W sumie myślałem, że założę z tej okazji nowy temat gdzieś, no ale się jeszcze wstrzymam z tym.
Czy ktoś z Was, drogie dzieci, pamięta może czasopismo Fantastyka? Wydawane jest od stycznia 1981 roku (jakoś wraz ze zmianą ustroju przemianowano je na Nowa Fantastyka). Stare wygi pewnie mogły się z tym zderzyć, no ale czasopismo to lata świetności przeżywało, kiedy większość z nas była w podstawówce (albo jeszcze wcześniej), a wtedy to się zamiast takich ambitnych tytułów kupowało Ciuchcię i Kaczora Donalda. Fantastyka to miesięcznik SF/Fantasy, który publikował na swoich łamach artykuły z tej tematyki, opowiadania, recenzje książek, a nawet całe książki (rozdział co wydanie np.). Jest to pierwsze czasopismo o tej tematyce na naszym rynku i w zasadzie gdyby nie ono, to scena Fantasy byłaby w zaniku, a z SF znalibyśmy tylko Lema heh. Dla przykładu, na łamach Fantastyki debiutował znany wszystkim Andrzej Sapkowski.
Anyways, od dosyć wczesnych numerów Fantastyka zamieszczała na swoich łamach galerie rysunków fantasy różnych znanych artystów. Była to jedyna część tego czasopisma, jaką trawiłem w dzieciństwie - można powiedzieć, że "czytałem" Fantastykę, zanim jeszcze się dobrze nauczyłem czytać. Potrafiłem siedzieć godzinami i oglądać te rysunki - gdyby nie one, to bym się nie zainteresował fantastyką jako taką (pisałem wcześniej to samo o Magii i Mieczu, ale jednak Fantastyka była wcześniej). Jeżeli jakiekolwiek prace graficzne poruszyły mnie z artystycznego punktu widzenia i rozbudziły moją młodą, niewinną wyobraźnię, to były to grafiki z galerii Fantastyki. Dodam jeszcze, że to wszystko było za czasów, w których nie było internetów i fotoszopów, a grafika komputerowa stała na etapie sklejania kilku poligonów, żeby robić jednokolorowe bryły przestrzenne.
To było słowem wstępu, a teraz do rzeczy. Zgadnijcie, co znalazłem dzisiaj w piwnicy? Otóż znalazłem to:
Wiem, obrazek rozmazany, ale jest na nim archiwum Fantastyki moje ojca, który był wielkim fanem czasopisma i kupował je regularnie tak gdzieś do połowy lat 90tych. Mam tam wszystkie stare numery - ten biały z czerwonym napisem i z cycatą blondyną u góry zdjęcia to pierwszy numer tego czasopisma, który planuje sprzedać za jakieś 10 lat i resztę życia utrzymywać się z odsetek.
Podjąłem się ambitnego zadania zeskanowania galerii ze wszystkich starych numerów fantastyki. Głównie, ze względu na mój gigantyczny sentyment do tych rysunków oraz z powodu tego, że z kilku mogą być zajebiste avatary/sygnatury heh. Ponieważ jestem z natury dobrym człowiek, będę w stanie podzielić się tym, co uzyskam, ale mówię od razu, że to zajmie trochę czasu. Wstępnie zeskanowałem jeden numer (Wrzesień 1996), więc wrzucę wam na IS, żebyście zobaczyli pi razy drzwi o czym ja mówię.
Kto lubi X-Men'ów?TL;DR - Postanowiłem zeskanować obrazki ze starych numerów Fantastyki. Prawda, że mam dałna?