Autor Wątek: Seria Star Ocean  (Przeczytany 55989 razy)

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
Odp: Seria Star Ocean
« Odpowiedź #380 dnia: Marca 01, 2010, 04:37:41 pm »
Braciszek olał sobie moją aukcję, mimo tego, że go prosiłem... Ale znalazłem lepszą ofertę, tyle, że gra w wersji NTSC. Są jakieś znaczące różnice między PAL a NTSC?

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
  • „Was yea ra chs hymmnos mea"
« Odpowiedź #381 dnia: Marca 01, 2010, 07:43:08 pm »
Wersja NTSC obsługuje Progressive Scan jeśli masz TV LCD albo plazmę... Jedak gry NTSC nie uruchomisz poprawnie na konsoli PAL.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #382 dnia: Marca 02, 2010, 01:55:05 pm »
Nie uruchomię poprawnie? To znaczy, że się wogóle nie włączy, czy że podczas gry będą jakieś usterki takie jak zrypane głosy postaci/albo ich brak, zła muzyka, problemy graficzne itp.?

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #383 dnia: Marca 02, 2010, 03:04:47 pm »
Bez przeróbki, ewentualnie Swap Magic, w ogóle się nie uruchomi. Jeśli masz jedno z tych i kabel RGB to nie powinno być problemów. Jeśli masz zwykły Composite i telewizor CRT nie obsługujący 60Hz to filmiki mogą nie nadążać nad dźwiękiem (dźwięk działa normalnie, cała reszta na 50Hz, czyli wolniej). Jeśli masz telewizor, który obsługuje 60Hz to nie powinno być żadnych problemów.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #384 dnia: Marca 02, 2010, 10:33:49 pm »
Czyli dupa, muszę czekać do następnej oferty, moja slim'ka przerobiona nie jest, a Swap Magic'a nie mam. Anyway thanks.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #385 dnia: Marca 02, 2010, 10:51:36 pm »
Jakbyś miał jakieś ciekawe jRPGi na PSP których ja nie mam mógłbym ci na jakiś czas użyczyć ci SO3 w zamian za jeden z nich. Byłoby to jednak trudne bo mieszkasz daleko.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #386 dnia: Marca 03, 2010, 03:32:59 pm »
Z chęcią, tyle, że na PSP moja kolekcja składa się z 1 gry którą pożyczyłem, gra nazywa się Smash Court Tennis 3... Ja na PSP bardziej pirace gry niż kupuje oryginały, for example SO:SE kosztuje więcej niż 100 zł na allegro :/.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #387 dnia: Marca 03, 2010, 06:14:33 pm »
Nadal jest droga, ale z drugiej strony to produkt dla zagorzałych fanów niż dla mas więc cena wysoka.

No i co masz zamiar zabrać się za dział SO: Second Story/Evolution? Możesz spokojnie pisać reckę na ten temat. Jak chcesz możesz ją najpierw wysłać mnie do sprawdzenia jeśli obawiasz się Tanta.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 10:00:33 pm wysłana przez aysnel »

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #388 dnia: Marca 03, 2010, 10:50:12 pm »
Zdecydowanie tak co do recenzji, jestem już mniej więcej w połowie gry, więc wiem na co zwrócić uwagę. Głównie przeszkadza mi to, że po przyłączeniu się postaci do teamu, jej rola w fabule spada do kompletneego minimum, tylko w PA można usłyszeć takie imiona jak Bowman, Opera itp. po wykonaniu ich wątku fabularnego. W SO:FD zresztą było tak samo, po reunion'ie Roddicka i Illi z resztą, postacie z Roak miały zerowy wpływ na fabułę, ale w SO2 wyglądało to i tak gorzej. Niby mały detal nie warty uwagi, ale mnie to gryzie :/

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #389 dnia: Marca 03, 2010, 11:08:02 pm »
Żeby napisać recenzję, nie musisz znać gry w najmniejszych szczegółach. Recka ma przekazać odczucia z gry a nie rozłożyć ją kawałek po kawałku, nie staraj się też silić na obiektywizm jak ci się coś podobało bądź nie to piszesz o tym nie zwracając uwagi, że czytający może mieć inne zdanie niż ty. Rolą recenzenta jest właśnie przekonać czytającego do jego punktu widzenia na temat danego tytułu a nie przedstawianie suchych faktów. Przynajmniej ja tak to widzę. Musisz się więc zdeycdować do jakiego odbiorcy piszesz. Czy będzie do grupa fanów serii a może całkiem nowi w temacie gracze. Wszystkich niestety nie zadowolisz, ale zakończeniu zawsze możesz dodać komu dany tytuł polecasz a kto powinien omijać go szerokim łukiem.

Co do niewielkich ról większości postaci w fabule. Cóż obie gry powstały ponad dekadę temu i wtedy to wystarczało. Mnie się jednak podoba zastosowany wybór. Chcesz poznać głębiej bohaterów wykonujesz PA jeśli nie to po prostu trzymasz się głównej linii scenariusza. Dla każdego coś miłego. Podobny system istnieje w serii Tales of... (tzw. skity) gdzie również sprawdza się znakomicie.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #390 dnia: Marca 04, 2010, 04:52:21 pm »
No niby ta, ale w finalach każda postac ma swoją rolę, takie rozwiązanie mi się brdziej podoba. Niewiedzieć czemy, ale filmiki w SO:SE i FD zawsze prezentują tylko main charactery, nigdy poboczne. Wiem, że team losowy, ale mogli przygotować kilka wersji danego filmiku IMO

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #391 dnia: Marca 06, 2010, 09:11:21 pm »
Jakby remaki obu części wyszły w podobnym stylu na obecne konsole stacjonarne uznałbym je za porażkę. Jednak mamy do czynienia z PSP, które raczej nie służy do tego by przesiadywać nad nim godzinami, więć uważam iż fromuła obu Star Oceanów jest odpowiednia jak na handhelda.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #392 dnia: Marca 07, 2010, 07:04:45 pm »
No nie wiem, ja bym chętnie zagrał w remake SO na jakiejś stacjonarnej konsolce w nowej oprawie graficznej. Mogłoby być ciekawie, bardziej martwił bym się kamerą podczas walki.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #393 dnia: Marca 08, 2010, 10:36:50 pm »
Ja bym najchętniej zagrał w SO4 niestety nic nie piszą o możliwości wydania tej gry na PC.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #394 dnia: Czerwca 05, 2011, 02:53:41 pm »
Warto kupić SO3 w wersji NTSC? Jest całkiem ciekawa oferta, ale nie wiem czy się opłaca...

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #395 dnia: Czerwca 05, 2011, 03:39:10 pm »
Moim zdaniem warto, ale wszyscy narzekają na dubbing. Ciekawa fabuła...

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #396 dnia: Czerwca 05, 2011, 05:16:33 pm »
Heh, SO3 kupię tak czy inaczej, bardziej mi chodziło o to, czy nie lepiej by było poczekać na wersję PAL, podobno coś się tam różni itp.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #397 dnia: Czerwca 05, 2011, 07:20:46 pm »
Ja mam wersje PAL Director's Cut. Z bardziej zauważalnych rzeczy od podstawowej różnie chociażby możkiwością zwerbowania kolejnej postaci (Mirage) do drużyny. Z drugiej strony nie da się już wykorzystać błędu, który pozwalał zwerbować wszystkie możliwe postacie...

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #398 dnia: Lutego 05, 2012, 06:39:10 pm »
Wczoraj nareszcie trafiłem na zacną ofertę SO3 i od razy zamówiłem. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję, heh.

Offline aysnel

• Infel Phira
  • Redaktor
« Odpowiedź #399 dnia: Lutego 05, 2012, 07:03:37 pm »
Osobiście uważam, że nie ale niestety jestem tutaj w tym poglądzie całkowicie odosobniony.  :(