Autor Wątek: Naruto sonda  (Przeczytany 24983 razy)

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
Odp: Naruto sonda
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 23, 2007, 10:08:49 pm »
Nie wszystko co polacy tłumaczą jest źle zrobione
fakt, mamy w końcu masę dobrych fanowskich tłumaczeń różnego typu. problem polega na tym, że większość tego co emitują w polskiej telewizji, tłumaczenia ma katastrofalne...... no i swoją drogą zastanawia mnie jak sobie poradzą w tłumaczeniu z gierkami słownymi, które występują w anime
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 24, 2007, 09:19:48 am »
No to znowu zacznie się zasypywanie rynku marnymi karciankami, tazo, gumowymi figurkami, tysiącami biednie zrobionych reklam i "Atakiem Płonącego czegośtam" ;/ Pewnie głos Kakashiego będzie podkładał Jerzy Stuhr, a Sasuke Maciej Zakościelny ;/
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 24, 2007, 09:55:48 am »
a naruto pazura :D Te karcianki ostatnio oglądałam na allegro z ciekawości-straszne gówno i pewnie minie tak szybko jak karcianka "Lord of the rings". Były jeszcze z FMA-do tego zrobiono króti filmik w którym pokazano jak Roy z ekipą gra w takie coś [i przegrał :P]

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 24, 2007, 10:39:07 am »
Ja się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć jak to gówno wyjdzie w polskim wydaniu. Do tego (nie wiem, może nie zauważyłem go wcześniej), ale w reklamach nagle zobaczyłem Bandai'a (akurat reklamowały się jakieś figurki Power Rangers). Jeżeli Bandai jest w Polsce, już pewnie mają gotowy cały advertisement z naruciaka, gotowy do wypuszczenia na nasz rodzimy rynek. No ale to anime to jedno z najbardziej komercyjnych zjawisk, jakie w ostatnich latach wyszły z japlandu, to wiedziałem, że prędzej czy później do nas trafi (chociaż obstawiałem Cartoon Network, bo angielski emituje Naruto już od jakiegoś czasu, nie wspominając o amerykańskim).

Mimo to pozostaję dobrej myśli. Ja jestem dosyć zadowolony z tego co zaczyna pojawiać się na Jetix, bo, jako że praktycznie nie oglądam telewizji jako takiej, lubię sobie czasem włączyć kreskówkę jakąś, jak jest to coś do obejrzenia. Niedawno zaczęli emitować francuskiego Galactic Football, całkiem przyzwoicie zrobioną kreskówkę z dużą ilością cell-shadingowych animacji, które wyglądają jak rodem z japonii (co prawda niskimi kosztami to robili, ale zawsze). Też od jakiegoś czasu stacja ta pokazuje Shaman King'a, który jest shonen, to fakt, ale wcale niezłym jak na swój gatunek (i jednosezonowym dla odmiany heh) oraz Ooban, zdaje się, że robiony przez kogoś od Miyazakiego, właśnie na potrzeby telewizji Fox'a. Oczywiście, Hellsinga się obejrzeć nie spodziewam, ale Naruto się idealnie wkomponuje w ten zestaw. Mam tylko nadzieję, że go zbytnio nie okroją... (jak przetłumaczą opening albo ending, to wycofam wszystkie dobre słowa, jakie pisałem o polskich tłumaczach... Haruka Kanata PL =_=.... argh...)

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 24, 2007, 11:27:26 am »
a jetix to jaka stacja? Chodzi o "odnogę cartoon network, czy zupełnie coś innego, czego pewnie nia mam? Bo ściągałam naruciaka długo,ale gdzieś w trakcie fillerów wymiękła...a już za późno,żeby ściągać, bo mój transfer by ego nie przetrzymał :/

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 24, 2007, 11:39:00 am »
Jetix to część koncernu medialnego Fox, dosyć sporej sieci telewizyjnej w USA. Wcześniej wabił się Fox Kids i chyba tak dalej się nazywa w ojczyźnie hamburgerów. Zasadniczo nie są studiem jak Cartoon Network, ale sponsorują ostatnio coraz więcej produkcji. A co do Naruto, to przypuszczam, że polacy mają narazie dopiero pierwszy sezon i będą go puszczać w kółko do wakacji, po czym dopiero zdecydują się na puszczenie kolejnego... debile... powinni emitować jeden odcinek tygodniowo, jak w japonii i puszczać powtórki w weekendy...

TECHNIKA PODZIAŁU CIENIA!! WOAH!!! JESTEM NINDŻA!!!

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 24, 2007, 11:45:59 am »
cholea! to ja pewnie sobie nie bejrzę. Mam kablówkę,a nie satelitę i nigdy żadnego ustrostwa typu etix chyba u siebie nie widziałam...z tego co maiętam to mam cartoon network i miałam fox kids,ale teraz tego drugiego już chyba nie ma [sprawdzę potem]...cholera w kreskówkach jestem opóżniona...i do tego zrobiłam się tak jakoś mniej mangowa [ostatnio przez pół roku chyba tylko 1 mangę przeczytałam].

A co do tego powtarzania odcinków, to i tak chyba nic nie przebije vivy i tego jak powtarzali w kółko dwa epsy Angel sanctuary ::)

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 24, 2007, 11:54:58 am »
cholea! to ja pewnie sobie nie bejrzę. Mam kablówkę,a nie satelitę i nigdy żadnego ustrostwa typu etix chyba u siebie nie widziałam...z tego co maiętam to mam cartoon network i miałam fox kids,ale teraz tego drugiego już chyba nie ma [sprawdzę potem]...cholera w kreskówkach jestem opóżniona...

Heh... Fox Kids = Jetix... masz go 3 kanały nad albo pod Cartoon Network, jeżeli nie zmienił miejsca od ostatniego czasu kiedy sprawdzałem.

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 24, 2007, 05:47:17 pm »
A co do Naruto, to przypuszczam, że polacy mają narazie dopiero pierwszy sezon i będą go puszczać w kółko do wakacji, po czym dopiero zdecydują się na puszczenie kolejnego... debile... powinni emitować jeden odcinek tygodniowo, jak w japonii i puszczać powtórki w weekendy...
tak własnie niemcy robią ale coś mi sie zdaje ze dostali 2 sezon i bedą tez go puszczac  ( btw niemiecki dubling suxxxx)

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 25, 2007, 10:40:02 pm »
Znaczy sie polacy zawsze muszą nadużywać każdej rzeczy, która jest popularna. M.in. Big Brother, Milionerzy, Dragon Ball, Pokemony, Chrześcijaństwo, a teraz będzie kolej na Naruto. Rynek zostanie zasypany tazo, komiksami, gdzie postacie wyglądają jak Bolek i Lolek, karciankami, soczkami owocowymi, gadżetami i figurkami robionymi w Suchej Psinie. Poza tym znając nasz naród to poleci jakieś 10 odcinków, będą je powtarzać przez pół roku, później puszczą kolejne 10 odcinków i będą pokazywali te całe 20 odcinków przez kolejne pół roku, a potem puszczą cały sezon, kiedy cały szał umilknie, a 11-latkowie zdejmą Naruta i Sasuki z avatarów.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 25, 2007, 10:47:05 pm »
i oto jak komercja psuje anime ;/ aż szkoda żyć w takim świecie ;/

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 25, 2007, 10:55:35 pm »
DB, przesadzasz. Naruto się cały świat podnieca, a u nas komercja jest raczkująca w porównaniu z USA, japlandem, czy nawet zachodnimi krajami. Tam gównianego advertismentu i promocji w spożywczych delikatesach jest też dużo (chociaż jest mniej wiejska heh).

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 25, 2007, 11:25:34 pm »
DB, przesadzasz. Naruto się cały świat podnieca, a u nas komercja jest raczkująca w porównaniu z USA, japlandem, czy nawet zachodnimi krajami. Tam gównianego advertismentu i promocji w spożywczych delikatesach jest też dużo (chociaż jest mniej wiejska heh).
Jasne, ale zauważ ile rzeczy sie promuje w Japalandzie. Tam naklejki z Naruto, pocztówki z Phoenixem Wrightem, półnagie figurki z Evangeliona, doujiny wystawione w kioskach, poduszki z ukochaną babką z anime to jest codzienność w Czaponii. U nich nie ma tak, że wychodzi ta jedna jedyna rzecz, na której wszyscy się skupiają i wpychają ci ją każdym możliwym sposobem aż do zrzygania (tam masz w czym wybierać ;]). Poza tym u nas raczej nie znajdziesz produktów dobrej jakości. 99% tych tazo, figurek i karcianek robiona jest w polsce, albo w Chinach. W Japonii komercja nie psuje anime. Ona je właśnie buduje.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 25, 2007, 11:41:08 pm »
Cóż, mamy poprostu słaby rynek zbytu na anime i mange... gdyby anime było więcej, więcej byłoby promowanych... a jak wchodzą pojedynczo, to producenci nie mogą inaczej reagować heh...

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 30, 2007, 11:11:19 am »
Cóż, mamy poprostu słaby rynek zbytu na anime i mange... gdyby anime było więcej, więcej byłoby promowanych... a jak wchodzą pojedynczo, to producenci nie mogą inaczej reagować heh...
Z mangami nie jest tak źle. Wydają u nas trochę mang, ale są one raczej "artykułem luksusowym" i pod względem dostępności i pod względem kosztów (13zł to z deczka dużo... za jedną, małą książeczkę). Anime ostatnio też coraz to różniejsze puszczają. Ostatnio na HBO puscili nienajgorszego Steamboy'a (damn...główny zły wygląda tam IDENTYCZNIE jak mój nauczyciel z historii), jakiś czas temu leciał Tokyo Godfathers, Metropolis. Jeszcze na Hyperze puszczają klasyki różne (choć czasem pójdzie jakiś gniot ;/). Choć niedługo pewnie przypieprzy się do tego PiS (że nagość, przemoc, krew i antychrześcijański jibba-jabba) i wogóle wywalą mangi i anime z rynku, zrobią prohibicję i będziemy czytać komiksy wydawane przez Dżetiks ;/

Mały offtop się zrobił...proponuję przenieść dalszą rozmowę do odpowiedniego działu.

Hmm...
http://i169.photobucket.com/albums/u235/DarkButz/1163059004616.gif
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 30, 2007, 11:30:34 am »
co niewidziałes tego sol ? przeca to juz daaawno pokazywali

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 12, 2007, 08:04:23 pm »
Przez chwilę miałem nadzieję, że jest dobrze... ale nie jest dobrze =_=...

1. Zastanawiałem się wczoraj, czy opening i ending przetłumaczą, czy zostawią oryginalny. Mój problem został rozwiązany inaczej - nie ma oryginalnego openingu ani endingu, tylko strasznie gówniana AMV'ki, będące zlepkiem openingów i endingów z pierwszych dwóch sezonów i kilku fragmentów z anime. Nie dostaliśmy Naruto z pierwszej ręki, nie dostaliśmy go nawet z jakiegoś sensownego źródła... doszedł do nas prawie tak pokrętną drogą, jak Dragonball....

2. Dubbing nie jest zły. Jest tragiczny. ŻADNA z postaci nie ma głosu nawet podobnego do oryginalnego. Naruto ma najgorszy ze wszystkich. Sakura ma głos jak moja profesor z chemii środowiskowej...

3. Wiem, że tłumaczenie technik to trudna sprawa. Świat jest zbyt okrutny, aby zostawić Kage bunshin no jutsu. Ok, zrozumiałbym Technika Podziału Cienia, jak w mandze... zrozumiałbym... hmm.. Podział Cienia Jutsu..... ale na litość... "Cieniste klon-jutsu" to trochę za dużo. Kurw... CIENISTE KLON-JUTSU na litość boską... jak upośledzonym trzeba być, żeby coś takiego wymyślić. Koszmar...... fajnie, że przynajmniej zostawili "-sensei", a nie mówią "panie psorze".

4. Cenzura jest dogłębna. Krew powinna się w pierwszym odcinku pojawić w dwóch momentach, nie pojawiła się ani razu - pozdrowienia dla hamerykańskich montażystów za usunięcie tego z kreskówki, bo nasi by nie umieli. Zobaczymy jak sobie poradzą ze śmiercią Haku, gdzie krew tryska na wszystkie strony.

5. Kwiatek: "Jesteś głupcą Iruka"... jeszcze by się parę znalazło. Dokonano pewnych drobnych, ale zupełnie nie potrzebnych i psujących sens wypowiedzi manipulacji na tekście oryginalnym (znaczy, na oryginalnym tłumaczeniu oryginalnego tłumaczenia oryginalnego tłumaczenia z oryginału).

Podsumowując: Cofam wszystkie dobre słowa, jakie pisałem o Jetix'ie...

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 12, 2007, 08:33:55 pm »
A pisałes jakies? xD Btw tłumaczenia takie samo mają Niemce tlko u nich to jeszcze gorzej brzmi bo za dziewczyny niemieckie pasztety podkładają głos xD A propo śmierci Haku to pewno bedzie tak jak u niemców Kakas machnie ręką zbliżenie na oczka wszystkich innych na brudną ( gdzie powinna byc troche okrwawiona) twarz Haku z uśmiechem i tyle ;]

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 13, 2007, 11:45:31 am »
a może wogóle wytną Haku XD Bo z nim jest za dużo smutnych rzeczy związanych, tzeba go będze potem przebić itp.

A co do dubbingu, to może dopasowywali głosy pod dubbing z kraju tłustych hamburgerów-dam był żałostny i beznadziejny...i właśnie Naruto miał paskudy głos.

Offline Tamiko

• Berserker
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 15, 2007, 03:27:10 pm »
2. Dubbing nie jest zły. Jest tragiczny. ŻADNA z postaci nie ma głosu nawet podobnego do oryginalnego. Naruto ma najgorszy ze wszystkich. Sakura ma głos jak moja profesor z chemii środowiskowej...
Moim zdaniem do głosu Naruto po pewnym czasie można się przyzwyczaić. W oryginale miał cholernie skrzeczący głos, więc i tak było źle. Sakura ma głupi głos, ale i tak najlepiej dobrany ze wszystkich. Najgorszy głos ma Sasuke. Rozumiem, że miał być poważny, ale bez przesady... Kakashi też ma zwalony głos.

Po za tym Sexy no Jutsu bez krwi z nosa jest beznadziejne.

BTW. Jestem ciekawa co będzie ze sceną jak Naruto wbija sobie Kunai w dłoń by trucizna wypłynęła z krwią...