Autor Wątek: Problemy z naszymi komputerami  (Przeczytany 82956 razy)

Offline Miyone

• Adventurer
  • *
    • http://
Odp: Problemy z naszymi komputerami
« Odpowiedź #260 dnia: Lutego 19, 2006, 06:00:09 pm »
Mam dość nietypowy problem, dotyczy instalacji Windowsa 98.
Jakiś czas temu, chciałam zainstalować Win98, ale mi się nie udało bo pojawiał się czarny ekran i instalator w ogóle się nie uruchamiał. Dlatego teraz jestem skazana na WinXP... moża jakoś bym to przeżyła, ale pod tym systemem mam problem z Final Fantasy VII (filmiki i postaci nie współpracują... chyba opiszę to w osobnym dziale^^).
Stąd moje pytanie, jak zainstalować Win98 i dlaczego mi się to nie udaje? Próbowałam instalować ten system na nowej partycji, od razu po sformatowaniu twardego, na dysku głównym, wymiennym, z dyskietki startowej Win98, z płyty i za każdym razem to samo - czarny ekran po wybraniu setup.exe.
Swoją drogą, myślę, że nie jest to problem wadliwej płyty, ponieważ zarówno moja jak i pożyczona od znajomego działa w ten sam sposób.

Konfiguracja mojego sprzętu:
Pentium IV, 2800 MHz
GeForce FX 5200
512 MB ramu

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: Lutego 19, 2006, 07:52:47 pm »
to raczej typowy ;p jak wiadomo 98 nie jest zbytnio stabilna ja np nie moge zainstalowac bo mi scan disc nie pozwala (widzi błędy tam gdzie ich nie ma <.<)

kiedy dokładnie ci ten czarnby ekran sie pojawia? odrazu po wcisnieciu/wpisaniu w dosie, setup.exe?
damn pewnie bym problem rozwiązał gdybym był na miejscu -_-'' pewnie cos nie tak z konfiguracją biosa masz

Offline Miyone

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: Lutego 19, 2006, 08:32:36 pm »
Czarny ekran pojawia się od razu po wpisaniu setup.exe i wciśnięciu entera.

pewnie cos nie tak z konfiguracją biosa masz

Być może...
Znaczy może rzeczywiście...  :P
Nie wiem....
Tak szczerze, to większość ustawień mam fabrycznych. Zmieniałam tylko kolejność uruchamiania, włączałam/wyłączałam dysk twardy i to właściwie wszystko z mojej działalości w biosie. Więc przez przypadek niczego myślę zmienić nie mogłam... chociaż może... :P  

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: Lutego 20, 2006, 12:44:47 am »
ja jak mialem zle biosa skonfigurowanego to mi xp nie działał (instalowal sie ale sie nie uruchamiał) i byłem na 98 skazany ;f oczywiscie przez złą konfiguracje serwisanta ;p

moja propozycja to zapytac sie o rade w serwisie albo oddac im kompa na kilka dni

Offline Miyone

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #264 dnia: Lutego 20, 2006, 10:39:43 am »
Dzięki MarvelliX :) Całą noc nad tym siedziałam i po niezliczonej ilości prób i błędów udało się! Musiałam co prawda pozmieniać to i owo w biosie ale teraz jest spoko^^

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #265 dnia: Marca 02, 2006, 06:18:38 pm »
Co zrobic zeby tam gdzie pod ikonami na pulpicie sa napisy bylo przezroczyste tlo? Bo cos moja bratanica klepala na kompie i sie spieprzylo a nie moge skojazyc jak to sie zmienialo >.<

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #266 dnia: Marca 02, 2006, 06:22:08 pm »
spróbuj wejść prawym w własciwości, eee, tam jest bodajrze zakładka wygląd, i spróbuj z ustawieniami domyslnymi...
Kame Hame Ha

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #267 dnia: Marca 02, 2006, 06:24:18 pm »
tam sie zmienia jedynie wyglad windowsowych okienek... a mi chodzi o tlo pulpitu... we wlasciwosciah moge zmienic na rozne kolory tlo pulpitu ale na przezroczysty sie nie da... bo hodzi o to ze teraz np. na napisie Dysk E jest tlo biale i strasznie lipnie to wyglada na tapecie -dlatego dalem fote mojego pulpitu.

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #268 dnia: Marca 02, 2006, 06:29:20 pm »
http://img413.imageshack.us/img413/8923/no...pabitowa9xo.jpg

u mnie kolor pod pulpit tak jest ustawiony, a mimo to nic nie ma, ..... spróbuj wejść w efekty, a ja jeszcze popróbuję, jak się mi coś uda to napiszę :P jak nie to format XD
Kame Hame Ha

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #269 dnia: Marca 02, 2006, 06:50:58 pm »
w firefoxie otworz sobie ten obrazek co chcesz miec na tapecie i daj prawy i "ustaw jako tapete" i tam okienko sie pojawi czy ma byc rozciagniete czy wysrodkowane i kolor tla pulpitu tez bedzie dowyboru ;] okrezny sposob troche ale sam inaczej nieumiem a czasem sie samo zmienia chyba czy cos ;\
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2006, 06:51:19 pm wysłana przez Morchol »

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #270 dnia: Marca 02, 2006, 06:59:53 pm »
dzieki chlopaki ale nie pomaga... bawilem sie w efektah ale tam tylko sie ten holerny kolor zmieniac da, a w FFoxie jak zmieniam to i tak mi ustawia jakis tam kolor -do wyboru sa jakies tam kolory ale jak wybrac przezroczysty... tego ni wim >.<
chyba jednak wszystko zmieni sie po formacie dopiero.

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: Marca 03, 2006, 12:05:55 am »
ehhhh dac dziecku marchewke to sie pokaleczy...
czytaj i wykonuj:
Własciwosci Mój Komputer>zakładka Zaawansowane>Wydajność klikasz Ustawienia>i masz miec zaznaczoną opcje Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu>Finito
wsumie Wygładzanie kradzi tez se wlącz bo jakies poszarpane te ikony masz... przypuszczam ze ci wszystkie tamte opcje wyłączyła ;p
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2006, 12:08:08 am wysłana przez MarvelliX »

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #272 dnia: Marca 03, 2006, 01:04:14 am »
Dzieki wielkie ;]
Nie pomoglo bo jak wszedlem tam to wszystkie znaczki mialem zaznaczone, ale przynajmniej wiem gdzie tego szukac na przyszlosc ^^'

Kurde przed chwila mialem taka akcje ze podczas probowania wielu rzeczy gdy zrobilem standardowego windowsa to przy zmianie tapety na standardowa zrobil sie jakis blad explorera i mialem tapete standardowa taka zielen z piknym niebem na gorze i ikonki byly juz przezroczyste zaczy sie w kolorze tapety ale jak zmienilem zeby byla tapetka z becka to znowu wszystko wrocilo do tego ze mam szary pulpit a wiec te tlo napisu jest szare >.< lipaaa ;/ jjutro cos jeszcez obczaje moze znowu sie cos przywiesi a jak nie to keidys trza w koncu mahnac formata ;/

:::EDIT:::
Kurde te przezroczyste tlo robi mi sie wtedy gdy daje standardowe ustawienia i wychodzi mi "blad IE Active Desktop", i pozniej jak zmieniam tapete na jakakolwiek inna to to przezroczyste tlo znika na jakies tam inny kolor ;/ moze mam zrobic cos z ustawieniami active desktop? -ofkoz nie mam pojecia co to ani tym bardziej gdzie to ;]

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Marca 03, 2006, 05:52:23 pm »
pewnie cos w sterownikach karty masz spaprane moze odinstaluj i zainstaluj jecze raz
a tak btw to podaj jaka masz ;p

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #274 dnia: Marca 03, 2006, 05:54:39 pm »
ja Ci podam Marvi, podołuje Cie troszku ;p
Gigabyte GeForce 6600 AGP 128MB, 128 bit, ogółem wywalista karta ;p

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #275 dnia: Marca 07, 2006, 04:56:39 pm »
Hej ludzie mam problem z moją nagrywarką lub jakimś cosiem w moich ustawieniach jej. Kiedy ustawiam nagrywanie płytki DVD, to program nagrywą ją poniżej ustawionej prędkości (znacznie poniżej), a na nagrywarce na zmiane świeci się czerwona i pomarańczowa lampka.. to co powinno nagrywać się 15 minut (i nagrywa się na windowsie 98 w alcoholu), w Nero nagrywa się godzine. Kiedyś dawno temu ściągnąłem sobie jakiś programik do nagrywania i on mi wykrył, że coś miałem nie tak ustawione i że przez to moja nagrywarka nie będzie działała tak jak należy, ale to było jeszcze przed zmianą windowsa i już dawno tego wszystkiego nie mam... teraz znowu tak mam i nie wiem co mam przestawić, aby znowu nagrywało tak jak kiedyś... jak ktoś ma jakiś pomysł to niech wali

PS. problem wystąpił mi na windowsie 2000, ale to nie wina OS, ani tymbardziej software'u (ściągnąłem sobie Cute CD DVD Burner i nagrywa tak samo albo jeszcze wolniej, pomimo tego, że mu zakres bufora zmieniał i wogóle bawię się funkcjami, które nie wiem do czego służą... ciągle nagrywa beznadziejnie)

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: Marca 07, 2006, 05:21:55 pm »
to jecze zalezy co nagrywasz... kilka dużych plików sie nagrywa dłużej niż dużo małych

ja Ci podam Marvi, podołuje Cie troszku ;p
Gigabyte GeForce 6600 AGP 128MB, 128 bit, ogółem wywalista karta ;p
ja kcialem jego nie twoja zeby moc ocenic co nie tak ;f

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #277 dnia: Marca 07, 2006, 05:35:02 pm »
ale ja też miałem to co Gipsey i mi pomogło ;]
Tant - cholera...tez tak mam z nagrywarą...nie wiem co z tym jest
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2006, 05:35:24 pm wysłana przez Musiolik »

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #278 dnia: Marca 07, 2006, 08:01:28 pm »
ok, hakierowe pytanko - czy da sie<pewno tak> jakies kodeki czy inne dupsy zainstalowac, zeby normalnymi plajerami dało sie pliki z formatu quicktime'a odtwarzac? <bodajże .mov to jest>  bo ten fruitsbasket leży i leży a quicktime bestia jedna mi działać niechce chocbym go przeinstalowywal i wogule cuda wyczynial ;\

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #279 dnia: Marca 07, 2006, 08:17:43 pm »
ok, hakierowe pytanko - czy da sie<pewno tak> jakies kodeki czy inne dupsy zainstalowac, zeby normalnymi plajerami dało sie pliki z formatu quicktime'a odtwarzac? <bodajże .mov to jest>  bo ten fruitsbasket leży i leży a quicktime bestia jedna mi działać niechce chocbym go przeinstalowywal i wogule cuda wyczynial ;\
Zainstaluj VLC media player -otwiera wszystko MOVy tez... jakby byly jakies problemy (przed chwila sprawdzalem i na 5 plikow jeden mi dzialal bez glosu -pewnie cos z plikiem), to All Player V2.2.7 (i wzwyz pewnie tez, a i niektore nizej rowniez ;]) obsluguje te pliki.

No chyba ze to moze zasluga kodekom K-Lite... nie wiem. W kazdym razie u mnie dziala pod tymi playerami.

Wogole jak mozna miec anime w formacie MOV >.> ? Co ty oka nie masz?

=======================================================
Co do Marva to nie wiem w czym to pomoze ale:
GeForce 2 MX/MX400 64 MB
Jakby cos pomoglo mi to by bylo wporzo bo wciaz to mam a formata mi sie niehce trzaskac ;]
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2006, 08:18:13 pm wysłana przez Gipsi »