Autor Wątek: Final Fantasy IX  (Przeczytany 20405 razy)

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Final Fantasy IX
« dnia: Września 20, 2004, 04:07:31 pm »
Zacząłem grać w tę gierke bo dzięki ARDowi wreszcie mam 2cd :)  narazie gierka jest całkiem całkiem co o niej sądzicie?
Podoba mi się przedewszytskim Acive Time Event(czy jak to się nazywa?) chodzi o to że gdy kierujemy jedną postać nagle możemy się przełączyć na inną żeby zobaczyć co porabia, wychodzą wtedy śmieszne rzeczy najczęściej :)  Grafika jest dosyć dobra jeśli chodzi lokacje, ale już sama walka jest dosyć słaba w porównaniu z Chrono Crossem a nawet gorsza od Final Fantasy VIII, na mapie też grafika jakaś taka niebardzo :unsure:  ale za to się zmienia pogoda na mapie więc jest nieźle

Wygląd postaci narazie jest dla mnie taki sobie, wogóle mnie nie chwycił choć Kuja zapowiada się fajnie :D  ale to nie jest nasz postać tylko przeciwnik...

To chyba pierwszy FF na PSone z Moglesami i mimo że nigdy mnie takie stworki w grach nie ruszały (ani mi zbytnio nie przeszkadzały ani mi się jakoś niepodobały zabardzo) to je akurat polubiłem i motyw z MoogNetem jest fajny :)  Polubiłem tych dżordży :D

P.S. Jeśli byście mówili jakieś ważne rzeczy odnośnie fabuły (np. jak zginie Kuja albo cuś podobonego) to byłbym miły jakbyście wcześniej zaznaczyli to mianem "Spojler" wiecie jeszcze gry nie przeszedłem i pewnie nie za wcześnie przejde więc ważną kwestie fabularną chciałbym jednak sam odkryć ;)  

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #1 dnia: Września 20, 2004, 04:48:29 pm »
Bardzo dobra gra. U mnie jest na drugim miejscu zaraz po FFVII. Kiedyś nie miałem zamiaru grać w tą część ponieważ odraziła mnie jej baśniowość. Nawet nie wiedziałem jak bardzo się myliłem. Grafika jak i muzyka są powalające a fabuła poprostu wsysa w fotel. Jest to chyba najtragiczniejszy ze wszystkich Fajnali.
Tak w sumie to ta część serii jest typowym powrotem do starych korzeni. Pomyślmy...Stary, poczciwy Fanfare, zdobywanie Equipu dla postaci, podział postaci na "profesje", 4 postacie podczas walki, wygląd czaru "Scan"...wszystkich podobieństw do starszych Final Fantasy nie pamiętam, ale badzo za nie żałuje i postanawiam się popra...er...to chyba nie to...Bardzo mi się jednak ten "powrót" spodobał.
Tylko czemu Kuja wygląda i ubiera się jak baba...
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2004, 05:09:05 pm »
Bo Kujah to typowy, ciemny bohater-bishonen, jakich pełno w mangach (Fuma z "X"a, żeby zadaleko nie szukać), co nie przeszkadza mu być za******ą postacią. Ja stawiam FF IX na równi z FFVII, po nich dopiero jest egzekwo FFVIII i FFT (pierwsze miejsce, jakby ktoś nie wiedział, ma CC). W końcu specjalne ataki postaci, tu nazwane Trance, nie rozpierniczają przeciwnika na drobne kawałeczki, jak Renzokuken z FFVIII, czy Omnislash z You-Know-What. Najbardziej podobało mi się zrealizowanie całej gry, z filmikami włącznie w stylu Super-Deformed, przez co postacie mają nieproporcjonalnie wielkie dłonie, stopy i głowy. Podział postaci na profesje, tak jak np. w FFVI, było strzałem w dziesiątkę. W FFVII i FFVIII postacie różniły się właściwie tylko specjalnymi atakami, a tutaj mamy każdego dobrego w czym innym, i co innego potrafiącego. Do tego jeszcze gry dodatkowe i SubQuesty, których jest mnóstwo, jak choćby zabawa w Hot&Cold z Chocobosem, czy skakanie na skakance, nie mówiąc już o Tetra Master (grałem w FFIX trzy razy, a ciągle nie wiem do czego służy druga literka na kartach...)....
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2004, 05:10:09 pm wysłana przez Tantalus »

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #3 dnia: Września 20, 2004, 07:11:01 pm »
ff9? jako gra - zajebista. jako final - sredni. (zaraz mnie tant zabije :D)  
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2004, 05:56:38 am »
(grałem w FFIX trzy razy, a ciągle nie wiem do czego służy druga literka na kartach...)....

Tant...druga litera oznacza rodzaj ataku, jakim atakuje karta...
P- fizyczny
M- magiczny
X- atakujemy tym atakiem, w ktorym slabsza jest karta atakowana

Offline DARK rONIn

• Adventurer
  • *
    • http://
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2004, 12:48:14 pm »
Super jako gra, super jako Final. Walka trochę słaba (ale za to 4 postaciami), zwłaszcza  Summony (Eidelony) - wyglądają gorzej niż w VII i VIII (no może poza filmikami - tam są wymiatające). Fabuła, filmiki, sposób gry - nie ma się do czego przyczepić, należy raczej chwalić. Zwłaszcza postacie, do których bardzo się przywiązałem (tak, Kuja też był spoko).
I want to see you use your capabilities
Build me an ocean then destroy it with your eyes

Offline little

• Wanderer
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #6 dnia: Września 21, 2004, 02:51:25 pm »
Że ja dopiero ten temat zobaczyłem...
Jako gra super. Jako final jeszcze lepiej.
Co tu dużo pisać jak dla mnei to najlepszy final.

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2004, 02:07:36 am »
Że ja dopiero ten temat zobaczyłem...
Pewnie dlatego że powstał on dzień wcześniej :P

Co do stylu super deformed o którym pisał Tant to mi właśnie on niezbyt przypadł do gustu, taki styl się robi zawsze poto aby rozbawić człowieka i nie wiem czy on pasuje do FF, przynajmniej na tak dużą skale(praktycznie każdy był zdeformowany), Garnet ma tak du*ny łeb że o boshe, na filmikach wygląda to jbardzo fajnie ale w samej grze już nie bardzo nom ale ofkoz łatwo można się przyzwyczaić. Co do karcianki to mnie o wiele bardziej przypasowała ta z FFVIII była mniej skomplikowana i bardziej przejżysta, no i ofkoz podczas gry były jaśniejsze bardziej żywe kolory, i lepsza muza... wydaje mi się że w IX jest więcej chaosu z karcianką...  Widze wiele minigier i są one praktycznie na każdym kroku nawet wędrując przez plansze wypełnioną potworami natkniemy się na nie (np. piaski ruchome które nas wchłaniają a my mamy mashować X) dodaje to wiele urozzmaicenia do gry i na pewno zaliczam to na wieeelki plus :)  

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2004, 10:37:04 am »
Mi się SD podobało.... przypuszczam, że powrócili do tego stylu animacji, by jeszcze bardziej zaznaczyć, że genezą FFIX są fajnale ze SNESa (co jak co, ale FF1..6 były wszystkie zrobione w Super Deformed). Przepiękne były też filmiki z Eidolonami, chociaż zgodzę się, że w FFVIII GFy wyglądały lepiej... jak zobaczyłem Ifrita z IX, to myślałem, że pawia na telewizor puszczę. Co do minigierek, to faktycznie gra jest ich pełna i mamy z nimi do czynienia od samego początku.. wpierw była skakanka, potem walka Blank vs Zidane (ile ja się męczyłem, żeby wszystko dokładnie powtórzyć), potem akcja z szukaniem Knights of Pluto.... później juz straciłem rachubę

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #9 dnia: Września 28, 2004, 07:12:05 pm »
Ja właściwie to jestem fanem SD bo często się luie pośmiać jak w Anime np. bohaterowie przemieniają sie w małe pokraczne dziadostwa i śmigaja afy :lol:  i jakoś mocno mi nie przeszkadza SD w FFIX ale jednak czasami głowa Garnet jest poprostu za duża, jak sie jedzie jakąs kolejką to jej głowa zajmuje połowe wagonu, a na filmikach wygląda bardzo ślicznie :)  Bardziej mi chyba nie spasił design postaci niż ich Super Deformowany wygląd,  Freya wygląda jakoś tak nijak, Zidane też jak na głównego herosa to nie zabardzo, a ten co lata z tym jęzorem to już go chyba cakiem poraziło prądem, albo jego matka połowicznie poroniła.... no i grafika kłuje troche po oczach, starali się chyba dać na postacie za dużo szczegułów bo jak ta ekipa siedzi na ekranie to strasznie od nich bije ząbkami, w poprzednich wersjach tego nie było, albo przynajmniej ja nie zauważyłem aż tylu ząbków, a co do SD to przeca w FFVII też on był i tylko podczas walk postacie miały norlmalne wymiary.

Wogóle to jakoś muzyka nie zrobiła na mnie zbytniego wrażenia, ie wiem może juz jestem uzależniony od genialnej muzyki z CC i nie akceptuje tej Finalowej, ale jakoś nie widze tego całego geniuszu... nom tego pana co to był odpowiedzialny za muze w Finalach.. kiedyś znałem jego nazwisko na pamięć, ale teraz to zapomniałem, bo zauważyłem że muza w FF wcale taka genialna nie jest...

Offline Kakashi

• Daredevil
  • **
    • http://uks.sroda.prv.pl
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #10 dnia: Października 29, 2004, 09:27:14 pm »
Ten pan to Nobuo Uematsu. Spoko gosc.

Ja od wczoraj mam FF9, dlugo na to polowalem, ale zrobila na mnie pozytywne wrazenie. Muzyka srednia, ale animacje mi sie podobaja. I opcja Trance zamiast limitu jest ciekawa. Mozna kombinowac bronie itd. Gram moze za krotko zeby sie wypowiadac, ale wg mojego skromnego zdania to mysle, ze moze konkurowac z FF7 (ale i tak nie wygra :prr: ).
Tylko nie za bardzo mi sie podoba sposob zdobywania czarow, nie wiem, skad wziac summony... Normalnie opisu uzywam tylko co jakis czas, zeby zobaczyc, co przeoczylem, albo jak kompletnie sie zagubie, ale jak na razie to gra sama prowadzi mnie za raczke.
Jesli ktos z was ma opis to moze mi przysle?? :D
W sumie to dziwna troche ta czesc, przypomina mi Golden Sun' a...

Hmm, pogram w nia, moze sie rozkreci, bo jak na razie to Dagger mi zwiała z zamku usypiajac mnie (i nici z randki  <_<  )

A i na pewno nie zdobede Excalibura II, bo gram juz 6 godzin, a z tyego co wiem, to trzeba przejsc 3/4 gry w 12 godzin. Raczej tego nie zrobie... e, bede jeszcze raz gral, jak zawsze... :shu:  

kare ki ni mizu wo...
deisui ni haeru kimi wa mou...

Teraz słucham:

Offline little

• Wanderer
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 10, 2004, 09:34:41 am »
Żeby zdobyć EXCALIBURA II to musisz dojść do Memori (czyli 4 płyta) w 12 godzn.
A Summony Garent ma od początku gry. Tylko coś 19 lvl. musisz mieć żebyt ich używać. Później stanie sie pare rzeczy i summony będziesz zodobywał z kamieni.

Offline Kakashi

• Daredevil
  • **
    • http://uks.sroda.prv.pl
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 10, 2004, 12:52:57 pm »
a ile jest tych kamyczkow i jak sie je zdobywa? poza ramuchem, bo tego to chcac nie chcac mam.

kare ki ni mizu wo...
deisui ni haeru kimi wa mou...

Teraz słucham:

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 14, 2004, 02:02:39 am »
w tej grze wkurza mnie troche taka niby infantylność... wiadomo że postacie są super defromed ale jak naprzykład widze u Garnet broń która przypomina miotłe i nią walcze to już troche przesada... jak narazie to najbardziej mi się podobałą broń Zidane'a taka jak miał Serge w Chrono Crossie... nom i Freya ma fajne bronie... a reszta raczej słabe... no i Vivi różdżki ma fajne bo Garnet i Quiina mają strasznie lipne.. a Steiner to też takie siakieś mieczyki nie teges... i nadal jestem pod wrażeniem ilości mini-gier bo jest ich poprostu pełno :)  

Offline DARK rONIn

• Adventurer
  • *
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 25, 2004, 09:35:53 am »
Tak, tak, dużo mini gierek i fajne sa, ale brakuje mi czegoś takiego jak Gold Saucer z VII, gdzie wszystkie byłyby w jednym miejscu zebrane.

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 25, 2004, 01:15:29 pm »
Tak, tak, dużo mini gierek i fajne sa, ale brakuje mi czegoś takiego jak Gold Saucer z VII, gdzie wszystkie byłyby w jednym miejscu zebrane.
a mnie jakoś Gold Saucer wcale nie jarało i mało czasu tam sędzałem choć przyznam że jazda na motorze była zajebista :)  i fajnie też się na Snowboardzie pomykało :)

a co do FFIX to chyba jej nie przejde... padła mi karta pamięci i skończyłem na 2 dysku ;(  nom ale może kiedyś zaczne grać od nowa, w końcu jak narazie to do 2 dysku wszystko było zajebiste, tylko tego Kuji coś na razie było mało no i żadnego Summona jeszcze nie miałem... tzn. niby jakiś kolo się tam dołączył do mnie w lesie ale nie mogłem go jeszcze użyć :rolleyes:  

Offline DARK rONIn

• Adventurer
  • *
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 26, 2004, 11:49:02 am »
Skoro wszystko było zajebiste to dlaczego nie zaczniesz grać od nowa. Naprawdę warto chociażby po to aby zobaczyć wspaniałe zakończenie (no i Kuji będzie więcej ;) , a jeśli chodzi o summony to niewiele straciłeś). Poza tym to jest przecież Final Fantasy...

Offline Ard

• Wanderer
  • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 26, 2004, 03:02:43 pm »
z ta IX to jakos tak jest...ja z apierwszym razem stanelem na 3 CD i mi sie nie chcialo dalej grac...na ePSXe jak zaczelem to na 4 CD sie zatrzymałem...i mi sie ciagle nie chce ;)...sam nie wiem dlaczego

BTW...fajny sig Dark Ronin... LP :D

Offline little

• Wanderer
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 27, 2004, 08:09:11 pm »
A ja sie nie dziwie Gipsiemu że nie chce mu sie jeszcze raz grać. Choćby nie wiem jaka fajna gra była to jak ci sie coś skopie w połowie tu już sie nie chce od początku grać. Ja już tak nie raz miałem. Zwykle wracałem do takiej gray po miesiącu może dwóch.

Offline DARK rONIn

• Adventurer
  • *
Final Fantasy IX
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 02, 2004, 12:59:39 pm »
Kumpel jak IX zapuścił pierwszy raz to na CD1 sie zatrzymał, po miesiącu znowu ruszył i pod koniec CD2 kolejna przerwa - dwa misiące. No a potem skończył ją i ... przeszedł od nowa w tydzień ke? .

A propo sigów Ard to podobnego motta się trzymam (ale ostatnio jakby rzadziej).

Mógłbymi ktoś wyjaśnić skrót BTW, please.