Za późno, wszystko z pieprzem z mieszałem i pozostawiłem do zmacerowania. Oczywiście po skończeniu procedury uświadomiłem sobie, że się dupnąłem w obliczeniach i musiałem jeszcze dodatkowe 585 mililitrów spirytusu wziąć. Będzie z tego pięć krów pieprzówki o mocy 40%, z błędem pomiarowym nie przekraczającym 2% heh. Na tą ilość poszło jakieś 50 ziarenek pieprzu. Przy tej ilości wódki ta ilość pieprzu wygląda niepoważnie, no ale w internetach pisali, żeby dawać ok. 15 na pół litra spirytu, więc i tak nawet trochę zbyt dużo dałem.
Jak ktoś ma ambicje na chemika, to proponuję powyższy akapit potraktować jako zadanie z treścią i wyliczyć ile wody, ile spirytu i ile w sumie pieprzówki będę miał po wszystkim. Na dodatkową ocenę proszę mi przeliczyć w ile ta ilość zostanie wypita, zakładając, że pita będzie przez średnio 5 osób, w kieliszkach 50ml, w średnim tempie jednego na 15 minut. Uwzględnić należy fakt, że za 3 tygodnie mam urodziny.