O tej sadze można by napisać wiele. Pierwszy soul zrobił na mnie duże wrażenie i zmniejszył nieco mój ówczesny zachwyt Tekkenem2. Do dziś pamiętam kapitalne intro z tej gry z piosenką "Edge of Soul". Gra może nie posiadała zbyt rozbudowanego systemu walki jak na tamte czasy, ale za to posiadała świetny klimat i tematyke którymi zaskarbiła sobie serca graczy na całym świecie, w tym mnie.
Gdy natomiast pierwszy raz zobaczyłem Soul Calibura, to aż mnie ścieło z nóg. Była to pierwsza next-genowa gra jaką ujrzałem i nie zapomne tego widoku już nigdy. Powalająca grafika, płynna do bólu animacja, wspaniały design postaci, aren i broni, cudne efekty świetlne, to wszystko stanowiło istną orgię dla mych oczu. System walki zmienił się znacznie w stosunku do swojej poprzedniczki i wreszcie stał się mocnym punktem tej pozycji. Wreszcie zyskał on intuicyjność, dodano wiele nowych ciosów, możliwość pełnego poruszania się po arenie, a także całkowicie zmieniono system wyprowadzania combosów. Gra nie opierała się już wyłącznie na przeprogramowanych sekwencjach kilku ciosowych, a zamiast tego combosy można było łączyć, przedłużać i kończyć na kilka sposobów. Zalet SC można by wymieniać wiele, a seria po tej części już nigdy nie osiągnęła takiego poziomu. Kolejne części na które wyczekiwałem z niecierpliwością nie przyniosły już tak wielkiego przełomu, ale i tak uważam je za świetne pozycje. W każdym bądź razie pierwszy Calibur to moja ulubiona bijatyka i trochę żałuje że Namco nie zrobiło konwersji na PS2. Nie ma co jednak płakać nad rozlanym mlekiem i czekać na kontynuację godną swojego wielkiego poprzednika.
EDIT:
Skoro tak dużo osób wypisywało swoje ulubione postacie z każdej części to ja też to zrobię. Oto postacie którymi najczęściej pykałem w poszczególnych częściach:
SE-Cervantes, SC-Nightmare, Mitsurugi, SC2-Nightmare, Mitsurugi, Xianghua, SC3-Siegfried, Mitsurugi, Setsuka.
Może ktoś by napisał jakie są jego ulubione areny? Bądź, co bądź w Soulach były one bardzo ciekawe i klimatyczne. Moje typy to:
SE-Valencia Port (arena Cervantesa), SC-Osthreinsburg Castle (arena Nightmare'a),
SC2-Xiwei Siege Ruins (arena Xianghua'y), SC3-Lost Cathedral (arena Siegfrieda i Nightmare'a), Pirate Raid (arena Cervantesa)