PARADISE KISS
Chyba pierwsza shojo komedia ,która mi się podobała. Manga była fajna,a teraz wydają anime...dziś widziałam i muszę powiedzieć, że całkiem orginalne. Ogólnie całość chyba lepiej prezentowała się jako manga, bo teraz zmienili troche design postaci...m.in Arashi [punk z agrafkami w wardz i brwi oraz z masą kolczyków, skórzaną obrożą z ćwiekami itp] zmienił się na gorsze...jest jakoś brzydziej malowany i mimika twarzy się pogorszyła [przynajmniej na razie jest dziwny]. Za to reszta postaci wyszła lepiej-głowna bohaterka Yukaroi jest śliczna, MIwako [która straszliwie mnie wkurzała w msndze-taka typowa przesłodzona, dziecinna bishojo w fikuśnych ciuszkach] nie jest już aż tak irytująca i jakby wyładniała, George i Isabela są raczej na tym samym poziomie.
Kreska-ładna jak ryswana "normalnie". Chwilami artyska chciała wrzucić dodatkowy element komiczny przez zmianę kreski na taką mieszankę One Pieca i pinokia i wyszło jej głupio...ale poza tymi momentami bardzo dobrze. Poza tym fragmenty są robione ze zdjęciami.
Muzykę na razie trudno ocenić...opening dobrze zrobiony, ale ze średnią, "nieporywającą" muzyką. Natomiast ending toche byle jaki,lecz z fejną piosenką...chyba poświęcę dla niego trochę transferu :F
No i najważniejsze w komedii-poczucie humoru. Tu humor jest przemieszany z obyczajówką itp...ale jest zauważalny. Jedyną mało komiczną postacią jest sama Yukari [no i może jeszcze Miwako...nie wiem czy miała być śmieszna...dla mnie nie jest]. Najlepszy jak o to chodzi jest George-typ bezczelny, bisexualny i wyznający zasadę "raz dziewczynka, raz chłopaczek,żeby życie miało smaczek" XD. Potem Isabela-bardzo sympatyczny transwestyta XD i Arashi z niewyparzoną gębą i punkowym imagem [i nietykalnym tyłkiem ^_^ ]