Autor Wątek: Soul Blade / Edge, Soul Calibur 1, 2, 3 i 4  (Przeczytany 50063 razy)

Offline Anouk

• MASTER OF SQUAREZONE PUPPETS
  • SemiRedaktor
    • http://refielle.ovh.org
Soul Blade / Edge Soul Calibur 1, 2 i 3
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpnia 29, 2006, 11:53:48 am »
Ja grałam niestety tylko w pierwszą częśc Soul Blade'a. Ale właśnie w tej części postaci podobają mi się najbardziej. W póżniejszych seriach są one już takie inne. No a poza tym sentyment: ileż to czasu się spędziło na graniu w tę bijatykę! Mimo upływu czasu gra jest nadal świetna! Ostatnio zebrało mnie właśnie na wspomnienia i włączyłam sobie SB, dlatego teraz tutaj piszę. Co mi się spodobało najbardziej? Walka bronią. Zawsze darzyłam sympatią broń białą. W grze jest ich bardzo duży wybór, każda ma inne zastosowanie. Dla mnie super! Moimi ulubionymi postaciami są Seung MiNa ^_^ ma ciekawe uderzenia i combo (zwłaszcza to jak stoi na swoim Zanbatoh), jej bronie są długie dlatego łatwiej dosięgnąć przeciwnika. Poza tym Lubię Rocka, i jego ostatni topór(zapomniałam nazwy), który dodatkowo powoli odnawia pasek życia. Tym gościem świetnie się walczy na przykład w survivalu. Jeden z jego podstawowych ciosów wyrzuca poza ring, zatem kluczem do sukcesu jest jeden przycisk. Podoba mi się to, że postaciom można wybrać strój, no i to, że można zdobyć dodatkowe posatci. Poza tym spodobał mi się tryb Edge Master Mode.
Podsumowywując grę uważam za bardzo udaną. ^_~

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
« Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 29, 2006, 11:14:43 pm »
O tej sadze można by napisać wiele. Pierwszy soul zrobił na mnie duże wrażenie i zmniejszył nieco mój ówczesny zachwyt Tekkenem2. Do dziś pamiętam kapitalne intro z tej gry z piosenką "Edge of Soul". Gra może nie posiadała zbyt rozbudowanego systemu walki jak na tamte czasy, ale za to  posiadała świetny klimat i tematyke którymi zaskarbiła sobie serca graczy na całym świecie, w tym mnie.
Gdy natomiast pierwszy raz zobaczyłem Soul Calibura,  to aż mnie ścieło z nóg. Była to pierwsza next-genowa gra jaką ujrzałem i nie zapomne tego widoku już nigdy. Powalająca grafika, płynna do bólu animacja, wspaniały design postaci, aren i broni, cudne efekty świetlne, to wszystko stanowiło istną orgię dla mych oczu. System walki zmienił się znacznie w stosunku do swojej poprzedniczki i wreszcie stał się mocnym punktem tej pozycji. Wreszcie zyskał on intuicyjność, dodano wiele nowych ciosów, możliwość pełnego poruszania się po arenie, a także całkowicie zmieniono system wyprowadzania combosów. Gra nie opierała się już wyłącznie na przeprogramowanych sekwencjach kilku ciosowych, a zamiast tego combosy można było łączyć, przedłużać i kończyć na kilka sposobów. Zalet SC można by wymieniać wiele, a seria po tej części już nigdy nie osiągnęła takiego poziomu. Kolejne części na które wyczekiwałem z niecierpliwością nie przyniosły już tak wielkiego przełomu, ale i tak uważam je za świetne pozycje. W każdym bądź razie pierwszy Calibur to moja ulubiona bijatyka i trochę żałuje że Namco nie zrobiło konwersji na PS2. Nie ma co jednak płakać nad rozlanym mlekiem i czekać na kontynuację godną swojego wielkiego poprzednika.

EDIT:
Skoro tak dużo osób wypisywało swoje ulubione postacie z każdej części to ja też to zrobię. Oto postacie którymi najczęściej pykałem w poszczególnych częściach:
SE-Cervantes, SC-Nightmare, Mitsurugi, SC2-Nightmare, Mitsurugi, Xianghua, SC3-Siegfried, Mitsurugi, Setsuka.
Może ktoś by napisał jakie są jego ulubione areny? Bądź, co bądź w Soulach były one bardzo ciekawe i klimatyczne. Moje typy to:
SE-Valencia Port (arena Cervantesa), SC-Osthreinsburg Castle (arena Nightmare'a),
SC2-Xiwei Siege Ruins (arena Xianghua'y), SC3-Lost Cathedral (arena Siegfrieda i Nightmare'a), Pirate Raid (arena Cervantesa)
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2006, 01:21:04 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
« Odpowiedź #182 dnia: Września 11, 2006, 11:13:10 am »
Ja w trójce najbardziej lubię:
Tirę-szuja i całkiem fajniutko się nią gra. Minus to to,żę jakoś łatwo ją zdmuchnąć [mao life'a]
Mitsurugiego-chyba najmocniejsza postać. Bardzo dobrze mi się nim gra
Setsukę-klimatyczna, fajna laska i całkiem nieźle się ią walczy

Z aren chyba najfajniejsza jest Cervantesa i Setsuki [z przewagą w stronę setsuki]. Potem ta Ivy.

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
« Odpowiedź #183 dnia: Września 11, 2006, 01:36:00 pm »
Co do nowych postaci w tej odsłonie to mam następujące zdanie:
Zasalamel-gość o dalekim zasięgu, całkiem szybki ale dużo jego ciosów ma spore opóźnienie po zablokowaniu.
Setsuka-moim zdaniem najsilniejsza ze wszystkich nowych fighterów. Jest niesamowicie szybka, jej ciosy mają zerową karalność a do tego o dziwo ma całkiem niezły power. Jedyna jej wada to krótki zasięg.
Tira-postać ta lawiruje pomiędzy tymi dwoma postaciami czyli ma średni zasięg, power i szybkość. Podobają mi się jej infinity combo.
Minus to to,żę jakoś łatwo ją zdmuchnąć [mao life'a]

Raczej nie może mieć mało life, bo wszyscy zawodnicy mają tyle samo. Ewentualnie może chodzić ci o to, że często można ją trafić na counterze, a wtedy jak wiadomo, wszystkie ciosy odbierają więcej energii.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2006, 02:27:57 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #184 dnia: Września 17, 2006, 01:20:07 am »
hmm.... imo zasalamel to lipna postać raczej, bo może i ma w miarę szybkie ciosy o dalekim zasięgu, ale i tak łatwo go przyblokować i skontrować.....
Setsuka to moim zdaniem lekkie przegięcie, bo przy takim powerze, postać powinna być chociaż trochę wolniejsza....
Tira ma trochę zbyt spaczoną psychikę i mnię trochę denerwuje. A poza tym walka tą jej obręczą też mnie jakoś nigdy nie kręciła...
Za to strasznie ubolewam nad tym, że mi w sc3 yun-seunga popsuli. Głównie dlatego, że w sc2, praktycznie z każdego ataku można było przejść w crane co dawało raczej spore możliwości, a w sc3 moja ulubiona postać wypada niestety raczej blado....  
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Anouk

• SemiRedaktor
« Odpowiedź #185 dnia: Września 17, 2006, 05:20:23 pm »
A czy gra tu ktoś jeszcze w starego Soul Blade'a (pierwszą część)? Czy tylko ja mam taki sentyment...? ^^ Poza tym co sądzicie o ścieżce dźwiękowej z tej serii?

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
« Odpowiedź #186 dnia: Września 17, 2006, 07:26:20 pm »
A czy gra tu ktoś jeszcze w starego Soul Blade'a (pierwszą część)? Czy tylko ja mam taki sentyment...? ^^ Poza tym co sądzicie o ścieżce dźwiękowej z tej serii?
Ja :).  Do starego, poczciwego Soul Blade'a pałam wielką sympatią. Mimo że gra z powodu upływu latek straciła swój dawny czar, to wciąż bardzo lubię w nią popykać, bo jest to bez wątpienia jedna z najlepszych bijatyk jaka kiedykolwiek powstała.
Co do ścieżki dźwiękowej Soulów, to uważam ją za najlepszą ze wszystkich nawalanek (minimalnie za nią plasuje się Tekken), a to po części dlatego że jestem wielkim fanem muzyki instrumentalnej, która to właśnie przewija się przez tą serię. Któż nie polubił kapitalnej piosenki z intra SE, o nazwie Edge of Soul? Po za tym spodobały mi się inne kawałki z pierwszego Soula takie jak: "Brave Folk Song" z areny Cervantesa czy na przykład "Oath of the Sword". Ścieżka dźwiękowa z drugigo Soula jest również kapitalna, jak na przykład utwór "In the Name of Father" z areny Nightmere'a, a także inne utwory których nie pamiętam, bo dawno nie grałem w SC. W kolejnych częściach utwory nie są już takie rewelacyjne i klimatyczne, ale nadal stoją na wysokim poziomie (zwłaszcza w SC3). Podsumowując, Namco pod względem ścieżki dźwiękowej, stworzonej do swoich bijatyk, pozostawia daleko w tyle konkurencję (DoA i Virtua Fighter) i świetnie dopasowało typy melodii do swoich tytułów. Wiadomo że w Tekkenie usłyszymy sample i pulsującą elektronikę a w Soulach, jako że jest to gra której akcja jest umieszczona w okresie średniowiecza, to tło dla niej będą stanowić, bardziej instrumentalne kawałki, które doskonale budują klimat tej gry.
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2006, 12:44:00 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Anouk

• SemiRedaktor
« Odpowiedź #187 dnia: Września 18, 2006, 07:24:32 pm »
Mimo że gra z powodu upływu latek straciła swój dawny czar
A moim zdaniem, to ona właśnie nie straciła czaru i może zatrzymałam się w czasie i nie biegnę z duchem nowoczesności, ale kolejne części nie miały w sobie tego co przyciągnęło mnie do pierwszego Soul Blade'a.
Co do muzyki: Jest udana. Mi szczególnie podoba się muzyka z intro zwłaszcza z teledyskiem, a dokładnie nawet to świetny jest ten początkowy moment, kiedy statek buja się na falach morza przy czym grana jest taka muzyczka w wysokich tonach. Notabene statek w teledysku jak i postać samego Cervantesa kojarzyć się może nieco z filmem 'Piraci z Karaibów'. Wracając jednak do muzyki to najlepsze motywy wykorzystane są w momencie kiedy zamyka się opowieść o danej postaci w Edge Master Mode (chodzi mi o zakończenie) np. melodia Seung MiNy, Sophitii..

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
« Odpowiedź #188 dnia: Września 19, 2006, 12:59:31 pm »
Mimo że gra z powodu upływu latek straciła swój dawny czar
A moim zdaniem, to ona właśnie nie straciła czaru i może zatrzymałam się w czasie i nie biegnę z duchem nowoczesności, ale kolejne części nie miały w sobie tego co przyciągnęło mnie do pierwszego Soul Blade'a.
Co do muzyki: Jest udana. Mi szczególnie podoba się muzyka z intro zwłaszcza z teledyskiem, a dokładnie nawet to świetny jest ten początkowy moment, kiedy statek buja się na falach morza przy czym grana jest taka muzyczka w wysokich tonach. Notabene statek w teledysku jak i postać samego Cervantesa kojarzyć się może nieco z filmem 'Piraci z Karaibów'. Wracając jednak do muzyki to najlepsze motywy wykorzystane są w momencie kiedy zamyka się opowieść o danej postaci w Edge Master Mode (chodzi mi o zakończenie) np. melodia Seung MiNy, Sophitii..
Chodziło mi o to że gra straciła swój dawny czar z powodu przestarzałej już grafiki i systemu walki, jeśli chodzi zaś o klimat to ma go cały czas, bo jak wiadomo gry nie tracą go nawet pomimo upływu lat. Tak w ogóle to właśnie klimat, był tym co szczególnie spodobało mi się w SE i SC1. SC2 i SC3 nie miały już takiej atmosfery, ale i tak ich tematyka i ciekawa fabuła to elementy które bardzo wyróżniają Soule na tle innych bijatyk i pewnie będą dalej mnie przyciągać do tej serii. Też bardzo podobają mi się utwory kończące Edge Mastera, gdybym nie wiedział że pochodzą one z jakiejś bijatyki to pomyślałbym że wywodzą się z jakiegoś RPG czy przygodówki. Spodobał mi się naprzykład utwór "The Carnage has Begun" z zakończenia Siegfrieda który fajnie buduje klimat jego transformacji w Nightmare'a.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2006, 01:10:53 pm wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
Odp: Soul Blade / Edge Soul Calibur 1, 2 i 3
« Odpowiedź #189 dnia: Maja 11, 2007, 12:52:55 am »
Pewnie wielu juz wie ale niektorzy pewnie jeszcze nie ;]
Na Wii zmierza Soul Calibur: Legends.
Ma to byc action/adventure... choc moim zdaniem bedzie to zwykla sieka, bedziemy mogli wybrac jedna z wielu znanych nam juz postaci... teorytycznie moze wyjsc z tego cos zajebistego ala DMC czy Ninja Gaiden... ale bardziej prawdopodobne dla mnie jest to ze bedziemy swiadkami ogromnej plamy na honorze tej szanowanej przez fanow serii ;]
Czyli cos jak gra Nin costam costam ktora byla spinoffem Tekkena ;]

Anyway artworki 2 arazie sa i ten z nightmarem wyglada zajebiscie i nawet siedzi na moim pupicie ;]

http://www.gfdata.de/archiv05-2007-gamefront/soul1.jpg

http://www.gfdata.de/archiv05-2007-gamefront/soul2.jpg

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #190 dnia: Maja 11, 2007, 12:15:09 pm »
nie działają uż ... 403 frobiden ;/ IMO zrobienie z Soul Colibra czegoś na wzór DMC, albo NInja Gaiden to pomylony pomysł... ale cóż, pożyjemy zobaczymy. a nóż, widelec ;f
Kame Hame Ha

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #191 dnia: Maja 11, 2007, 12:39:19 pm »
Oczywiście, że nic z tego nie wyjdzie, bo wiadomo, że nieważne jak dobra by była ta gra to i tak większość fanów ją zjedzie. Zawsze znajdą jakiś choćby najmniejszy błąd i wyolbrzymią go.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #192 dnia: Maja 11, 2007, 01:35:23 pm »
Smogu jak chcesz zobaczyc arty to na 1up sa tutaj:
http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3159324

Eeee butz to w koncu nic z tego nie wyjdzie czy fani beda nazekac? Bo to roznica ;]

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #193 dnia: Maja 11, 2007, 03:29:38 pm »
Smogu jak chcesz zobaczyc arty to na 1up sa tutaj:
http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3159324

Eeee butz to w koncu nic z tego nie wyjdzie czy fani beda nazekac? Bo to roznica ;]
Chodzi mi o to, że gra może i będzie dobra, ale będzie podobnie jak z DoC. Jako zwykła strzelanka to gra daje radę. Jako część Final Fantasy - już ciężej.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
« Odpowiedź #194 dnia: Maja 11, 2007, 06:49:41 pm »
Fani narzekają bo nie lubią gdy wydaje się średnie gry noszące nazwy ich ukochanych szpili, poza gatunek w jakim były wcześniej, tylko po to by zdobyć więcej kasy na licencji, to normalne. Ja tam nie wiem co z tego wyjdzie i za bardzo mnie nie ciekawi bo Wii raczej nigdy nie kupię. Chociaż z drugiej strony fajnie by było pomachać Wiilotem jak Mitsurugi swoją kataną ;]

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpnia 15, 2007, 02:37:09 pm »

Offline Hisoka

• SS-Obersturmbannführer
  • Blade Dancer
  • Cute Cynic
    • http://smellofwhitecat.blogspot.com/
« Odpowiedź #196 dnia: Sierpnia 15, 2007, 11:29:20 pm »
o! kasandrze też już urosły XD

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpnia 16, 2007, 12:57:24 am »
Sophitia ma jeszcze większe cycki niż Taki. Rany boskie, co się dzieje z tą grą....

Swoją drogą, ostatnio zagrywam się w Soul Calibur III. Praktycznie codziennie chwilę pykam w to, staram się wszystko odblokować (już mi niewiele brakuje). To jest cholernie dobra gra mimo wszystko. DB, powiedz mi, czemu tak właściwie SCII jest lepsze od III. Ten drugi jest praktycznie taki sam, tylko że dużo więcej bajerów jest.

Offline RadicalDreamer

• Yume
  • Wanderer
« Odpowiedź #198 dnia: Sierpnia 16, 2007, 01:20:44 am »
o! kasandrze też już urosły XD
Sophitia ma jeszcze większe cycki niż Taki. Rany boskie, co się dzieje z tą grą....
Cóż, ma to zalety praktyczne, łatwiej jest złapać oddech podczas takiej wyczepującej walki...pomijając to, że dekolty są coraz bardziej odsłonięte ;f
To jest cholernie dobra gra mimo wszystko. DB, powiedz mi, czemu tak właściwie SCII jest lepsze od III. Ten drugi jest praktycznie taki sam, tylko że dużo więcej bajerów jest.
Dla mnie SC3 jest gorszy od SC2 z tym że zepsuli design niektórym postaciom i jeszcze bardziej zbugowali w niektórych miejscach system walki. Poza tym, we wszystkich pozostałych kwestiach SC3 jest dla mnie lepszy.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2007, 01:22:10 am wysłana przez RadicalDreamer »

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #199 dnia: Sierpnia 16, 2007, 01:56:24 am »
akurat Cassie pasowały małe cycuszki ;/ była drobna z małymi cyckami ;/ a teraz to z niej babsko z CYCAMI ;/ goddamyt, jak tak pójdzie to i facetom urosną cycki ;/ ew. będą mieli mięśnie jak Pudzian po szprycowaniu ;/