Autor Wątek: Metal Gear Solid  (Przeczytany 44047 razy)

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
Odp: Metal Gear Solid
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 18, 2010, 08:27:08 pm »
Aż się dziwię, że nie zauważyłem wcześniej tego topic'u. Na koncie mam 1, 2, 3, 4, PO i niedługo Peace Walker. Rzeczywiście graficznie PW jest na wysokim poziomie jak na PSP, ale mi się nigdy nie cieło ani nie spowalniało, Sol. Fabuła może być, lepsza niż w PO, heh. Troszkę się zawiodłem, kiedy dowiedziałem się, że mechy można tylko do outer ops'ów używać, no ale cóż. Dzisiaj pokonałem Peace Walker battle 2 i 3. A to całe budowanie własnego MGS'a to też nic wielkiego, miałem nadzieje na zabawę MG Zeek'em, a tu nic, tylko Outer Ops. Co do hełmów i posiłków, mam łatwy sposób. Smoke Grenade + CQC, jeśli jednak są przeciwnicy rozproszeni, to daje dwie strzałki w ciało i czekam 5 sekund. Według mnie, jest to najlepsza gra na PSP, mimo tego, że jestem bardziej fanem jRPG'ów, heh.

A widział ktoś może trailer MGS Rising? Jak dla mnie, to część "Metal Gear Solid" powinna zostać usunięta...Nie ma Snake'a, nie ma MGS'a :/.

Offline Solidus

• This is no Zaku boy... NO ZAKU!
  • SuperMod
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 19, 2010, 12:55:26 am »
A widział ktoś może trailer MGS Rising? Jak dla mnie, to część "Metal Gear Solid" powinna zostać usunięta...Nie ma Snake'a, nie ma MGS'a :/.
Ale...w MGS3, PO i PW nie gramy Solidem. A w MGS2 głównym bohaterem i tak jest Raiden. Solid i tak na pewno pojawi się w Rising, ale będzie miał rolę raczej supportową. Osobiście jednak bardziej bym się cieszył z remake'ów MG i MG2.
One little, two little, three little furries
Four little, five little, six little furries
Seven little, eight little, nine little furries
Ten little furry fags.
KILL EM!
Ten little, nine little, eight little furries
Seven little, six little, five little furries
Four little, three little, two little furries
One little furry fag.
ANYONE WANT TO DO THE HONORS?

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 19, 2010, 11:47:06 am »
Ale...w MGS3, PO i PW nie gramy Solidem.
Nie napisałem "Nie ma Solida, nie ma MGS'a", napisałem "Nie ma Snake'a, nie ma MGS'a", Solid Snake i Naked Snake to postacie, bez których MGS nie istnieje :/. A w MGS 2 był Snake, nawet grałeś nim pierwszy epizod, odgrywał też niemałą rolę w grze, głównej roli nie miał to fakt, a czy przypadkiem MGS 2 nie był klapą? Tak mi się raz obiło o uszy...

Hmm, czytałem gdzieś, że Old Snake nie pojawi się w innych MGS'ach, ale rolę supportową mogliby mu dać....Ale co on takiego byłby w stanie zrobić?

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 19, 2010, 01:02:38 pm »
A w MGS 2 był Snake, nawet grałeś nim pierwszy epizod,
Pierwszy epizod, który sam przechodziłem w jakieś 10 minut.
Hmm, czytałem gdzieś, że Old Snake nie pojawi się w innych MGS'ach, ale rolę supportową mogliby mu dać....Ale co on takiego byłby w stanie zrobić?
Z tym, że Rising dzieje się między MGS2 a MGS4, więc Solid jeszcze żyje.
a czy przypadkiem MGS 2 nie był klapą? Tak mi się raz obiło o uszy...
Klapą nie był, ale jest ogólnie uznawany za najsłabszą z serii.
Solid Snake i Naked Snake to postacie, bez których MGS nie istnieje
W Metal Gear AC!D też nie ma ani BB ani Solida, a klapami to te gry na pewno nie są.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Groch

• Zack_Fair
  • General
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 19, 2010, 03:38:30 pm »
Hah, zapomniałem o Ac!d, nigdy w to nawet nie grałem :/ Jakoś mnie nigdy nie interesowały.

Pierwszy epizod, który sam przechodziłem w jakieś 10 minut.
A później przez resztę gry się chodzi jak debil i rozbraja bomby :P.

Trochę dupnie, że akcja dzieje się miedzy 2 a 4 w Rising, Raiden na trailerach wygląda troszkę bardziej poturbowany niż jest w MGS4(na przykład ta opaska na oku).

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #205 dnia: Marca 01, 2011, 08:02:40 am »
Jak mogłem nie zauważyć tematu o jednej z moich ulubionych serii. Mi tam Raiden już nie przeszkadza. Przyzwyczaiłem się choć kiedyś jako wielki fan MGS1 byłem srodze zawiedziony. Teraz polubiłem go nawet bardzo po tym jak niedawno przeszedłem MGS4 (konkurent o najlepszą część pomijając sentyment do części pierwszej). Zaliczyłem wszystkie tytuły poza Portable Ops, Acidami, Graphic Novelkami i Ghost Babel.
Jakbym miał ustawić ranking to byłoby to coś takiego póki co:
1. MGS4 i 1
2. MGS 2
3. MGS PW

O i też czekam na remake'i dwóch części Metal Gear. Dziwię się że jeszcze ich nie ma. Może na NGP?

Co do Rising to trailery nie mówią nic wiele poza fajnym systemem krojenia wszystkiego począwszy od strażników a kończąc na strażnikach.

No i jak dobrze mieć Substance (z The Document of MGS2) i Subsistence. Choć w rozszerzeniu do trzeciej części brakuje czegoś takiego jak VR np w dżungli. Wolałbym to zamiast małp.

I w sumie bardzo ciekawi mnie Rising.

Offline Musiol

• kiedyś byłem tutaj popularny
  • SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 01, 2012, 02:57:37 pm »
Wygląda to dużo, dużo lepiej: http://youtu.be/zKy4tYf-pGg

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 02, 2012, 02:27:24 pm »
Mi wygląda na to, że w Rising zadowolony będe jedynie gameplayem. Podejrzewam, że warstwa fabularna gry mnie nie zadowoli. Ale póki co określają to jako spin-off więc może za bardzo zębów sobie nie spiłuję. No i gra zapowiada się na brutalne i duży plus jeśli tak pozostanie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2012, 02:30:31 pm wysłana przez kALWa888 »

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #208 dnia: Grudnia 08, 2012, 01:40:21 pm »

Oh Kojima, Kojima...

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #209 dnia: Grudnia 08, 2012, 02:18:25 pm »
Mnie zastanawia czy tu mowa o Ground Zeroes czy to jeszcze coś innego. W zasadzie nie pamiętam już czy było mówione o tym, że GZ to oficjalny czy tylko roboczy tytuł gry, ale sama gra już jakiś czas temu ogłoszona. I niech to MGR się w końcu pojawi, chociaż demo, zobaczę czy faktycznie było się tak bać. :D

Ale zabawne jest, ze Koji zawsze tak tajemniczy jest i takie zabawy sobie urządza w związku z nowymi grami. Chciałbym żeby epizody BB doszły kresu i by nadszedł czas na Solida, w końcu nie powstały jeszcze remake'i pierwszych dwóch MGów. I kto wie czy po MGS4 historia SS nie ma ciągu dalszego.

Offline Musiol

• SuperMod
    • pssite.com
« Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 08, 2012, 11:31:46 pm »
Mnie zastanawia czy tu mowa o Ground Zeroes czy to jeszcze coś innego. W zasadzie nie pamiętam już czy było mówione o tym, że GZ to oficjalny czy tylko roboczy tytuł gry, ale sama gra już jakiś czas temu ogłoszona. I niech to MGR się w końcu pojawi, chociaż demo, zobaczę czy faktycznie było się tak bać. :D

Ale zabawne jest, ze Koji zawsze tak tajemniczy jest i takie zabawy sobie urządza w związku z nowymi grami. Chciałbym żeby epizody BB doszły kresu i by nadszedł czas na Solida, w końcu nie powstały jeszcze remake'i pierwszych dwóch MGów. I kto wie czy po MGS4 historia SS nie ma ciągu dalszego.
Ground Zeroes to oficjalnie prequel MGS5.

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 10, 2012, 03:02:44 pm »
No już sobie przypominam.
Tym bardziej jest ciekawie, ale trochę za dużo w tym wszystkim Big Bossa. Bardzo mnie  ciekawi Metal Gear Rising, mam nadzieję że walki Raidena zrobią na mnie takie wrazenie jak w MGS4.

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 28, 2013, 10:20:36 pm »
Demo MGR było całkiem fajne, choć króciutkie. Ale na pewno będę kupował oryginał. Chociażby ze względu na sam soundtrack:
http://www.youtube.com/watch?v=kW8-byQC_xg
http://www.youtube.com/watch?v=fb8DfFimUJs
http://www.youtube.com/watch?v=9P_NIbOkhiU
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #213 dnia: Kwietnia 17, 2013, 07:55:15 pm »
Metal Gear Rising [...] zepsuty projekt Kojima Productions
SAY WHAT?!
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #214 dnia: Kwietnia 17, 2013, 09:53:36 pm »
Metal Gear Rising [...] zepsuty projekt Kojima Productions
SAY WHAT?!
No tak, Kojima Productions nie podołało i oddało projekt w ręce twórców Bayonetty - Platinum Games. Ogólnie grałem w demo tylko, słuchałem Raidena i reszty bohaterów w zwiastunach i demie, szczególnie jeden zwiastun (jeden z ostatnich) mnie rozwalił, gdzie Raiden rozwodzi się nad tym ilu to on nie pokroi. Demo bardzo zniechęciło mnie do zakupu za więcej niż 60zł i nie wcześniej niż ogranie najważniejszych dla mnie gier do ostatnich soków co liczy się w latach (np pięciu). Fajnie się gra, gameplay jest przyjemny, tylko ten blok mi problemy sprawiał, ale w końcu ogarnąłem, ale przerywniki to lekko gównem zalatują, szczególnie że jako wielki fan serii MGS poniekąd traktując MGR jako część tego dużego uniwersum mam dość spore wymagania odnośnie właśnie przerywników i profili postaci. Niektórzy mówią że Raiden zaczął się psuć już w MGS4, ale mi tam jeszcze się podobał. Teraz ten mało autentyczny głos Quintonna Flynna, który stara się brzmieć groźnie, ale wychodzi mu to średnio - mógł gadać tak jak w MGS4 i byłoby git. No i jakoś mi sie nie widzi, żeby ten MGR w tym kanonie długo posiedział. Za jakiś czas Kojima go z kanonu wykluczy tak jak było z PO i zrobi własną wersję wydarzeń tak jak było z PW i PO. Gdyby Kojima wziął się za ten projekt to pewnie by powstał, choć on dużo gada a zrobieniem tego o czym gada, to raczej rzadziej niż częściej. MGR mało mnie interesuje, bardzo mnie ciekawi nadchodzący The Phantom Pain z Mantisem, Ocelotem starszym niż w MGS3, ogólnie myślę że będzie szał. A z MGR szału nie było, ot kolejny slasher, mogący zachęcić nieznających serii do zainteresowania się nią, ale jakoś nie widzę żeby ktoś zachwycający się MGR włączył MGS2 i dalej trzaskał w padziorka.

Offline Mazurit

• Daredevil
  • **
  • Kupo!
« Odpowiedź #215 dnia: Kwietnia 18, 2013, 12:19:43 am »
Nie wiem jak ty Solidus, ale ja tłumaczenie kALWy888, jestem skłonny zrozumieć i po części zaakceptować.
Oki Doki Man

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #216 dnia: Kwietnia 18, 2013, 06:02:44 am »
To jako "wielki fan MGS'a" jesteś mało poinformowany, bo Kojimie spodobał się Rising i najprawdopodobniej Platinum będzie robić kolejną część.
Poza tym MGR jest raczej parodią poprzednich części i bardzo dobrze mu to wychodzi. Nie stara się być zajebiście poważnym i pełnym Power Point'owej pseudo-filozofii jak swoje poprzedniczki. Rising jest jak szalona przejażdżka kolejką górską.

Teraz ten mało autentyczny głos Quintonna Flynna
W porównaniu do bardzo autentycznego głosu Hayter'a (którego Flynn w MGR naśladuje)?

Gdyby Kojima wziął się za ten projekt to pewnie by powstał
Nic by nie powstało, bo w 2010 projekt trafił do kosza. Dopiero rok później Platinum Games zapytało się go co z tą grą i postanowili wziąć sprawy w swoje ręce.
Dla mnie Rising był powiewem świeżego powietrza, którego Metal Gear bardzo potrzebował.
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.

Offline Siergiej

• Last Hero
  • Idol Tanta
« Odpowiedź #217 dnia: Kwietnia 18, 2013, 09:45:22 am »
Nie stara się być zajebiście poważnym i pełnym Power Point'owej pseudo-filozofii jak swoje poprzedniczki. Rising jest jak szalona przejażdżka kolejką górską.
Dlatego nigdy nie powinien był być Metal Gearem. Ta seria nie potrzebowała powiewu świeżego powietrza, tylko żeby ją zostawić w spokoju i definitywnie zakończyć na MGS4.

Offline kALWa888

• Redaktor
« Odpowiedź #218 dnia: Kwietnia 18, 2013, 05:09:57 pm »
Solidus, jestem wielki fanem MGSów nie MGRa. Dla mnie to nie MGS i tym samym zainteresowanie tematem tej gry jest minimalne i może sobie nawet wychodzić kolejnych pięć części.

Co do parodiowania - ogólnie za tym nie przepadam i może dlatego Rising tak mnie odpycha. Sam nie wiem, to MGR, nie MGS i dla mnie ta gra gdzieś tam sobie istnieje w kosmosie.

Co do zakańczania serii na MGS4 to samo powstanie trójki już to w pewnym sensie uniemożliwia, bo pojawia się pełno nowych wątków, które Kojima pragnie rozwiązać i tak mnie ciekawi ile jeszcze powstanie MGSów z Big Bossem w roli głównej, bo trochę te missing linki i BB zaczynają mnie męczyc.

Offline Solidus

• SuperMod
« Odpowiedź #219 dnia: Kwietnia 18, 2013, 05:49:30 pm »
Solidus, jestem wielki fanem MGSów nie MGRa.
Aha, czyli jakby wyszły remake'i Metal Gear i Metal Gear 2 to też byś olał, bo to też nie MGS?

BTW. Portable Ops był i jest kanoniczny. Dowód? Proszę: http://www.konami.jp/mg/mgsaga.html
Dlaczego nie ma tam Rising'a? Nie wiem, pewnie dlatego, że robiła go inna firma. Tu jest za to wywiad z ziomkiem z Konami, który potwierdza jego kanoniczność: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d7BTtiAQuZ0
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2013, 06:04:30 pm wysłana przez Solidus »
Ten little furry fags.
KILL EM!
One little furry fag.