Autor Wątek: Fire Emblem  (Przeczytany 6077 razy)

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
Fire Emblem
« dnia: Marca 06, 2012, 08:36:19 pm »
Grał ktoś? Jak odczucia? Podobało się? Nie wiem nawet czy to napewno japońska gra czy chińska, więc proszę o sprostowanie. Obecnie grałem tylko w trzy części na telefon komórkowy. Bardzo mi się podoba, stawia na taktykę i myślenie, nie ma tu scen typu ,,WSZYSCY DO BOJU ! JAGMJAPHA!". Gra jest trudna na tyle, by ktoś, kto nie grał nigdy w podobnego typu RPG zniechęci się po 10 minutach. Walki są długie i często trzeba je powtarzać. . .bywa. Czasem to denerwuje, lecz satysfakcja z przejścia niektórych misji jest naprawdę wielka. Bitwy toczą się jak w Front Mission 3 albo Final Fantasy Tactics. Wybieramy bohatera, ruszamy się nim po mapce i atakujemy, wybierając broń. Takowych można mieć przy sobie do trzech sztuk, tak samo przedmiotów. Ekwipunek się wyczerpuje. Np. Miecza możemy użyć do 40 razy, a Eliksiru do 3. Na szczęście nie ważne jak przedmiot byłby zdezelowany, i tak można go sprzedać za pół ceny. Mamy spory wybór przedmiotów porównywalny do tego z Heroes Lore(grał ktoś?), szczególnie w późniejszych misjach. Z części na część jest ich coraz więcej(w trójce blisko setka).  Klasy postaci. . .jest ich napewno mało. Rycerz, łucznik, czarodziej i kawalerzysta(dopiero od drugiej części). Na 8 poziomie dzięki pewnym amuletom postacie mogą awansować w ,,nadklasy". Polega to na tym, że dostają bonus do głównej statystyki tj. rycerz dostaje +3 do siły a mag do mądrości. Wyjątkiem są Yamoun i Sheeila, które mogą awansować tylko przed 8 poziomem. W drugiej części dodana została także możliwość drugiego awansu na 15 poziomie. Polecam zagrać każdemu, gra została profesjonalnie przetłumaczona przez Camil02 i można ją znaleźć na 4shared, na profilu mobilevice.pl jak i na samej stronie.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
Odp: Fire Emblem
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 06, 2012, 10:10:46 pm »
Ja grałem w części od 4 do ostatniej wersji na Wii. O której części chcesz porozmawiać?  :)
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2012, 10:11:52 pm wysłana przez aysnel »

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 06, 2012, 10:43:48 pm »
A grałeś w części I-VI w wersji java? Bo moja wiedza na temat tej gry tyczy tylko javy, ale jestem zainteresowany kupnem wersji GBA(tak, mam to cudo). Grałeś w nią może?

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 07, 2012, 08:12:23 am »
Ja grałem w Fire Emblem 7 (aka Blazing Sword). Fajna gra, ciekawa fabuła, wymagający system. Dla mnie nie aż TAK trudna, o ile nie szarżujesz bezmyślnie i sprawdzasz zasięg przeciwników i ustawiasz swoich po lepszej stronie trójkąta. Przyznam się, że strateg ze mnie ciut marny i w kilku miejscach naużywałem save state, żeby nikogo nie stracić, a nie chciałem zaczynać walki od nowa.
I'm in Space!

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 07, 2012, 10:10:44 am »
Moja walka w Fire Emblem III, szósta misja - save, ruch, atak, load, ruch, save, ruch, atak, save, atak, load, atak. . .

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 07, 2012, 02:36:29 pm »
Mi udało się przejść wszystkie trzy części na GBA i z tego co zauważyłem, FE6 był najtrudniejszy, wtedy FE7(chociaż Hector Hard Mode był wyzwaniem), a na końcu zupełnie banalny FE8. Wszystkie części mi się podobały, ciekawy system i fabuła nie najgorsza. Świetne są też relacje między bohaterami, których kontrolujemy, hehe. Ogólnie każdy kto ma GBA powinien zagrać w te trzy FE.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 07, 2012, 02:50:46 pm »
Najtrudniejszy to jak na razie ostatni Fire Emblem: Radiant Dawn na Wii. Tu mozna przegrać już nawet  pierwszej. Wrogowie są zwykle silniejsi od gracza i lepiej rozstawieni. Często znienacka dostają posiłki  i bez problemu potrafią dobierać konkretnych oponentów dla naszych bohaterów. Na szczęście oczywiście znajdziemy też kilka postaci, które są właściwie nie do pokonania jak np. złodziejaszek Sothe czy asasyn Zihark. Co ciekawe, główna bohaterka jest naprawdę wrażliwa na ciosy i pozostawienie jej bez obrony to pewne samobójstwo. (przy okazji durny by leczyła poświęcając swoje HP, ma to uzasadnienie fabularne, ale w walce się nie sprawdza. To te chyba najgorsza część pod względem fabuły, co nie znaczy, że jest zła, ale na tle innych odsłon wygląda nieco blado.

PS: Grałem na emulatorze, wszystko działa dobrze tylko trzeba nieco pogrzebać w ustawieniach i nie ładować stanu gry ze slotów zapisu emulatora po jego włączeniu. (Heh, dobrze, że Chocobo tego nie czyta.)

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 07, 2012, 03:17:05 pm »
Hmm... A dobra w miarę ta część na GBA aysnel?

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 07, 2012, 03:21:13 pm »
Wszystkie 3 części na GBA są dobre ale najlepsza wspomniana już 7-mka czyli sealed sword, która jest prequelem dla części 6. (Nie pytałeś chyba o radiant dawn, o czym wcześniej wspominałem?)
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2012, 03:22:37 pm wysłana przez aysnel »

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 07, 2012, 05:56:37 pm »
Nie pytałeś chyba o radiant dawn, o czym wcześniej wspominałem?

nope. Dzięki bardzo, popatrzę na allegro wieczorkiem.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 07, 2012, 05:58:19 pm »
Zdecydowanie warto pograć w te trzy FE. Ale zacząłbym od 6, wtedy 7.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 07, 2012, 06:17:42 pm »
Lepiej najpierw zagrać w 7 wtedy w część 6-stą gra się o wiele lepiej.

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 07, 2012, 06:49:01 pm »
Zacznę od 7, bo już zamówiłem. C: teraz tylko czekać.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 07, 2012, 07:22:22 pm »
Tyle że część 6-sta oficjalnie nie wyszła, została przetłumaczona przez fanów, więc możesz pograć na emulatorze.

Moja recenzja http://jrkrpg.pl/recenzja.php?kat=gba/fireembl6_j/&str=fireembl6_j.htm

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 08, 2012, 01:43:39 pm »
Ja preferuję grąc w kolejności, w których gry zostały wydane, ale jeśli zaczniesz od 7, to 6 będzie rzeczywiście znacznie ciekawsza. Problemem jest, że 6 fabułą nie dorównuje 7, przez co możesz być nieco rozczarowany grając w 7, a potem w 6. Takie odczucie moje...

Offline DarkAura16

• Knight
  • Nikt specjalny.
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 08, 2012, 02:09:00 pm »
I tak zagram, bo od około miesiąca jestem wielkim fanem tej gry. Czyli do szóstki będę musiał zaopatrzyć się w emu? Visual Boy Advence się nada?

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 08, 2012, 06:03:02 pm »
Tak.

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 08, 2012, 07:16:37 pm »
Ja postanowiłem ponownie wrócić do Fire Emblem na GBA...I chyba coś mi się z postaciami popsuło...

I...what?
http://i.imgur.com/eJYiZ.png

Kid?
http://i.imgur.com/p65MW.png

...i ten koleś?
http://i.imgur.com/ToD4K.png

Huh...?
http://i.imgur.com/Mp19W.png

Głupi Kyosuke...przecież ty jesteś z Super Robot Wars.
http://i.imgur.com/Lua53.png

Ohoho...OHOHOHOHOOOOSHIT! MOTHERFUCKING SANGER ZONVOLT!
http://i.imgur.com/liM8F.png
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline MarvelliX

• Master of Random Knowledge
  • Admin
  • dood!
    • http://squarezone.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 09, 2012, 09:54:25 pm »
postaciami? dude nie wiem czy zauważyłeś co masz w tle ;c
anyway ja gralem tylko w to na gba i w to na dsa, zawsze w tej serii mnie wkurzała śmiertelność jednostek, uniemożliwia ślepe szarżowanie, czeba każdy ruch przemyśleć 10 razy
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2012, 10:06:50 pm wysłana przez MarvelliX »

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 10, 2012, 07:57:56 am »
zawsze w tej serii mnie wkurzała śmiertelność jednostek, uniemożliwia ślepe szarżowanie, czeba każdy ruch przemyśleć 10 razy
I na tym polega urok tej serii, w końcu w realu dostaniesz miecz w żebra i w większości przypadku jesteś dead. Fire Emblem wymusza dokładniejszą opiekę nad swoimi herosami, inaczej będziesz miał pod koniec drużynę nie ulepszonych słabiaków. Wtedy powodzenia z ostatnim bossem.
I'm in Space!