Autor Wątek: PlayStation 3  (Przeczytany 58347 razy)

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
PlayStation 3
« dnia: Lutego 24, 2004, 10:41:48 pm »
Zastanawia mnie jak widzicie nową konsole sony,  jej miejsce na rynku, tytuły kontynuowane( które powinny być kontynuowane) na tej platformie... i oczywiście co o niej wiecie w tym miesiącu w którymś z pisemek pctowych poruszony został temat konsol na podłożu czysto technicznym otóż PS3 ma być wyposażone w Procesor o tymczasowej nazwie CELL który ma wykonywac 100 razy więczej obliczeń na sekunde niż P4 2.5 Ghz ale to nie wszystko grafika PS3 ma być wyposażona w oddzielny procesor tego typu... W badania utopiono 800 mln. zielonych nad prockiem pracuje IBM, Sony i jeszcze jakaś firma na T :D(nie pamiętam jaka). Co więcej konsola sony ma \"przelewać niewykorzystaną moc procka (w sieci lokalnej) do innych urządzeń wyposażonych w procesor typu CELL (w planach jest stworzenie wersji uborzeszej dla różnego typu urządzeń), działa to równierz w drugą stronę jezeli nasz PS3 jest za słaby by pociągnąć jakąś gre sam może czerpać z mocy obliczeniowj innych procesorów tego Typu, co daje praktycznie nieograniczone możliwości :)                            
]

Offline GamePlay

• General
    • http://gunzbibo.neostrada.pl
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2004, 11:00:10 pm »
Hmm... Według mnie to są kolejne plotki. Jak może być procesor wykonujący obliczenia 100 razy szybciej niż P4 2.5 Ghz (250 Ghz?!) wmontowany w konsolę :?: Konsola musiałaby być wielkości pralki lub lodówki by zmieścić odpowiedni system chłodzenia. Ale jest to bardzo możliwe żeby wydać \"800 mln zielonych\" na prace nad procesorem. IBM mnie się zdaje nie może pracować razem z Sony gdyż mają podpisaną umowę z Nintendo na używanie ich procesora w NGC, ale może jestem nieco opóźniony w tych sprawach :D ...                            
I got my head checked by a jumbo jet. It wasn't easy but nothing is, no... [Whoo hoo!] Well I feel heavy metal [Whoo hoo!] And I'm pins and I'm needles [Whoo hoo!] Well I lie and I'm easy, all of the time and I'm never sure why I need you... Pleased to meet ya!

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 24, 2004, 11:06:04 pm »
Napisałem tego co się dowiedziałem z Chipa :D także zdaje mi się że IBM może pracować na dwa fronty a CELL ma być złożony z iluś tam coprocesorów bodajże powyżej 30 :D nie wiem ale zdaje mi się że ma być wykonane w technologi 0.65 nanometra więc nie przesadzajmy z tym chłodzeniem....                            
]

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 24, 2004, 11:17:12 pm »
Ehh to z CELLEM nie koniecznoie musi byc sciema bo jak sama nazwa wskazuje ma byc bardzo malutkie (Cell= komorka) a wiec moze jakos to zmontuja ze nie wyjdzie z tego pralka :D Ale z tego co slyszalem to Cell ma byc przeniesiony do PS4 bo na czas PS3 sie nie wyrobia bo Nintendo i Mixrosoft przyspieszyly date wydania kolejnych konsol!! A ta firma na T to nie czasem Toshiba? A ja tesh slyszalem ze nad tym prockiem ma pracowac IBM (oni maja umowe z  Nintendo hyba tylko na GCN ale moze do nastepcy Cube\'a tesh beda robic wiec wtedy bedzie praca na 2 fronty- ale watpie aby ktoorys z gigantow sie zgodzil aby IBM pracowal nad ich konsolami)

PS
PS2 tesh mial wymiatac strasznie grafika we wczesnych zapowiedziach i byc iles tam potezniejszy od PC a jak wyszlo sami wiecie, wiec raczej radze wstrzymac sie z wychwalaniem PS3)                            

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Dark M

• General
    • http://
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 25, 2004, 12:58:54 am »
hehe ... śmieszne rzeczy                            

Disgaea ... jedna z najpiękniejszych gier, kocham ją.

UWAGA!! Nie znam i nie kożystam z żadnych zasad dotyczących ortografi i składni języka polskiego

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 25, 2004, 08:41:37 am »
hehe ... śmieszne rzeczy

Heh dokladnie Dark Master smiszne to rzeczy ale mogles zabrac glos bo z tego co przyuwazylem to ty jestes obcykany w temacie konsol i technikalii i ciekawi mnie twoja opinia na temat Cella :???:                            

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2004, 08:27:52 pm »
Po co ma być PS3 jak jeszcze PS2 się nie nacieszyłam(buuuuuuu :cry: troche za wcześnie)a poza tym jak na razie nie ma tak dużo gier na PS2....co na PS z resztą grafika wogóle powala na PS2 to po co tak wcześżnie ją ulepszać ....z resztą co oni jeszcze chcą ulepszać ,zrobią trujwymiarowy obras wychodzący z tv czy co :?:                            

Offline g-H-o

• Soldier
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 29, 2004, 12:31:36 pm »
Jak dla mnie to Sony nie powinno wypuszczac na rynek swojej nowej konsoli nie wczesniej niz w 2005/2006 roku. Stara PS2 dobrze sie trzyma, powstaja nowe gry, w przyszlosci ukarze sie naprawde sporo wartosciowych gier typu MGS3 czy chociazby nowe FF. Poza tym ja nadal czekam na takie gry jak Devil May Cry 3 (ktora MUSI byc lepsza od 1 i 2)  oraz na kontynuwacje Vagrant Story (mam nadzieje ze takowa jeszcze powstanie) Poza tym nie mam jeszcze odlozonych pieniedzy na PS3 ktora zapewne bedize kosztowac fortune :)                            

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 01, 2004, 08:51:07 am »
OK no to teraz mały cytat z gazety :D \"... sercem PlayStation 3 będzie układ o kodowej nazwie CELL. W jego tworzenie zaangażowane są trzy firmy - Sony, Toshiba i IBM. Koszt zaplanowanych na 4 lata prac nad tym układem wstępnie oszacowano na pół miliarda dolarów. Dzięki zaangażowaniu tak dużych śroodków powstać ma procesor, który będzie mógł wykonywać trylion operacji na sekunde (1 teraflop), co jest wynikiem około 100 razy lepszym od P4 z zegarem 2,53 Ghz!
Tak ogromna wydajność osiągnięta ma być dzięki wykorzystaniu w pojedynczym procesorze od 16 do 32 niezależnych jednostek centralnych (Attached Processing Unit - APU), pogrupowanych w ośmiordzeniowe bloki...\"
To było co do procka, teraz grafika :) :
\"Za grafikę w PlayStation 3 odpowiedzialny będzie drugi, także w pełni programowalny CELL. W odróżnieniu jednak od wersji podstawowej graficzny CELL będzie miał cztery bloki po cztery rdzenie ogólnego przeznaczenia i kolejne cztery bloki odpowiedzialne za tylko za obróbkę pikeseli. Do tego dojść mają jeszcze odpowiednio pogrupowane banki pamięci cache.\"
Co do \"ściągania\" mocy obliczeniowej z innych urządzeń:
\"Co ciekawe, CELL może udostepnić swoją niewykorzystaną moc obliczeniową innym urządzeniom podłączonym do domowej sieci, jak również w razie potrzeby skorzystać z ich zasobów - i nie chodzi tu wyłącznie o inne konsole do gier. W dalszej przyszłości naszego PS3 będzie mógł wesprzeć w obliczeniach telewizor czy inne urządzenie RTV lub AGD, a nawet telefon komórkowy. Konstruktorzy przewiduja produkcję \"lżejszych\" wersji kości CELL, przeznaczonych właśnie dla tego typu urządzeń powszechnego użytku.\"
Dziękuje :D Wszystkie cytaty zostały zaczerpnięte z miesięcznika Chip numer 3/2004 z artukułu \"Pecet do lamusa?\". I co wy na to ?? :twisted: :D                            
]

Offline GamePlay

• General
    • http://gunzbibo.neostrada.pl
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 01, 2004, 12:19:58 pm »
Po co ma być PS3 jak jeszcze PS2 się nie nacieszyłam(buuuuuuu :cry: troche za wcześnie)a poza tym jak na razie nie ma tak dużo gier na PS2....co na PS z resztą grafika wogóle powala na PS2 to po co tak wcześżnie ją ulepszać ....z resztą co oni jeszcze chcą ulepszać ,zrobią trujwymiarowy obras wychodzący z tv czy co :?:

To jest oczywiste: POGOŃ TECHNOLOGICZNA O_o I tak PS2 jest dobre jeżeli chodzi o wykorzystanie technologii, tak więc ja też się pytam (pytanie retoryczne) Po co :?: Z tego co już istnieje można zrobić niezłego potwora do gier...                            
I got my head checked by a jumbo jet. It wasn't easy but nothing is, no... [Whoo hoo!] Well I feel heavy metal [Whoo hoo!] And I'm pins and I'm needles [Whoo hoo!] Well I lie and I'm easy, all of the time and I'm never sure why I need you... Pleased to meet ya!

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 01, 2004, 12:23:40 pm »
Nie znasz powiedzenia apetyt rośnie w miare jedzenia ??
Można było tak mówić 10 lat temu, ale teraz możesz pograć w gry z tamtych czasów góra dzień... Ale jak to się mówi Nothing ever changes :D                            
]

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 09, 2004, 06:24:57 pm »
ja myślę, że w najbliższym czasie nie będzie PS3.....Sony ma jeszcze za dużo do zarobienia na PS2, żeby wystawiać coś nowego                            
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Dark M

• General
    • http://
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 09, 2004, 07:02:21 pm »
A co takiego niby sony ma do zrobienia na Ps2 ?
Poprostu jaki sens ma wypuszczanie nowej konsoli gdy jeszcze PS2(konsole/gry/akcesorja) sprzedaje sie świetnie. PS3 wyjdzie najwcześniej w 2006. a co do specyfikacji NIC nie jest jeszcze przesądzone, niema szans na ocenianie co będzie miało w środku PS3, a złorzą się na to 3 czynniki:
-Konkurencja
-Tehnologi która bedzie wtenczas dostępna
-no i oczywiście kasa.
(Toshiba hyba nie zaangażowała się w tworzenie jedynie w produkcje)

Cytat rzekomo z \"CZipa\"
\"Co ciekawe, CELL może udostepnić swoją niewykorzystaną moc obliczeniową innym urządzeniom podłączonym do domowej sieci, jak również w razie potrzeby skorzystać z ich zasobów - i nie chodzi tu wyłącznie o inne konsole do gier. W dalszej przyszłości naszego PS3 będzie mógł wesprzeć w obliczeniach telewizor czy inne urządzenie RTV lub AGD, a nawet telefon komórkowy. Konstruktorzy przewiduja produkcję \"lżejszych\" wersji kości CELL, przeznaczonych właśnie dla tego typu urządzeń powszechnego użytku.\"

Fajny tekst, ale może być problem jak będe grał na PS3 i będe chciał sobie zrobić tosty to co? będe musiał zatrzymać gre(akurat będe wtedy robił tosty genialne!). A czy jak mama będzie odkurzać animacja bedzie się przycinać ?Bardzo Ciekawe.

Ja osobiście czekam tylko na PSP, rzekomo w gródniu dojdzie do światowej premiery, na E3 wszystko się wyjaśni.                            

Disgaea ... jedna z najpiękniejszych gier, kocham ją.

UWAGA!! Nie znam i nie kożystam z żadnych zasad dotyczących ortografi i składni języka polskiego

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 09, 2004, 07:02:34 pm »
hehe to się okarze może tytuły z PS2 przerzucą na PS3 tak jak nintendo zrobiło z N64 przerzucając np przygody Cpt.Foxa tak więc wszystko się okarze :D                            
]

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 09, 2004, 07:17:54 pm »
Chodziło mi o to, że n PS2 można wydać jeszcze duuuużo gier i nie ma sensu tworzenia PS3                            
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 09, 2004, 07:22:05 pm »
Mnie też o to chodziło że na PS3 można wydać te gry wykorzystując nową moc itp...[use the force Luke]                            
]

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 09, 2004, 08:03:01 pm »
to by nie było głupie.....taki sobie zwykły FFX na przykład z parametrami PS3.....ale na razie możemy tylko pomarzyć :cry:                            

Offline Zell Dincht

• Blade Dancer
  • Dzielny Mały Toster
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 14, 2004, 05:54:14 pm »
"Sony za pomoca specjalistycznych sprzetow postanowilo zmierzyc poziom wykorzystywania przez gry mocy Play Station 2. Wyniki - prawie polowa gier, nawet tych najladniejszych nie zmusza PS2 do wiekszego wysilku.  60% zasuwa na zaledwie 30 klatkach na sekunde, a jeszcze wiecej wogole nie wykorzystuje koprocesora VU, ktory mial wspomagac Emotion Engine przy obliczaniu Al oraz fizyki w grach." Nic dodac nic ujac - po co robic PS3 skoro z PS2 mozna jeszcze tyle wycisnac?  
"Zapewne, ponieważ jesteśmy tak stworzeni, że porównywamy wszystko ze sobą i siebie ze wszystkim, więc szczęście i nieszczęście zależy od przedmiotów, z którymi się porównywamy, i przeto nie ma nic niebezpieczniejszego nad samotność. Wyobraźnia nasza, z natury swej skłonna do wzlotów, żywiona fantastycznymi obrazami poezji, stwarza sobie tłum istot stojących na różnych szczeblach, wśród których my stoimy na najniższym i wszystko prócz nas wydaje się wspaniałe, każdy inny jest doskonalszy. A dzieje się to w sposób zgoła naturalny. Czujemy często, że nam czegoś brak - i zda się nam, iż własnie to, czego nam brak, posiada ktoś inny, któremu też przydajemy i to wszystko, co my mamy, i nadto jeszcze pewne idealne zadowolenie. I oto szczęśliwiec jest zupełnie gotów - nasz własny twór!"

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 14, 2004, 06:29:11 pm »
jak to ma byc za 4 lata to nawet jesli powstanie to najprawdopodobniej na wiosne 2008 wiec i tak posiadacze PS2 zdaza sie nacieszyc swoim next genem

Offline De6v6il6

• Blade Dancer
PS3... Wath da Fak ??
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 14, 2004, 06:40:33 pm »
"Sony za pomoca specjalistycznych sprzetow postanowilo zmierzyc poziom wykorzystywania przez gry mocy Play Station 2. Wyniki - prawie polowa gier, nawet tych najladniejszych nie zmusza PS2 do wiekszego wysilku.  60% zasuwa na zaledwie 30 klatkach na sekunde, a jeszcze wiecej wogole nie wykorzystuje koprocesora VU, ktory mial wspomagac Emotion Engine przy obliczaniu Al oraz fizyki w grach." Nic dodac nic ujac - po co robic PS3 skoro z PS2 mozna jeszcze tyle wycisnac?
Analogiczna sytuacja była przy PSX że niby Grand Turismo wykorzystywało  30 % mocy konsoli a jak było sami wiemy...
]