Autor Wątek: MiM Online  (Przeczytany 43430 razy)

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
Odp: MiM Online
« Odpowiedź #20 dnia: Września 09, 2010, 10:27:05 pm »
Jak ktoś znajdzie czas, to niech obejrzy planszę do gry:

http://img693.imageshack.us/img693/8561/mimmapa.gif

Ściągnijcie ją, poobracajcie i przeczytajcie opisy co poniektórych pól, żebyście wiedzieli czego się na nich spodziewać heh. Jestem w trakcie rozważania, czy granie z planszą nie będzie przypadkiem dla mnie zbyt upierdliwe, możliwe, że dam jakąś jej zminiaturyzowaną wersję w jakimś temacie, co by ludzie mogli nadzorować gdzie się znajdują. No ale jeszcze niczego nie przesądzam - musiałbym rozważyć jak to by miało wyglądać jeszcze raz.
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2010, 10:27:54 pm wysłana przez Tantalus »

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
« Odpowiedź #21 dnia: Września 09, 2010, 11:49:22 pm »
A co posłuży za kostkę? (W Magicznym Mieczu była) :)

Offline Morchol

• SuperMod
  • ;*
    • http://www.audioscrobbler.com/user/Morchol
« Odpowiedź #22 dnia: Września 09, 2010, 11:59:07 pm »
jak gracie z dodatkami to fajne kombo -
1. zaczynasz świętym wojownikiem(czy coś takiego, na obrazku ma wikinga takiego) który zaczyna z losowym magicznym przedmiotem
2.biegniesz do miasta i w zamian za m.przedmiot zostajesz arcymagiem
3. można dowoli rabować bank(karą jest zamiana w ropuchę - arcymag nie może być zamieniony w ropuchę)

wszysko AFAIR  - dawno nie grałem ale jakoś to tak szło
Część druga/bardziej kontrowersyjna - za zrabowaną kase kupujesz(u rzeźnika w mieście?) whuj kości smoka(pociągnij 2x więcej kart i połowę odrzuć) i tu jest kontrowersja - czy efekt kilku kości smoka można "stackować" i w jednej turze  pociągnąć nawet 128 kart, bardziej negatywną połowę odrzucić, czy nie, ale dodatkowa kasa nawet bez drugiego tricka sie przyda ;]

tl;dr
dodatki wprowadzają whuj rzeczy które można wykorzystać w sposób niekoniecznie przewidziany przez twórców

a tak poza tym to dziwny pomysł żeby w planszówke na forum grać... jak będziecie chcieli Osadników z Catanu czy Carcassonne zacząć to dajcie znać ;]

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #23 dnia: Września 10, 2010, 01:50:16 am »
jak gracie z dodatkami to fajne kombo -
1. zaczynasz świętym wojownikiem(czy coś takiego, na obrazku ma wikinga takiego) który zaczyna z losowym magicznym przedmiotem
2.biegniesz do miasta i w zamian za m.przedmiot zostajesz arcymagiem
3. można dowoli rabować bank(karą jest zamiana w ropuchę - arcymag nie może być zamieniony w ropuchę)

Dobre hehe. Co prawda nie grałem nigdy z Miastem chyba (chociaż, o dziwo, miałem karty zaawansowanych poszukiwaczy i dodatkowe karty ekpipunku i przygód z tej części), ale jak zagramy to będzie trza to utemperować.

wszysko AFAIR  - dawno nie grałem ale jakoś to tak szło
Część druga/bardziej kontrowersyjna - za zrabowaną kase kupujesz(u rzeźnika w mieście?) whuj kości smoka(pociągnij 2x więcej kart i połowę odrzuć) i tu jest kontrowersja - czy efekt kilku kości smoka można "stackować" i w jednej turze  pociągnąć nawet 128 kart, bardziej negatywną połowę odrzucić, czy nie, ale dodatkowa kasa nawet bez drugiego tricka sie przyda ;]

My w dzieciństwie to nawet efekt mieczy i toporów stackowaliśmy heh. Każdy miał tuzin takich i miał 12 siły hehe. Nie muszę chyba dodawać, że instrukcja gry nam się dawno temu zapodziała i nikt nie wiedział za bardzo jak się w to gra hehe.

tl;dr
dodatki wprowadzają whuj rzeczy które można wykorzystać w sposób niekoniecznie przewidziany przez twórców

Póki co gramy bez dodatków. A jak już jakiś miałbym dać, to chyba najprędzej Jaskinię, ewentualnie taki jeden śmieszny dodatek (chyba nieoficjalny), który się Zapomniane Pustkowia, której mapa stanowi czwartą krainę w podstawce (taka mapa, na którą się kładzie mapę podstawową heh).

a tak poza tym to dziwny pomysł żeby w planszówke na forum grać... jak będziecie chcieli Osadników z Catanu czy Carcassonne zacząć to dajcie znać ;]

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak nie wypali to trudno, przynajmniej będę wiedział, że to nie ma sensu heh.

Offline MarvelliX

• Master of Random Knowledge
  • Admin
  • dood!
    • http://squarezone.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Września 10, 2010, 01:09:48 pm »
My w dzieciństwie to nawet efekt mieczy i toporów stackowaliśmy heh.
to tego sie nie dodaje razem? ;o ja dopiero jak kupilem podstawke sie dowiedzialem ze mozna miec tylko 4 przedmioty tak to sie lazilo z arsenalem przykladowo 10 mieczy 5 toporow 7 kaskow na glowie 3 zbrojach, ale do tej pory nie wiedzialem ze sie takich samych gatunkow przedmiotow nie sumuje ;x

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #25 dnia: Września 10, 2010, 05:40:05 pm »
Jeszcze jedno - jak będzie wyglądać sama walka ? Coś w stylu WH czy "Używam 'Atak mieczem'." i rzucasz kostką ?
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline MarvelliX

• Admin
  • dood!
« Odpowiedź #26 dnia: Września 10, 2010, 10:58:14 pm »
ja ciagle probuje wymurzdzyc jak wygladalby rzut kostka zeby nie podejzewal oszustwa czy cos

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #27 dnia: Września 11, 2010, 12:05:41 am »
Jeszcze jedno - jak będzie wyglądać sama walka ? Coś w stylu WH czy "Używam 'Atak mieczem'." i rzucasz kostką ?

Główkowałem jak można by urozmaicić tryb walki, no ale byłoby to trudne. Póki co zostaniemy przy modelu tradycyjnym, czyli opierającym się na rzucie kostką. Nudny, no ale urozmaicać go będą różnego rodzaju umiejętności specjalne poszukiwaczy. Będę też pozwalał zadecydować czy człowiek chce czy nie chce atakować poszukiwacza (znaczy, będę uprzedzał, że na polu na które możecie się ruszać już ktoś jest). Wszystko dokładnie opiszę w temacie oddzielnym, którym jutro (dzisiaj) założę w oddzielnym temacie.

ja ciagle probuje wymurzdzyc jak wygladalby rzut kostka zeby nie podejzewal oszustwa czy cos

Właśnie po to istnieje instytucja Mistrza Gry, aby nie było powodów podejrzewania oszustwa. Mi nie jest na rękę oszukiwać, moim zadaniem jest sprawić, żeby gracze mieli dobrą zabawę. Czyli mojej uczciwości nie ma co pod wątpliwość poddawać. Co innego by było gdybym sam brał udział w grze, oczywiście.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #28 dnia: Września 11, 2010, 12:06:54 am »
Nie można by zrobić odpowiedniej animacji we flashu dla rzutu kostką? (Pewnie nie...)

« Ostatnia zmiana: Września 11, 2010, 12:08:15 am wysłana przez aysnel »

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #29 dnia: Września 11, 2010, 12:14:58 am »
Jak tylko nauczę się programować we flashu, to zrobię wszystko jak należy heh.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #30 dnia: Września 11, 2010, 12:21:21 am »
Może i bym się do zabawy przyłączył w końcu też kiedyś miałem swój egzemplarz Magicznego Miecza. Wprawdzie od właściwej "Magii i Miecza" różni się paroma szczegółami (mniejsza liczna postaci, zaklęć czy bestia zamiast korony na planszy) ale zasady są z grubsza takie same. Niestety ostatnio nie mam możliwości udzielać się regularnie na stronie, więc hamowanie przeze mnie rozgrywki mija się z celem.

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #31 dnia: Września 11, 2010, 01:09:07 am »
Nie można by zrobić odpowiedniej animacji we flashu dla rzutu kostką? (Pewnie nie...)

O ile by nie było to przesyłane do Tanta to by nic to nie zmieniło. I tak bym mógł manipulować wynikami tak, żeby wszystko było ku mojej korzyści.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #32 dnia: Września 11, 2010, 06:37:29 am »
Nie, jeszcze nie gramy!

Gra zacznie się jutro (pewnie z wybiciem północy), ale póki co zamieszczam reguły, karty i takie tam, co by każdy wiedział co ma. Jak pisałem, każdy gra we własnym temacie, a w jego pierwszym poście macie, oprócz karty postaci, również i krótkie fabularne wprowadzenie, dla każdego trochę inne, co byście się mogli należycie wczuć w klimat gry. Wszystkie zasady jakie mi przyszły do głowy zapisałem w jednym przyklejonym temacie, w drugim natomiast będę prowadził nadzór generalny. Wprowadziłem też punktację, co by gra była bardziej emocjonująca.

Macie więc dzień na zaznajomienie się z zasadami rozgrywki i ze swoimi postaciami.

BTW. Napiszcie mi, jak coś gdzieś źle napisałem, bo wszystko robiłem w notatniku, do tego na szybko.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2010, 06:42:46 am wysłana przez Tantalus »

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #33 dnia: Września 11, 2010, 08:29:48 am »
Jak tylko nauczę się programować we flashu, to zrobię wszystko jak należy heh.
Lub możesz poprosić kogoś, kto choć trochę na tym się zna, na przykład mnie. Szybko zrobię i ci prześlę. OK, jedna prosta animacja rzutu kostka, coming right up ... I hope.

EDIT:
Zrobione i wysłane. Tylko powiedz mi, co o programiku myślisz.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2010, 10:58:05 am wysłana przez The_Reaver »
I'm in Space!

Offline MarvelliX

• Admin
  • dood!
« Odpowiedź #34 dnia: Września 11, 2010, 01:50:56 pm »
Czyli mojej uczciwości nie ma co pod wątpliwość poddawać.
wlasnie ja podwazam ;d a dokladniej twoja i yuz po za blisko mieszkacie, wystarczy jeden usmiech i kostka ci mieknie ;x

jece pytanie jak wybierasz kolejnosc ruchu

Offline Yuzuriha

• Dead Shadow
  • SemiRedaktor
  • Let's go together ... in to the darkness
    • http://www.deadshadow666.deviantart.com/
« Odpowiedź #35 dnia: Września 11, 2010, 07:24:02 pm »
Marv wątpisz w moją uczciwość?

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #36 dnia: Września 11, 2010, 10:31:06 pm »
Marv - Dobrze zastanów się nad swoją odpowiedzią teraz.

Reaver - Kostka fajna, ale nic ona nie zmienia. Optymalnie by było, gdyby rzucać kostką można było za pomocą jakiegoś zewnętrznego skryptu obsługiwanego przez forum, które po naciśnięciu klawisza generowałoby rzut i zapisywało jego wynik w jakiejś bazie, bez możliwości zmiany wyniku. Wtedy wszyscy byliby szczęśliwi, bo byłoby to najuczciwsze i najfajniejsze. Moje rzucanie kostką nie różni się od tej twojej aplikacji niczym specjalnie - wynik i jednego i drugiego można podważyć, na upartego.

Jeszcze raz wyjaśniam, że po to właśnie jestem MG, żeby gra była fair. Nie ma innego rozwiązania, które byłoby fair. Instytucję MG można posądzać o oszukiwanie nawet w RPG'ach książkowych, no ale nikt tego nie robi, bo wiadomo, że zadaniem MG (a przynajmniej dobrego MG, jak ja) nie jest naginanie zasad na korzyść kogokolwiek, tylko nadzorowanie rozgrywki.

A nawet jakbym bardzo chciał oszukiwać, to nie macie jak mi tego udowodnić, więc lepiej, żebyś sobie nad tym głowy nie łamał Marv hehehe. Przynajmniej wiadomo, że nikt poza mną nie ma możliwości hakowania systemu hehe.

BTW. Chcę, żebyście się trochę rozbiegli po krainie, zanim zaczniecie się bić na dobre, więc przez pierwsze trzy kolejki nie będzie atakowania się nawzajem. Radzę szybko wchodzić do Krainy Środkowej, bo mamy taki tłok, że zara się pewnie obszary do badania skończą heh.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2010, 10:37:34 pm wysłana przez Tantalus »

Offline MarvelliX

• Admin
  • dood!
« Odpowiedź #37 dnia: Września 11, 2010, 11:04:46 pm »
nie odpowiedziales na moje pytanie i jece moglbys od czasu do czasu pokazac jakis raport dzie kto jest niekoniecznie z uszczegolowieniem kto

Offline Tantalus

• Master Engineer
  • Redaktor+
  • Idol nastolatek
« Odpowiedź #38 dnia: Września 11, 2010, 11:13:06 pm »
nie odpowiedziales na moje pytanie

Widać Marv, że nie czytałeś reguł gry albo czytałeś je po łebkach:

Cytat: Reguły gry, ustęp o Faza gry
Poszukiwacze będą posegregowani w kolejności, w jakiej zgłaszali się do gry. Kolejkę zaczynają więc Reaver i Marv, kończą Mleczny i Teodachad.

jece moglbys od czasu do czasu pokazac jakis raport dzie kto jest niekoniecznie z uszczegolowieniem kto

Pomyślę o tym. Ty taki "raport" będziesz dostawał jak spotkasz jakiegoś hobgoblina w kartach. Przeczytaj adnotację, jaką kilka chwil temu umieściłem pod twoją kartą postaci.

EDIT::

No to ruszyliśmy, przynajmniej póki co. Zobaczymy ile nam zejdzie na tą kolejkę - jeżeli jakoś masakrycznie wolno gra będzie szła, może znajdę jakiś sposób na jej przyspieszenie. Póki co trzymajmy się kolejek. Póki co idę spać, bo Reaver się pewnie do przedpołudnia nie pojawi, wtedy więc skończymy jego ruch, Marva zrobimy po obiedzie, a Yuzu ruszy pod wieczór, jak wróci z zajęć. Może nawet zdążymy się uwinąć w jeden dzień z tą kolejką...
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2010, 12:09:34 am wysłana przez Tantalus »

Offline The_Reaver

• Heartless Engineer
  • Redaktor
  • Dark Keyblade Master
« Odpowiedź #39 dnia: Września 12, 2010, 08:02:02 am »
Po twoim Jutro myślałem że zaczniesz grę w przejściu z Niedzieli na Poniedziałek, bo tak bym się pojawił.
I'm in Space!