Widzę że na znawcę trafiłem :-) No to w takim razie mam parę pytań:
Co rozumiesz przez piekło - Baator? Bo jeśli tak to on o ile mnie pamięć nie myli ma tylko 9 kręgów (warstw, albo
. W tym ostatnim władają najpotężniejsze demony - w tym np. Demogorgon.
Sigil (i love it) miasto drzwi, prowadzi wszędzie. W książce Planescape Torment był nawet taki \"dalszy opis\" - będąc w Baatorze widać na krańcu horyzontu słup (ofkors wierzchołka nie zauważysz
), do okoła której leży Sigil (nigdy jednak do tego słupa nie dojdzesz bo to niemożliwe) - czy coś koło tego....
Pani Bólu to bogini, ale to jest trochę bardziej skomplikowane. W książce Strony Bólu mamy okazję prześledzić losy takiego jednego gostka, który miał za zadanie dotrzeć do Pani Bólu i podarować jej urnę. Zadanie to zlecił mu... Posejdon, a miał na sobie zbroję wykutą przez Hefajstosa (nieźle z tą mitologią namieszali)
. Okazuje się, że Pani to córka Posejdona, niestety wpadła do Styksu, straciła pamięć i wylądowała w Sigil (jej wpadnięcie do Styksu miało coś wspólnego z tym, że nie chciała poslubić kogoś, kogo wybrał jej ojciec i uciekła ze swoim oblubieńcem) - trochę zamotałem
. Wracając do rzeczy.... Pani nie am wyznawców, bo wszystkich zabija, bo gdyby ich miała przyznałaby się do swego Bóstwa, co umożliwiłoby innym bogom wtargnięcie do Sigil (dla tego też podobno nigdy nie sypia, i chroni swojego \"królestwa\" - które Ravela z PT nazywa teraz z wiadomych już powodów klatką).
Wytknij mi błędy i ew. przekłamania w podanej przezemnie wersji Volrath, chętnie pogadam
:D