@Chief: zaraz, zaraz... kopie w Prypeci? Ciekawe, ja takich problemów nie miałem... Na jakiej wersji Stalkera grasz? Do Dimas Moda zalecana jest 1.0005 ...
Dokładnie taką mam. Przeczytałem cały temat na forum stalker.pl i kilka osób ma ten sam problem, ale nikt im nie udzielił odpowiedzi. Nie wiem ile razy złapałem windę, to było niesamowicie wkurwiające.
to w Jantarze pojawi się kolejny mechanik; jak mu pewne PDA przyniesiesz, to będziesz mógł bodajże ulepszyć Predatora... a przy okazji też kupić u niego m. in. egzo najemników oraz Monolitu.
Nie wspominam już o Śrubie w Magazynach - ten m. in. po dostarczeniu mu pendrive'a sprzedaje takie cudeńko jak M82A1 Barrett (amunicja? drobiazg - około 18 tysięcy za paczkę 20 kulek) oraz TAR21.
Tych pancerzy nie miałem, ale tar-21 kilka osób po sobie wrzuciło. Barreta nie widziałem, ale było mnóstwo innych ciekawostek, które niestety miały słabsze osiągi od zwykłego m4 (np. xm8 czy hk416). Najlepszy myk jaki widziałem, to dałem mechanikowi powinności do ulepszenia swd i dostałem coś gorszego niż miałem (straciłem snajperski pso w zamian dostająć większy magazynek i zwykły pso)
Co do broni, to chwali się też, że została w miarę sensownie rozmieszczona - taki OC-33 to można już spokojnie zdobyć na bandytach z okolic parkingu w Kordonie.
Tak, z tym, że ten PM waży dokładnie 0,00 kg ;p Ale czy ja wiem, czy broń jest rozsądnie rozmieszczona? Udało mi się zdobyć świetny sprzęt- SVU, VAL i VSS-a podczas pierwszej wizyty w kryjówce Striełoka (było tego kilka sztuk i z żalem musiałem część zostawić).
Wojsko też ma broń z sensem - pamiętam, jak bodajże grając jeszcze na zwykłym OL 2.2 + Arsenal Mod, wojskowi w Agropromie i okolicach masowo posiadali amerykańskie M16, co oczywiście było dziwaczne. W Dimas Modzie takich absurdów już nie odnotowałem; armia używa standardowo AK-74, a Specnaz - AK-74M oraz AN-94.
Gdy już dopakowałem i wracałem do Kordonu by zabić Maxa Czarodzieja wojsko przy moście miało m-16tki. Potem spotykani w Czerwonym Lesie oraz przy Reaktorze także mieli amerykański sprzęt.
Ja się w ogóle dziwie, bo amerykańska broń psuję klimat tej gry. W niezmodowanym stalkerze g36, fn2000, czy taka perełka jak lr300. Zamiast tego można było spokojnie wrzucić parę sowieckich produkcji, czesi narobili trochę broni (co prawda widziałem w tym modzie cz52, ale jest parę lepszych pistoletów), można było się połasić o polskie produkcje (beryl, tantal, onyks). Parę osób narzekało na forum stalker.pl na to, że do tego moda wrzucono broń z czasów drugiej wojny światowej - m.in. pepeszę, tetetkę, stg44, mosina itp. Szczerze mówiąc, to podejrzewam, żę na ukrainie łatwiej tysiąckroć o mosina, tetetkę czy pepeszę, niż wypasiony fn2000. Może najemnicy jeszcze daliby radę załatwić sobie jakiś zachodni sprzęt, ale sekciarze monolitu?
Ale to tylko takie moje rozmyślania przed północą.