Autor Wątek: Final Fantasy Tactics Advance HELP  (Przeczytany 10170 razy)

Offline skrabson

• Adventurer
  • *
Final Fantasy Tactics Advance HELP
« dnia: Sierpnia 11, 2004, 01:15:27 pm »
Mam zonak i powie mi ktos czemu dostaje ciagle zolte kartki gdy uzywam czarow lub potionow... i jak zdobyc nowe czary

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2004, 02:28:46 pm »
Czary tak jak i inne ssskille uczysz sssie z przedmiotów
Żółte kartki dossstajesz za łamanie zasssad jakie sssa przyjęte w danej rozgrywce np. używanie magii, potionów, mieczy itp. możesz te zasssady zobaczy ć klikając bodajże ssselect przed rozpoczętą walką ;)  

Offline skrabson

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 11, 2004, 06:31:24 pm »
Dzieki jakos sie niegdy w to niezaglebialem teraz chyba zaczne  :D

EDIT: tylko jak zdobyc nowe czary?

EDIT: Wie ktos jak pokonac Totema bo mnie rozwala odrazu jednym uderzeniem (1 boss)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2004, 09:20:51 pm wysłana przez skrabson »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2004, 11:14:47 pm »
Nowych zaklęć uczysz się z nowych broni.. sprawdź na SZ w dziale FFT:A w poddziale profesje...

Jak masz problem z Totema, to znaczy, że masz cieniutki skład... Idź i sobie level nabij albo poeksperymentuj z fachami... Jeśli mam coś doradzić, to zrób sobie Fighterów z ludzi, z numou Black Mage'ów, a z viera Sniper albo Archer... jakiś White Mage w tle też chyba nie zawadzi... Jeśli masz już Mithrilowe sprzęty lub jeśli masz nauczone Combo u kilku postaci, to wal go tym... oczywiście najpierw kilka postaci z tą umiejętnością musi do niego podejśś Nie pamiętam już początku gry, ale Famfrit (dedukuję, że to on) ma mało HP, więc poprostu musisz go atakować na chama...

Offline |\/|4|\|!3|<

• Soldier
    • http://
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2004, 11:21:21 pm »
Ta gra jest tak badalna mimo ze RPG to nie moj ulubiony typ gier ale nawet ja to przeszedlem bez wiekszych problemow wiec sadze ze inni nie powinni miec z tym wiekszych trudnosci  
Come crawling faster
obey your Master
your life burns faster
obey your Master
Master
Master of Puppets I'm pulling your strings
twisting your mind and smashing your dreams

Beer - Good !!
                     Fire - Bad !!

Offline skrabson

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 13, 2004, 09:34:17 pm »
Dobr aprzeszedlem juz tego bossa, chcialem zapisac i mi zwarcie sie zrobilo, i tera wszystko od poczatku, co za zycie ;(  

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 13, 2004, 11:17:52 pm »
To na przyszłość rób sejwy za pomocą QS... jak grasz na VisualBoy'u to naciskasz Shift+F1...8 i jesteś zasejwowany, a jak kilkniej same F1...8 to się loadujesz...

Offline skrabson

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 14, 2004, 01:04:10 am »
Mowie ze niezdazylem nic zrobic bo mi prad siad i mi sie komp zresetowal
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2004, 01:04:28 am wysłana przez skrabson »

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2004, 02:36:21 am »
No cóż pech ja kiedyś myliłem przycissski i zamiassst sejvować to wczytywałem :P
Wyobraś sssobie że ten Totema jessst najprossstrzy <_< nie wssspominając o bossie nad którym ponad godzine sssiedziałem :blink:  

Offline skrabson

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2004, 03:08:19 pm »
Moze i jest ja narazie nic niekumam z tego systemu to sie dopiero wtajemniczam  :grin: jednak wole klasyczny system FF

Offline YuNa

• Soldier
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 06, 2004, 01:01:04 pm »
JEP  !!! JEP !!! JEP !!! I zulte karteczki lecom !! ZAWSZE PRZED TYM JAK WYSTAWIASZ DO WALKISWOICH PUPILUW WCISNIE KLAWISZ ( Z, X  JEZELI MASZ ADVANCA NA OMPIE )    JESLI MASZ NORMAL ADVANCA JAKO KONSOLKA TAKA CO SIE W ALPACH TRZYMA I SIE GRA Z INNYMI KOLESIAMI TO WCISKASZ A ALBO B ZEBY ZOBACZYC JAKI SOM ZASADY DANEJ WALKI RECOMMENDOWANE ZASADY TO DOSTANIESZ DODADKOWE JP DLA DANEJ POSTACI NP .... RECOMMENDOWANE JEST COLOR MAGIC - MAGIA TYPU WHITE BLACK RED CZY BLUE ...... RZYCASZ NA SIEBIE LUB KOGOS I MASZ 1 JP GRATIS JESLI CHODZI O ZULTE (I CZERWONE KARTY ) TO TECHNIKI KTURYCH NIE MOZNA UZYWAC ( TRACISZ ITEMY ZA 1 ZULTOM I POSTAC ZA CZERWONOM ) !! NP    ZAKAZANE JEST UMIEJENTNOSC CALL (ANIMISTA Z MOGLESUW ) TO JAK UZYJE TO BEDZIE ZULTA JAK ZABIJE KOGOS CZERWAONA TAKI ZASADY :)()()()(     SAM NAPOCZONTKU NIE MOGLEM SIE POLAPAC Z TYM PATALAJSTWEM ALE PO OKOLO 400 GODZINACH GRANIA JESTEM W TYM MISTRZU :) !! :shu:

:shu:

:shu:  :shu:  
Gra: Ragnarok Online
Obecny Server: Kaz3RO (holy )
Postacie (Characters ) :  
Yoshimitsugo-level 142 Assassin Cross
exp points:116550711
Gildia: Legendary Warriors - polska gildia

"Wtedy Muradim sięgnął po swój wielki dwuręczny topór w czasie gdy Rycerz Krwi przebijał jego pancerz ciężkim mieczem...zamachał się i jednym długim cięciem ścioł głowę przeklętemy rycerzowi po czym wstał i zaczął dma rogi Thora co oznaczało, że Wielka Bitwa Krasnoludów z Dun'Morgoth została zakończona zwycięsko a Potępięcy z Mrocznych Otchłani powrucili do swych czeluści"
                             Kronikarz: Grimual Srebrzystobrody

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 06, 2004, 02:37:30 pm »
jezu.. YuNa... chciałeś się pochwalić, że odkryłeś tą największą tajemnicę gry, czy poprostu chcesz wkurzyć modów za pisanie z CapsLockiem... masz ode mnie ostrzeżenie i żeby mi się takie coś więcej nie powtórzyło. Nie wiem czy siępokumałeś, ale to co piszesz (w każdym razie to co zrozumiałem z twojego marsjańskiego języka), nie dokońca jest prawdą. Może zacznę od początku.

Na początku walki, po naciśnieciu klawisza SELECT (u mnie to była spacja) wyskakują ci prawa jakie są dla tej walki. Te po prawej to to, za co dostajesz kartki, a to po prawej, to to, za co masz bonusowe JP. Nie prawdą jest, że za czerwoną kartkę traci się postać. Za czerwoną kartkę, którą dostaje się albo za dotanie dwóch żółtych, albo zabicie przeciwnika jednocześnie łamiąc prawo, idzie się do pierdla. Więzienie znajduje się konkretnie w mieście Sprohm, skąd możesz odebrać swoich ludzi po zapłaceniu kałcji albo po odsiedzeniu przez nich swojej kary. Nie jest również prawdą, że za żółte kartki tracisz przedmiot. Za żółte dostajesz jedną z kilku kar. Ja spotkałem się z następującymi:

1) Strata losowego przedmiotu (tak jak napisałeś)
2) Utrata pewnej sumy pieniędzy (5k za żółtą i 10k za czerwoną chyba)
3) Utrata jednego z posiadanych w Monster Bank'u potworów
4) Zmniejszenie statystyk osoby, która złaała prawo

Więc... masz jakieś pytania?
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2004, 02:42:25 pm wysłana przez Tantalus »

Offline GLenn

• AvEx3 Master
  • Weapon Master
  • Hollow Kon
    • http://nudenaru.deviantart.com/
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 06, 2004, 03:30:38 pm »
najlepsza rada do ffta główną postac zróbcie na Ninia a wiere jaką macie na murdrerke i dajcie jej taką wyj... katane którą można dostac za bounty w jednej z ostatnich misji ale misja jest w Jagd
a i dodatkowa rada montblanckowi niezmieniajcie za ciny klasy później dajcie mu mitril staf na combo razem z gł. postacią combosem będzie robic min 400dmg czyli zabijał wszystko
a kombos u gł. [postaci będzie wpierw cios a póxniej kombos i dajcie mu  masamune:]

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 06, 2004, 04:09:34 pm »
heh... sposób na super skład?

Ludzie - namasterować Ninja (ważne... trzeba mieć katanę Zanmato, która daje "Double Sword") oraz Fightera. Wchodzimy postacią na Fighter, zakładamy Double Sword i dajemy do łapek dwa super mocne miecze np. Ayvuir Red i Ayvuir Blue. Jednym atakiem robimy jakieś 700 damage'a.

Viera - namasterować Assassin.... i to wszystko. To jest NAJLEPSZY FACH z całej gry i z każdego przeciwnika robi galaretke. Do łapki najlepiej dobry great bow

Nu-mou - namasterować Black Mage'a i jeszcze jednego czarodzieja i założyć mu Turbo MP. Każdego przeciwnika rozwala dowolnym zaklęciem.

Bangaa - hmm... oni są z reguły cięcy... no ale najlepiej zrobić zeń Templara z umiejętnościami Gladiatora i oczywiście do łapki jakaś fajna włócznaia.... rzeźniczy wtedy nieźle

Moogle - Animalist i umiejętności Juggler'a. Dwa najlepsze fachy u tego gatunku. Jako support jest niesamowity.

Robimy taki skład i nie ma bata... każdego boss'a z ostatnim włącznie niszczymy w przeciągu pięciu ruchów (naturalnie trza mieć jeszcze przyzwoity level).

Combo zaczynać wyłącznie Viera lub Nu-mou... szkoda tracić JP u innych, skoro można zamiast tego przyfasolić z Totema
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2004, 04:11:23 pm wysłana przez Tantalus »

Offline ANARKY

• Soldier
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 26, 2004, 08:48:33 pm »
a wiecie może jak używa się kart antilaw i tych innych, bo ja jakoś dojść do tego naciskając wszystko po koleji nie mogłem

Od Twojej ostatniej wizyty...
Było 9089 nowych posty(ów).( Zobacz )
żaden z nich to odpowiedzi na tematy rozpoczęte przez Ciebie.

fajnie, nie?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 26, 2004, 10:29:26 pm »
eh..... kart używa się w trakcie walki... naciskasz wtdy start i wybierasz bodajrze kart.... tam ci wyskakuje jakie masz karty i używasz sobie którąś..

Offline ANARKY

• Soldier
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 27, 2004, 08:53:19 pm »
wiem że podczas walki ale nie wiem jak. start nie działa nic sie nie pokazuje, jakieś inne propozycje?

Od Twojej ostatniej wizyty...
Było 9089 nowych posty(ów).( Zobacz )
żaden z nich to odpowiedzi na tematy rozpoczęte przez Ciebie.

fajnie, nie?

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 27, 2004, 09:31:08 pm »
jak nie start to pewno select, albo ktorys inny sposrod niewyobrazalnego ogromu szesciu przyciskow :P

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 28, 2004, 01:32:24 am »
wiem że podczas walki ale nie wiem jak.
Być może... ale nie wiesz że kart używasz zanim rozpoczniesz walke :P używasz ich podczassss roztawiania drużyny. To wtedy klikasz Start czy tam Ssselect ;)  

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 28, 2004, 01:45:03 am »
what da fuck ar' ya talkin' about?!?!

Być może... ale nie wiesz że kart używasz zanim rozpoczniesz walke  używasz ich podczassss roztawiania drużyny. To wtedy klikasz Start czy tam Ssselect

Bullshit Marv... Law Cardsów używa się w trakcie walki... możliwe, że podczas ustawiania ludzików też, ale podczas walki napewno. W trakcie ruchu twojej postaci, kiedy wyskoczy ci tabelka z komandami, ty z niej wychodzisz (nie pamiętam którym guzikiem), a potem naciska Start albo Select (też nie pamiętam). Naciskasz na nazwę Law Cards i wybierasz sobie jakieś prawo, które chcesz wstawić albo rozwalić... proste.... nie rozumiem na czym polega problem... może nie wiesz gdzie są guziki odpowiednie....