Autor Wątek: MANGA W KRAJU I ZA GRANICĄ  (Przeczytany 8041 razy)

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
MANGA W KRAJU I ZA GRANICĄ
« dnia: Stycznia 05, 2004, 01:38:02 pm »
Patrzę, że coś nikt się nie pali by podjąć dyskusję w tym temacie... ja zacznę skoro tak. Chodzi mi o temat mangi i dostępności do różnych tytułów w naszym kraju. Co o tym sądzicie. Moja opinia w głownej mierze opiera się o tym co wyczytam w Mangazynie i Kawaii. Na pewno ilość tytułów zwiększa się w dobrą stronę, ale my fani jesteśmy uważani za zboczeńców i pedofili(głośna sprawa 75 str z 1 tomu Dragon Ball\'a- goły tyłek Bulmy). To jest ta nasza kochana polska rzeczywistość. Przez Pokemony jesteśmy skazani na nietolerancję ze wszystkich stron, Radio Maryja robi z nas satanistów. A je chcę tylko przeczytać Gundama, zachwycić się kreską pań z Clampa w X gdzie krwawa choć czarna posoka zalewa w efektowny sposób kartke. A dla rozerwania się pośmieję się z Keitaro Urashimy i Love Hina albo głupich gagów w Dr Slumpie. Ach, co by było gdyby sprowadzili do naszego kraju Yaoi aldo Yuri... ks. Rydzyk dzięki kampani antymangowaj zostałby nowym prymasem. Bądżmy dobrej myśli i miejmy nadzieję, że otoczenie wreszcie zaakceptuje nas - fanów mangi i anime.                            
Kame Hame Ha

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2004, 02:12:52 pm »
My zboczeńcy i pedofile???
To nie u nas w każdym sklepie można kupić hentai!!!
A Radio Ma Ryja(666 FM :twisted: )się wogóle nie zna na mandze.
A jedyna manga,którą czytałem to Dragon Ball.
Nie mam gdzie mam kupować innych :cry:                            
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Nova/smogu

• Zerg Lurker
  • SuperMod
  • MOAR!
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 05, 2004, 04:12:54 pm »
Z tym się zgodzę, mangi są, ale z dostępem gorzej, miejscami wręcz fatalnie.... nie zostaje nic innego jak EMPIK lup sprzedaż wysyłkowa.                            
Kame Hame Ha

Offline lechu

• Adventurer
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2004, 05:25:08 pm »
Niestety ale w naszym kraju manga i anime wciąż są postrzegane jako bajki dla dzieci, a jak się nagle okazuje że w takiej bajce znajduje się jakieś przesłanie, poruszany jest poważny problem, pokazane są sceny przemocy, ew. czyjś goły tyłek to podnosi się wżawa wśród dewot że jak to można takie rzeczy dzieciom dawać do czytania/oglądania.

Co do dostępności to akurat nie bardzo się tym interesowałem. Ot na mangi kasy nie mam, a anime jak juz coś to zasysam z netu. Sporadycznie jednak widuje w kiosku jakieś mangi (bo o te zdecydowanie łatwiej niż o anime - o ogólno dostępnych oryginałach mówie, żeby wątpliwości nie było). Wydaje mi się jednak że mimo wszystko jest dużo lepiej niż było jak bardziej się tym interesowałem. Temat jest na językach, czy to na łamach prasy czy poprzez telewizję (pomijam już to czym oni nas raczą), a więc jest dobrze i z tego należy się cieszyć. Gorzej by było gdyby tak jak przed kilku laty - ani widu ani słychu.                            
You runaway shinobi....

Offline Alakair

• Daredevil
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2004, 01:41:23 am »
Mam komplecik w domu mangi `Neon Genesis Evangelion`, DB w sumie chciałem zbierac tylko doszedłem do wsniosku po co... czytać to co sie zna na pamięc? Ble. Of My goddnes mnie nie bawi, Slump nie dla mnie, Loki super człowiek czy jakoś tak to paskudztwo jakich mało. Oj bieda bieda z Mangą w kraju.                            
The closer you get to the light, the greater your shadow becomes...

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 24, 2004, 02:42:01 am »
Oj na pewno sie nie zgodze ze w naszym kraju jest bieda z manga!!!! :evil:  To co sie dzieje ostatnio przechodzi moje wszelkie oczekiwania! Qpuje z qmplem i qpela mangi i juz sami nie wiemy co wybierac!! :-? . Ja kupuje Video Girl AI(ulubiona moja manga w pewnym sensie opowiada o moim zyciu-problem z 2 dziewczynami kocham jedna ktora nie zwraca na mnie uwagi wiec postanowilem byc z inna ktora mnie bardzo polubila no tak jak Moteuchiemu tak imi nic nie wyszlo z tego zwiazku :cry: ); oraz Exaxxion(qpowalem) i Mangamix i tera bede Evangeliona qpowal. Qmpel ma wszystkie tomy AKIRY, DB, DrSlump, CowboyBebop, Naruto, Slayers, (wszystkie jakie wydal JPF do tej pory ofkoz)-maniak. Qmpela ma kupuje: Eden,OH My Goddes, Chobits, X, Czesc Michael, no i kolekcjonerskie wydania mang JPF. Dzieki Adamowi i Beacie(pozdrowionka:D) jestem trohe obeznany w Mandze na polskim rynku bo ja sam nie qpuje za duzo mang(zaprzestalem qpowania MangaMixu niedawno). Ale moim zdaniem nasz rynek bardzo, ale to bardzo sie rozwinal -Egmont zaczal wreszcie wydawac Mangi; JPF wydaje najwieksze swiatowe hity i jeszcze maja zamiar wydawac nowe serie taki jak Hellsing-anime bylo genialne(!!! :evil: ) czy kolejny tom Ghost in the Shell. tylko tera pozostaje pytanie kto ma kase na to wszystko??? :cry:
   A co do dostepnocsi to tez mnie to wqrza bo Empik u mnie w Gliwicach olewa mange sikiem prostym, na szczescie jest wspaniala ksiegarnia Matras ktora ma wielka oferte mang :D  bo wysylkowo nichce mi sie zamawiac nie mam tyle gotowkki zeby zamawiac kilka/kilkanscie tomow naraz. Ale reasumujac to rynek Mangowy w naszym kraju znacznie sie rozwinal przez ostatnie pol roku!!!!                            

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Mortus

• Wanderer
    • http://
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2004, 12:38:04 pm »
Może i są w Polsce mangi, ale jeśli porównamy z nawałem jaki jest w Japonii to u nas bieda aż piszczy...                            
Mortus łoz hir
"Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - by unknown artist

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 24, 2004, 01:49:43 pm »
W Dżaponii manga to świętość.Podobno raz w Japonii jakiś dzieciak zaskarżył swoją matkę do sądu o to,że wyrzuciła ona całą kolekcję mang swojego synka!                            
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2004, 11:51:38 pm »
Heheehe widze Solidus ze czytasz niekiedy Kawaii :D . A co do mortusa to hyba oczywistym jest ze w porownaniu z Japonia to unas jest bieda... ale tak samo jest z grami,sushi, Arcadami i czym tam jeszcze hcesz poprostu to sa ich produkty, a na nasz rynek mangowy to niemozna zbytnio narzekac(od tegorocznych wakacki...bo wczesniej bylo strasznieee-teraz sie rozwija mocno) i mam nadzieje ze nie stanie ani na krok bo jak wiadomo kto stoi w miejscu ten sie cofa wiec mam nadzieje ze nasi wydawcy juz prowadza rozmowy o wydawanie jakis hitow japonskich na naszym rynku (np.Berserek/jesli wogole jest manga :???:  :?: / badz La Blue Girl :D )                            

If I ever hear you say another women's name in your sleep you'll wake up the next morning with your joystick missing... got it?

Offline Mortus

• Wanderer
    • http://
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 25, 2004, 01:12:07 am »
...np.Berserek/jesli wogole jest manga :???:  :?: ...
Wyobraź sobie że jest i ma się doskonale (była na dłuuuuugo przed anime (które jest oparte jedynie na kilku tomach - nie pamiętam których). Liczy już sobie 26 tomów, i jest wydawana z częstotliwością 1 tom/5-6 miechów.
Co do La Blue Girl to wątpię, bo od razu by się takie zasrane cioty z Uwagi przywaliły (sorx za wyrażenie, ale tak łaśnie myślę) :-|                            
Mortus łoz hir
"Lepiej jest nie odzywać się i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości" - by unknown artist

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 25, 2004, 01:38:17 am »
Ja Berserka niestety nie ogladalem nie mam do niego dostepu :cry:  dlatego z checia bym poczytal mange!! A co do La Blue Girl to sobie zazartowalem, ale faqt niezla akcja by byla na TVN po wydaniu takiej mangi na naszym rynku ale ten material o DB to byla totalna porazka ja go nie widzialem ale jakies zdjecia i artykul otym widzialem i troche sie z tego usmialem te 6 latki z DB w rekach byly boskie i do tego ta kasa migajaca w tle bardzo mnie to smieszylo ale dlatego ze to bylo naprawde zalosne.... i pokazalo na co stac nasze media,dzieki temu calkiem inaczej patrze teraz na programy tego typu bo kiedys czesto bez zastanowienia wierzylem w to co w nich bylo omawiane a treaz gdy temat dotknal mego hobby zaczalem byc bardziej wyczulony na tresci w nich zawarte                            

Offline luk_san

• Soldier
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2004, 01:59:49 pm »
widze że tu są obeznani w tym temacie ale musz przzanc ze w internecie mózna znalesć ciekawa mange np mam od kolegi całą serie triguna(ODJAZDOWE MANGA )ma mi jeszzcze troche takich żeczy po feriach przywiesć  co do czasopis to nie wiem ostatnio jak patrzułem w empiku to troche tego było ale tytuły nic mi nie mówiły                            
Im alone siting with my broken glass riding on a metro

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2004, 05:57:51 pm »
Co do tego to nie mam wątpliwości trzeba naprawdę się naszukać żeby znaleść jakiś sklep z mangami.W Gdańsku w empiku nie ma tak dużo mang po incydencie w tvn od razu przestali sprowadzać mangi jpf(ponieważ tylko był z nimi wywiad) czyli min. X,DB,Naruto ,Slayers,Chobbits i jeszcze pare innych znikneło z pułek za to np.Video girl ai to jednak sprowadzają(Egmunta i Waneko dalej są).Moim zdaniem powinni najpierw zajrzeć do środka a nie zaraz jak w telewizji coś muwia to tych tytułuw nie ma .Powiem szczeże że tylko sie ośmieszyli przeciez ten synalek tej całej pani psycholog miał te pare nascie lat i pewnie nie był już dzieckiem ,a jego matka tyle czasu mu kupowała mangi DB i nigdy do nich nie zajrzała???by sprawdzić co kupuje swojemu synowi???Poprostu banał....z resztą są mangi specjalnie przeznaczone dla dzieci takie jak np.Hamtaro i takie dla młodzieży a nawet dla dorosłych więc nie wiem z czym oni mają problem poprostu się nie znają...                            

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 06, 2004, 07:37:00 pm »
Hehe...Hamtaro...
Ostatnio trafiłem na to na FoxKids...Po obejrzeniu \"intra\" wpadła mi do głowy pewna śmieszna myśl.Bowiem Hamtaro jest anime o przekazie podprogowym! Popatrzcie-chomiki coraz bardziej chcą upodobnić się do ludzi tworząc podziemny ruch oporu aby potem zbuntować się przeciwko ludziom(śwaidczy o tym scenka jak Hamtaro kroczy po kuli ziemskiej) a następnie skolonizują resztę planet(chomiki na innych planetach w kawałku z Ziemią oraz chomiki w statku kosmicznym) i nic im w tym nie przeszkodzi(chomiki biegnące po psie).Pokazują także uzależnienie jednego z gryzoni od słonecznika.
Oczywiście wszystko to żart wymyślony przeze mnie.TO TYLKO FIKCJA!!!Tak sobie to wymyśliłem i napisałem,żeby trochę się pośmiać.
Ciekawe jednak czemu ci japończycy tak uwielbiają te chomiki...?                            
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 08, 2004, 11:07:19 am »
Heyo! Niechce otwierac nowego topica bo niebedzie zbytniego odzewu bo jak widze manga sie za duzo nie unteresuje ludzi na tym forum wiec pytam tu:

Co sadzicie o wygladzie postaci z DragonWarriora VIII? Ich autorem jest Akira Toriyama i co tu duzo gadac moim zdanniem koles chyba stal sie troche wiezniem swojej tworczosci przeciez te postaci to istny dragon ball!! Hero wyglada jak Son Goku a ten siwy to Trunks (z przyszlosci) dziewczyna to Bulma...czy wy tesh macie takie wrazenie ze to te same postacie...hyba ze Square Enix specjalnie zazyczylo sobie takiego wygladu aby gra sie lepiej sprzedala choc i tak sprzedaje sie wspaniale w KKW (DWVII sprzedal sie tam lepiej niz FFIX co moim zdaniem jest porazka) ale jesli to niebyla prosba Square-Enix aby postacie tak wygladaly to Akira se wypalil :cry: ...co wy nato? brak pomyslow Toriyamy czy moze nacisk Square?
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2004, 06:22:01 pm wysłana przez Gipsi »

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 10, 2004, 03:38:31 pm »
Co do tego to masz racje Gipsi postacie są prawie identyczne.Jak tylko zobaczyłam dzisiaj screeny na stronie to od razu nasuneło mi się\"Kolejny Dragon Ball?\"Ale cóż Akira torijama narysowałje takie jakie są a my nie mamy na to zbytniego wpływu.... :???:                            

MarvelliX

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 10, 2004, 04:09:52 pm »
No rzeczywiscie główny bohater wygląda jak kolejne wcielenie Goku (Songo). :wink: . Może gość ma zamiłowanie do tej postaci :?:                            

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 10, 2004, 04:36:06 pm »
no a może poczciwy wujek Akira :D  po prostu ma swój jeden styl rysowania. poza tym jak byście narysowali tyle odcinków jednej kreskówki to też byłoby wam ciężko zmienić \"styl\"........poza tym jakbyście sobie pooglądali animacje z chrono trigger na PSX to też byście stwierdzili, że to dragon ball....                            
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!

Offline Kazumaru

• Komercyjny chłopak
  • SuperMod
  • Forbidden Lover
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 10, 2004, 07:38:32 pm »
No dobra mozliwe ze taki jush jego styl ale to ze ma taki styl nieoznacza ze postacie musza wygladac dokladnie tak samo!! Przeciez siwy wyglada dokladnie tak jak Trunks mozna mu bylo przynajmniej zmienic fryzure ale Toriyama tego niezrobil wiec obstawiam ze to efekt zamierzony i podobienstwa do DB sa specjalnie zrobione aby gra sie jeszcze lepiej sprzedala... przeciez w innych mangach Toriyama tworzyl tym samym stylem jednak postacie wygladaly troche inaczej niz ekipa z DB                            

Offline White_wizard

• Keyblade Master
  • Weapon Master
  • A way to the Dawn
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 10, 2004, 07:41:50 pm »
możliwe.....może to jest jakiś chwyt marketingowy.....a może pan Akira chciał wywołać takie skojarzenia po to aby przypomnieć wszystkim o swym Dragon Ballu                            
You were born from nothing, you will turn into nothing. What have you lost? Nothing!