Autor Wątek: Genialna piosenka  (Przeczytany 99819 razy)

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #120 dnia: Lipca 17, 2005, 10:59:39 pm »
Właśnie przesłuchałem owego "Hope" i muszę rzec, że na prawdę brzmi bardzo dobrze...Generalnie przyznać muszę, że nie jestem zwolennikiem wokalnych interpretacji tego zespołu, ale ta komponuje się świetnie. Może trochę dziwna jakość nagrania <albo equalizer'a nie dostroiłem> bo troche 'harczy' przy wysokich tonach....A już widzę - Winamp się krzaczy, na Foobar'ze ok. W każdym razie Yuzu lejesz miód na moje serce - uwielbiam takie depresyjne kawałki, a tutaj wokalista brzmi idealnie <głos i interpretacja>. Bardzo dobra rzecz...

Co do "Bittersweet" to średnio mi podchodzi. Tzn. bardzo ciekawe zestawienie niskiego i wysokiego wokalu, ale w Apocalyptice właśnie uwielbiam instrumentalność, więc pewnie dlatego.

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #121 dnia: Lipca 18, 2005, 03:18:01 pm »
Heh niedawno ściągnełam sobie cały album ATB No Silence i urzekła mnie jedna piosenke....Black Nights...heh ciężko ją opisać słowami...wolakistka ma tu przepiękny głos,a sama melodja jest przecudowna i taka nastrojowa....trzeba ja samemu przesłuchać,więc zarzucam linkiem^^,jakby ktoś chciał
http://www.megaupload.com/?d=32261A20
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2005, 03:18:19 pm wysłana przez Yuzuriha »

Offline Kitano

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #122 dnia: Lipca 24, 2005, 04:40:08 am »
Ayumi Hamasaki - Girlish
Ee.. co to jest za utwor? No wlasnie. Pochodzacy z tak starej juz plyty Duty (dobre 5 lat), a ostatnio przez zupelny przypadek trafilem na niego na liscie winampowej, i doszedlem do wspanialego wniosku, ze nigdy w zyciu go nie slyszalem! To wrecz cud. No bo jak inaczej nazwac, skoro z jej tworczoscia jestem zaznajomiony bardzo bardzo dobrze. A Girlish te pare dni temu byl mi z gola obcy! Na koncertach w ogole go nie spiewa (tylko raz na Countdown 2000 - 2001, ktory to wystep juz zdobylem i zaraz do niego dojde), sam utwor raczej nigdzie nie promowany, i widac do tej pory z powodzeniem unikal mojej obecnosci. No i co jest wiekszym potwierdzeniem cudu - piosenka jest na tyle wspaniala, ze zakochalem sie w niej. Cos raczej wolniejszego, niezwykle pozytywnego, w stopniu wiekszym odstajacego od "standardowych" piosenek Ayu (pod tym wzgledem przyrownal bym Girlish do Boys'n'Girls) i.. troche nostalgicznego - po prostu sluchajac ogarnia mnie nostalgia. Nie wiem jak to wytlumaczyc (mamo, tato, ja naprawde nic nie bralem!) przez glowe przelatuja mi muzyczne klimaty lat '70/80 (to ten rytm tak na mnie dziala). Na chwile obecna Girlish jest moja genialna piosenka (razem z Alterna buja sie po liscie, patrzac na reszte utworow z gory) i chcialbym wierzyc w to (choc niestety wiem, ze to nieprawda) ze po raz kolejny przesluchujac losowo wszystkie plyty Ayu, odkryje kolejne takie nieznane mi cudo.
A co do tego live'a - jest to jeden z najlepszych jej wystepow jakie widzialem (pewnie bede ogladal go po 100 razy na dzien) a widzialem ich wiele. Utwor idealnie nadaje sie do dalniackiego skakania (przynajmniej druga jego czesc, ktora nieco rozni sie od pierwszej). Ma w sobie tyle pozytywu i radosci, ze az szkoda ze wystep w rzeczywistosci jest taki spokojny. Ale jak mowie, jest bardzo swietny i tak, i az szkoda w zwiazku z tym, ze Ayu wszedzie unika tej piosenki.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2005, 04:59:52 am wysłana przez Teeniek »

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #123 dnia: Lipca 24, 2005, 07:11:36 pm »
Przed chwilą odkryłam "Dream on" Aerosmith. A wszystko dzięki [całkiem nieźle zrobionej] AMV'ce.
Piosenka całkiem spokojna jak na Aerosmithów,ale ma chwytliwy refren...jak się jeszcze ją z obrazem widziało,to już wogle miodzio ;)

Napiszę tylko tyle:

Sing with me, sing for the years
Sing for the laughter, sing for the tears
Sing with me, if it’s just for today
Maybe tomorrow the good lord will take you away
 :rolleyes:  

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #124 dnia: Lipca 27, 2005, 02:51:52 pm »
Jakoś tak stwierdziłam,że poszukam sobie coś o Kamelocie i chyba dobrze trafiłam^^.Spodobała mi się piosenka Karma.Przecudny wokal kobiecy na początku,lub jak kto woli śpiew...rytm muzyki,w kótym słychać gitary^^,które raz przyspieszają,a po chwili zwalniają,sam wokal...gościu ma naprawdę niezły głos.Spodobał mi się również motyw z oddechem,który co jakiś czas słychać w tle.W sumie piosenka nie jest jakaś nadzwyczajna,ale mi wpadła w ucho od kiedy po raz pierwszy ją usłyszałam^^.

Drugą piosenką,którą przed jakąś chwilą ściągnełam jest Birdcage wersja instrumętalna w wykonaniu Gackt'a.
Sama melodja jest bardzo uspokajająca...heh,aż miło posłuchać...dźwięk gitary,skrzypiec i co jakiś czas cichutkich dźwoneczków.Aż do pewnego momętu,w którym nagle włącza się gitara elektrzyczna i cała muzyka zaczyna się rozkręcać i szaleć.Pod samiutki koniec znów się uspokaja i słychać tylko uspokajający dżwięk gitary i dźwonków...

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Genialna piosenka
« Odpowiedź #125 dnia: Lipca 27, 2005, 04:44:26 pm »
Kamelot.. kamelot... coś mi ta nazwa mówi..... (przeszukuje dysk)..... a no taaaak.... mam 700MB nie otwartej jeszcze dyskografii tego zespołu.... może dobrze będzie dzisiaj to przebadać, skoro tak polecasz Yuzu...

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #126 dnia: Lipca 28, 2005, 03:09:01 pm »
Ostatnio właśnie zaciekawiły mnie dwie pozycje właśnie z "Six Degrees of Inner Turbulence". A mianowicie "The Glass Prison" i "The Great Debate". Oba kawałki mają bardzo milusi początek, no później mogą się miejscami robić 'trudne', ale generalnie całość brzmi na prawdę przyzwoicie. No i są, jak na Dream'ów przystało, w miarę długie - w granicach 14 minut <no i z tych przyczyn moje lenistwo nie pozwala mi ich zamieścić :F >.

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
Genialna piosenka
« Odpowiedź #127 dnia: Lipca 29, 2005, 06:52:21 pm »
Jakoś tak stwierdziłam,że poszukam sobie coś o Kamelocie i chyba dobrze trafiłam^^.Spodobała mi się piosenka Karma.Przecudny wokal kobiecy na początku,lub jak kto woli śpiew...rytm muzyki,w kótym słychać gitary^^,które raz przyspieszają,a po chwili zwalniają,sam wokal...gościu ma naprawdę niezły głos.Spodobał mi się również motyw z oddechem,który co jakiś czas słychać w tle.W sumie piosenka nie jest jakaś nadzwyczajna,ale mi wpadła w ucho od kiedy po raz pierwszy ją usłyszałam^^.

Ta piosenka jest nadzwyczajna toż to przecie esencja power metalu... Jest genialna...
swoją drogą cały album jest świetny i razem z "The Black Halo" gościły często w moim winampie... i nadal będą gościć jak tylko dostane moją płyte główną  :devil:  
]

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Genialna piosenka
« Odpowiedź #128 dnia: Lipca 31, 2005, 01:55:05 am »
łiiii zakochany od jakiegoś czasu w White Stripes - Blue Orchid ;] teledysk też świetny jest bo nieźle schizolski ;] juz sobie dyskografie ich sciagac zaczalem, chociaz poza ta piosenka nic innego ich nieslyszalem ;]  

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpnia 07, 2005, 11:42:17 pm »
Przeczesuję ostatnio zbiory spod szyldu Anathema i polecić muszę album "Alternative 4", a w szczególności kawałek tytułem "Fragile Dreams". Właściwie trudno jednoznacznie określic rodzaj muzyki, jaki grają. Może nieco progresywni, ale bardzo mili w słuchaniu. Sam kawałek na prawdę warty fatygi bo muzyka bardzo dobra...

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Genialna piosenka
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 09, 2005, 06:30:41 pm »
wzialem sie ostatnio za dyskografie nightwishow... na pierwszych plytkach bylo sporo lipnych kawalkow, ale za to w century child pokazali klase... szczegolnie w jednym kawalku... "the phantom of the opera" - dzizaz co za nuta... po prostu idealna w kazdym calu... z jednej strony piekny, delikatny glos tarji, a z drugiej agresywny spiew basisty... w polaczeniu z genialna melodia (idealnie pasuje do tytulu) tworzy naprawde warty uwagi utwor... jak ktos nie slyszal => http://www.megaupload.com/?d=43HE3ATH <= ladowac sie tu...  
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
Genialna piosenka
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 09, 2005, 06:42:33 pm »
Tak na prawdę,to od Nightwisha nie podobała mi się tylko jedna piosenka ..i to ta nowa "The Siren" czy coś w tym stylu...ma dałniarski teledysk w komiksowo-simsowym stylu i głos wokalstki nie brzmi mi tak dobrze jak zwykle...

Z "dobrych" Nightwishów,to ostatnio zasłuchuję się w "Elven Path" i "10th mad down"

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 09, 2005, 10:11:25 pm »
Z Nightwish'ów dorzuciłbym jeszcze "Bless the Child" i "Everdream". Bardzo miłe piosenki...

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Genialna piosenka
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 10, 2005, 05:00:42 am »
wzialem sie ostatnio za dyskografie nightwishow... na pierwszych plytkach bylo sporo lipnych kawalkow, ale za to w century child pokazali klase... szczegolnie w jednym kawalku... "the phantom of the opera" - dzizaz co za nuta... po prostu idealna w kazdym calu... z jednej strony piekny, delikatny glos tarji, a z drugiej agresywny spiew basisty... w polaczeniu z genialna melodia (idealnie pasuje do tytulu) tworzy naprawde warty uwagi utwor... jak ktos nie slyszal => http://www.megaupload.com/?d=43HE3ATH <= ladowac sie tu...
Po raz kolejny przekonałem się że Nightwish poprostu nie jest dla mnie... mi sie kojaży to jak jakaś kościelna muzyka, plus jeszcze dochodzi to że -teraz wszyscy mnie chyba zabiją- nie podoba mi się głos wokalistki, chociaż w sumie nie wiem czy mi się jej głos podoba czy nie bo ona śpiewa w taki sposób że nawet tego ocenić nie moge, ona śpiewa jakby w operze byłą albo coś takiego.
Nightwish to kompletnie nie mój gust. Piosenka nie przeszkadzała mi ani mnie jakoś nie odżucała ale nie była dla mnie niczym co by się w jakikolwiek sposób wybiła, ale ma ten minus że jest na oczątku kościelna i ten głos wokalistki...

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Goha

• General
  • uuu... John Woo...
Genialna piosenka
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 11, 2005, 06:07:56 pm »
Wiesz, Gipsi, rozumiem cię. NW całkowicie mi nie leży... Fajne ale niefajne...

Ta cała wasza mapa to częściej mówi prawdę, niż kłamie... W lokalnym radiu był sobie kiedyś program zwany "muzyczne fantazje", prezentujący przeważnie rocka progresywnego. Słuchałam tego wiele lat i często nagrywałam sobie wszystko co leciało pod rząd, dopóki nie pozdzierały mi się kasety... Oczywiście, nazw poszczególnych zespołów nie byłam w stanie zapamiętać, ale do niektórych kawałków często gęsto wracałam. Jakiś rok temu, zanim wywaliłam wszystkie zniszczone mc, niektóre miłe uszom rzeczy mimo straszliwej jakości przerobiłam na mp3. Odkopałam ten folder niedawno i zasłuchałam się w tym, co było wewnątrz.
Moim naj, naj zespołem obok Dreamów jest Arena - z niesamowitym wokalistą, Robem Sowdenem. Kiedyś na tej mapie szukałam sobie coś tam obok nich, ale wiadomo - bez bliższej wiedzy mało się znajdzie.
Słuchając tego kawałka, wpisałam słowa refrenu w google i znalazłam, zarzucam mapę i patrzę - jeśli poczekać dłużej, koło Areny najbliżej kręci się właśnie Treshold.
Przeszukałam dziesiątki hubów. Na jakieś 50 wyszukiwań znalazłam "Falling Away" u jednej osoby (na "metalowych" może z 2 osoby)... na mangowym hubie O_o Używałabym muła, lub torrenta, gdybym znała jakieś stronki z dużą ilością tracków... ale nie znam i nie sądzę, żebym znalazła tam więcej, niż tutaj. Ludzie nie dostrzegają tej muzyki, zwykle kiedy mówię im, co lubię, wybałuszają tylko oczy... No bo kto to jest Scott Matthew? Vanden Plas? Arena? Maximum Indifference? Porcupine Tree? Coś tam im świta, jak mówię o Marillion, ale to takie trzy po trzy... Sama też tyle nie wiem... Ale dla nich to z góry znak, że jestem dziwaczna...

Falling Away nie jest może i jakimś wyjątkowym dziełem muzycznym. Ale uwielbiam je za wykonanie i treść. Bliską mi treść. Niestety YSI coś szwankuje, a megaupload nie znoszę... zamieszczę fragment kawałka na godzinach...

O, tutaj: http://www.megaupload.com/?d=34FGUN12

Chętnym pełną wersję przesyłam na gg.
.........................
There's a fire by the wayside
And it burns so bright
As the smoke rolls over us
We think that we're bathing in light
As we tend to our gardens
The world is growing wild
But we live in our tiny heads
And can't see past our own tiny minds

As we turn away from heaven's bright sun
To earth's dark star

We're powerless we're paranoid
We'll never know what we destroyed
We're arrogant so ignorant
We're falling falling away

So we stop by the wayside
And we think we're smart
We vote for the pretty ones
And curse when the world falls apart
And we swear we'll do better
But the sky's about to fall
So the smoke rolls over us
And we are doing nothing at all

We turned away from heaven's bright sun
So here we are

We're powerless we're paranoid
We'll never know what we destroyed
We're arrogant so ignorant
We're falling falling away

We're breaking we're stalling
We're drifting we're falling
We're headstrong for so long
We're always falling away
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2005, 06:16:32 pm wysłana przez Goha »

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Genialna piosenka
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpnia 12, 2005, 04:51:10 am »
Lipa ;/ ta piosenka jest rzeczywiscie genialna... a ja przecież jestem mieczysławem co jara się tylko japońskimi rzeczami... coś wtym jest że z anglojęzycznej muzyki trafia do mnie tylko to troche starsze lub brzmiące jak starsza muzyka, lub coś co poprostu nie jest komercyjne lub nazbyt znane bądź przez wielu lubiane.

EDIT::::::::::
Jest godzna 4:48... czyli dokładnie 4 godziny 10 minut po tym jak napisalem poprzedniego posta że ta piosenka jest naprawde gianialna... od tamtego momentu cały czas leci u mnie bez przerwy... przed chwilą sobie spaliłem fajke... nie pale, nie lubie papierosów, są mocno nie elo dla mnie... zawiesiłem się, wpatrywałem się w jeden punkt paliłem fajke, słuchałem cały czas nuty... piosenka świetna, dodałą mi odpowiedniego klimatu w połączeniu z moim teraźniejszym myśleniem.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2005, 04:52:49 am wysłana przez Gipsi »

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpnia 12, 2005, 12:04:19 pm »
No nieźle Gipsi...Ale całkowicie Cię rozumiem, bo niedawno też znalazłem dwie niesłychanie fascynujące pozycje, obie spod szyldy Anathemy. A mianowicie na myśli mam "Alternative 4" i "Regret". Perwsza jest niesłychanie psychodeliryczna <kojarzy mi się z "Angel" grupy Massive Attack>. Druga jest niesłychanie melodyjna i ma genialny tekst. Na prawdę warto się z nimi zapoznać, choć nie wszystkim mogą się spodobać...

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
Genialna piosenka
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpnia 12, 2005, 09:12:18 pm »
ok, kto jeszcze niesłyszał, niech spróbuje - Akurat - Lubie mówić z tobą... hmm do mnie szczegolnie trafia ze względu na pewne sentymentalne znaczenie =p odrazu sie człowiekowi humor zmienia po przesluchaniu dokonca takiej nutki...

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Genialna piosenka
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpnia 20, 2005, 02:40:26 am »
Placebo - My Sweet Prince

tak jak pisalem, placebo srednio przypadlo mi do gustu, co nie znaczy ze nie zdarzaja sie perelki... ten kawalek wprawia w genialny nastroj... przy calym natloku mojej zamkowej muzy ten kawalek jest... psychodeliczny... caly kawalek to geniusz ale pierwsze 5 sekund to jest... damn... ponadgeniusz? jezu... nie wiem czy slyszalem kiedys cos tak prostego, czego mozna by bylo sluchac w kolko... cicho moze nie robi zadnego wrazenia, ale glosno to po prostu cudo... te uderzenia czuc na ciele... geniusz... to jest po prostu niesamowite... nie moge zrozumiec czemu takie cos powoduje u mnie takie uczucia... zwykle uderzenie i 1 dziwny dzwiek... ehh... potem jeszcze ta psychodeliczna, dolujaca gitara... szczerze mowiac to moglbym nawet samego tego podkladu sluchac... ale glos briana molko jeszcze dodaje temu kawalkowi dramatyzmu... po prostu niesamowita nuta... razem z the crawl sa takimi utworami ktore mozna posluchac jesli jest nam za wesolo... geniusz...

EDIT:::::::::
na zyczenie gipsa (troche spozniony) link => http://www.megaupload.com/?d=27CIP8P4
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2005, 11:46:08 am wysłana przez Gipsi »
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline de'Belial

• Daredevil
  • **
Genialna piosenka
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 21, 2005, 02:30:17 pm »
Hem hem hem...I znów coś wygrzebałem miłego...Brzmienie jak zwykle dość melancholijne, ale bardzo ciekawe.

Parisienne Moonlight
Judgement