Fachowa ocena? Nie ja, ale za to mogę wypisac potknięcia itepe
Zatem przystępuję do dzieła
N warsztat idzie część druga.
1.
A przynajmniej
Nie zaczynaj zdania od "a".
2.
że jest w jasnym pomieszczeniu bez żadnych mebli
Brzmi to tak, jakby to ona nie miała mebli, które mogłaby wstawić do pomieszczenia... Lepiej brzmiałoby "pozbawionym (w tamtym pomieszczeniu) jakiegokolwiek umeblowania(...)"
3.
Było tu zupełnie pusto
Niepotrzebne powtórzenie (już to napisałaś w poprzednim zdaniu)
4.
zadbało to
Literóweczka :]
5.
drugą stronę pokoju i wyjrzała przez okno
Tu widać, że opisy nieco kuleją... Przecież pisałaś, ż pomieszczenie jest jasne... Dlaczego nie wstawiłaś tam krótkiego zdania o oknie/lampach/dziurki od klucza-która-daje-światło?
6.
100m
Evul... takie liczby pisz słowami.
7.
parapecie chowając twarz w dłoniach
Tam ma być przecinek.
8.
-Mistrz chce Cię widzieć-powiedział jeden z nich-pójdziesz z nami
Wiesz, jak poinno wyglądać każde zdanie, zaczynające się myślnikami? Tzn. wypowiedź? Oto masz przykład:
- Mistrz chce cię widzieć (w zapisywaniu mowy nie dajemy formułek grzecznościowych - Ci > ci, itd.) - powiedział jeden z nich. - Pójdziesz z nami.
9.
-No dobrze-powiedziała wstając wreszcie
Psecinki
10.
Po tym spostrzeżeniu wokół jej dłoni pojawiła się turkusowa poświata.
Brzmi to nieco sztucznie. Wytnij to "Po tym spostrzeżeniu".
11.
Korzystając z okazji, że jest on oślepiony, wymknęła się przez upatrzone drzwi.
Ponownie powtarzasz informację. Wiadomo, że został oslepiony... Wytnij więc powtórzenie ze środka.
12.
końcówkami, oraz niebieskimi oczami
Od zawsze mam z tym problemy, ale przed oraz raczej nie dajemy przecinków... Moge się mylić.
13.
Nie czekając na odpowiedź odmroziła jednego i zdjęła status z drugiego żołnierza.
Brak przecinka. Zdaje mi sie, że "status" brzmi nieco zbyt komputerowo... Lepiej byłoby zastąpić ten wyraz jakimś innym, nieco bardziej... hmmm... z fantasy.
14.
mówiła chłodno spuszczając
Pseciiineeek!
15.
dokończyła podnosząc głowę
Zgaduj - zgadula.
16.
swoim białym płaszczy
Słownikowo zakazany zaimek i literówk.
Podsumowanko:
Pizesz cłkiem zgrabnie. Serio. Drugi fragment wyszedł Ci nieco lepiej, acz widać pewne braki. Całe szczęście, praktyka może je zgrabnie i dokładnie wyszlifować. Jedyne, co zupełnie mi sie nie podobało, to forma zapisywania dialogów. Tego się nie robi w taki sposób! Otwórz byle jaką książkę (choćby fantasy) i popatrz, jak autorzy radzą sobie z tym problemem. Spacje po myślnikach (przy wtrąceniach, to i przed nimi), jesli przypis jest związany z mową, to zaczynasz z małej litery, a jak nie (np z ruchem, gestem), to z dużej... Popatrz:
- Kocham cię - powiedział X.
- Ja ciebie też - mruknęła. - Ruszajmy - Podeszła do drzwi.
Rozumiesz? Jeśli będziesz tego przestrzegać, to będzie super. Mam tylko nadzieję, że nie spłoszyłem Twej weny... ale sama chciałaś wytknięcia błędów
Nie martw się, na innym forum w tekstach krótszych od Twojego wynajdywałem około 35 błędów