego z dialogów gry: ,,...Chronopolis and FATE was hurled back to prehistoric times..."Może jednak DG i Dinopolis pojawili się dopiero 10 tyś. lat temu i wtedy wybuchła ta wojna. Muszę dokładniej obczaić fabułę, bo mimo wszystko też nie wszystko pamiętam :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2006, 11:21:09 am wysłana przez RadicalDreamer »

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
Lavos - Ogólna dyskusja
« Odpowiedź #47 dnia: Września 13, 2006, 10:56:31 pm »
A co do przeniesienia- wydawało mi się, że było ono o 10 tys. lat wstecz, a nie do prehistorii.
Dobra już wiem. Obydwa wydarzenia (czyli przeniesienie Chronoplis i Dinopolis do jednego wymiaru), miały miejsce mniej więcej w tym samym czasie i było to 10 tyś B.C. Jakby nie patrzeć było to dawno temu więc można nazwać to prehistorią.

Istnieje ciekawa teoria dotycząca pochodzenia Lavosa, dość szeroko rozpowszechniona zresztą wśród fanów Chrono Sagi. W grze mamy powiedziane tylko że Lavos przybył na ziemię z jakiejś nieznanej planety. Możliwe jest więc że była to planeta wcześniej przez niego skolonizowana i że przysłał go jakiś inny Lavos który wydał go na świat (tak jak to widzimy w CT z Lavos Spawnami). Tak więc możliwe jest że we wszechświecie istnieje cały gatunek Lavosów które zasiedlają i pożerają planety na które przybędą i wyruszają na podbój następnych. Raczej mało prawdopodobny wydaje się fakt że Lavos z którym walczymy na końcu CT żył sobie sam na jakiejś planecie i pewnego dnia postanowił przybyć na ziemię (w końcu też musiał się jakoś narodzić). Podsumowując, Lavos z którym walczymy na końcu CT to też Lavos Spawn który przybył na ziemię pewnie z jakiejś najbliższej planety i próbował zasiedlić nasz błękitny glob. Oczywiście nie udało mu się to dzięki Chrono i spółce z póżniej Sergowi i Kid.

Ciekawe czy ktoś zastanawiał się dlaczego właściwie Lavos zniszczył cywilizację Zeal. Moim zdaniem powody mogły być dwa:
1. Lavos pobierał energię z wnętrza ziemi której potrzebował do ponownego pojawienia się na jej powierzchni i nie za bardzo podobało mu się że ktoś mu ją odbierał. Mogło go to kosztować dodatkowy czas jaki spędzał w letargu (około miliona lat).
2. Lavos mógł obawiać się że Zeal osiągnie, za pomocą tej energii poziom rozwoju, który zagrozi jego dalszemu istnieniu, więc postanowił pozbyć się ich za wczasu.

Ciekawe też czy ktoś zastanawiał się dlaczego Lavos, a właściwie już TD ma innate white. Moim zdaniem przyczyny, również mogą być dwie:
1. Lavos mógł przejąć innate od Schali z którą był złączony, tak samo zresztą jak płeć bo w opisującym go oknie widzimy płeć żeńską która opisywała Schalę
2. Lavos był istotą pochodzenia kosmicznego i przybył na ziemię pod postacią meteorytu. Wszyscy dobrze pamiętamy że wszystkie elementy pochodzenia "kosmicznego" mają taki właśnie kolor (meteorite, meteor shower), tak więc to samo mogło tyczyć się Lavosa.

Kolejna sprawa, to dlaczego Lavos wchłonął Schalę. Rola pierwszego Lavosa z CT, ograniczała się właściwie wyłącznie do naszej planety, bo chciał ją wchłonąć/pożreć, a z tego co wiem to wcześniej gromadził wiedzę na temat organizmów żywych na ziemi, pobierając ich DNA, i w ten sposób ewoluował wraz z nią. Co do Lavosa z CC, to przez asymilacje Schali już jako Time Devourer, zdobył umiejętność przekształcania i przede wszystkim, wchłaniania czasoprzestrzeni. W ten sposób, konsumując wszelkie kontinuum czasoprzestrzenne, chciał zgromadzić całą wiedzę zawartą we wszystkich wymiarach i okresach historycznych, osiągając tym samym, najwyższy możliwy poziom ewolucji.

Ostatnia sprawa to teoria że ludzie są podobni do Lavosa. Tekst który wcześniej napisałem był zainspirowany, dialogiem jednego z naukowców pracujących w Chronopolis. Postanowiłem przytoczyć teraz parę jego fragmentów:
"Could the reason for the abnormal development of the human brain, be the biological dontamination caused by Lavos? That would mean the humans are really heterogenous life-form, or "foreign matter", as far as the planet is concered..."Humans are sudden mutation caused by the contact with Lavos-an alien life-form that fell to this planet from space. That is why humans are, biologically speaking, unbalanced, and half finished..."An incomplete species, torn between love and hatred..."From the planet's viewpoint humans are just destroyers and a cursed, yet perhaps pathethic, blight on the world...

Sądzę że ten tekst wiele wyjaśnia w tej kwestii (oczywiście dla tych którzy znają angielski :) )

Tak w ogóle, to jeśli uważnie prześledzić fabułę CC, to można dojść do wniosku że mentalność człowieka i jego stosunek do świata, innych istot i siebie nawzajem, stanowi jeden z motywów przewodnich tej gry. Wystarczy choćby przypomnieć sobie co mówił przywódca dwarfów, po zabiciu Hydry, o czym mówił Dragon God przed walką na Terra Tower, oraz przede wszystkim jedne z ostatnich słów Schali w pamiętnym zakończeniu.
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2006, 12:25:12 pm wysłana przez RadicalDreamer »